2009. december 2., szerda

VKF!XXX/2. - Összefoglaló - Fűszerek, ízesítők, lekvárok...

Ahelyett, hogy vennék Neked valamit, amit szeretnél, valami olyat adok Neked, ami az enyém, ami tényleg az enyém. Egy ajándékot. Valamit, ami jelzi, hogy tisztelem azt az embert, aki itt ül velem szemben, és arra kérem, hogy értse meg, mennyire fontos, hogy vele lehetek. Most már van valamije, ami egy kicsit én vagyok, van belőlem egy darabkája.


Paulo Coelho


Ha kijózanodtunk (?) a tegnapi nap után, nézzünk szét a kamrapolcon! Rafinált fűszerolajak, fűszerek, lekvárok és sajtok! Nézzük végig a kínálatot!

A felsorolás ismét az ABC rendje szerint történt.

Étlap szerint, akarom mondani A la carte :-) A pácolt fetasajt pár éve már bizonyított, mennyire sikeres gasztroajándék! Most újra felbukkant az ötlet, valakire vár egy frissen készített adag! Tessék nézni, mennyire ínycsiklandó!

Előfordulhat, hogy az olaj némileg kikristályosodik a hűtőben! Ez a természete, nyugalom. Szobahőmérsékleten bő negyed óra alatt visszanyeri eredeti alakját :-)Cecile konyhájában folytatódik illatos-ízes kalandozásunk! Egyszerű, mégis pompás ajándék a fűszerolaj, akár már ma álljunk neki, hogy karácsonyig jól összeérjenek az ízek!Dortimcsi úgy gondolja, hogy ő kibic a konyhában :-)) A csudát! Iderakott egy olyan vagány, pikáns hagymachutney-t, hogy bámulatos! Éljen a makói vöröshagyma égisze alatt, aszalt sárgabarackkal és rozmaringgal, kakukkfűvel ízesítve... Sült húsok mellé egyszerűen pompás!


Edith egy végtelen egyszerű, mégis ötletes szépséget ajánl - karácsonyi illatbombát! Kollégáknak, távoli ismerősöknek, adj' uramisten azonnal. Amellett, hogy roppant dekoratív, az illata maga a megtestesült karácsony!

Ugye milyen gyönyörű?
Fakanál Éva is kellemes perceket fog okozni a szeretteinek, ahogy elnézem! Először itt egy illatos-zamatos szőlőlekvár! Mézédes, sötét színűre érett Otello szőlőből! Ez esetben csak reménykedhetünk, hogy a megajándékozottak között leszünk, mert a szőlőszezonnak vége, de jövőre nem elfelejteni! Imádom az illatát, papánál szinte csak Otello szőlő terem :-)Éva nem bízza a véletlenre, és nem csak az édesszájúakra gondol! Itt következik egy ízletes, házias spagettiszósz! A sikert jól jellemzi, hogy nyáron, a hozzávalók szezonjában Éva konyhája átalakul nagyüzemi gyártósorrá, és ipari mennyiségű szósz készül :-) Csak miheztartás végett :-)) A sikerért kezességet vállal, figyelem! :-))


Flat-Cat angyalkáját még egyszer be kell mutassam :-)) Ugyanis a tegnap már bemutatott instant grogon túl készített egy mutatós, illatos karácsonyi cukrot, teához példának okáért! Pici süteménykiszúró formákkal egyedi cukorral ízesíthető az ünnep :-)

A kreatív kis háziasszony, Garffyka meglepetése! Ilyet sem látni sűrűn! Figyelem, figyelem: rumos gesztenyebefőtt! Minden, ami kell, egy helyen :-) A finomságát jelzi, hogy évek óta visszatérő repertoár a gasztroangyalkánál: a kiürült üveg rejtélyes úton-módon visszavándorol Garffyka konyhájába, mintegy gyengéd figyelmeztetésként. Vagy ráutaló magatartásként :-))
Újabb ajándék Garffykától! Róla tudni kell, hogy előszeretettel használja az erdélyi konyhára jellemző ízeket - természetesen nem véletlenül :-) Ha azt mondom, erdélyi konyha, lehet sokaknak az oly jellemző savanykás levesek ugranak be először! Ugye? S mi kell a savanykás levesekhez? Tárkony! Garffyka angyalkája egy gyönyörűen díszített üvegű tárkonyos ecetet és tárkonyos olajat hoz a szárnyai alatt! Az olaj ráadásul extrákkal bővített: fokhagymával és dióval!


