2010. január 29., péntek

Habsipkás-fahéjas mandulatallér

Adva van 3 maradék tojásfehérje a kapros-juhtúrós csörögéből - mint kiindulási alap! Jókajánál tallóztam, felettébb csípem a receptjeit :-)

Aznap postolt egy fahéjas aprósüteményt, amikor keresgéltem - 5 tojásfehérje felhasználásával. Hümmögtem, jaj nekem csak három van! Jaj, számfejteni kell minden hozzávalót 3 tojásfehérjére! Jaj!

Aztán eggyel lejjebb kattintottam az ajánlatai között, és nini! Ott a tökéletes aprósütemény, 3 fehérjéből!

Ráadásul a kamrámban ült egy zacskó gyönyörűséges héjas mandula, egy kedves kolléganőm ajándéka :-), így semmi nem tartott vissza a sütéstől!

Jókaja szaggatni tudta ezt a tésztát, nekem inkább habcsók jellege lett, szerintem elmértem valamit - piruló smiley :-) Az íze adott volt, jelentem nagyon finom!



Habsipkás-fahéjas mandulatallér



Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula (vagy dió, mogyoró, esetleg ezek ötvözete)
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 tk. fahéj


A mandulát megtisztítjuk - a módszerem a következő: a csonthéjától megszabadított szemeket egy műanyag tálba teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Lefedem, 2 perc a mikróban legmagasabb fokozaton (nálam 750 W). Picit még állni hagyom, majd leszűröm, és simán kipattinthatóak a szemek a héjból!

Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk, majd hűlés megdaráljuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, és még keményebb habbá verjük tovább-tovább. Ha kész, kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit és felhasználásig hűtőben tartjuk.

Hozzáadjuk a darált mandulát, a vaníliát és a fahéjat, elkeverjük. Nekem itt nem lett kemény nyújtható tészta, hanem magvas habcsók jellegűvé vált - de no para :-)

Hűtőben hűtjük egy órácskát.

Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat kupacolunk, tetejüket megkenjük a cukros tojáshabbal. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, s kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nekem nem lett szép fehér a hab a tetején - pedig úgy kellett volna. Nem morogtunk miatta, hanem bekapkodtuk azon frissiben :-)

Kb. 25 kis falat lett belőle.


14 megjegyzés:

  1. Anyám, na tessék, nesze neked fehérje-diéta!!!:))

    VálaszTörlés
  2. Móni :-))) Tojásfehérje? Pukkadozó smiley
    Kizárólag reggel-délelőtt, kávé mellé! Utána meg ledolgozzuk :-)


    Andi - s ez még Neked is működőképes!!!

    VálaszTörlés
  3. Viki!

    Te vagy az én emberem!

    Itt csücsül a hűtőmben 5 fehérje,van mandulám is.Csak az tart vissza,hogy ma csinálok vargabélest:-D

    VálaszTörlés
  4. Viki!
    Szerintem ennek lelke van. Ugyanúgy kimérve egyszer nyújtható, máskor kanalazható. Gondolom függ attól, mekkora volt a tojás és mennyire nedves vagy csonttá száradt az olajos mag.
    Azért az ízét nem rontja el a formája :-)

    VálaszTörlés
  5. Szeretem a habos dolgokat ;) Jó kis falatkák!

    VálaszTörlés
  6. Belly! És elveszti vargabéles-szűz mivoltát :-)))

    Ez csak ne tartson vissza! Ez egy elállós műfaj! Elállós? :-))

    VálaszTörlés
  7. Jókaja :-) Az ízén mit sem csorbított, külalakra meg nem adunk :-) A mandulám valszeg nagyon friss volt - idei őszi termés, s előtte törtem meg!

    No para, puszedliként is megettük!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Csibe :-) Finom, s tényleg csak egy kis harapásnyi az egész!

    VálaszTörlés
  9. Összetörtem az üveget, amiben a kiolvadó 10 fehérjém volt... (zokogó smiley, aki a fejét veri a falba...)
    Pedig ez milyen iszonyatosan finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Áááááááááááááá Szepy!!! Micsináltál???? Kicsúszott a kezeid közül???

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaj :-(((

    VálaszTörlés
  11. Az ilyen habsipkásat az uram szereti,a mandulása
    meg én is,úgyhogy köv.hétvége próba ez is!:-))

    VálaszTörlés