2010. március 23., kedd

Tarja - balzsemecetes, rozmaringos mártással



Nem egy nagy durranás kisütni egy szelet húst és valami körettel (kerítéssel, hihi) tálalni, de ugye a nagy ablakmosás projekt keretében másra nemigen volt idő :-))) Így is annyira elfáradtam, hogy ebéd és mosogatás után kénytelen voltam lefeküdni, mert majd' beszakadt a hátam... Mi lesz 10-20 év múlva?

Mindegy, kipihentem. És a hús mellé tálalt mártás állati jó volt, az egyszerű natúr szeletet hallatlanul feldobta! Nem túl esztétikus, de annál finomabb fokhagymás pirított burgonyával ettük elégedetten.





Tarja - balzsamecetes, tejszínes mártással


Hozzávalók:



  • 4 szelet csontos tarja
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 ek. mustár
  • só, bors
  • 1-2 ek. balzsamecet
  • rozmaring (friss/őrölt)


A tarjaszeleteket megmossuk, megszárogatjuk papírtörlővel. Kicsit kiütögetjük, nehogy összeugorjon sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, vékonyan bekenjük mindkét oldalát mustárral.

Egy serpenyőben picike olajat forrósítunk, épp csak vonja be az alját. Ha már majdnem füstöl, rádobjuk a hússzeleteket, fél-fél perc alatt megkapatjuk mindkét oldalát. A gázt lejjebb csavarjuk, a serpenyőbe tesszük a vajat, és közepes tűzön 5-5 perc alatt szaftosra sütjük a húst.

Ha kész, kiszedjük, melegen tartjuk.

A rozmaringot apróra vágjuk - ha friss. A hússütő zsiradékba öntjük óvatosan a balzsamecetet, beleszórjuk a rozmaringot, felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal.

A fokhagymás pirított burgonya rém egyszerű. Krumpli héjában megfőz, ne túl puhára, hasábra vág, pici zsiradékon megpirít, és frissen zúzott fokhagymával összeforgat. Só, bors. Isteni.




Ötlet: Stahl Judit

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.