Már amikor megláttam Jókaja oldalán ezt a vagány mákszemes ropogtatnivalót, eldöntött tény volt a fejemben, hogy ezt meg kell sütnöm nekem is!
Igazából egy egyszerű sós rúd, de ráharapni a mákszemekre... Egész más dimenzió :-) A recept szó szerint igaz: fél óra alatt összedobható sütéssel együtt, váratlan vendégek betoppanása esetén sem kell zavarba esnünk. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja: remek sörkorcsolya!
Mákos rudak
Hozzávalók:
A hozzávalókat egész egyszerűen összegyúrjuk egy jól formázható tésztává. A tejfölt apránként adagoljuk, ne egyszerre, nehogy sok legyen! Nekem elég volt 1 púpos evőkanálnyi - szerintem a sajt zsírossága befolyásolja, mennyi kell.
Lisztezett munkalapon fél cm vastagra kinyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal vagy reszelt sajttal vagy tetszőleges magvakkal. Kiszúrhatjuk tetszőleges formájúra, vagy az egyszerűség kedvéért - s a szabáshulladék elkerülése miatt - derelyemetszővel vékony rudakat vágunk belőle.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, s 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre, rózsaszínűre sütjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 40 dkg liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dkg mák egészben!
- fél cs. sütőpor
- 1-2 ek. tejföl
- ízlés szerint só, bors
- tetejére tetszőlegesen sajt, magvak, stb.
A hozzávalókat egész egyszerűen összegyúrjuk egy jól formázható tésztává. A tejfölt apránként adagoljuk, ne egyszerre, nehogy sok legyen! Nekem elég volt 1 púpos evőkanálnyi - szerintem a sajt zsírossága befolyásolja, mennyi kell.
Lisztezett munkalapon fél cm vastagra kinyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal vagy reszelt sajttal vagy tetszőleges magvakkal. Kiszúrhatjuk tetszőleges formájúra, vagy az egyszerűség kedvéért - s a szabáshulladék elkerülése miatt - derelyemetszővel vékony rudakat vágunk belőle.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, s 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre, rózsaszínűre sütjük.
Mákos!!!!!!???????????? Már jöhet is!!!! :)
VálaszTörlésMááááááááákos! Bizony! Egész mákszemek! Állati jó :-)
VálaszTörlésNekem majdnem ugyanez van most bekeverve:) Teszek még bele 1 ek ecetet, a sajt opcionális, és hűtőbe szoktam tenni néhány órára. Nagyon sokáig eláll készen is, ha van ideje... (tavaly ebből készültek a szerencsemalackák)
VálaszTörlésViki drága, biztos felhős felétek és azért nem látsz el hozzámig, tíz perce állok az ablakban, tátott szájjal, várom, repüljenek a rudak :D
VálaszTörlésA héten megint sütöttem a finom hajtogatott sajtos pogidból, de ez is elkészül hamarosan...
VálaszTörlésKata, az ecet benne csodákra képes! Hajtogatás nélkül is valahogy leveles lesz tőle! Eláll??? Na neeeeee :-)))
VálaszTörlésGarffykám, szállingózik a hó :-) Meg ne hűljön a torkod, gyorsan küldök, jó?
Macus, ezek szerint ízlett a sajtos pogácsa :-) Jaj de örülök! Szerintem ebben sem fogtok csalódni!
Örülök, hogy sikert arattál vele, én is nagyon szeretem.
VálaszTörlésMarad karácsonyra???A mákszemek egészben, hmmm, nagyon jó!!!
VálaszTörlésEz tényleg nagyon klassz, és szeretem a szemes mákot!
VálaszTörlésEzt mentem is szilveszterre.....
VálaszTörlésJókaja, abszolút siker volt, köszönöm!
VálaszTörlésTrin :-) Elfogyott :-)))
Napmátka, nem fogsz csalódni! Lásd: tojás sincs benne!
Gabriella, jó választás lesz - villámgyorsan valami sósat!
Ezt én is ismertem, anyu sokszor sütötte. Ezúton igazolom, hogy valóban remek! :D
VálaszTörlés