Fakanál Éva is kellemes perceket fog okozni a szeretteinek, ahogy elnézem! Először itt egy illatos-zamatos
szőlőlekvár! Mézédes, sötét színűre érett Otello szőlőből! Ez esetben csak reménykedhetünk, hogy a megajándékozottak között leszünk, mert a szőlőszezonnak vége, de jövőre nem elfelejteni! Imádom az illatát, papánál szinte csak Otello szőlő terem :-)
Éva nem bízza a véletlenre, és nem csak az édesszájúakra gondol! Itt következik egy ízletes, házias
spagettiszósz! A sikert jól jellemzi, hogy nyáron, a hozzávalók szezonjában Éva konyhája átalakul nagyüzemi gyártósorrá, és ipari mennyiségű szósz készül :-) Csak miheztartás végett :-)) A sikerért kezességet vállal, figyelem! :-))
Flat-Cat angyalkáját még egyszer be kell mutassam :-)) Ugyanis a tegnap már bemutatott instant grogon túl készített egy mutatós, illatos
karácsonyi cukrot, teához példának okáért! Pici süteménykiszúró formákkal egyedi cukorral ízesíthető az ünnep :-)

A kreatív kis háziasszony,
Garffyka meglepetése! Ilyet sem látni sűrűn! Figyelem, figyelem:
rumos gesztenyebefőtt! Minden, ami kell, egy helyen :-) A finomságát jelzi, hogy évek óta visszatérő repertoár a gasztroangyalkánál: a kiürült üveg rejtélyes úton-módon visszavándorol Garffyka konyhájába, mintegy gyengéd figyelmeztetésként. Vagy ráutaló magatartásként :-))

Újabb ajándék
Garffykától! Róla tudni kell, hogy előszeretettel használja az erdélyi konyhára jellemző ízeket - természetesen nem véletlenül :-) Ha azt mondom, erdélyi konyha, lehet sokaknak az oly jellemző savanykás levesek ugranak be először! Ugye? S mi kell a savanykás levesekhez? Tárkony! Garffyka angyalkája egy gyönyörűen díszített üvegű t
árkonyos ecetet és tárkonyos olajat hoz a szárnyai alatt! Az olaj ráadásul extrákkal bővített: fokhagymával és dióval!

Ha az imént az erdélyi konyhát emlegettem, találós kérdés következik! Mit jelent az a szó, hogy döblec? Segítek: narancssárga, zamatos, sülve a legjobb, és most van a szezonja :-) Ebből a napfény színű zöldségből készített
Garffyka álmatlan éjszakái egyikén egy
narancsos-szőlős lekvárt! Fűszeres, gazdag ízű, buján csábító - kár is volna ellenállni neki!
Gigi a konyhában tevékenykedik - ugyan hol máshol? :-) Hol máshol? Mondjuk ott, ahol dekupázs, üvegfestés, varrás a téma! Gigi kézügyességét már sokan megcsodálták! A sok-sok törpölés eredménye végül nem édesség lett, hanem egy fűszeres-zamatos
házi sajt! Csomagolási ötlettel kiegészítve: kis fadoboz dekupázsolva, s benne a finom sajt :-) Kellemes ünnepeket!
Ízlésszindróma csodálatos
lekvárt főzött a VKF alkalmából!Mangó és birs, illatos téli-karácsonyi fűszerekkel téve kerek egésszé! Ha sietünk és ügyesek vagyunk, akkor talán-talán kapunk még a piacokon birsalmát! Vagy hátha van valakinek nagyikája, aki a szekrény tetején tárol belőle néhány darabot :-) Vétek volna kihagyni ugyanis!
Jókaja nagy létszámú családjában él egy remek hagyomány: ún. "túlélőcsomagot" (király kifejezés!) állítanak össze mindenkinek, benne ötletes, kreatív, személyre szabott, s nem utolsó sorban nagyon finom csemegék és különlegességek! Elsőként egy gyöngyszem, f
űszeres olajban eltett fokhagyma, hmmmm... A fűszereket tetszés szerint választhatjuk ki, a végeredmény pedig rendkívüli módon párolog szobahőmérsékleten, nyitott üvegből :-) Ebben a göthös időben meg külön bónusz egészségvédő hatása!

