2010. július 18., vasárnap

Kókuszlikőrös csokifagyi





Miután rengeteg blogon csurgattam már a nyálamat a csodálatos, ötletes, csábító házi fagylaltok láttán, vettem egy nagy levegőt, és nekiláttam én is.

S nem is én lennék ugyebár, ha az első fagylalt nem csokis lenne :-DD

Sokáig válogattam a receptek között. Nincs gépem, s nem is lesz, mert a fagyasztóm mérete úgymond említésre sem érdemes. További kitétel volt, hogy ne kelljen hozzá 2-4 tojássárgája, ezzel tojásfehérje-hegyeket generálva. Nem vagyok egyszerű eset...

Szepy csokifagyijára esett aztán a választásom, amit legutóbb Jókaja is bevizsgált - mindkettejüknél ötösre vizsgázott! Nálunk is :-) Több mascarponét (illetve lecsepegtetett tejfölt) tettem bele, meg egy kupica kókuszlikőrt, mindössze ennyi változtatást eszközöltem.

Finom lett. Határozottan. A kókuszíz fagyosan nem volt annyira érezhető, mint még krém állapotában, de átsejlik. Jó indok egy második adag elkészítésére, és a recept továbbcsiszolására!





Kókuszlikőrös csokifagyi

Hozzávalók:


  • 25 dkg mascarpone (1-2 óra alatt lecsepegtetett "nagytejföl")
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé - nálam Szerecsen
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. porcukor
  • 0,5 dl kókuszlikőr


A tejszínben simára keverjük a kakaóport és a cukrot, gyenge lángon forrásig melegítjük, majd beletördeljük a csokoládét és kevergetve felolvasztjuk benne.

Kihűtjük, majd belekeverjük a mascarponét és a kókuszlikőrt.

Mélyhűtőbe süllyesztjük egy jól záródó műanyag dobozban, s fél óránként villával alaposan átkavarjuk 4-6 alkalommal.

Tálalás előtt 10-15 perccel kivesszük, ennyi idő alatt gombócolhatóvá lágyul. Ha a poharakat is lehűtöttem volna, - mint ahogy nem tettem -, nem olvadt volna ilyen sebességgel...






16 megjegyzés:

  1. Be kell valljam, hogy tegnap en is fagyit keszitettem, de nutellabol... Isteni! Cserelunk egy-egy gombocot?

    VálaszTörlés
  2. Fenséges lehet, királyi fagyi

    VálaszTörlés
  3. Tökéletes!
    Ugye, hogy érdemes volt elkezdeni?
    Csak most már nem lesz megállás :)))

    VálaszTörlés
  4. Edit! És ezt így titokban tartani :-)))) Cseréljünk, igen!!!


    Bianka :-) Elvégre csokis :-)))


    Yasmine, igen!!! A kilókért meg számolunk :-D

    VálaszTörlés
  5. Csoki és kókusz? A legjobb kombináció! Kétség sem férhet hozzá,hogy nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  6. Ez jó társítás, fini lehetett! Én is így vagyok, mindig van indok a receptek továbbcsiszolására:))

    VálaszTörlés
  7. Nincsen belőle még véletlenül...cserélhetnénk szilvásra:))

    VálaszTörlés
  8. Szemirámisz, amiben csoki van, csak jó lehet :-DD Finom!


    Moha, fini bizony! Indokot meg gyártok, amennyit kell :-DDD


    Andi, igen! :-)


    Kata, még van :-) Cserélhetünk!

    VálaszTörlés
  9. Bevált Neked ez a kevergetős módszer? Nekem sincs fagyi gépem, nem is igen tervezem, hogy veszek, de nekem a legutóbbi citromfagyi -nem is postoltam, mert nem volt rá érdemes- nagyon jeges lett. Hiába kavargattam...:(
    Ez a recept nagyon szimpi, elviszem, és én is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  10. Thrini, bevált. De szerintem a krémességét a mascarpone adja meg a tejszín. S az alkoholtól sem fagy túlságosan jegesre, szilánkosra!

    Egy próbát szerintem megér, igazán finom volt!

    VálaszTörlés
  11. Ezt jó hogy írod, mert én is próbáltam már kétszer fagyit csinálni itthon, igaz, gép nélkül.
    Sajnos egyik sem sikerült, a málnás teljesen jeges lett, a citromos is eléggé. :((
    Pedig én nagyon szerettem volna épp azért itthon csinálni, mert az üzletben nem kapok cukormenteset.
    Már épp úgy gondoltam,hogy feladom, de akkor teszek még egy próbát!
    A "nagytejföl" az mennyi? Olyan 4-500 ml?

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörűséges kis gombóckák, és a csokis a kedvencem!!!(vajon miért:)))
    Én is úgy vagyok mint te, már nem bírom tovább, hogy mindenfelé fagyiba botlom. Gépem nincs, de én is elkezdem gyártani, addig pedig kanalazok a tiedből.:)

    VálaszTörlés
  13. Köszi Mónika :-)


    Szemirámisz, sztem a tejtermék zsírossága a kulcs. Szerintem. De a tojássárgájás főzött a legtutibb, de a kimaradó tojásfehérje visszatart.

    Tégy egy próbát így, hátha beválik! A nagytejföl pedig a 450 gr-os :-) Abból is a 20%-os, és tejszínből is válassz zsírosabbat. Jó lesz!



    Gizike, nem is értem :-))) Na kíváncsi vagyok, milyen csodát fogsz alkotni!

    VálaszTörlés
  14. Hú miről maradtam le...
    De jó párosítás! :) Hamarosan kifogy a csokifagyis dobozom, ez lesz a következő! :))

    VálaszTörlés