2009. december 31., csütörtök

Szilveszter - B.Ú.É.K 2010!

A jutalom, amiért túléltük az ünnepeket, az újév, és már el is jutottunk az újévi fogadalmak csodás hagyományához.

Hagyd hátra a múltad, és kezdd elölről! Nehéz ellenállni a kísértésnek újrakezdéskor, hogy a múlt év problémáit a szőnyeg alá söpörjük.

Ki dönti el, hogy mikor ér véget a régi, és kezdődik az új? Nem jelzik a naptárban, nem szülinap, nem egy új év. Ez egy esemény. Kicsi vagy nagy? Valami, ami megváltoztat minket.

Jó esetben reményt ad, vagy egy új életmódot és világnézetet. Elengedjük a régi szokásainkat, és emlékeinket.

A lényeg az, hogy sose adjuk fel a reményt, hogy lesz egy újabb kezdet.


Idézet a Grace klinika c. filmből


Minden kedves Barátomnak és Olvasómnak boldog új esztendőt kívánok!

2010. a Tigris éve lesz, s a hozzáértők szerint ez lesz az az év, amikor a legvadabb álmaink is valóra válnak!


Úgy legyen!


B.Ú.É.K. 2010!!!




Bounty golyók by Ottis

Karácsonyi ajándékul készítettem - többek között - sógornőméknek, 3 gyermeknél úgy gondoltam, igen kapós lesz :-) Imádják a csokikat... Jé, ki hitte volna?

A házi Bounty-kat még karácsony előtt Ottis készítette, nagyon megtetszettek! Kevesebb cukorral és kevesebb kókusszal készítettem, isteni finom lett! Ajándékba mentek a klasszik szögletes darabok, s maradt némi alapanyag - de a csoki elfogyott.

Így a maradékból másnap pici golyókat formáztam, így csokiztam be őket. Nem mártottam, csak ecsettel - attól ilyen dögös rusztikusak :-DDD



Bounty golyók



Hozzávalók:

  • 1 dl tejszín
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 15-20 dkg étcsokoládé

A tejszínt, a margarint és a cukrot összeforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket. Egy szögletes tepsit alufóliával kibélelünk, s a langyosra hűtött masszát hűtőbe tesszük, hogy vághatóvá szilárduljon.

A kókusztömböt aztán tálcára fordítjuk, felkockázzuk, és ha ügyesek vagyunk, csokiba mártjuk, ha kevésbé - mint én, akkor ecset segítségével bekenjük az olvadt csokival a kókuszkockákat.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk. Kenterbe veri az eredetit...




2009. december 30., szerda

Halfasírt



Újraértelmezése a halrudacskáknak :-))) De vajon mit szólna hozzá Iglo kapitány?




Halfasírt



Hozzávalók:

  • 40 dkg tetszés szerinti halfilé
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom
  • 3 kanál markáns ízű sajt
  • 2 szelet kenyér
  • petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ha van, citrombors)
  • zsemlemorzsa

Egy fazékban vizet forralunk, sóval és a citrom kifacsart levével ízesítjük, majd a halat 15 percig főzzük benne.

A vízből kivéve hűlni hagyjuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, pépesre törjük egy villával.

A kenyeret vízbe/tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, s a halhúshoz keverjük. Hozzáütjük a tojást, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk.

Vizes kézzel rudacskákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban kisütjük őket.

Sült krumplival, hűs tartárral tálaljuk!



Recept by Laura Adamache

2009. december 29., kedd

Hamis puncsszelet meggyel és dióval

Az utolsó munkanapra sütöttem, még 23-án. Az idei utolsó munkában töltött napra. Olyan furcsa... Mindjárt vége az évnek...

Gombhoz kabát típusú süti: meggy és dió volt a kiindulási alap, némi csokoládé, s hogy kiadós legyen. Nagyon finom lett, a kolléganőim szerint ha nem lennék férjnél immár több, mint 10 éve, akkor most nyugodtan férjhez mehetnék :-DDD

Egy dolgot fogok legközelebb változtatni rajta: a töltelék tetejét megkenem lekvárral, hogy a felső lap is "odaragadjon", mert az aljas nem volt valami ragaszkodó típus. Azért megettük így is!



Hamis puncsszelet meggyel és dióval



Hozzávalók:



A tésztához:


60 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg cukor
1 tojás
1 kk. szódabikarbóna
kb. 1,5 dl tej
csipet só

A töltelékhez:

1 üveg magozott meggybefőtt
15 dkg dió
6-8 ek. cukor (meggy savanyúságától függ)
6,5 dkg margarin
ízlés szerint rum vagy rumaroma

Tetejére:

2-3 ek. lekvár
1 tábla étcsokoládé
kókuszreszelék

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, 3 egyenlő részre osztjuk. Megmértem: összesen 1,20 kg, tehát 40 dkg-s darabokra kell vágjuk. Lisztezett munkalapon egyesével kinyújtjuk, és tepsiben vagy gáztepsi hátán halvány rózsaszínűre sütjük előmelegített sütőben. Az én tepsim 22x40 cm-s, abban készült.

A meggybefőttet lecsepegtetjük, összekeverjük a cukorral, a durvára aprított dióval, az olvasztott margarinnal, a rummal/rumaromával, s az egyik tésztalapot belemorzsoljuk. Jól összegyurmázzuk, össze fog állni!

Az egyik tésztalapot tepsibe vagy tálcára tesszük, rátapicskoljuk a tölteléket. A töltelék tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, rátesszük a harmadik tésztalapot.

Tetejét bevonjuk a megolvasztott étcsokival, majd némi szilárdulás után megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha még lágy a csoki, belesüllyed a kókusz - tapasztalat :-)

Érdemes egy éjszakát pihentetni, nem is feltétlenül hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek. Másnap téglalapokra szeletelve tálaljuk.


Forrás

2009. december 28., hétfő

Szenteste ettük - narancskrémleves és kacsasült

Idén sem a klasszikus menü került terítékre Szenteste - szerencsére Zuram nem bánja :-) A töltött káposzta iránti hajlamainkat szerencsére kiélhetjük máshol... Sőt! Papa kocsonyát is főzött!!! Imádom :-)

A narancsleves saját fejlesztés, benne a narancs szőröstől-bőröstől. Bár voltaképp a Danone narancsos-szegfűszeges joghurtja ihlette, ha jobban belegondolok! Finom lett...

A kacsa meg egyszerűen befészkelte magát a fejembe, nem ment ki belőle, csak arra tudtam gondolni. Sima kacsasült, hasában alma, alatta fehérbor és fokhagyma. Krokettel, pecsenyelével. Nem volt panasz az idei menüre sem :-)




Tejszínes narancskrémleves

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • 1 rúd fahéj
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 2 cs. vaníliás cukor/2 tk. vanília kivonat
  • 2 ek. méz
  • kb. 5 dkg cukor (narancs édességétől függ)
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 marék vágott mandula


A narancsokat tűzforró vízben nagyon alaposan megmossuk, majd kb. 25-30 perc alatt vízben egy az egyben puhára főzzük. Több darabra vágjuk, hogy hűljön kicsit, majd késes betétű robotgépben pépesre zúzzuk. Felforraljuk kb. 7 dl vízzel, a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, vaníliás cukorral, mézzel és cukorral.