Egy másik finomság
Jókaja bőségkosarából:
zakuszka... Nyári ízek üvegbe zárva, még a színe is a ragyogó napot idézi! Felhasználását tekintve a variációk száma végtelen: kenyérre kenve, leveles tésztába töltve, ételízesítőként...
Személy szerint imádom :-)

Ha nem akarunk úgy járni, mint a jó Kardos doktor a Csak semmi pánik! c. Ötvös Csöpi filmben, akkor készítsük el otthon a
vitaprikot magunk :-)) Nálunk nagy klasszikus a film, egyből az jutott róla eszembe, mennyire gondterhelt volt Margit bevásárlólistája miatt Dr. Kardos :-))) Recept by
Jókaja!
Gomba és vörösbor! Hm? Ugye mennyire jó? Még mindig
Jókaja ajándékkosarában válogatunk, hallatlan az ajándékbőség :-)) Fűszeres, aromás, illatos - állítólag hűtőben hetekig is eláll, de eddig nem volt rá példa a történelemben!
Mamma megfenyegetett :-))) Mégpedig úgy, hogyha nem úszik el bokros teendőivel, és csak picivel több ideje lett volna VKF-témában ügyködni, ajándékok egész tárházát zúdította volna rám :-)) Szerencsére ami késik, nem múlik: a kitalált pompás ötletek - ha nem is most, a VKF égisze alatt - felkerülnek szép sorban Mamma oldalára! Olyan szépen fogalmaz: "
mintha magamból is adnék valamit"... Sajteszegetés közben pattant ki az ötlete ennek a
rozmaringos-calvadosos almazselének, ami nemes egyszerűséggel mindent vitt! Tökéletes!
Mandy egy vagány
zsályás fűszerolajjal kedveskedik szeretteinek. Hipp-hopp összeállítható, mégis pompás zamatúvá varázsolható vele egy finom sült vagy urambocsá' egy frissen sült sütőtök!

A fűszerolaj után
Mandy-ben felparázslott a gasztroblogger! Történt ugyanis, hogy mit látott a boltban: citromsót! Összetétel: citromhéj, konyhasó. Aranyáron! E mellett nem lehetett szó nélkül elmenni, így született erős felindulásból ez az egyszerű, mégis nagyszerű
fűszer! Íme az alkotó düh :-))
Max konyhájából érkezik a következő ajándék - közvetve :-) Már a gombócos VKF-en is érkezett egyik kedves olvasójától, MJ-től 2 kiváló recept, s úgy tűnik, ez a szép hagyomány most sem törik meg :-) MJ egy
provanszi ízesítésű camembert sajtot készített. 10 nap érlelés után fogyasztható, s bagettel tunkolva, hozzá jóféle fehér bort kortyolva tulajdonképpen kerek a világ!

Újra MJ remekműve - Max segédletével! Egy rafinált ízvilágú,
gyömbéres-chilis ecet, bátraknak, kalandoroknak, bevállalósoknak! Pácoláshoz. Keleti ízvilágú ételekhez. Salátákhoz. Mártásokhoz. Nosza, ízesítsük-színesítsük az ételeket, az életet!

