2010. január 31., vasárnap

Fűszeres kávé-mousse torta

Bocsika... Már megint egy kávés édesség... Nem tudom, meddig fogom még a témát rágni, mint kiskutya a csontot :-) Egyelőre teljesen rákattantam, és hála istennek a közönség is vevő a témára :-)

Ezt a receptet egy francia oldalról horgásztam, a guglival lefordíttattam :-), s tortára applikáltam. Fűszeres-omlós tésztaalapon karamellás kávéhab-galuskák, köztük ropogós csokiréteg... Isteni finom! S nem is olyan ütős, mint a korábbi kávés torta, ami után hajnal 4-ig maradtunk fenn :-)))



Fűszeres kávé-mousse torta


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 9 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1-2 tk. fahéj
  • csipet só
  • 3 g sütőpor (1 tk. körülbelül)
  • 1 nagy ek. forró méz
  • 1-2 ek. tej


A mousse-hoz:

  • 5+5 dkg csokoládé
  • 1 dl erős főzött kávé
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 4 g zselatin fix
  • 6 dkg cukor


A tészta hozzávalóit rugalmas tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába (22 cm) nyomkodjuk, s előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Hűlni hagyjuk.

5 dkg csokoládét felolvasztunk, rákenjük a kisült tortalapra, szilárdulni hagyjuk.

Míg hűl a tésztánk, elkészítjük a mousse-t. Lefőzzük a kávét, a tejszínt felforrósítjuk, összekeverjük őket.

4 dkg cukrot forró serpenyőben, kevergetés nélkül megkaramellizálunk. Ráöntjük a forró tejszínes kávét, s hagyjuk feloldódni benne a karamellát, ami természetesen rögtön kőkeménnyé változik ilyenkor... Pár perc az egész.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habüstbe tesszük, s ovális habverővel folyamatosan kevergetve vékony sugárban hozzácsurgatjuk a forró karamellás kávét. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás! A habüstöt aztán forró vizes fazékra illesztjük, s a gőz fölött besűrítjük a krémet továbbra is folyamatosan kevergetve - kb. 10-15 perc alatt. Picit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a zselatint, valamint a maradék 5 dkg, lereszelt csokoládét.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Ha jó kemény, hozzáadjuk a maradék 2 dkg cukrot, s habcsók állagúra verjük fel. Óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe, majd hűlni-szilárdulni hagyjuk.

Ha már formázhatóvá hűlt, vízbe mártott kanállal/fagylaltkanállal/karalábévájóval kis halmokat szaggatunk a masszából, és a csokival bevont tortalapra kupacoljuk.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.





2010. január 30., szombat

Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával

Itt következik az a recept, melyben több "évszázados" hagyomány látszik megdőlni :-)

Gyönyörű rózsaszín csirkezúzát kaptam a baromfiboltban, otthon épp csak át kellett mosnom, átnézni kicsit és már lehetett is vele dolgozni. Visszatért az ihlet!

Hagyomány I. - a zúzáról nekem első körben a jó kis szaftos zúzapörkölt jut eszembe, tarhonyával, savanyú uborkával, ahogy az kell. Lehetőleg valami hangulatos kis vendéglőben, ahol vérbeli házikoszt van. Ugye? Tiszta sztereotípia :-)

Hagyomány II. - zúzát legtöbbször húsleves kísérőjeként eszünk legtöbbször. Jó esetben igazi kapirgálós csirkéből, összes belsőségével, ahogy azt kell. Rendszerint ez egy darab, s jöhet a vetélkedés, kié legyen! Ilyenkor vagy kettévágtuk igazságosan, vagy a szemfülesebb egész egyszerűen bedobta a szájába :-) Tesómmal masnis húsnak hívtuk :-))

Hagyomány III. - a köret. Grízgaluska, amivel legtöbbször a fent emlegetett húslevesben találkozunk levesbetétként, de köret gyanánt még nem sűrűn futottam bele. Pedig egy misét mindenképp megér mártásos fogások mellé!