Ha az imént az erdélyi konyhát emlegettem, találós kérdés következik! Mit jelent az a szó, hogy döblec? Segítek: narancssárga, zamatos, sülve a legjobb, és most van a szezonja :-) Ebből a napfény színű zöldségből készített Garffyka álmatlan éjszakái egyikén egy narancsos-szőlős lekvárt! Fűszeres, gazdag ízű, buján csábító - kár is volna ellenállni neki!

Gigi a konyhában tevékenykedik - ugyan hol máshol? :-) Hol máshol? Mondjuk ott, ahol dekupázs, üvegfestés, varrás a téma! Gigi kézügyességét már sokan megcsodálták! A sok-sok törpölés eredménye végül nem édesség lett, hanem egy fűszeres-zamatos házi sajt! Csomagolási ötlettel kiegészítve: kis fadoboz dekupázsolva, s benne a finom sajt :-) Kellemes ünnepeket!
Ízlésszindróma csodálatos lekvárt főzött a VKF alkalmából!Mangó és birs, illatos téli-karácsonyi fűszerekkel téve kerek egésszé! Ha sietünk és ügyesek vagyunk, akkor talán-talán kapunk még a piacokon birsalmát! Vagy hátha van valakinek nagyikája, aki a szekrény tetején tárol belőle néhány darabot :-) Vétek volna kihagyni ugyanis!

Jókaja nagy létszámú családjában él egy remek hagyomány: ún. "túlélőcsomagot" (király kifejezés!) állítanak össze mindenkinek, benne ötletes, kreatív, személyre szabott, s nem utolsó sorban nagyon finom csemegék és különlegességek! Elsőként egy gyöngyszem, fűszeres olajban eltett fokhagyma, hmmmm... A fűszereket tetszés szerint választhatjuk ki, a végeredmény pedig rendkívüli módon párolog szobahőmérsékleten, nyitott üvegből :-) Ebben a göthös időben meg külön bónusz egészségvédő hatása!

Egy másik finomság Jókaja bőségkosarából: zakuszka... Nyári ízek üvegbe zárva, még a színe is a ragyogó napot idézi! Felhasználását tekintve a variációk száma végtelen: kenyérre kenve, leveles tésztába töltve, ételízesítőként...

Személy szerint imádom :-)Ha nem akarunk úgy járni, mint a jó Kardos doktor a Csak semmi pánik! c. Ötvös Csöpi filmben, akkor készítsük el otthon a vitaprikot magunk :-)) Nálunk nagy klasszikus a film, egyből az jutott róla eszembe, mennyire gondterhelt volt Margit bevásárlólistája miatt Dr. Kardos :-))) Recept by Jókaja!Gomba és vörösbor! Hm? Ugye mennyire jó? Még mindig Jókaja ajándékkosarában válogatunk, hallatlan az ajándékbőség :-)) Fűszeres, aromás, illatos - állítólag hűtőben hetekig is eláll, de eddig nem volt rá példa a történelemben!

Mamma megfenyegetett :-))) Mégpedig úgy, hogyha nem úszik el bokros teendőivel, és csak picivel több ideje lett volna VKF-témában ügyködni, ajándékok egész tárházát zúdította volna rám :-)) Szerencsére ami késik, nem múlik: a kitalált pompás ötletek - ha nem is most, a VKF égisze alatt - felkerülnek szép sorban Mamma oldalára! Olyan szépen fogalmaz: "mintha magamból is adnék valamit"... Sajteszegetés közben pattant ki az ötlete ennek a rozmaringos-calvadosos almazselének, ami nemes egyszerűséggel mindent vitt! Tökéletes!Mandy egy vagány zsályás fűszerolajjal kedveskedik szeretteinek. Hipp-hopp összeállítható, mégis pompás zamatúvá varázsolható vele egy finom sült vagy urambocsá' egy frissen sült sütőtök!
A fűszerolaj után Mandy-ben felparázslott a gasztroblogger! Történt ugyanis, hogy mit látott a boltban: citromsót! Összetétel: citromhéj, konyhasó. Aranyáron! E mellett nem lehetett szó nélkül elmenni, így született erős felindulásból ez az egyszerű, mégis nagyszerű fűszer! Íme az alkotó düh :-))Max konyhájából érkezik a következő ajándék - közvetve :-) Már a gombócos VKF-en is érkezett egyik kedves olvasójától, MJ-től 2 kiváló recept, s úgy tűnik, ez a szép hagyomány most sem törik meg :-) MJ egy provanszi ízesítésű camembert sajtot készített. 10 nap érlelés után fogyasztható, s bagettel tunkolva, hozzá jóféle fehér bort kortyolva tulajdonképpen kerek a világ!