Forrásban tartjuk kb. 20 percig. Kihalásszuk belőle a fahéjrudat és a szegfűszegeket, majd botmixerrel tovább krémesítjük.

A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a forró leveshez adjuk, kiforraljuk.

Vágott mandulát száraz serpenyőben megpirítunk, tányérra csúsztatjuk, majd megszórjuk vele a levest.




Kacsasült almával, krumplikrokettel, narancsos pecsenyelével

Hozzávalók:

  • 1 db kacsa
  • 2 alma
  • kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 narancs
  • 4-5 db nagyobb krumpli
  • 2 tojás sárgája
  • só, bors, szerecsendió

A panírozáshoz:
  • liszt
  • 2 tojás fehérje
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa
  • esetleg szezámmag
  • sütéshez olaj


A kacsát alaposan megmossuk, a tokokat, tollmaradványokat eltávolítjuk. Besózzuk. Az almákat félbevágjuk, magházát kiemeljük, megszórjuk kakukkfűvel és a kacsa hasába tuszkoljuk.

Római tálba tesszük, aláöntjük a bort, körészórjuk a fokhagymagerezdeket. Befedjük a tál előtte 30 percre beáztatott fedelével. Hideg sütőbe dugjuk, s 2-2,5 óra alatt pirosra-ropogósra sütjük.

A kroketthez meghámozzuk a krumplit, kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, és egészen hidegre hűtjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzáütjük a két tojás sárgáját. Kis kroketteket formázunk belőle, bepanírozzuk, és bő olajban ropogósra sütjük.

A kacsa alatt keletkező pecsenyelevet felfogjuk egy kis edényben, simára turmixoljuk. Hozzáfacsarjuk egy narancs levét, majd felére beforraljuk.

Egy kacsaalkatrész, ropogós krokett és illatos-zamatos pecsenyelé - azon frissiben tálaljuk.



2009. december 27., vasárnap

Blogszületésnap!

Az első! Egy éves a Házias konyha!

Történt ugyanis egy éve, hogy e-mailt kaptam Max-tól. Benne szűkszavú utasítások: nyisd meg ezt, írd be azt, jelszó amaz. Mindenféle hátsó gondolat nélkül, szinte gépiesen követtem a kijelölt utat, aztán csak ültem a gép előtt kerekre nyitott szemekkel, döbbenten.

Ezt a blogot kaptam ajándékba, a következő ajánlással: mert megérdemled :-)

Így lettem kényszerített blogger :-DD



1 év alatt ezzel együtt született 360 bejegyzés. Majd' minden napra egy mese :-) Sok-sok kedves embert ismertem meg, néhányukat személyesen is, és igaz Barátokra leltem. Mindezt a blognak köszönhetően :-)

Érkezett számtalan kedves visszajelzés, komment, ha a receptjeim közül a kipróbált jól sikerült - és ezzel az érzéssel komolyan mondom, nem lehet betelni. Egy endorfinforrás, öröm, boldogság.

Nagyon köszönöm Mindenkinek :-) Minden kedves Barátomnak, Olvasómnak!

Induljon a második felvonás!

2009. december 24., csütörtök

Karácsony




A szenteste! Karácsony! Micsoda édes zengésű szavak! Hogy megtelik a szív a rájuk való visszaemlékezésben!

Gyermekkoromra gondolok s arra a sok szép karácsonyestre, amit családom körében eltöltöttem, a viaszgyertyák fényére, a kis csilingelő csengőre, a fenyő pompás illatára, boldog, gyermeki örömömre.

De más karácsonyesték emléke sem mosódhatik el emlékeimben, olyanoké, melyekből hiányzott minden vígság, boldogság, de amelyek mégis - mindennek dacára is, megtartották varázslatos szépségüket.


Karl May






Minden kedves Barátomnak és
Olvasómnak szeretettel kívánok
áldott Ünnepeket!

Angyalkám :-)

Csomag várt rám a minap! Szorgos kis angyalkánk, Szepy-angyalka nekem is intézett néhány figyelmességet :-)



A dundi csomagolás az alábbit rejtette:

Egy angyalkát, amin még töröm a fejemet, vajon Szepy-t ábrázolja-e vagy pedig engem :-DDD

Egy gyűrűs mappát, ne kelljen a gép és a tűzhely között nyargalásznom, hanem a kedvenc recept épp kézközelben legyen!

Egy kedves karácsonyi lapot, teleírva lendületes betűkkel, csupa jókívánsággal.

Végül egy nyaklánc pottyant ki, rajta medállal. Pár másodpercig csak néztem a medált, mit ábrázol, majd amikor az agyam értelmezte a látottakat, így szóltam: aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh... Nos, a medál egy hófehér kezet ábrázol, mely egy piros almát tart...

Segítek :-) Az Alkonyat c. könyv borítóján szerepel ez a kép, melyet én szinte vallásos hevülettel imádok, és úgy terjesztem magam körül, mint az igét :-)))




Szepyke, köszönöm!!!

2009. december 23., szerda

Ferrero Rocher torta

Improvizáció. Annak viszont állati jó :-))

Nyáron történt Bulgáriában, hogy a szemközti asztalnál ülő kisfiú szemmel látható élvezettel evett egy ránézésre is brutál csokoládés tortát - és majd' kinéztem a szájából... Ilyen nekem is kell, és már vonultam is a süteményes pulthoz. Kár volt :-DD A tortaszeletet aztán minden nap ettük, valami eszméletlen finom volt.

Ezt az ízt próbáltam most visszahozni, s azt kell mondjam, elég jól. Külsejével ellentétben visszafogottan édes, nem csömör, nem fojtogató. Hanem olyan magát etető, újabb szeletet repetázó...

A nevét is én költöttem hozzá - csokoládés tortalap, mogyorókrém és mogyoródarabok. Tisztára Ferrero Rocher, nem? :-DD


Ferrero Rocher torta



Hozzávalók:


A tortalaphoz:

  • 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 ek. liszt
  • 1-2 ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

  • 20 dkg mogyorókrém
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 marék mogyoró (a kerek mogyoró)


A puha vajat kikeverjük a cukorral, a tojássárgájával. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és a sütőporral, a vajas krémhez adjuk. A tojás fehérjét habbá verjük, óvatosan a tojásos-kakaós masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt 22 cm-s tortaformába simítjuk, és kb. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük - tűpróba!!!

Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A mogyorót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk. Azonnal tányérra csúsztatjuk, nehogy megégjen. Néhány szemet félreteszünk díszítésként, a többit durvára daráljuk-aprítjuk.