Így aztán amondó vagyok, rúgjuk fel a hagyományokat, és evezzünk picit más jellegű vizekre!





Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával



Hozzávalók:


  • kb. 70 dkg csirkezúza
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 ek. ételkeményítő
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tárkony
  • 1-2 ek. tárkonyecet/balzsamecet
  • só, bors


A grízgaluskához:

  • 20 dkg búzadara
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás


A zúzákat alaposan átnézzük, megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. A hagymát megpucoljuk, pici olajon megpároljuk, rádobjuk a zúzát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kicsivel több vízzel, mint amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk, s vajpuhára főzzük. Én egész egyszerűen kuktába borítottam, s forrástól kb. 40 perc alatt készre főztem. Szétfőni nem fog, nem kell megijedni :-)

Ha puhára főtt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, az ecetet. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a zúzához adjuk folyamatosan kevergetve, majd kiforraljuk.

Elkészítjük a grízgaluskát. A hozzávalókat alaposan összekeverjük, pihentetjük legalább fél órán át. Forrásban lévő, sós/leveskockás/vegetás vízbe szaggatjuk a tésztát evőkanál segítségével, s szelíd forrásban tartva készre főzzük. Ne ijedjünk meg: akár 20 perc is lehet! Érdemes egyet kivenni, kettévágni és ellenőrizni a közepét!

Azon forrón tálaljuk a tárkonyos ragunkkal!



2010. január 29., péntek

Habsipkás-fahéjas mandulatallér

Adva van 3 maradék tojásfehérje a kapros-juhtúrós csörögéből - mint kiindulási alap! Jókajánál tallóztam, felettébb csípem a receptjeit :-)

Aznap postolt egy fahéjas aprósüteményt, amikor keresgéltem - 5 tojásfehérje felhasználásával. Hümmögtem, jaj nekem csak három van! Jaj, számfejteni kell minden hozzávalót 3 tojásfehérjére! Jaj!

Aztán eggyel lejjebb kattintottam az ajánlatai között, és nini! Ott a tökéletes aprósütemény, 3 fehérjéből!

Ráadásul a kamrámban ült egy zacskó gyönyörűséges héjas mandula, egy kedves kolléganőm ajándéka :-), így semmi nem tartott vissza a sütéstől!

Jókaja szaggatni tudta ezt a tésztát, nekem inkább habcsók jellege lett, szerintem elmértem valamit - piruló smiley :-) Az íze adott volt, jelentem nagyon finom!



Habsipkás-fahéjas mandulatallér



Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula (vagy dió, mogyoró, esetleg ezek ötvözete)
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 tk. fahéj


A mandulát megtisztítjuk - a módszerem a következő: a csonthéjától megszabadított szemeket egy műanyag tálba teszem, annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Lefedem, 2 perc a mikróban legmagasabb fokozaton (nálam 750 W). Picit még állni hagyom, majd leszűröm, és simán kipattinthatóak a szemek a héjból!

Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk, majd hűlés megdaráljuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót, és még keményebb habbá verjük tovább-tovább. Ha kész, kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit és felhasználásig hűtőben tartjuk.

Hozzáadjuk a darált mandulát, a vaníliát és a fahéjat, elkeverjük. Nekem itt nem lett kemény nyújtható tészta, hanem magvas habcsók jellegűvé vált - de no para :-)

Hűtőben hűtjük egy órácskát.

Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat kupacolunk, tetejüket megkenjük a cukros tojáshabbal. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, s kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nekem nem lett szép fehér a hab a tetején - pedig úgy kellett volna. Nem morogtunk miatta, hanem bekapkodtuk azon frissiben :-)

Kb. 25 kis falat lett belőle.