Újra MJ remekműve - Max segédletével! Egy rafinált ízvilágú, gyömbéres-chilis ecet, bátraknak, kalandoroknak, bevállalósoknak! Pácoláshoz. Keleti ízvilágú ételekhez. Salátákhoz. Mártásokhoz. Nosza, ízesítsük-színesítsük az ételeket, az életet!
Egy saját kreálmány, még mindig Max-nál fűszerezünk: citromos/lime-os só! Szárnyasokhoz, halakhoz, vagy egyszerűen csak ha fel akarunk dobni egy megszokott ízvilágú ételt, nosza! Elő a reszelőt, a hámozót, és villámgyorsan előállítható ez az egyszerűségében nagyszerű fűszer! Hazabeszélek: van a birtokomban néhány fűszerkeverék, mely Max kezét dicséri - isteniek!

ManóAnyó feje felett is csapkodnak a hullámok, ezért egy kiváló huszárvágással oldotta meg, hogy részt vegyen ebben a fordulóban, és megmutathassa kitűnő gasztroajándékát! Az utolsó fügék szüretelése után készítette ezt a remekbe szabott mézes-fehérboros fügelekvárt - azt hiszem, önmagáért beszél :-)


Ottis ajándéka :-) Ha a télbe egy falatnyi nyarat szeretnénk varázsolni! Mondjuk egy fokhagymás-tökmagos pestoval! Idő kellett neki, töményen, első kóstolásra nem volt az igazi, de némi érés után...
Palócprovance igazi meghitt hangulatot varázsol illatos-fűszeres teakeverékével. Csipkebogyó, narancshéj, rózsaszirmok, fűszerek... Ahogy ez az aroma átjárja az ember testét-lelkét... Valódi ünnep. Szeretnék még hozzá csípős hideget, zúzmarát és havas tájat rendelni :-))A Rózsaszín pöttyök blog háziasszonya, Zsófi november végén ugrott neki a gasztroblogolásnak. A VKF! témája mellett szerencsére nem tudott szó nélkül elmenni, és az elmúlt év gasztroajándékainak egész tárházát sorakoztatja fel. Lenyűgöző a kínálat: fokhagymás-chilis olaj, fűszeres méz, mely eredeti funkcióján túl szintén gyógyhatású, mint Jókaja olajban üldögélő fokhagymája. Nevezetesen: Másrészt védő-étel: kaparó torok, folyni kezdődő orr esetén este (vagy még inkább péntek este) egy kanálnyit be kell kapni (persze leszűrve), és másnapra nincs kaparó torok, vagy folyó orr - viszont szépen bűzlünk a hagymától. ;-) Hát kell ennél több? :-)


Szamóca állítása szerint remegő kézzel pötyögte be az ajándékait :-) Miért ez a kishitűség, kérdem én? Sokáig gondolkodott, hogyan készítsen vaníliakivonatot alkohol nélkül, s végül sikerült egy merész húzással remek megoldást találnia: vaníliamézet készített!!! Csodálatos ötlet, ugye? Illatos és sűrű és finom ésésés :-))
Itt még nem állt ám meg - akit egyszer elkap a gépszíj! A vaníliás méz után itt egy csodás kökényméz! Véletlen szülte: egy séta alkalmával bukkantak a levele hullott kökénybokrokra, tömve feketére érett bogyókkal :-) Idézem: "A végeredmény pedig egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, ugyanis a kökény bogyója elsősorban hasmenés és bélhurut ellen alkalmazható sikeresen. Ez egyébként azért érdekes, mert a virágjából készített tea meg enyhe hashajtó hatású, azaz a székrekedés ellenszere." Van még kökény!!

A zakuszka világhódító útra indult :-)) Szepyke konyhájában is készült egy kellemes adag :-) Megértem érzéseit, a zakuszka egyszerűen függőséget okoz! Kész szerencse, hogy matatott a mélyhűtőben, ismeretlen tömbbé fagyott zöldségre bukkant! Kiolvadás után a tömb az októberben lesütött, lefagyasztott, majd feledésbe merült padlizsán formáját vette fel :-) Véletlen szülte remek ajándék!


