2009. december 3., csütörtök

VKF!XXX/3 - Összefoglaló - Húsok, húskészítmények

Minden szívből szóló karácsonyi énekben, a kandalló ropogásában és melegében, az ünnepi ebéd közben, a beszélgetésben és nevetésben, minden képeslapban, amit egy barát vagy a család küldött, minden, amit ebből meghallunk, és ami elgondolkodtat bennünket, az maga a szeretet.

Noreen Braman

Az összesítő, mindent tudó (?) táblázatomban nyitottam egy lapot Egyéb címszóval :-)) Ide soroltam azokat az ajándékokat, amelyek nem italok, nem fűszerek, nem lekvárok, és semmiképpen nem édességek.

Érkezett jó néhány pályamű, azt kell mondjam, egyik jobb, mint a másik! A sorrend itt is ABC!


Kezdjük is Ágival, aki főz, remek bevezetője lesz a témának! Ajándékozzunk élményt!!! Mert az élmény maradandó emléket nyújt, meleg szívvel gondolunk rá a későbbiekben is! Ihletet merített innen, majd hazai pályán kezdett kalandozni! Úgymint: főzőiskolában egy remek kurzus. Újonnan megjelent szakácskönyvek. Ajándék vacsorautalvány. Kütyük, mütyük, apróságok. Személyre szabott ajándékcsomag... ésatöbbi! Remek! Én ilyen sorrendben kérném az angyalkámtól :-DD


Balázs konyhájában két kifinomult ínyencfalat is napvilágot látott: elsőként egy fátyolos pástétom, mely onnan kapta nevét, hogy az összedarált, befűszerezett húsféléket a sertés hártyájába csomagolják (fátyol, cseplesz néven is ismert), formába töltve vízfürdőben kigőzölik, majd súlyok alatt éri el végleges formáját. Figyelem: borajánlattal!


Balázs továbbra sem kipályázik, a sort egy pazar nyúl/fácán terrine-nel folytatja! Ha nem jutunk eme javakhoz, bátran helyettesítsük gyöngytyúkkal :-) Eljárás hasonló, mint az előbb: formába pakoljuk, vízfürdőben kigőzöljük, majd jól lesúlyozzuk. Hmmm...Garffyka formabontó elemként egy konyhai alapanyagokból (is) készített, gyönyörűséges asztaldíszt készített! Érdemes elolvasni a használati útmutatót, egyszerűen szédületes :-)) Mi mivel helyettesíthető, ha a szükség úgy kívánja :-)) Kéremszépen, felénk ezt hívják kreativitásnak!


Nézzenek oda! Ebben a gyűjteményben is felbukkan Jókaja, és az ő bőségszaruja :-))) Látványnak sem utolsó, akár last minute ajándékként is elkészíthető a színes fürdősó! A só ugyebár alap minden konyhában, a többi pedig már fantáziánk illetőleg pénztárcánk függvénye, mennyire cifrázzuk, illatosítjuk. Örök bölcsesség: olyan dolgokat használjunk hozzá, amit meg is tudnánk enni! Ezzel biztos nem lövünk mellé :-)
A sci-fi irodalom tájékára kalandozunk Jókaja jóvoltából :-))) Máris oszlatom a homályos célzást: húsból!!!! készített különféle házi felvágottakat, kenőmájast! Ugye, hogy ezek a szavak - húsból felvágott - egy tudományos - fantasztikus könyv lapjaira kívánkoznak? Készült zalahús, mágnássajt, mortadella és kenőmájas! Bátran lehet másolni az ötletet!