2010. január 28., csütörtök

Camembertes-kukoricás csirke

Ihlet sehol, kedv sehol... Jesszus, nincs kedvem főzni?! Totál leszívja az energiáimat ez a szürkeség, ez a hideg :-( Így aztán csak néztem ki a fejemből, pörgetve a monitoron a gyűjteményem lapjait, és az volt az egyetlen szűrőfeltétel, hogy egyszerű legyen, essünk túl rajta minél előbb...

Találtam is egy pikk-pakk összeállítható, már olvasásra finomnak látszó receptet - amit arcátlan módon tovább egyszerűsítettem :-) Kihagytam a hús körbepirítását és besamelt se főztem, hanem gyakorlatilag mindent beleborítottam a tepsibe :-) Mázlifaktor működött: a végeredmény felettébb finom lett!

Önmagában is megállja a helyét, de nagyobb étvágyú férfiembereknek kínáljunk mellé párolt rizst vagy bármilyen tetszőleges köretet!







Camembertes-kukoricás csirke




Hozzávalók:

  • 8 alsó csirkecomb
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 1 doboz camembert sajt (125 gr)
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 2 ek. kukoricaliszt
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • só, bors


A csirkecombokat megmossuk, az oda nem való dolgokat leszedegetjük. Besózzuk, s tepsibe tesszük. Ha kedvünk-energiánk engedi, vaj-olaj keverékén élénk tűzön körbepirítgathatjuk serpenyőben, és úgy menjen a tepsibe!

A húsokra szórjuk a lecsöpögtetett kukoricakonzervet.

A tejszínt, tejet, kukoricalisztet, a finomra vágott vöröshagymát simára keverjük ovális habverővel, sózzuk, borsozzuk, a húsra öntjük. A sajtot szeletekre vágjuk, beborítjuk vele az egész rakományt.

Ha kedvünk-energiánk engedi :-), készítsünk besamelt: pici olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, tejszínnel, sűrűre főzzük, beletördeljük a sajtot, s így öntjük a hús-kukorica tetejére.

A tepsit lefedjük alufóliával, s közepes erősségű tűzön kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. A fóliát levéve picit rápirítjuk a sajtot.

A hús az ízes szaftban vajpuhára párolódik, s a kukoricaliszt révén egy igen kellemes mártássá válik a tej-tejszín keveréke - benne az aranyszínű kukoricaszemekkel! Finom, kiadós, illatos!





2010. január 27., szerda

ABC

Hosszas kérés, könyörgés, fenyegetőzés :-))) után végre-valahára összehoztam az ABC rendbe szedett receptjeimet. Kidolgoztam egy viszonylag jó technikát rá, s bár beszédsebességgel, vakon írok, de azért kellett neki némi idő :-)

Próbálom megígérni - bár szájával hazudik az ember -, hogy az újakat beillesztem, könnyebben lehessen majd tallózni, keresgélni. Illetve még fontolgatom, nekirugaszkodjak-e a tematikus rendezésnek... Na majd látom :-)


Íme, az ABC rendbe szedett "szakácskönyv"!