A mogyorókrémet fellazítjuk 0,5 dl tejszínnel. Ebből is kiveszünk 1-2 evőkanálnyi mennyiséget a díszítéshez, a maradékhoz hozzákeverjük a durvára vágott mogyorót.

A 1,5 dl tejszínt kemény habbá verjük, s az 1-2 evőkanálnyival kevesebb, mogyoróval dúsított mogyorókrémhez keverjük könnyedén, minél kevésbé törjön a hab.

A tortalapot kettévágjuk. Megtöltjük a krém 2/3 részével, rátesszük a tortalap tetejét, majd a tortát körös-körül bevonjuk a krém többi részével.

A díszítés már csak fantázia, idő és türelem kérdése :-) Megszórjuk a tortát durvára vágott mogyoróval. A félretett mogyorókrémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, kis rózsákat nyomunk a torta tetejére. Egész mogyorókat ültetünk a krémrózsák tövébe.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.



Ui: Nos, leírni hosszabb, mint összehozni...

2009. december 22., kedd

Holland szelet

Megláttam Bellynél és szerelembe estünk. Ez a zimankós-havas-didergő idő pont az ilyen laktató kaják időszaka - el is készítettem. Jelentem, isteni finom!

Egy szaktanácsot szeretnék kérni: ha tojásba mártom a húst, hogy tapad rá a sajt normálisan??? Mert az enyimet tapicskolni kellett, megerőszakolni kellett, forgatás közben leesett róla, jaaaaaaaaaj :-) Még jó, hogy a mártás jótékonyan eltakarja a bénázás látható jeleit :-)))

Isteni omlós, szaftos, a babérlevéltől kicsit pikáns... Érdemes kipróbálni!





Holland szelet



Hozzávalók:

  • 6 szelet hús (csirkemell, karaj, filézett csirkecomb...)
  • tojás
  • reszelt sajt jó bőven
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • só, bors,
  • 1-2 babérlevél


A húst megmossuk, kiklopfoljuk, besózzuk. Tojásba, majd reszelt sajtba "panírozzuk", s élénk tűzön, jó forró olajban pirosra sütjük a szeleteket. Nem kell teljesen készre sütni, úgyis megy még a mártással a sütőbe!

A hússzeleteket tűzálló tálba tesszük.

Besamelt készítünk. A vajat megolvasztjuk, gyenge rózsaszínre pirítjuk benne a lisztet, majd ovális habverővel folyamatosan kavargatva hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és kiforraljuk.

Ezzel a mártással leöntjük a tűzálló tálban várakozó hússzeleteket, az edényt fóliával lefedjük, és hideg sütőbe téve 45 percig sütjük. A fóliát levéve további reszelt sajttal megszórjuk és pirulásig sütjük.

Krumplikörettel tálaljuk.

2009. december 21., hétfő

Sport szelet "likőr"

Nem tudom, másoknál ez hogy szokott lenni... Vendégségben valakinek bizony be kell vállalnia az "áldozat" szerepét: iszik vagy vezet - nagyon helyesen, okosan!

De ha koccintásra kerül a sor, a sofőr általában egy pohár ásványvízzel szerénykedik a röviditalok sorában.

No kérem, ez egy sofőrbarát "likőr", s pontosan azért idézőjeles, mert alkoholmentes. Mind állagban, mind ízben versenyképes a bolti csokilikőrökkel!

Ja, miért Sport szelet? Mert rumos-csokis :-)) Isteni!





Sport szelet "likőr"




Hozzávalók kb. 6 dl-hez:

  • 2 dl tejszín
  • 2 tubus sűrített tej
  • 1,5 dl (tartós)tej
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 1-2 tk. rumaroma

A tejszínt felforrósítjuk, s felolvasztjuk benne a tábla csokoládét.

Shakerbe öntjük, hozzányomjuk a sűrített tejet és a sima tejet is beleöntjük, ízesítjük tetszés szerint rumaromával (kóstoljuk, nehogy sok legyen egyszerre), majd alaposan összerázzuk, jó habosra.

Shaker híján ovális habverővel vagy robotgéppel is összemixelhető.

Behűtjük, s már iható is - nincs érlelési idő.

Egészségünkre!

2009. december 20., vasárnap

Ökörszem Dóritól

Ökörszem Dóritól :-) Dórival néhány éve beszélgetünk a virtuális térben, hallatlan széles látókörű, bölcs, és jó érzékkel tapint rá lényeges dolgokra.

Ha kell, viccek egész tárházát zúdítja ránk - hogy jól induljon a napunk. Ha pedig az kell, hoz egy ismert vagy ismeretlen verset - szellemi táplálékul. S nem egy esetben bizonyította már, hogy ő is egy a köztünk járó angyalkák közül :-)

Történt egyszer, hogy Dóri és Max személyesen is találkoztak, s Dóri egy doboz ökörszemet sütött ajándékul, melyről aztán Max egyenesen ódákat zengett. Addig gyötörtük :-)) a receptgazdát, míg közkinccsé nem tette :-)

Fantasztikus finom aprósütemény. Ha még - vagy ne adj' isten, már megint - üres a süteményes doboz, dobjuk össze villámgyorsan az ökörszemet!




Ökörszem


Hozzávalók 50-60 db-hoz:

  • 35 dkg liszt
  • 14 dkg (por)cukor
  • 14 dkg dió
  • 28 dkg margarin
  • tetszés szerinti lekvár
  • forgatáshoz kb. 10 dkg kristálycukor


A diót megdaráljuk. A cukrot és a margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a lisztet. Nem tévedés, tojás nincs benne. Se sütőpor, se egyéb lazító anyag. 1-2 órára hűtőbe tesszük, kicsit megszilárdul, sokkal könnyebb lesz vele dolgozni.

A tésztából lisztezett munkalapon hengereket sodrunk, melyből éles késsel 2-3 cm-s szeleteket vágunk. Mindegyiket tenyerünk között golyóvá gömbölyítjük, s sütőpapíros tepsire ültetjük - nem túl közel egymáshoz.

A golyók közepébe vízbe mártott fakanál nyelével óvatosan kis lyukat fúrunk, de ne lyukasszuk át a tésztát - ez lesz a lekvár helye.

180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10 perc alatt, figyeljük, mert gyorsan sül! Azon forrón megforgatjuk kristálycukorban.

Ha kihűltek a kis sütemények, a lyukakba kiskanállal lekvárt csorgatunk, melyet előzőleg felforraltunk. A lekvár majd egészen megdermed, nem fog összeragadni a sütemény!

Fémdobozban eláll :-) Ha nem nyitogatjuk sűrűn :-))



2009. december 19., szombat

Milánói rakott krumpli

Házi kolbász nélküli állapotok uralkodnak nálunk... Jaaaaaaaaaaaaaaj! Micsoda sanyarú élet :-))

Így történt, hogy a rakott krumpli egy milánói ízvilágú darált hússal készült el kolbász helyett, s mivel a múltkoriban a paprikás krumpli olyan finom lett a római tálban - hogy ezúttal is cserépedényben sütöttem meg.

Abszolút jó döntés volt!




