2010. március 5., péntek

Spenótos-szalonnás penne





Szerintem a spenóthoz is fel kell nőni... A spenóttal a gyerekeket szokták ijesztgetni, meg egyél belőle, hogy nagyra nőj és erős legyél... Egy tányérnyi irdatlan zöld pempőtől... Egy gyerek sem veszi be ezt a szöveget :-)

Itt is a menzát szeretném főbűnösként megnevezni, mert nagyon sok ember ott utálja meg a főzelékeket. Nálam a szent triumvirátus: paradicsomos káposzta (arra még rágondolni sem bírok ennyi idősen se), a tökfőzelék és a spenót - full lisztesen, csomósan. Utóbbi kettővel már megbarátkoztam - de idő kellett hozzá.

Tésztára vágytunk, és egyszer csak beúszott a fejembe a gondolat: a "klasszik" paradicsomos szósz helyett kellene egy selymes tejszínes-spenótos mártás, s hogy laktató is legyen, kevés sült szalonna és reszelt sajt került a tetejére.

Lapítottam, mert elképzelni sem tudtam előre Zuram reakcióját, mit fog szólni a "ződ" tésztához. Mit mondjak: elégedetten, lelkesen, kétpofára ette... Tényleg nagyon finom volt!




Spenótos-szalonnás penne


Hozzávalók:

  • 50 dkg penne tészta
  • 45 dkg fagyasztott spenót
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 20 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
  • reszelt sajt


A tésztát sós-olajos, lobogó vízben kifőzzük.

Míg fő, elkészítjük a mártást - pofonegyszerűen. A spenótot fagyott állapotban lábasba csúsztatjuk, gyenge tűzön kiolvasztjuk. Fűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát, felöntjük tejszínnel, s simára forraljuk. Ennyi. Semmi kötőanyag, semmi sűrítés!

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, minimális olajat aláöntve pirosra sütjük.

A kisült zsiradékot a tésztára öntjük, átforgatjuk - nehogy már veszendőbe menjen!

A tésztára kanalazunk a tejszínes spenótból, megszórjuk szalonnacsíkokkal és meghintjük reszelt sajttal.

Finom ebéd percek alatt!



18 megjegyzés:

  1. Spenót és szalonna, nyammm! Istenien hangzik, imádom mindkettőt. Ezt még a gyerek is megenné...ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint "felnove" szulettem. Mindig ettem a spenotot :D

    VálaszTörlés
  3. nekem nem volt triumvirátusom, csak kettőt nem szerettem, a tökfőzeléket és a spenótot (tökfőzeléket azóta se, soha!). a paradicsomos káposzta viszont a kedvencem volt! :D
    a spenóttal vagy hat éve sikerült megbarátkoznom, amikor az egyik haverom csinált nekem tükörtojással és krumplipürével, én meg húztam a számat a spenót miatt, hogy utálom. de akkor az nagyon fincsi volt, azóta szívesen eszem és készítem. :)

    mivel ennyire egyszerű és gyors elkészíteni a mostani ételed, ezért hétvégén előkerül nálam!

    VálaszTörlés
  4. Lori, tök jó kombó! Nem tömény spenót, biztos lecsúszna a gyermeknek is :-)

    VálaszTörlés
  5. Edit, vannak ilyen fura emberek, igen :-DDD

    Bizti nincsenek rémületes menzaélményeid!!!

    VálaszTörlés
  6. Chris, nálam a par.káp a mumus mai nap is :-)))

    Krumplipürével a spenót? Mik vannak... Nálunk sóska mellé adtak főtt krumplit meg keménytojást. Na, az se volt kedvenc :-(

    Remélem, ízleni fog! Kb. 30 perc alatt kész van és nekünk nagyon bejött!

    VálaszTörlés
  7. Ha gondolod majd nézz be hozzám :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon gusztán néz ki, és biztos finom is volt!

    Azért ügyesen elbújtattad a férjed elől a spenótot a szalonna és sajthalmok alá! :))

    VálaszTörlés
  9. Zsiri köszönöm :-)


    Szemirámisz, muszáj vóóóóóót! Képzeld el, ha egy zöld pempős tésztát tálalok, a látványtól besokall :-)) De az íze mindent vitt!

    VálaszTörlés
  10. Én is csak az utóbbi években nőttem fel a spenóthoz... Azóta viszont imádom! Így, ahogy Te is készítetted, fokhagymával, sok tejszínnel... botmixerrel szoktam krémesíteni, habosítani! Kedvet hoztál ezzel a tésztás variációval! :))

    VálaszTörlés
  11. Isteni!
    Imádom minden összetevőt!
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  12. Kezdem rosszul erezni magam... A tokfozeleket imadtam gyerekkoromban is. A paradicsomos kaposztat szinten...
    Es igen, nincsenek menzas elmenyeim. :D

    VálaszTörlés
  13. Felhőlány, szerintem idő kell, mire kiheverjük a menzát :-) Szerintem :-))
    Tésztával még életemben nem ettem, de elsőre abszolút meggyőzött!!!


    Andi, köszi! Mit gondolsz, gyerkőcöknek bejönne?


    Edit, a magyar gyerekeket a menza teszi válogatóssá :-)) Volt ott egy olyan jellegzetes, nehéz szag, hogy ha rágondolok, kiver a víz...

    VálaszTörlés
  14. Annyira jó lenne,ha szeretném a spenótot.Mert annyira jól néz ki ez a kaja!:-)) Főleg azon a zöld tányéron!:-))Meg azok a kis szalonnák,hmmm...

    VálaszTörlés
  15. Andi, csukott szemmel? Hm? Menza-trauma??

    Egy misét megér, annyira finom volt!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon ötletes recept,köszi!!
    Én imádom a spenótot :D
    Van számodra valamim,kukk be hozzám!!

    VálaszTörlés
  17. Ez egy remek étel! Minden van benne, ami finom, és kell az embernek ebben a nagy hidegben! Erő, egészség!:)))

    VálaszTörlés
  18. Hajnal, köszönöm :-)


    Szepy, igen, Te is szereted a spenótot! Meg a szalonnát is! Fogadra való kaja :-)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.