A


3 perces süti

Áfonyás cheesecake

Ági szelet

Almás sajtsaláta

Almás-gyömbéres sertésraguleves

Almás-hagymás burgonya krémleves

Almás-lilahagymás csirkemáj saláta

Almás-mákos szelet

Almás-sajtos karaj

Almás-szalonnás lazac

Almás-tejfölös csirke

Álomsüti

Ananászos-gombás sertéscsíkok

Ananásztorta

Angol tejes zsemlekenyér

Anyósom perece

Aszalt szilvás túróparfé



B

Bailey’s házilag

Banánfánk

Barackos clafoutis

Barackos-juhtúrós csirke

Bazsalikomos-fokhagymás kenyér

Bécsi nyalánkság by Jókaja

Birsalmás kacsaleves

Bolgár muszaka

Bolognai palacsinta

Borscs

Bounty golyók by Ottis

Brindzás briós

Brownie

Burgonyás csirketorta

Burgonyás kenyér

Búvártúrós


C

Camembertes-kukoricás csirke

Capuccino brownie

Citromos csirke

Citromos-rizses csirkeleves

Coca-Cola torta

Cukkini cordon blue

Cukkini krémleves

Cukros briós

Currys-hagymás burgonyakrémleves


Cs

Cseresznyés tejespite

Csicseriborsó leves

Csirkebrassói

Csirkemájas bundás palacsinta

Csirkemájas-gombás spagetti

Csirkepörkölt túrós tésztával

Csirkés-kukoricás pie

Csokiparány brownie-ja meggyöntettel

Csokis perec

Csokis tallérok

Csokis-gyömbéres kocka

Csokis-ribizlis keksz

Csokoládés-mazsolás sajttorta


D

Dán vajas kiflik - Nutellával

Daramorzsa

Délszaki csirke római tálban

Dinnye és barack köntösben

Diós-kakaós körtetorta

Dorozsmai molnár…

Dubarry szelet


E

Egy tésztából: pogácsa és lekváros papucs

Epres-fehércsokis pannacotta

Esterházy-rostélyos

Expressz croissant


F

Fekete-sárga szeletek

Ferrero Rocher torta

Fetás táska

Fokhagymás briós

Fokhagymás-tejfölös kifli

Fonott kalács

Francia almatorta

Fügés-diós-csokis kalács

Fűszeres csirkeszárnyak tejfölben sült krumplival

Fűszeres grilltarja fetás-olajbogyós újkrumplisalátával

Fűszeres meggykrém leves

Fűszeres kávé-mousse torta


G

Gibanica

Gombás tojás - bögrében

Görögdinnye fetával

Grillezés

Grillezett csirkenyárs kapros-joghurtos rizssalátával

Gyömbéres-gombás csirkemell

Gyuvecs

Gyümölcskenyér

Gyümölcsös túrógerinc

Gyümölcssaláta


H

Habsipkás-fahéjas mandulatallér

Hagymás pogácsa

Hajtogatott kolbászos táska krumplis tésztából

Hajtogatott krumplis pogácsa

Hajtogatott sajtos pogácsa

Hal Dubarry módra

Halfasírt

Halfilé mustármagos kéregben

Hamis puncsszelet meggyel és dióval

Hamis sztrapacska

Hawaii melegszendvics

Hawaii muffin

Házi krémsajt - medvehagymával

Házi májkrém

Hideg sárgabarack krémleves

Hokkaido kalács - sósan

Holland szelet

Hortobágyi palacsinta

Húsleves

Húsos batyuk

Húsvéti aprópecsenye


I

Inverz rántott hús by Max


J

Joghurtos pite szilvával


K

Kacsasült

Kakaós kuglóf

Kakukkfüves-csirkés spagetti

Káposztás csiga

Káposztás stangli

Káposztás tészta

Kapros túróstésztával rakott csirkemáj

Kapros-juhtúrós csöröge

Kapros-zöldbabos sertéscsíkok

Kaukázusi csirke

Kávéhab torta

Kávékrémes bonbonok

Kávés-narancsos brownie

Kávés-narancsos trüffel

Kávés-narancsos-csokis keksz

Kelkáposztás lepény

Kenyérsütés római tálban

Ketchupos hús

Kifli

Kiflicskék

Kókuszkocka