Szepykéé ez a most következő meglepetés is! Fergeteges, azt kell mondjam! Először is joghurt házilag előállítva, figyelem! Lecsöpögtetve krémsajtnak, majd Harry Potter után szabadon (senki ne nézzen utána Harry Potternek!!!) minden egyes sajtfalat titokzatos meglepetéssel töltve, úgymint chili, rozmaring, dió, fűszeres paradicsomkrém. Nem is Szepy lenne, ha nem csempészne bele méregerős chilit :-DD Meglepetééééééés! Ajándékozás előtt 1-2 nappal állítsuk össze, frissen az igazi! Az előkészítő munkálatokat viszont érdemes időben elkezdeni :-) Megéri, amondó vagyok!

Ééééééééés még mindig a fantáziadús Szepy! Illatozó ajándékai a konyhából: levendulás só, levendulás cukor! Munka vele tulajdonképpen alig, mégis oly sok mindenhez felhasználható, oly sok minden tehető vele izgalmas ízűvé!
Khm, Szepy :-)) Még mindig :-)) Egyszerű és nagyszerű: petrezselyem zöldje összeturmixolva, vagányul befűszerezve és voilá! Kész is az ajándék!
Timus is a karácsony illatát idézi meg ezzel a függőjével: narancs és szegfűszeg, az ünnep illatai! Trüffel helyett - mert oly sok trüffel készült időközben mások által, de mire jó egy tesó? Ötletet adni :-)) Íme!

Vesta konyhájában készültek ezek a fűszeres, gyönyörűséges üvegbe zárt olajok! Nála is bevált szokás, ami nálam: újságból archiválunk ezt-azt :-)) Ami aztán nála rendezett formát ölt, nos nálam már kevésbé... Lényeg a lényeg: a sok recept közt frissiben bukkant rá a fűszerolajra, s olvasás után rögvest a tettek mezejére is lépett, az eredmény bal oldalon megszemlélhető :-)

Erdei gombás olaj zsályával és rozmaringgal, bátraknak pedig egy chilis olaj!Gumimacik Vicájának ajándékán eltátottam a számat :-)) Hajszálra ugyanazt a lekvárt készítette el, amit én is - igaz, én tavaly ilyenkor! Isteni. Saját tapasztalat! Narancsos almalekvár, rafinált fűszerezéssel, igazi karácsonyi sütikbe való finomság! Vagy csak úgy simán, vajas kalácsra kenegetve :-)

Zsuzsi főz! Szegény Zsuzsit eléggé elszontyolították a folyamatosan érkező bonbonok, kekszek és egyéb finomságok, szinte az összes ötlete le lett lőve! Szerencsére győzött a kreativitás és az egyediség: egy szédületes sajtot készített - túróból! A tesztpéldány oly jól sikerült, hogy azóta kidolgozás alatt van a más ízesítésű verzió is!

Ismét kérem szépen, hogy amennyiben valaki úgy látja, kimaradt a felsorolásból, szóljon és máris pótolom a mulasztást!


Következőleg a húsosabb ajándékok irányába fogunk elkalandozni!

21 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis összefoglaló, köszönjük szépen!
  (Nemsokára updatelem a sajtot...)

  VálaszTörlés
 2. Viki, ez valami fergeteges! Nagyszerű az összefoglaló, remekek a kísérő szövegek! :)
  Egyet árulj el, nagyon megéheztél, miközben összeállítottad? :D Mert én igen, olvasás közben.

  VálaszTörlés
 3. Hűűű...azt hittem, hogy már nem lesznek újdonságok számomra.De tévedtem:) Jobbnál jobb ötletek, és fogalmazás? Fergeteges:)

  VálaszTörlés
 4. Örülök, ha tetszik :-))

  De... Korog a gyomrom :-))

  A kínálat egyenesen pazar!

  VálaszTörlés
 5. Hű, ez a bevezető idézet nagyon ott van!

  VálaszTörlés
 6. Hú, lehet, hogy ez még jobban tetszik, mint az előző? Szuper szuper, lesz még?

  VálaszTörlés
 7. Sok gyönyörűség csokorba gyűjtve.
  Jutalomként van nálam valami neked... Nézz be érte, ha van egy kis időd az összefoglaló készítése közben.