Milánói rakott krumpli

Hozzávalók:
  • 1-1,2 krumpli
  • 50 dkg darált hús
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • só, bors, oregánó
  • 4-5 tojás
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 10 dkg sajt


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, picit hagyjuk pirulni, majd megfűszerezzük és beletesszük a zúzott fokhagymát. Fedő alatt néhány percig pároljuk. Nem kell teljesen készre, hisz utána még úgyis sülni fog.

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük.

A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.

A római tál tetejét min. 20 percre beáztatjuk.

A felkarikázott krumpli felét a tál aljába pakoljuk, megsózzuk. Ráhalmozzuk a darált húsos ragut, majd a tojáskarikákat, végül befedjük a maradék krumplival. Megsózzuk. A tál beáztatott fedelével lezárjuk az edényt, s hideg sütőben dugjuk. 45 percig sütjük.

A sütési idő letelte után levesszük a tál fedelét, megtejfölözzük a rakott krumplit, megszórjuk sajttal, és addig tesszük csak vissza, míg a sajt a tetején rápirul - kb. 10-15 perc.

Savanyúságot érdemes mellé kínálni!



2009. december 18., péntek

Mákos rudak by Jókaja

Már amikor megláttam Jókaja oldalán ezt a vagány mákszemes ropogtatnivalót, eldöntött tény volt a fejemben, hogy ezt meg kell sütnöm nekem is!

Igazából egy egyszerű sós rúd, de ráharapni a mákszemekre... Egész más dimenzió :-) A recept szó szerint igaz: fél óra alatt összedobható sütéssel együtt, váratlan vendégek betoppanása esetén sem kell zavarba esnünk. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja: remek sörkorcsolya!



Mákos rudak


Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg mák egészben!
  • fél cs. sütőpor
  • 1-2 ek. tejföl
  • ízlés szerint só, bors
  • tetejére tetszőlegesen sajt, magvak, stb.

A hozzávalókat egész egyszerűen összegyúrjuk egy jól formázható tésztává. A tejfölt apránként adagoljuk, ne egyszerre, nehogy sok legyen! Nekem elég volt 1 púpos evőkanálnyi - szerintem a sajt zsírossága befolyásolja, mennyi kell.

Lisztezett munkalapon fél cm vastagra kinyújtjuk. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal vagy reszelt sajttal vagy tetszőleges magvakkal. Kiszúrhatjuk tetszőleges formájúra, vagy az egyszerűség kedvéért - s a szabáshulladék elkerülése miatt - derelyemetszővel vékony rudakat vágunk belőle.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, s 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre, rózsaszínűre sütjük.


2009. december 17., csütörtök

Sütőtökös-camembertes rétes

A következő párbeszéd hangzott el nemrég nálunk.


Zuram: - Mi lesz a vacsora? Már nagyon éhes vagyok!
Én: - Rétes!
Zuram: - Hurrá! És milyen rétes?
Én: - Sütőtökkrémes, benne kockára vágott camembert sajt.
Zuram: - És az biztos finom lesz?

Ekkor ült ki a teljes pánik az arcára :-)) Jóságos ég, mi lesz ebből? Már megint valami fura újdonság! Ajjaj!

A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta! Az elképzelhetetlen ízű valami hatalmas sikert aratott, egyik szelet tűnt el a másik után, Zuram dicsérő szavakat zengett. Másnap pedig hidegen megette a maradékot :-)))



Sütőtökös-camembertes rétes


Hozzávalók:


  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • kb. 80 dkg sütőtök
  • 1 korong (125 gr) camembert sajt
  • őrölt bors
  • rozmaring


A tököt sütőben megsütjük, langyosra hűtjük, húsát kikaparva pépesre zúzzuk késes betétű robotgéppel. Borssal és rozmaringgal ízesítjük. Nem tévedés, nincs benne só!

A camembert sajtot kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

A leveles tésztát felolvasztjuk, 2 mm vastagra nyújtjuk, keresztben félbevágjuk. A tölteléket kettéosztjuk, egyenlő arányban ráhalmozzuk a két fél tészta szélére, s feltekerjük.





Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét megkenjük olajjal vagy felvert tojással, és erősen előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, mert a töltelék tűzforró, majd rézsútos szeletekre vágjuk.





Ötlet: Nők Lapja 2009/49 - Bereznay Tamás

2009. december 16., szerda

Játék! Kisvendéglőm étlapja :-)

Max hívott játszani :-)

Íme a játékszabály:

"Álmodd meg a saját étlapodat, a Te általad már elkészített/közzétett ételekből. A felsorolásba az ételeket linkkel szúrd be, hogy a hozzád betérő Látogatók meg is tudják nézni, mit is ennének.

Készíts egy virtuális étlapot, 8-20 féle étellel, amit bátran és jó szívvel ajánlanál. Ha ezzel megvagy, küld tovább maximum 3 Barátodnak/Kollégádnak/Bloggertársadnak, így lesz ideje a játéknak szépen végig menni a gasztroblogokon. "


Szóval képzeljek el egy barátságos kisvendéglőt. Ami az enyém. Ahol az én főztömre térnek be az éhes vendégek. Jár a híre szájról-szájra :-) Képzeljem hozzá, mi mindent tennék rá az étlapomra, miből tudnának választani a kedves Vendégek!

Jó kis étlap lesz ez: nincs jobb oldala ;-))


ÉTLAP


2009. december 15., kedd

Narancsmázas-mézes csirke

Alíz oldalán tallóztam, akihez egyszer régen még Jókaja révén linkeltem át. Itt szeretném Mindenki szíves figyelmébe ajánlani a kiváló ételeit, süteményeit!

Ezt a receptet megnéztem egyszer, aztán még egyszer, aztán elővettem egy darab papírt, hogy mit is kell hozzá vásárolnom :-)

Rozmaringtól illatos hús, narancsleves-fehérboros-mézes "mártásban" párolva. Istentelen finom!




Narancsmázas-mézes csirke

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb vagy csirkemell
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl narancslé
  • 2-3 ek méz
  • só, bors
  • őrölt rozmaring
  • sütéshez olaj és vaj


A húst megmossuk, sóval, borssal, őrölt rozmaringgal fűszerezzük, majd vaj-olaj keverékén mindkét oldalát átsütjük.

A bort és a narancslevet összekeverjük, felére beforraljuk, hogy besűrűsödjön. Hozzáadjuk a mézet, tovább forraljuk - bevonóképes szószt kell kapjunk.

Az átsütött húsdarabokat beletesszük ebbe a narancsos-mézes mártásba tesszük, s fedő alatt készre pároljuk. A húst mindenhol vonja be az ízes szaft.

Lágy, visszafogott ízű krumplipürét készítettem hozzá.

2009. december 14., hétfő

Fokhagymás-tejfölös kifli

Valamelyik nap a gazdaságosban vásároltam, és megcsapta az orromat a fokhagyma illata... Tipikus példája a vásárlócsalogató fogások egyikének: csábítsd el a gyanútlan vevőt csodálatos illatokkal! Vásárolni fog!