Egy saját kreálmány, még mindig
Max-nál fűszerezünk:
citromos/lime-os só! Szárnyasokhoz, halakhoz, vagy egyszerűen csak ha fel akarunk dobni egy megszokott ízvilágú ételt, nosza! Elő a reszelőt, a hámozót, és villámgyorsan előállítható ez az egyszerűségében nagyszerű fűszer! Hazabeszélek: van a birtokomban néhány fűszerkeverék, mely Max kezét dicséri - isteniek!
ManóAnyó feje felett is csapkodnak a hullámok, ezért egy kiváló huszárvágással oldotta meg, hogy részt vegyen ebben a fordulóban, és megmutathassa kitűnő gasztroajándékát! Az utolsó fügék szüretelése után készítette ezt a remekbe szabott
mézes-fehérboros fügelekvárt - azt hiszem, önmagáért beszél :-)
Ottis ajándéka :-) Ha a télbe egy falatnyi nyarat szeretnénk varázsolni! Mondjuk egy
fokhagymás-tökmagos pestoval! Idő kellett neki, töményen, első kóstolásra nem volt az igazi, de némi érés után...
Palócprovance igazi meghitt hangulatot varázsol illatos-fűszeres
teakeverékével. Csipkebogyó, narancshéj, rózsaszirmok, fűszerek... Ahogy ez az aroma átjárja az ember testét-lelkét... Valódi ünnep. Szeretnék még hozzá csípős hideget, zúzmarát és havas tájat rendelni :-))

A
Rózsaszín pöttyök blog háziasszonya, Zsófi november végén ugrott neki a gasztroblogolásnak. A VKF! témája mellett szerencsére nem tudott szó nélkül elmenni, és az elmúlt év gasztroajándékainak
egész tárházát sorakoztatja fel. Lenyűgöző a kínálat: fokhagymás-chilis olaj, fűszeres méz, mely eredeti funkcióján túl szintén gyógyhatású, mint Jókaja olajban üldögélő fokhagymája. Nevezetesen:
Másrészt védő-étel: kaparó torok, folyni kezdődő orr esetén este (vagy még inkább péntek este) egy kanálnyit be kell kapni (persze leszűrve), és másnapra nincs kaparó torok, vagy folyó orr - viszont szépen bűzlünk a hagymától. ;-) Hát kell ennél több? :-)
Szamóca állítása szerint remegő kézzel pötyögte be az ajándékait :-) Miért ez a kishitűség, kérdem én? Sokáig gondolkodott, hogyan készítsen vaníliakivonatot alkohol nélkül, s végül sikerült egy merész húzással remek megoldást találnia:
vaníliamézet készített!!! Csodálatos ötlet, ugye? Illatos és sűrű és finom ésésés :-))

Itt még nem állt ám meg - akit egyszer elkap a gépszíj! A vaníliás méz után itt egy csodás
kökényméz! Véletlen szülte: egy séta alkalmával bukkantak a levele hullott kökénybokrokra, tömve feketére érett bogyókkal :-) Idézem: "
A végeredmény pedig egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, ugyanis a kökény bogyója elsősorban hasmenés és bélhurut ellen alkalmazható sikeresen. Ez egyébként azért érdekes, mert a virágjából készített tea meg enyhe hashajtó hatású, azaz a székrekedés ellenszere." Van még kökény!!
A zakuszka világhódító útra indult :-))
Szepyke konyhájában is készült egy
kellemes adag :-) Megértem érzéseit, a zakuszka egyszerűen függőséget okoz! Kész szerencse, hogy matatott a mélyhűtőben, ismeretlen tömbbé fagyott zöldségre bukkant! Kiolvadás után a tömb az októberben lesütött, lefagyasztott, majd feledésbe merült padlizsán formáját vette fel :-) Véletlen szülte remek ajándék!
Szepykéé ez a most következő
meglepetés is! Fergeteges, azt kell mondjam! Először is joghurt házilag előállítva, figyelem! Lecsöpögtetve krémsajtnak, majd Harry Potter után szabadon (senki ne nézzen utána Harry Potternek!!!) minden egyes sajtfalat titokzatos meglepetéssel töltve, úgymint chili, rozmaring, dió, fűszeres paradicsomkrém. Nem is Szepy lenne, ha nem csempészne bele méregerős chilit :-DD Meglepetééééééés! Ajándékozás előtt 1-2 nappal állítsuk össze, frissen az igazi! Az előkészítő munkálatokat viszont érdemes időben elkezdeni :-) Megéri, amondó vagyok!