Kókuszos csokikocka

Kolbászkrémes csirkecombok

Kolbászos spenótropogós

Kolbászos zöldségtál

Körtemázas csirke

Körtés tejespite

Körtés-camembertes hús palacsintametélttel

Körtés-mézes muffin

Krékerek

Krokodil

Krumplisgombóc

Krumplistészta - forever

Kukoricás-tonhalas tészta

Kürtős kalács


L

Lebkuchen Évától, avagy elkárhozás

Lencseleves


M

„Magyarosch” padlizsánkrém

Majonézes karfiol

Májraguval rétegezett almás palacsinta

Mákos csomó

Mákos guba

Mákos rudak by Jókaja

Málnás-fehércsokis torta

Mazsolás-kávés torta

Medvehagymás-sajtos lepény

Meggylekvár

Meggyleves fagylalttal és mogyorós puszedlivel

Mexikói tonhalas rizs

Mézes csirke túrós puliszkával

Mézes pálinka

Milánói rakott krumpli

Mini stollenek

Modenai spagetti

Mogyorókrémes muffin

Mogyorós csokipuding

Mogyoróvajas keksz

Mogyoróvajas pulykafalatok

Morzsás-almás piskóta


N, Ny

Nagyon csokis segítsüti

Narancskrémleves

Narancsmázas-mézes csirke

Narancsos csirkemáj fahéjas-mazsolás rizzsel

Narancsos karamellszirup

Narancsos marcipánbonbon

Narancsos-gyömbéres koszorú

Nyírségi gombócleves


O

Olasz paradicsomos csirke

Olasz zöldséges fusilli

Olaszos csicseriborsó leves

Olaszos húsgolyók


Ö

Ökörszem Dóritól


P

Pácolt combok

Padlizsánkrém

Paprikás krumpli római tálban

Paradicsomos krumplileves fasírtgombóckákkal

Penne fetával és olajbogyóval

Pikáns uborkaleves

Pizza bianco

Pizzasütés otthon

Ponty paradicsomos hagymaágyon

Pudingos-meggyes pite

Pulykacsíkok vörösboros-mazsolás mártásban


R

Rakott karfiol - másképp

Rakott krumpli maradék sültből

Rántott hal diós-kakukkfüves bundában

Rántott sajt

Reszelt meggyes

Rétes meggy

Rizottó bográcsba

Ropogós csirkemájfalatok zöldfűszeres újkrumplival

Rozmaringos sertésoldalas sajttal töltött krumplival

Rozsos bucik


S

Sajtos bagett

Sajtos hokkaido kalács

Sajtos tortácskák

Sajtos zsömle

Sajtos-fűszeres csiga

Sajtos-kolbászos stangli

Sajtos-krumplis muffin

Sajtos-magos stangli

Sajtos-sonkás csiga

Saláta szőlővel, mézes-balzsamos sonkával

Sárgabarack-dió cobbler

Sárgabarackos-joghurtos pite

Savanyúkáposztás-kolbászos falatok

Sertésragu leves aszalt szilvával

Sonkás túrófelfújt

Sonkás-gombás quiche

Sonkás-gombás rakott palacsinta

Sós perec

Sör gőzében sült tarja

Sörös krumpligombóc

Sörös-köményes malachús

Spárga hollandi mártással

Spárgás-túrós pite

Spenótos-túrós pite

Sport szelet „likőr”

Stroganoff - halból

Sült libacomb

Sült libamáj

Sült sajtos-darált húsos tészta

Sült töltött paprika

Sültbirsalma-krémleves

Sültfokhagyma krémleves

Sültpaprika krémleves

Sütőtökös kenyér

Sütőtökös-camembertes rétes

Sütőtökös-csokis muffin

Sütőtökös-zsályás pite - Felhőlánytól


Sz

Szegfűgombás-túrós párnák

Szilvalekváros papucs

Szilvalekváros torta

Szilvás lepény

Szilvásgombóc

Szilvával töltött csirkecomb

Színpompás saláta

Szőlős-boros csirke krumplinudlival


T

Tarhonyás hús

Tarja gazdagon

Tárkonyos csirkezúza óriás grízgaluskával

Tárkonyos nyúlragu

Tárkonyos sertésragu leves

Tavaszi nyúlleves

Tejfel és eper :-)