Így lett :-)) Egy másik hölggyel ott szimatoltunk a péksüteményes pult mellett, mindketten alélva az illatfelhőtől - és már tömtük is a kifliket a zacskókba. Azt mondta, az áruház másik végéről érkezett a kiflikhez. Jött a szag után, mint a mesékben :-)

Nos végül úgy alakult, hogy a vásárolt kifliket nem kóstoltam meg. De a gondolat nem hagyott nyugodni, így másnap tésztát készítettem a kenyérsütő gépbe, s ez lett belőle. Míg sült, olyan illatok terjengtek a lakásban, hogy észveszejtő!



Fokhagymás-tejfölös kiflik

Hozzávalók 8 db-hoz:


  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/3 kocka friss élesztő

Tetejére:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek. olaj


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, megdagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk.

Ovális alakúra nyújtuk, s feltekerjük, majd kifliformára igazítjuk-hajlítjuk. Sütőpapírral borított tepsin hagyjuk kelni kb. 20 percig.

Közben 2 gerezd fokhagymát összezúzunk és összekeverjük az olajjal. A megkelt kifliket ezzel a tömény fokhagymás olajjal kenjük át, s teszünk is a tészták tetejére egy kis fokhagymát.

A sütőt előmelegítjük - aljában egy kis pikszis vízzel - 180 fokra, s kb. 25 perc alatt megsütjük a kifliket.



2009. december 13., vasárnap

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem...

... ki a legszebb a vidéken! - mondta annak idején Hófehérke gonosz mostohája, és a választól persze nem volt elragadtatva :-)) No de kérem, hol az önkritika?


Trinity és A la carte kért, tartsak tükröt magam elé. Merjem bevállalni a legdurvább fotóimat és ellenpontként a jónak tartottakat.

Érdekes szituációban voltam tavaly ilyenkor: a blogot ajándékba kaptam Max-tól, azóta is röhögjük, hogy rákényszerített a blogírásra :-) Mint a L'oreal reklámban: mert megérdemlem! Drága Max... Én meg engedelmesen igába is hajtottam a fejemet :-) Soha kellemesebb igát!

A digitális fényképezőgépet is tavaly hozta a Jézuska ajándékba, azelőtt hagyományos filmes géppel kattintottunk. Zömmel nyáron, esetleg karácsonykor... Nem kompozíciókat, hanem nyaralásos és egyéb életképeket. S mielőtt behatóbb ismeretekre tettem volna szert a gép használatát illetően, különösebb gondolkodás nélkül vágtam bele a fotókkal illusztrált (hahaha) blog írásába. Arcom-arcom...

Mindig mondom, most is ezt teszem: a blog kapcsán nagyon sok kedves emberkét ismertem meg, akikkel valószínűleg soha az életben nem futok össze! Az ország minden tájáról, és van szerencsém többüket személyesen is ismerni!

Íme az első próbálkozások... Természetesen ér hasat fogva harsányan hahotázni :-DDD Annyira durva :-DDD



S itt a szerintem nem túl rosszak :-)



Ezek a pucér képek, még nem használtam "tudatmódosítót" a képeimet illetően. Azt is tanulnom kellene, foglalkozni vele jó néhány órát... No, majd egyszer... Addig is marad a pőre valóság :-)


A tükröt nem fogom senki felé személy szerint fordítani, sértődés ne essék - a szó minden értelmében! Tehát ha valaki úgy érzi, szívesen kitárulkozna, csak bátorság! Néha igazán jólesik saját magunkon kacagni!


2009. december 12., szombat

Cukros briós

Még szeptemberben sütöttem egy brindzás brióst, ami annak idején mind a tésztájával, mind a formázási módjával elbűvölt.

S akkor jött Max, és kijelentette, hogy ez nem igazi briós! El is magyarázta, milyen az autentikus forma, és a lelkemre kötötte: De megsüssed ám!

Megsütöttem! Max receptje és tanácsai alapján - és szerényen fejet hajtok előtte :-) Ez egy isteni finom, foszlós, tépkedhető, békebeli cukros briós! Bögre tejjel és vajjal reggeliztük rettentő megelégedéssel!




Cukros briós

Hozzávalók 8 nagy darabhoz:
  • 1 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 18 dkg olvasztott vaj
  • 8-10 dkg cukor
  • 50-55 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás a kenéshez
  • cukor a tetejére

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük. Tojás függvénye, mennyi liszt kell hozzá, nekem az eredeti 45 dkg-nyihoz még kellett tennem néhány evőkanálnyit! Néha nézzünk rá, ha farkat húz a tészta, adjunk neki lisztet!

Ha megkelt, átgyúrjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. Lisztezett munkalapon hosszú hurkát sodrunk belőle, s most jön a formázás! A tésztahurka egyik végét három ujjunk közé csippentjük, mintha csak sót csippentenénk. A 3 összecsípett, tésztát tartó ujjunk köré tekerjük a tészta további részét - így érjük el a klasszikus briós formát!

A tészta végét a tésztacsiga alja alá hajtjuk, nehogy letekeredjen sülés közben.

Langyos helyen 15-20 percig kelesztjük. Kelesztés után tetejét átkenjük 1 felvert tojással, meghintjük kristálycukorral, és 180 fokra - vizes lábaskával az aljában - előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Ahogy már mondtam: igazi, békebeli foszlós briós!

Max :-) Köszi :-)

2009. december 11., péntek

Vanília - nálam is :-)

Fűszer, mely eufóriával tölt el, mámorral, s mely visszaváltoztat szédülten vihogó kamaszlánnyá :-D Vanília.

Megérkezett! Tegnap! A Szepy által elindított lavina, láncreakció, maghasadás - minek nevezzem? - a végéhez ért, a küldemény a rendeltetési helyén van: nálam (illetve sok más emberkénél).



Izgatottan vártam. Egyre olvastam Szepy írásait, hogy mekkora izgalmat váltott ki belőle, amikor ő megkapta, aztán amikor szétadagolta, s közben majd' szétvetette az adrenalin.

Tegnap én is megértettem, pontosan megértettem, miről beszélt :-)) Átvettem, és rögtön kalapálni kezdett a szívem és remegett a kezem... Egy kicsi illatos csomagtól... Már a borítékot megfogva, de fel nem bontva érzett az átható illat! Kinyitottam, és felsikítottam, mint egy idióta. Egy marék vaníliától!! Ki érti ezt?!



Egész nap a vanília illatában ültem, és mélyen letüdőzve inhaláltam vele. Szédületes!


Egyes szálak már alkoholos fürdőben lubickolnak, gasztroajándék képében megérkezve majd a címzetteknek! A többi sorsán pedig szaporán töröm a fejemet.



Szepyke, köszönöm :-)

VKF után :-)

Ugye-ugye, aki először értesült - természetesen a post írója után - a pályaművekről :-)) Helyzeti előny :-)



Andi ötlete már akkor annyira megtetszett, hogy biztos voltam benne: ezt elkészítem!