Mamma levelét éjszakai órákban láttam, és legszívesebben feltéptem volna a hűtőt - ha lett volna benne egy ilyen adag "libalekvár" :-)) Liba-rillette, mert így szebben hangzik :-) Még a múlt télen kísérte el a férjét Brüsszelbe, s ha már Brüsszel, akkor C&V Zsófitól kért tanácsot, ugyan hova üljenek be vacsorázni - hisz ő csak tudja! Tudta is! A hely egyszerűen maga volt a tökély minden tekintetben, s sikerült szerelembe esni a rillette-tel, s melyet sürgősen itthon is reprodukálni kellett! Ne feledkezzünk meg a speciális fűszerről sem!
Kiskanál Orsi merész döntésre szánta el magát: mindenki!!! gasztroajándékot fog kapni idén szerettei közül! Két dologban bízik: hogy sem ő, sem a megajándékozottak nem fogják megbánni az akciót :-))) Jaaaaaaj :-)) Az édességek mellé egy kitűnő fűszeres ropogtatnivalót készített: diófélét Union Square módra! Olajos magvak rafinált kombinációjú fűszerekbe forgatva. Mennyire lett finom? Az első eresztés nem érte meg az ajándékozást - elfogyott :-))Palócprovance nyújt lenyűgöző ízelítőt korábbi karácsonyok ajándéközönéből! Még felsorolni sem egyszerű! Confit kacsából. Birsalmasajt. Vaníliakivonat. Nutellás bonbon. Levendulás és cukor. Rozmaringos cukor. Őszibarackchutney. Müzliszelet. Pácolt citrom. Harissa. Házi testápolási cikkek. Khm... Szavakat nem lelek!


Szepy két legyet is üt egy csapásra: a levendulás sóból illetve cukorból nagyszerű testápolási termékeket is varázsolhatunk, ha más szemszögből közelítjük meg! Levendulás sóból: nyugtató, aromatizáló fürdősó, a cukorból pedig pompás, gyengéd bőrradír! Így költözik a konyha a fürdőszobába :-))

S itt még nincs megállás! Ha már úgyis konyhánkból való dolgokkal szépítkezünk, ne feledkezzünk meg dédanyáink praktikáiról! Olajak a bőrünkre, a jó öreg, sokszor mumusnak kikiáltott vaj, a tojássárgája, a sertészsír. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, Szepynél ott egy egész sor felhasználási javaslat!

Itt is mutatom Vesta remekét, mely annyira megragadott, hogy én rögtön ide soroltam be :-) Az, hogy likőrt rejt az üveg, másodlagossá vált a kép láttán :-DD Ez, hogy Vesta kötőtűt ragadott és direkt az üvegre kötött mókás sapkát és sálat... Barátnő legyen a talpán, aki ezek után nem ugrik bőgve a nyakába :-))
A Gumimacik Vicája egy igen ötleteset alkotott: adott egy unokaöcsi, aki igen szeret a konyhában tevékenykedni. Aztán adott egy alkalom, amikor is Vica indiai főztje roppant mód elnyerte a fiú tetszését. S mi lett ebből, ami ajándék? Egy vagány indiai főzőcsomag: recept, fűszerek, és a jellegzetes naan kenyér száraz hozzávalói összekeverve! Ez igen :-)


Ha valaki véletlenül kimaradt volna...


Nagy levegő! Elérkeztünk az édességek bűvös kategóriájához!!!

11 megjegyzés:

 1. Juhéééééééj, ebben is benne vagyok!:)))
  Imádtam ezt a VKF-et!:))

  VálaszTörlés
 2. Viki, köszönöm szépen! :D

  Nagyon tetszenek az összefoglalóid, temérdek munkád lehet benne, de megérte, nagyon jók!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon élvezem az összefoglalóidat! :) Már eddig is egy egész könyvet megtöltenének a remek receptek.

  VálaszTörlés
 4. Küldtem Neked valamit :)
  http://palocprovence.blogspot.com/2009/12/sztarsag-blogger-modra.html

  VálaszTörlés
 5. Mondtam én már korábban, akár egy kis tematikus könyvecske is lehetne ebből! Nagyon gyors és ügyes vagy-köszönjük!! ( És még ami hátravan.....)

  VálaszTörlés
 6. ezek között is mennyi ötlet! hát ezek tényleg egy kis könyvecskébe kívánkoznának:)))

  VálaszTörlés
 7. Szepykém, te mindenhol ott vagy :-)) Nem is egyszer!


  Garffykám, örülök, hogy tetszik!


  Palócprovance, köszönöm szavaidat! És a díjat is :-))

  Trin, Í.Sz., majd beajánlom valami jó helyre :-DDD


  S még csak most jön a rengeteg édesség!

  VálaszTörlés
 8. Nézz be hozzám, ott lesz valami számodra:)

  VálaszTörlés
 9. Rengeteg lehet a munkád,díjat érdemelsz tőlem is:-))

  VálaszTörlés
 10. :))))))

  Ma valahogy egész nap vigyorogtam, és ez most is tart!:))))

  VálaszTörlés
 11. Nálam is díj vár a kiváló ötletért és a szép munkádért cserébe!!! Kukk be, légyszi!!!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.