Tejfölös-hagymás kenyér

Tejfölös krumplileves buggyantott tojással

Temesvári csirke

Tengeri hal gombával, kaliforniai paprikával

Tészta libamájjal és aszalt barackkal

Tiramisu torta

Tócsni pompos

Tojáscurry

Tonhalas melegszendvics

Tonhalas-rizses töltött cukkini

Tormakrémes-sonkás penne

Tökös-mákos rétes

Töltött burgonyahajók

Töltött csirkecomb

Töltött gomba

Töltött táska

Töltött-rántott palacsinta

Török pizza

Túrós bagett

Túrós kenyér

Túrós táska

Túróval rakott zöldbab - inverz


U, Ú

Újhagymás formakenyér


V

Vargabéles

Velencei tavi máj – by Marton Levente

Virslisaláta


Z,Zs

Zakuszka

Zakuszkás barátfüle

Zöldséges tojáslepény

Zsályás-mozzarellás csirkecomb





2010. január 26., kedd

Kapros-juhtúrós csöröge

Mi az, aminek "1 volt" a mértékegysége? Igen! Ez a szüzesség!

Elvesztettem csöröge-sütő szüzességemet! Lilahangya csörögéje egyetlen szempillantással meggyőzött róla, hogy néha-néha hozzá kell fogni a bő zsiradékban sütéshez!

Nem akarom sokat ragozni: vadállat finom... Sós juhtúró, kapor, s fokhagymás tejfölbe mártogattuk. Vacsorára ettük még szombaton - rettenetes megelégedéssel!





Kapros-juhtúrós csöröge




Hozzávalók:

  • 3 tojás sárgája
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg juhtúró
  • 1 tk cukor
  • 1 ek kapor (most szárított)
  • fél tk só
  • tej, amennyit felvesz
  • sütéshez olaj
  • tálaláshoz tejföl, fokhagyma

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Nekem nem állt össze, ezért némi tejet adtam hozzá.

Pihentetjük 1 órácskát, majd 2 mm vastag téglalappá nyújtjuk, melyet aztán éles késsel vagy derelyemetszővel kb. 15 cm széles csíkokra vágjuk.

Mire rájöttem a formázásra... Sosem sütöttem még, mint mondtam :-)

A csíkokból rombuszokat vágtam, közepüket éles késsel bevágtam. Mint egy Renault embléma :-) Egyik csücskét átfordítottam a vágáson, így keletkezett a képen látható alakzat.

Olajat forrósítunk, és percek alatt aranyszínűre sütjük a csörögéket. Törlőpapírra szedjük, lecsepegtetjük.




Sós-fokhagymás tejfölbe mártogatva egy kis darabka mennyország, amondó vagyok!


2010. január 25., hétfő

86 400

E-mail-ben kaptam a minap, nagyon megfogott! Úgy gondoltam, érdemes elolvasni és forgatni a fejünkben :-) Időről, életről, felfogásról néhány gondolat - váljék egészségünkre!


Képzeld el, hogy megnyertél egy versenyt, és a nyereményed az, hogy a bank minden reggel 86 400 forintos számlát nyit a nevedre. Ám mint minden játéknak, ennek is megvannak a szabályai, pontosabban két alapszabály van:



1. Az első szabály, hogy mindazt a pénzt, amit napközben nem költöttél el, este visszaveszik tőled, csalni nem lehet, tilos áttenni az összeget egy másik nap számlájára, csak elkölteni lehet... De másnap reggel a bank új számlát nyit a nevedre, rajta ismét az egy napra szóló 86 400 forinttal.


2. A második szabály, hogy a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a kis játéknak, akármelyik pillanatban közölheti, hogy kész, ennyi volt, a számlát lezárják, és nem lesz folytatása.


A kérdés, hogy mit tennél ebben a helyzetben?

Elgondolkodtál?!


Minden reggel, alighogy felébredsz, kapsz 86 400 forintot, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a nap folyamán költsd el, mert a fel nem használt összeget este, amikor lefekvéshez készülsz, visszaveszik Tőled. Csakhogy ez a mennyei mannaeső vagy játék – ahogy tetszik, bármikor véget érhet.


Érted?!


A kérdés, hogy mit tennél, ha ilyen ajándékban lenne részed?

- Elköltenéd, az utolsó fillérig?

- Önmagadra?