Ééééééééés még mindig a fantáziadús
Szepy! Illatozó ajándékai a konyhából:
levendulás só, levendulás cukor! Munka vele tulajdonképpen alig, mégis oly sok mindenhez felhasználható, oly sok minden tehető vele izgalmas ízűvé!

Khm,
Szepy :-)) Még mindig :-)) Egyszerű és nagyszerű: petrezselyem zöldje összeturmixolva, vagányul befűszerezve és voilá! Kész is az
ajándék!
Timus is a karácsony illatát idézi meg ezzel a
függőjével: narancs és szegfűszeg, az ünnep illatai! Trüffel helyett - mert oly sok trüffel készült időközben mások által, de mire jó egy tesó? Ötletet adni :-)) Íme!
Vesta konyhájában készültek ezek a
fűszeres, gyönyörűséges üvegbe zárt olajok! Nála is bevált szokás, ami nálam: újságból archiválunk ezt-azt :-)) Ami aztán nála rendezett formát ölt, nos nálam már kevésbé... Lényeg a lényeg: a sok recept közt frissiben bukkant rá a fűszerolajra, s olvasás után rögvest a tettek mezejére is lépett, az eredmény bal oldalon megszemlélhető :-)
Erdei gombás olaj zsályával és rozmaringgal, bátraknak pedig egy chilis olaj!
Gumimacik Vicájának ajándékán eltátottam a számat :-)) Hajszálra ugyanazt a lekvárt készítette el, amit én is - igaz, én tavaly ilyenkor! Isteni. Saját tapasztalat!
Narancsos almalekvár, rafinált fűszerezéssel, igazi karácsonyi sütikbe való finomság! Vagy csak úgy simán, vajas kalácsra kenegetve :-)
Zsuzsi főz! Szegény Zsuzsit eléggé elszontyolították a folyamatosan érkező bonbonok, kekszek és egyéb finomságok, szinte az összes ötlete le lett lőve! Szerencsére győzött a kreativitás és az egyediség: egy szédületes
sajtot készített - túróból! A tesztpéldány oly jól sikerült, hogy azóta kidolgozás alatt van a más ízesítésű verzió is!
Ismét kérem szépen, hogy amennyiben valaki úgy látja, kimaradt a felsorolásból, szóljon és máris pótolom a mulasztást!
Következőleg a húsosabb ajándékok irányába fogunk elkalandozni!
Nagyon jó kis összefoglaló, köszönjük szépen!
VálaszTörlés(Nemsokára updatelem a sajtot...)
Viki, ez valami fergeteges! Nagyszerű az összefoglaló, remekek a kísérő szövegek! :)
VálaszTörlésEgyet árulj el, nagyon megéheztél, miközben összeállítottad? :D Mert én igen, olvasás közben.
Hűűű...azt hittem, hogy már nem lesznek újdonságok számomra.De tévedtem:) Jobbnál jobb ötletek, és fogalmazás? Fergeteges:)
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik :-))
VálaszTörlésDe... Korog a gyomrom :-))
A kínálat egyenesen pazar!
Hű, ez a bevezető idézet nagyon ott van!
VálaszTörlésHú, lehet, hogy ez még jobban tetszik, mint az előző? Szuper szuper, lesz még?
VálaszTörlésSok gyönyörűség csokorba gyűjtve.
VálaszTörlésJutalomként van nálam valami neked... Nézz be érte, ha van egy kis időd az összefoglaló készítése közben.
Éva, köszönöm :-) Örülök, hogy tetszett, nagyon megfogott!
VálaszTörlésÁgi :-) Jaj de jó! Hogyne lenne? Még csak most kezdek belemelegedni :-)))
Macus, köszönöm! És megyek, nézlek!