  VálaszTörlés
 8. Éva, köszönöm :-) Örülök, hogy tetszett, nagyon megfogott!


  Ági :-) Jaj de jó! Hogyne lenne? Még csak most kezdek belemelegedni :-)))


  Macus, köszönöm! És megyek, nézlek!

  VálaszTörlés
 9. Szia Viki, szerintem az enyém kimaradt:) az a mangó-birs leki, de egyébként annyira szuper az összes poszt, hát válogathatok köztük kedvemre:)

  VálaszTörlés
 10. Ó, de ügyes vagy!!!Ez is nagyon jól sikerült összefoglaló - köszönjük szépen!!!!

  VálaszTörlés
 11. Húúú! Micsoda választék! Hol lehetne gyorsan ilyen üvegekhez jutni így decemberben?

  VálaszTörlés
 12. Í.Sz! Bocsáss meg, máris pótoltam!!!

  Trin, köszi :-))

  Karulino - Praktikerben :-))

  VálaszTörlés
 13. Kedves Viki!

  Megint igencsak kitettél magadért. Nagyon szuper. Mint mindig, ámuldozva olvasom amiket írsz. Éppen ezért, szeretném, ha ellátogatnál hozzám. Van ott Neked valami. Nagyon remélem, hogy elfogadod, még ha egyáltalán nem is vagy híján elismeréseknek. Nagyon szeretek Nálad nézelődni, és ámuldozni :-D

  VálaszTörlés
 14. Viki, annyira jól kitaláltad ezt a VKF-et. Komolyan. Gratulálok és öröm itt böngészni és tényleg annyira ügyes volt mindenki és olyan jó ötletek vannak, hogy csak na... Lehet meríteni.
  Szóval: le a kalappal előtted! :)

  VálaszTörlés
 15. dehogy is, semmi gáz. melózol eleget! fúú nagyon jó dolgokat csinált mindenki!!

  VálaszTörlés
 16. Viki, mesélj, aludni is van időd?:)

  VálaszTörlés
 17. Ani, köszönöm szépen :-) Jártam Nálad!


  Duende, köszönöm! Asszem, lesz miből csemegézni a karácsonyig hátralévő időben!

  Í.Sz - köszönöm :-)


  Szepy, ajjaj, persze! Semmi gond a szundikátorral :-DD

  VálaszTörlés
 18. Már napok óta olvaslak és nyelek. Nagyon klassz receptek születtek, mentettem rengeteget.
  Most viszont azt kívánom, hogy pihend ki magad... gondolom napok óta csak írsz, válogatsz, szelektálsz. :-)))))

  Szép estét neked és köszi ezért a jó VKF-ért.

  VálaszTörlés
 19. Kedves Viki.
  Köszönöm a gratulációdat.A vasalást ne nagyon forszirozd,mert még meghallják,a pénz meg hadd legyen az asszonyé,(tudod,az "sosem" elég). A krémest a gyerekek befalták(alig tudtam menteni),úgy hogy legközelebb két tepsivel kell csinálnom,(hát kellett nekem beleszólni a nagyok dolgába).Úgy látom,hogy te is az "ifi" csapathoz tartozol,úgy érzem "fél szavakból is megértjük egymást."(Hanyas vagy?"Szilágyi").Mivel nem rég óta blogozom, a számítógépet is most kaptam a gyerekektől(most is a zárójel megjelenités problémáját próbálom megoldani),ezért még gyerek cipőben járok,úgy érzem, hogy két számmal kisebb,még szorít). A gasztrómra ne figyelj oda, azt csak azért csinálom,hogy az esetleges önbizalmamat letörje.Mejegyzés:ha jól emlékszem valamelyik blogodban olvastam egy kutyusról,meg cicusról,(de most nem találom),nagyon tetszett.(Most egyenlőre a küldéssel kinlódok).

  VálaszTörlés
 20. Kedves Viki!
  A fenti bejegyzést a bátyám írta. Bár nem ide szánta. Kapott egy olvasójától egy megjegyzést és arra szeretett volna válaszolni, de az én oldalamról kattintott a Vikire, de az egy másik Viki lett volna.
  Nagyon kezdő még a számítógépezésben és a blogolásban.
  65 korában kezdte el talán jó egy hónapja.
  Szóval ne csodálkozz, ha egy szót sem értesz az egészből.

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.