- Azokra, akiket szeretsz?

- Idegenekre?


Hát úgy gondold át, hogy ez a varázsbank igenis létezik! És Te minden reggel ébredéskor megkapod a magad ajándékát! Igen! És ezt a varázsbankot úgy hívják: idő. A múló másodpercek bőségszaruja! Minden reggel, ébredéskor kapunk 86 400 másodpercnyi életet arra a napra, de amikor este elalszunk, a maradékot nem lehet átvinni másnapra, a tegnap elmúlt, és azok a másodpercek, amiket nem éltünk meg a maguk teljességében, jóvátehetetlenül elvesztek. A varázslat minden reggel elölről kezdődik, ismét kiutaltak részünkre 86400 másodpercnyi életet, de a játékszabályok megkerülhetetlenek: a bank minden előzetes értesítés nélkül, bármikor megszüntetheti a számlánkat - az élet akármelyik pillanatban véget érhet.


A kérdés tehát az: mit kezdünk a napi 86 400 másodpercünkkel?


- Ha meg akarod érteni, mit jelent egyévnyi élet, kérdezz meg egy diákot, aki elszúrta az év végi vizsgáját.

- Az egyhavi életről kérdezd az anyát, aki koraszülött gyermeket hozott a világra, és várja, mikor hagyhatja el a baba az inkubátort, hogy épen-egészségesen a karjába szoríthassa.

- Ha az egyheti élet érdekel, fordulj a munkáshoz, aki gyárban vagy bányában dolgozik, hogy eltarthassa a családját.

- Az egy napról faggass ki két szerelmest, akik epekedve várják, hogy viszontlássák egymást.

- Hogy mit jelent egy óra, elmondja Neked a klausztrofóbiás, aki beszorult a felvonóba.

- A másodperc megértéséhez nézd meg azt az embert, aki hajszál híján úszott meg egy autóbalesetet.

- És a másodperc ezredrészének jelentőségét elmagyarázza Neked az a sportoló, aki ezüstérmet nyert az olimpián, holott egész életében az aranyéremért edzett.


AZ ÉLET VARÁZSLATOS DOLOG! HASZNÁLJ KI MINDEN MÁSODPERCET, AMI MEGMARAD NEKED!



Minden pillanat kincs, ami a tiéd. És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel, akivel tökéletesen elköltheted.


És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.

- A Tegnap történelem.

- A Holnap rejtelem.

- A Ma ajándék.


2010. január 24., vasárnap

Kávés-narancsos-csokis keksz

Teljesen rákattantam a kávés cuccokra... Ott egy aljas szirén a fejemben, és sugdos, hogy süssek megint valami újat, amiben lehetőleg van még csoki is a kávé mellett, vagy narancs, vagy ne adj' isten, csoki és narancs együtt...




Kekszre vágytam, gyorsan valami finomat alapon. Amiben együtt szerepel a boldog triumvirátus. S akkor beugrott Zsuzsa nagyon csokis segítsütije, amit már számtalanszor sütöttem, ajándékba is, s mindannyiszor igen lelkes fogadtatásra talált!

Átalakítottam picit, és így született ez az isteni finom keksz!




Kávés-narancsos-csokis keksz


Hozzávalók:
(kb. 25 db)


  • 7 dkg puha margarin
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • egy csipet só
  • 0,5 dl erős főzött kávé
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 50%)
  • 5 dkg mandula/dió
  • kristálycukor a forgatáshoz

A margarint és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a narancs reszelt héját, alaposan elkeverjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd a cukros-margarinos-tojásos keverékbe szórjuk, s a kávéval lazítjuk. Ragadós, sűrű masszát kapunk.