Szia Viki, szerintem az enyém kimaradt:) az a mangó-birs leki, de egyébként annyira szuper az összes poszt, hát válogathatok köztük kedvemre:)
VálaszTörlésÓ, de ügyes vagy!!!Ez is nagyon jól sikerült összefoglaló - köszönjük szépen!!!!
VálaszTörlésHúúú! Micsoda választék! Hol lehetne gyorsan ilyen üvegekhez jutni így decemberben?
VálaszTörlésÍ.Sz! Bocsáss meg, máris pótoltam!!!
VálaszTörlésTrin, köszi :-))
Karulino - Praktikerben :-))
Kedves Viki!
VálaszTörlésMegint igencsak kitettél magadért. Nagyon szuper. Mint mindig, ámuldozva olvasom amiket írsz. Éppen ezért, szeretném, ha ellátogatnál hozzám. Van ott Neked valami. Nagyon remélem, hogy elfogadod, még ha egyáltalán nem is vagy híján elismeréseknek. Nagyon szeretek Nálad nézelődni, és ámuldozni :-D
Viki, annyira jól kitaláltad ezt a VKF-et. Komolyan. Gratulálok és öröm itt böngészni és tényleg annyira ügyes volt mindenki és olyan jó ötletek vannak, hogy csak na... Lehet meríteni.
VálaszTörlésSzóval: le a kalappal előtted! :)
dehogy is, semmi gáz. melózol eleget! fúú nagyon jó dolgokat csinált mindenki!!
VálaszTörlésja és köszi:))))
VálaszTörlésViki, mesélj, aludni is van időd?:)
VálaszTörlésAni, köszönöm szépen :-) Jártam Nálad!
VálaszTörlésDuende, köszönöm! Asszem, lesz miből csemegézni a karácsonyig hátralévő időben!
Í.Sz - köszönöm :-)
Szepy, ajjaj, persze! Semmi gond a szundikátorral :-DD
Már napok óta olvaslak és nyelek. Nagyon klassz receptek születtek, mentettem rengeteget.
VálaszTörlésMost viszont azt kívánom, hogy pihend ki magad... gondolom napok óta csak írsz, válogatsz, szelektálsz. :-)))))
Szép estét neked és köszi ezért a jó VKF-ért.
Kedves Viki.
VálaszTörlésKöszönöm a gratulációdat.A vasalást ne nagyon forszirozd,mert még meghallják,a pénz meg hadd legyen az asszonyé,(tudod,az "sosem" elég). A krémest a gyerekek befalták(alig tudtam menteni),úgy hogy legközelebb két tepsivel kell csinálnom,(hát kellett nekem beleszólni a nagyok dolgába).Úgy látom,hogy te is az "ifi" csapathoz tartozol,úgy érzem "fél szavakból is megértjük egymást."(Hanyas vagy?"Szilágyi").Mivel nem rég óta blogozom, a számítógépet is most kaptam a gyerekektől(most is a zárójel megjelenités problémáját próbálom megoldani),ezért még gyerek cipőben járok,úgy érzem, hogy két számmal kisebb,még szorít). A gasztrómra ne figyelj oda, azt csak azért csinálom,hogy az esetleges önbizalmamat letörje.Mejegyzés:ha jól emlékszem valamelyik blogodban olvastam egy kutyusról,meg cicusról,(de most nem találom),nagyon tetszett.(Most egyenlőre a küldéssel kinlódok).
Kedves Viki!
VálaszTörlésA fenti bejegyzést a bátyám írta. Bár nem ide szánta. Kapott egy olvasójától egy megjegyzést és arra szeretett volna válaszolni, de az én oldalamról kattintott a Vikire, de az egy másik Viki lett volna.
Nagyon kezdő még a számítógépezésben és a blogolásban.
65 korában kezdte el talán jó egy hónapja.
Szóval ne csodálkozz, ha egy szót sem értesz az egészből.