A tészta is kölcsönötlet: mind Palócprovence, mind Szepyke is istenítette ezt a rögtön puha mézeskalácsot - így idén ezt gyúrtam be. Teljes adagot, melyből az egyik felét a zacskóban az üvegképpel együtt elajándékoztam, a másikat pedig nemes egyszerűséggel megsütöttem itthon :-)

Köszönöm az ötletet :-) Azért elég vicces volt üvegfestékes tubussal írni... Kihívás volt, no!



Itt pedig a kisült kalácsok! Tényleg puhák!!! Egyelőre díszítés nélkül, s így is nagyon-nagyon finom! Bevallom, számomra csak látni jó a cukormáz cirkalmakat - egyrészt én képtelen vagyok rá, másrészt nem szeretem, ha ropog-korcog a fogam alatt. Maradnak a pucér kalácsok :-) Végső esetben némi csokival teszek egy bátortalan próbát :-D



2009. december 10., csütörtök

Kukoricás-tonhalas tészta

Rohanós hétköznapokra egy villámgyors tésztavacsora. Míg forr a víz, simán összedobható a mártás, gyakorlatilag 30 perc múlva ehetünk is - két edény koszolásával :-)

Ez így elég meggyőző, azt hiszem :-) Ráadásul finom is!



Kukoricás-tonhalas tészta


Hozzávalók:


  • 1 cs. tetszőleges száraztészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (40 dkg)
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 15 dkg-nyi tonhal konzerv
  • só, bors, oregánó
  • pici cukor


A tésztát lobogó sós-olajos vízben kifőzzük, leszűrjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megpirítjuk. Ráöntjük a paradicsom konzervet, néhány percig rotyogtatjuk-sűrítjuk. Beleöntjük a lecsepegtetett kukoricát, a levéből kiemelt tonhaldarabokat, és néhány perc alatt átforrósítjuk.

Sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük, s egész pici cukorral (kb. 1 tk) elvesszük a paradicsom savasságát. Kiforraljuk, s azon frissiben tálaljuk a tésztával.

Ennyi :-)



2009. december 9., szerda

Sajtos "tortácskák"

Hajjaj, még a VKF összefoglalók előtt születtek ezek egyik este vacsorára!

Vagány bulikaja, jó kis italkorcsolya! Ropogósra sült leveles tészta kelyhében szerecsendiótól illatos sajtos-tejszínes keverék, ha némi salátát is kínálunk hozzá, egy könnyed vacsorát tálalhatunk néhány perces előkészítő munkával - néhány hozzávalóból!




Sajtos "tortácskák"




Hozzávalók:

  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • 10 dkg sajt, pl. trappista, edami...
  • 10 dkg füstölt saj
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • só, bors
  • szerecsendió


A leveles tésztát egész vékonyra nyújtjuk, s 12 egyforma négyzetre vágjuk. Muffinforma mélyedéseit kikenjük vajjal, majd belenyomkodjuk a tésztadarabokat, hogy kis kosárkaformákat kapjunk, oldalra lógó fülekkel.



A kétféle sajtot lereszeljük, összekeverjük a tojásokkal és a tejszínnel. Sózzuk óvatosan, mert a füstölt sajt sós, borsozzuk és szerecsendióval illatosítjuk.

Az így kapott sajtot masszát egyenlő arányban elosztjuk a muffintepsi kibélelt horpadásaiban. A tésztaszéleket behajtogatjuk, két ellentétes sarkot egymásra, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük kb. 25 perc alatt.

Hagyjuk picit hűlni, mert még annál is forróbb a belseje! De figyelem: egy után nincs megállás :-)

2009. december 8., kedd

Sztár blog :-)))

Még jó, hogy nem celeb :-))) Hihi, rögtön ez jutott eszembe :-)) Ha már van sztár időjárás jelentő is... A sztárpárokon túlmenően... Sztárszakács és sztárborász, sztár műsorvezető és sztárfodrász. Ennyi csillag még sosem ragyogott az égen :-)

Sztár-blog díjat kaptam Palócprovance-tól, Yasmine-tól, Trinity-től, Loritól, Anditól, Bellytől, Anitól, Valikától, Macustól és Jókajától :-) Nagyon-nagyon köszönöm Nekik, ha valakit kihagytam, rengeteg sorry, de most kissé kiestem a vérkeringésből! Remélem, az igazolást az ellenőrzőmben aláírjátok! :-DD



Ez a díj nagyon édes és szívmelengető :-)) Nagyon sok szeretettel adom át a XXX. VKF! valamennyi játékosának, résztvevőjének!

2009. december 7., hétfő

VKF!XXX - a számok tükrében



Átnéztem a mindent(?) tudó excel táblázatomat. Álljon itt egy gyors statisztika - no nem magyar módra, mint Hofi Gézánál :-)))

Gasztroajándékok témakörében összesen 185 különféle pályamű érkezett 66 bloggertől, hallatlan kreatívságról téve tanúbizonyságot.

16 likőr segítségével nézhettünk közösen a pohár fenekére...

40 fűszer, fűszerkeverék, lekvár varázsolta ízesebbé ételeinket...

16 egyéb kategóriába sorolt húskészítmény, fürdősó, főzőcsomag...

113 édesség - mézeskalács, bonbon, habcsók, trüffel, keksz...


Köszönöm Mindenki részvételét, várjuk együtt a Jézuskát :-)



2009. december 6., vasárnap

VKF!XXX/6 - Összefoglaló - Édesség III. - éééééés staféta átadás!

Egy pillanatnyi igazság megszépítheti, és meg is fogja szépíteni a világot. Egy pillanatnyi béke megmentheti, és meg is fogja menteni a világot. Egy pillanatnyi szeretet tökéletessé teheti, és tökéletessé is fogja tenni a világot.



Sri Chinmoy





Befejező részéhez érkezett a VKF!XXX - saga :-))) Még mindig édességek, csodálatos finomságok sorjáznak! Csak ismételni tudom magam: ebből aztán lehet csemegézni!

Csapjunk is bele, felsorolás menete ABC szerint.

Update! Mithrile postja!!! Aki először azt hitte, már lekéste a határidőt, s akinek a linkje valahol elkeveredett a rengeteg pályamű között! Isten őrizz, hogy kimaradjon a gyűjteményből ez a csokis-diós angol teasütemény!!! Cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel, de hogy egy kicsit "bűnös" is legyen: megborult egy kissé a Cointreau-s üveg :-)) Nem a kekszbe, a keksz mellé :-))






Partizán Orsi kekszén jót mulattam :-) Már a neve is meghökkentő: szappankeksz! Micsoda??? Orsi blogtársa számára (Kalinka) a rozmaring illata a szappant idézi - legyen akkor ez egy finom, ehető szappan! Azt még hozzá kell tegyem - ezt meg is írtam Orsinak-, hogy nekem meg nagypapám kb. 15 évvel ezelőtt használt rozmaring illatú reumakenőcse ugrott be, mint emlék :-))) Ezek után pedig nincs más hátra, süssük meg a kekszet, s ki-ki döntse el, milyen emlékek fűzik a rozmaring illatához :-))


Phzs, az Ecet és olaj blog kiváló írói vénával megáldott háziasszonya egy békebeli finomságot sütött ajándékba: lekváros linzert! Már a fotó maga visszarepített a gyerekkorba színeivel, hangulatával csakúgy, mint Phzs-t, aki maga is jócskán visszatekintett a múltba! A recept egy ősrégi Brigitte c. német női lapból származik. Ráadásul sok-sok kitűnő ötletet kapunk kiegészítő ajándék gyanánt a linzer mellé, érdemes tallózni!