A csokoládét és a mandulát éles késsel apróra vágjuk egy nagy vágódeszkán és a masszához adjuk. Lapos tányérra kevés kristálycukrot szórunk. A tésztából kb. diónyi gombócokat formálunk, majd a kristálycukorba forgatjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a kekszeket sorban belepakoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 13 percig sütjük. A kész kekszeket rácsra szedjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Standard szöveg: fémdobozban tárolva sokáig eláll... Itt a mese vége :-)))





2010. január 23., szombat

VKF!XXXI - Rakott krumpli - maradék sültből

A soron következő maradékhasznosításom a XXXI. VKF jegyében :-)

A kiinduló alap egy gyönyörűséges bőrös comb, ami egyszerűen rámkiabált a húspultból :-) Volt otthon némi maradék káposztám, még a borscs-ból, aláágyaztam.


Csíkokra vágtam a káposztát, szeltem hozzá 2 fej vöröshagymát, és dobtam még hozzá 1 nagy almát cikkekre vágva. Só, bors, pici kömény, s erre ültettem a besózott húst, bőrével felfelé. Pici vizet aláöntve, fóliával lefedve kb. 2-2,5 óra alatt vajpuhára párolódott. A bőrét már fólia nélkül pirítottam ropogósra - egyszerre lett hús és párolt káposzta köret!




Ezt ettük talán két napig, de a húsból még mindig elég sok volt - így aztán álcázásra került :-) Római tálban sütöttem, mert már bizonyított, mekkora királyság a saját gőzében puhult kaja!






Rakott krumpli - maradék sültből



Hozzávalók:

  • maradék sült hús :-)
  • 6-7 nagy szem krumpli
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 15-20 karika vastagkolbász
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma


A krumplit és a lilahagymát meghámozzuk, megmossuk, egész vékony karikákra vágjuk.

A sült húst felcsíkozzuk.

A római tál tetejét 20 percre vízbe áztatjuk.

A krumplikarikák egyik felét a tál aljába simítjuk, megsózzuk. Ráhalmozzuk a sült hús csíkokat, a a hagymakarikákat, a kolbászt, majd befedjük a maradék krumplival. Újra megsózzuk.

A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, s vastagon rákenjük a rakományra.

Befedjük a beáztatott fedővel, s hideg sütőben indítva a sütést, kb. 80 perc alatt készre sütjük.

Az illata... Fantasztikus :-)

Savanyúsággal kiegészítve kitűnő egytálétel!






2010. január 22., péntek

Borscs

Avagy cékla a konyhámban!

Céklához fűződő viszonyomat alapjaiban határozta meg egy traumatikus élmény.

Vendéglátóipari középiskolába jártam, ebből adódóan 1 hónap kötelező nyári gyakorlattal ért véget a tanév. A jósors egy másik középiskola üzemi konyhájára vetett, az 1-2 személyes adagok után döbbenetes mennyiségekkel, űrmértékekkel, tömegekkel találkoztunk.

Elérkezett az a bizonyos ragyogó nyári nap, amikor is a két 15 éves diáklány a következő feladatot kapta: főzzetek meg és hámozzatok meg 2 mázsa céklát! Ma. A feladatot derekasan elvégeztük, de újabb 15 évnek kellett eltelnie, hogy céklát vegyek a kezembe...

Ha már pedig a kezembe vettem, a hidegre való tekintettel lélekmelegítő borscs-ot főztem belőle.




Borscs


Hozzávalók:

  • 40 dkg hús (marha, sertés, esetleg szárnyas)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 gumó cékla
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2-3 db krumpli
  • 25 dkg fehérkáposzta
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 dl tejföl


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk, hogy elvegyük a paradicsom savasságát.

Rádobjuk az 1x1 cm-re felkockázott húst, kevergetve fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és petrezselymet. Felengedjük vízzel, és csendes forrásban tartva kb. egy órát főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel.

A céklát csíkokra, a káposztát és a krumplit kockára vágjuk, a leveshez adjuk, s további 30-40 percig főzzük.

Megkóstoljuk, ha kell, korrigáljunk az ízén.

A tányérokba tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest, s elkeverjük. Szelet puha kenyérrel kiadós fogás, más nagyon nem kívánkozik utána!