2010. június 8., kedd

Citromos-petrezselymes csirkebrassói


Hogy legalább a hasunkban süssön kicsikét a napocska - gondoltam készítése közben, miközben odakinn épp szakadt az eső...

Üde citromos ízével, a harsogóan friss petrezselyemmel maga a megtestesült nyár, s akkor még nem beszéltem a mellé tálalt újkrumpliról! Egyetértek Jókajával: akár csak úgy önmagában képes befalni az ember, ha nem figyel oda!





Citromos-petrezselymes csirkebrassói


Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell/felsőcomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors


Köret:

  • 1 kg újkrumpli (érdemes bőven számolni...)
  • pici olaj
  • só, bors
  • tetszés szerinti fűszer - nálam kakukkfű


A hagymákat finomra vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.

A húst felcsíkozzuk, a hagymára dobjuk. Ráreszeljük a jól megmosott citrom héját, ráfacsarjuk a levét, majd kevergetve erős lángon addig sütjük, míg az alatta keletkező lé nagy része el nem párolog, s a hús picit meg nem pirul.

Megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.


A köret sem bonyolultabb. Az újkrumplit megkapirgáljuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. Egy nagy tálban összeforgatjuk pici olajjal, sóval, borssal, fűszerrel, majd sütőpapírral borított tepsibe öntjük, és forró sütőben kb. 30 perc alatt kívülről ropogósra, belülről omlósra sütjük.

Frissen reszelt citromhéjjal és frissen facsart citromlével tovább bolondítható!

Igazi nyári tobzódás :-)





Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009. június

14 megjegyzés:

  1. Izgalmas, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Megkóstolhatom? Nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés
  3. Isteni tavaszi (pardon nyári!) brassói változat.

    VálaszTörlés
  4. A múlt heti vajon pirított újkrumpli és grill husi után ilyet fogok készíteni :) sok zöldsalátával :)

    VálaszTörlés
  5. Ja, CV, maradt esetleg egy kis kóstoló? :)

    VálaszTörlés
  6. Bianka :-) Finom, könnyű és üde!


    Csibe, köszi :-) Gyere, hozd a kis villádat!


    Ildikó, legyen inkább nyári :-) Nyár, végre!!!


    Garffykám, szívesen elcserélem a vajon pirított krumplidra, nyami!!! Azért gyere egy kóstolóra, naná!

    VálaszTörlés
  7. Imádom a Brassóit,de citromosat még nem ettem , de kipróbálom:)))))

    VálaszTörlés
  8. Most készült el...nagyon jó lett :) Kíváncsi vagyok,hogy Viki lányom díjazza-e :)
    Mivel mellé joghurtos salátát csináltam,amit a paradicsom miatt oregánóval ízesítettem,így a krumplira is az ment egy csipettel. Nagyon finom.
    Továbbra is olvasom a receptjeidet :)
    Lina

    VálaszTörlés
  9. Krisztina - ilyen melegben tuti lesz :-)


    Lina - no és hogy ízlett a kis druszámnak? :-) Örülök, ha Neked bejött és köszönöm, hogy olvasol :-))

    VálaszTörlés
  10. hát, a felnőtteknek ízlett, a druszád egyenesen imádta :) a salátámat viszont messzire kerülte :S pedig minden zöldséget szeret belőle,de együtt, joghurtos öntettel nem kell neki sosem...
    és én köszönöm a jobbnál jobb recepteket :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jó!!! Tetszik!!

    VálaszTörlés
  12. Lina, szívből örülök :-) Köszönöm!


    Max, köszike! Igazi döghőséges fogás!

    VálaszTörlés
  13. Igazi nyári, friss ízvilág! :) Mostanában a limonádént túl szinte mindenbe nyomok én is egy kis friss citromlevet... A husiknak meg különösen jót tesz! :)

    VálaszTörlés
  14. Felhőlány, nálam is citrom citrom hátán - de ha egyszer ez megy a hőségben :-) Húsokhoz különösképp!!!

    VálaszTörlés