Piszke egy igen különleges recepttel rukkolt elő: sütött-főzött gyümölcskenyeret készített! Elmondása szerint nem igényel több évtizedes szakmai múltat a konyhában :-), az alapanyagokat egyszerűen összefőzzük, aztán szép lassan formában kisütjük, és bámulatosan finom sütemény a jutalmunk! Ráadásul akár 2 hónappal előbb is elkészíthető! Így szűk 3 héttel karácsony előtt igazán érdemes nekifogni!






Piszkének igazán nem lehet oka panaszra, ami az ízlést illeti :-)) Kedvenc csoki kérdésre a válasz: "Anthon Berg marcipános-aszalt szilvás-madeirás", de eleddig a dán királyi udvar szállítója nem kanyarodott be az utcájukba egy tekintélyes szállítmánnyal :-) Úgy tűnik, a probléma megoldásra került: házilag előállított Anthon Berg, letaszítva trónjáról a sárgabarackos gombócokat! Csak tekintsük meg a képet: kétségünk sem marad...





Reni az élet napos oldalán komoly munkálatokba fogott, s több ajándékot is készített - ha már lendületben volt! Először egy szenzációs marcipános bonbon - házilag gyúrt marcipánból! Reni-anyu, bejegyzés felett tessék elsiklani :-) Nagyon komoly :-))








Következő ajándék a sorban Renitől voltaképpen végtelenül egyszerű, mégis egyszerűségében pompás kísérője az ünnepi sütkérezésnek! Házi bourbon-vaníliás cukor, igazi vaníliával - ahogy azt kell!









Egy finom ropogtatnivaló még mindig Renitől: karácsonyi cantuccini! Reni is felrúgta a hagyományokat, s idén a megszokott mézeskalács parkolópályára került, s jönnek helyette az újdonságok: cantuccini, gyömbéres keksz, ésatöbbi, ésatöbb... Hiába no, tudni kell megújulni, remek választás!








Végezetül egy "alapmű" így karácsony tájékán, mely számtalan ünnepi csemege nélkülözhetetlen hozzávalója: kandírozott citrushéj! A kvázi megszokott cukrozott héjak után ez egy üvegbe töltött, szirupban ázó változat, melynek épp az a lényege, hogy ne száradjon ki. Felhasználási lehetőségeinek száma majdhogynem végtelen!







Rossamela ajándékától azt hiszem, nagyon sokan dobnánk egy hátast :-) Trüffeleket készített, egyedülálló módon szarvasgombával ízesítve! Súgom, hogy ez az ajándék tavaly készült, az ideieket hétpecsétes titokként őrzi - ám ha szarvasgombához jutunk, igazán exkluzív ajándékkal kedveskedhetünk! Kétfajta színben, kétfajta ízben!




"Ember ilyet nem is tud csinálni! Ilyet csak cukrászda tud!" - hangzott el egy 13 éves ételkritikus szájából a mondat :-) A gyermek igazat szólt! Saját levében csokis-mogyorós mini habcsókjai egyszerűen bámulatosan gyönyörűek - ugyanakkor embert és türelmet próbáló falatok is! Hogyha hasonlattal kellene élni: "a picurka sütik összeragasztása megközelíti egy marék bolha megpatkolásának nehézségi fokát". Nos, türelem habcsókot terem :-)


Szepyke sorozata következik! Szepy, aki izgatottan számol visszafelé karácsonyig, mint egy copfos kislány! S akinél a "fontosak" egy ideje saját készítésű ajándékokkal zsúfolt csomagot kapnak! Én is izgulnék, ha rokonok lennénk :-) Mi minden finomságot fog rejteni a Jézuska doboza! Elsőként egy gyömbéres fehércsoki ropogós köntösben! Milyen kis szégyellős, köntöst vett :-)





Nézzük tovább Szepy repertoárját! Következzék egy tál, tele-tele karácsonytól illatozó, csalogató süteményekkel! Soroljam? Mandulás kétszersült. Gyümölcskenyér. Panettone. Khm-khm, gumimacikkal :-))) Amik helyes kis üvegszerű ablakokká alakulnak a tésztában hő hatására! A szentség és az ő törése! :-) Szédületes!




Mézeskalácsok. Még mindig Szepytől! Most mondjam azt, hogy ipari mennyiségben? Ipari mennyiségben! 4 kg lisztből!!! Pillanat alatt összeállítható, utána vegyünk ki egy nap szabit, hogy kisüssük. Rögtön puha, nem kell alma mellett időznie! Szav. idejét jellemzi, hogy Szepy nagymamájánál még következő év augusztusában is volt belőle néhány darab, s kutya bajuk sem volt!

Újra Szepy alkotása, újra mézzel :-)) Egy last minute mézespuszedlit sütött az ajándékok forgatagában. Nevét onnan kapta, hogy valamilyen titokzatos úton-módon ez a sütemény minden évben az utolsó pillanatban készül el. De minden évben elkészül, mert könnyű, egyszerű és őrületesen finom! A tészta ráadásul a hűtőben sokáig eláll nyersen, akár frissiben is süthetünk belőle 1-1 adagot. Ki ne hagyjuk, amondó vagyok!





Répatorta muffinnak álcázva - Szepy kreatívságát dicséri a süti! Tudni kell, hogy a répatortája egyszerűen világbajnok, apró kapszlikban megsütve a tészta csodás ajándékként kelt új életre! A kekszekkel, bonbonokkal ellentétben ez nem áll el hetekig, csak1-2 nappal az ajándékozás előtt süssük meg!







A faluvégi kurta konyhában Thrini jóvoltából egzotikus nevű keksz sült: szerecsenkeksz! Náluk nem honosodott meg a hagyomány, hogy ajándékul valami gasztro-jellegű, de egy ilyen finom keksznek, egy vagány fémdobozba rejtve egy barátnő biztos örülni fog :-)





A Zamat és illat blog háziasszonya, Trinity mákvirágot sütött :-) Idézem gondolatait: "Egy nagyobb tányérra helyezve, celofánba csomagolva, szép masnival átkötve, 1-2 színes gömbbel vagy angyalkával feldíszítve méltán kerülhet a fa alá, majd a karácsonyi asztalra is!! Igaz, ez nem az előre elkészíthető kategória, de akinek az utolsó napokra is marad a készülődésből, azok megsüthetik... Amennyiben ajándékba készítjük, akkor én szórócukorral díszíteném."

Íme egy szívből jövő ajándék!

Újabb finomság Trinity-től: gesztenyés-mascarponés bonbonok formájában! A határidő lejártát kongató postomtól "pánikba esve" gyors golyózás kezdődött a konyhában, melynek eredménye a mellékelt képen is látható! Gesztenye, mandulás csoki, lágy mascarpone... Egy alkotó pánik, kéremszépen!




Az elkárhozás véleményem szerint így ölt testet, ahogy már Gesztenyénél is láttuk :-)) Sokszor jár egy rugóra a gasztrobloggerek agya :-)) Étcsokipohárkákba töltött kávés és fehércsokis mousse Trinity-től! Ugye-ugye, aki gasztro jellegű dolgokra fókuszálva járja a boltokat :-) Soha édesebb bűnbeesést!




A sorban az utolsó műremek Trinity-től: narancszselés-marcipános bonbonok... Akit egyszer a bonbonkészítés láza megcsapott :-)) Nincs menekvés! Ahogy Piszkénél is a kedvenc csoki, úgy itt a híres-neves Dominosteine volt a kiindulási alap, innen kezdte meg szorgos menetelését az a bizonyos vezérhangya :-) Terv teljesítve: egy csodálatos ünnepi desszert-gasztroajándék kerekedett belőle!


Tündér kezei közül kerültek ki a most következő parádés remekművek! Első körben egy bonbon - birskörte sajtból! Mondom, hogy kitűnő volt az idei termés, egyre csak mondom :-)) Tündér is eljátszott a birssajt-bonbon gondolatával, s a tettek mezejére lépés őt igazolta! Gyönyörű bonbonok születtek!



A következő három ajándék Tündértől egy dologban egyezik meg: mindegyik alapja a tojáshab. Először egy remekbe szabott, gyönyörű habcsók! Jótanács habcsók készítéséhez: felverés előtt érdemes 2-3 napig!! pihentetni a tojásfehérjét, utána verni kemény habbá cukorral. Úgy fog viselkedni, ahogy mi akarjuk! Például így, ahogy a képen is látszik!






Ha már tudjuk a gyönyörű habcsók készítésének titkát, ne habozzunk: készítsünk habtallért is! Itt és most mogyoróval Tündértől, csokiba mártva, hogy fokozzuk az élvezeteket, ha még egyáltalán lehetséges fokozni :-)








Töltött habtallér Tündér konyhájából! Készítésének története igen érdekes :-) Előző este a macaron receptjét tanulmányozta éppen - s olvasás után teljesen elment tőle a kedve. Másnap új erőre kapva elszántan fogott hozzá a sütéshez, így született meg a töltött habtallér! A töltelék is a véletlen műve: volt még otthon némi csokoládékrém, kis dúsítás és voilá!Hiába no, a kreatívság az kreatívság!





Ugyan ma már 6-a van, de szerintem még most sincs késő elkészíteni az adventi naptárat! Ahogy Valika is tette: mézes tésztából 1-1 "kártyalapot" vágott ki, kisütötte, feldíszítette. Így igazán boldogság visszaszámolni karácsonyig, s talán nem is telik majd olyan nehezen az odáig hátralévő idő :-) Legfeljebb most gyorsan egymás után megeszünk 6 napi adagot! Nem hinném, hogy bárkitől is áldozatot követelne :-)



Vali ezen ajándékától egész egyszerűen eltátottam a számat! Az unokája számára készített mézeskalács szán, a bakon ott a télapó, és virgonc rénszarvasok húzzák! Én, aki egy egyenes vonalat nem vagyok képes húzni, leborulok ilyen kézügyesség előtt :-) Tessék benne gyönyörködni, bátraknak kötelező kipróbálni :-)


Vesta két legyet ütött egy csapásra! Gyömbért kandírozott, majd azzal a lendülettel egy részét fel is dolgozta. Tuti járt már az Ikeában :-)) Illatos, ropogós gyömbéres kekszet sütött, ezzel csalva mosolyt a megajándékozott arcára! Azt meg el sem tudom hinni, hogy bárki azt feltételezné róla, hogy nem tud a boltit messze lepipáló sütit sütni! Kizárt. Halló, itt a bizonyíték!








Amit Yasmine művelt a csokival, az valami szédületes! Ügye keze munkáját már számtalanszor megcsodálhattuk, a kelt tésztái, kenyerei, süteményei fantasztikusak, s most a csokoládé! Ajándékdobozkát öntött ugyanis belőle, s alaposan megtömte vidám marcipán figurákkal! Eszméletlen!




Rózsaszín pöttyök Zsófija november végén kezdte a gasztrobloggerek életét! Blogírás ide vagy oda, a karácsony nála sem múlhatott el saját készítésű ajándékok nélkül, ebből nyújt nekünk egy csokorra valót! Mit is? Non plus ultra, Éva süteménye, Mézes puszedli, Narancslekvár, Fahéjas almalekvár, Csokis körtelekvár. Hm... Kellemes ünnepeket!







Végezetül a saját édes ajándékaim. Először kávékrémes bonbon. Első bonbonnak talán nem is rossz :-)) Eddig ugyanis azt hittem, hogy bonbont készíteni otthon még annál is nehezebb, s meglepetten nyugtáztam, hogy mégsem ördöngösség! A csokiburok most egy lágy kávékrémes tölteléket rejt és egy szem csokiba mártott kávészemet. Zuram, Max és A. barátnőm nem átallotta egereknek titulálni őket! Szerencsére kóstoláskor semmiféle egérre utaló ízt nem éreztek :-)))
Életben már egész más volt, mint lámpafényes fotón :-)




Egy doboznyi mini stollen. Melyek nagytesóját már számtalanszor megsütöttem, minden egyes alkalommal ajándékba! Kóstolni így mindig kolléganőm kalácsából tudtam, amit anyukája küldött neki egyenesen Németországból. Így történt, hogy egy merész huszárvágással pici nudlikat sodortam a stollen tésztájából, s külsőleg erősen a hókiflire hajazó, illatos-fűszeres falatokat sütöttem. Szokásos szöveg: fémdobozban sokáig eláll :-)))




Ééééééééééééés itt a vége! Véget ért a VKF! mára, zárul Viki mókatára!


Nagyon köszönöm minden kedves Gasztrobloggernek a részvételt, a rengeteg ajándékötletet, a kedves szavakat! Amondó vagyok, kiváló fordulót sikerült összehoznunk! Köszönöm még egyszer!



És most perdüljenek a dobok! Igen, hallom már!
Staféta átadás következik!


A sorban immár 31. VKF! házigazdája lészen a kreatív kis háziasszony:



GARFFYKA!




Vidám ötletelést, jó munkát kívánok, én most hátradőlök a fotelemben :-)
Viszlát XXX. VKF! Élmény volt együtt lenni!