2010. március 31., szerda

Mexikói kávé



A Sparban nyaláboltam fel a pénztárnál a Harmónia című ingyenes kiadványukat, abban szerepelt ez a recept.

Mondjam azt, ideális felhasználási módja a csokoládéöntetnek :-) Nem mondom, kicsit tovább tart az elkészítése, mint egy egyszerű presszókávénak, de megéri.

Sűrű, illatos, akkorát üt, mint az állat :-))) Ráérős reggeleken, hétvégén vétek volna kihagyni!




Mexikói kávé

Hozzávalók 1 pohárnyihoz:

  • 1 adag presszókávé
  • 1 púpos tk. csokoládéöntet (kissé krémmé sűrűsödve)
  • 1 dl tej
  • csipet fahéj


A frissen lefőzött forró kávéba belekeverjük a csokiszószt - szerintem nyugodtan helyettesíthető a bolti öntettel is!

A tejet felgőzöljük, ha a gépünk arra alkalmas (enyém igen), ellenkező esetben felforraljuk és tejhabosítóval átpörgetjük. Vagy csak forró tej és az alkotás tetejére tejszínhab. Kinek mi áll rendelkezésére.

A csokis kávét felöntjük a forró tejjel, rászedjük a tejhabot, tetejét meghintjük pici fahéjjal vagy kakaóporral.

Voila!


Jó reggelt, jó ébredést kívánok!


2010. március 30., kedd

SegítSüti 2.0



Ami jól működik, azt folytatni kell! - gondolhatta Nemisbéka, amikor a tavalyi őrületes siker után idén is meghirdette a SegítSüti akciót.

Önálló oldalon gyűlnek a felajánlott finomságok 27 lelkes gasztroblogger keze munkája nyomán, s idén egy apuka is fakanalat ragadott Max személyében :-)





A befolyt összeget a Péterfy Sándor utcai Kórház Koraszülött- és Patológiás Újszülött Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Központ Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztálya kapja!

A teendő mindössze egy kb. fél perces regisztráció, s a bejelentkezés után már lehet is licitálni a nekünk tetsző süteményekre!


A licit állása és a sütemények megtekinthetők ITT!


Licitre fel, sok sikert a nemes kezdeményezéshez!!!

2010. március 28., vasárnap

Eltartható csokoládéöntet



Fagyira. Palacsintára. Süti tetejére. Gyümölcsöket belemártogatni. Vagy amire kedvünk szottyan :-)

Kitűnő alap, se tejterméket, se tojást nem tartalmaz - ezért is tartható el huzamosabb ideig a hűtőben.

Fantáziánk szab határt, hogyan ízesítjük tovább: narancshéjjal, fahéjjal, gyömbérrel, kókusszal, rummal...




Csokoládéöntet


Hozzávalók:


  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 dl víz
  • 1 púpos ek. ételkeményítő
  • 1 vaníliarúd


Összekeverjük szárazon a cukrot, kakaóport, a keményítőt, a reszelt csokoládét. Apránként felöntjük vízzel, csomómentesre-simára keverjük. Beletesszük a felhasított vaníliarudat, s 2 órára félretesszük pihenni.

Gyenge tűzön ovális habverővel folyamatosan kevergetve felforraljuk, 10 percig főzzük, vigyázva hogy le ne kapjon.

Vízfürdőbe állítva, még mindig kevergetve langyosra hűtjük, majd üvegbe töltjük. Ebből a mennyiségből kb. 4-5 dl öntet lesz.

Hűtőben tárolva hetekig felhasználható!



Ötlet: Mindmegette

2010. március 27., szombat

Sonkás-tormás csigák





Áginál és Bodzánál is felbukkant a sonkás-tormás kalács, s igencsak piszkálta a fantáziámat.

Miután nálunk jobban fogynak az "apróságok" az egész kaláccsal szemben, helyes kis csigákat formáztam a tésztából.

Isteni! Foszlós kalácstészta, diszkréten a torma ízével, kiegészítve a sonka sós-füstös zamatával. Ideális italkorcsolya baráti beszélgetésekhez :-)





Sonkás-tormás csigák


Hozzávalók:


  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 2,5 dkg friss élesztő


  • 2-3 ek. (tejszínes) torma
  • 15-20 dkg füstölt sonka


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük.

A sonkát apró kockákra vágjuk, vagy késes betétűvel ledaráljuk.

Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapon hosszú, keskeny téglalappá nyújtjuk. Olyan 20x40-50 cm nagyságúra. Megkenjük a tormával, meghintjük a sonkával.

Hosszában kettévágjuk, és a két tésztacsíkot külön-külön beigliszerűen feltekerjük, majd éles késsel 1 cm vastagságú csigákra vágjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, 15-20 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel.

A csigák tetejét megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, ha kedvünk tartja, meghintjük sajttal, szezámmal, és 20-25 perc alatt készre sütjük.





2010. március 26., péntek

Sütőben sült csirkemáj pogácsa





Csak erős idegzetűeknek... Készítés közben ugyanis majdnem sarkon fordultam, és hagytam az egészet ott, ahol van!

Nagy naivan ledaráltam a késes betétűvel a nyers csirkemájat, és olyan lett, mint egy horrorfilm, brrrrrrrrrr... Aztán persze erőt vettem magamon, ha már kitaláltam, be is fejezem, s minden jó, ha a vége jó: finom lett! Jó sok hagymával, fokhagymával, sülés közben isteni illatokat árasztott magából.

Hidegen, melegen, akár egyben sütve is, feltétként vagy salátával önállóan tök jó dolog!





Sütőben sült csirkemáj pogácsa


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1-2 szikkadt zsemle
  • zsemlemorzsa
  • só, bors
  • majoranna


A zsemléket összetépkedjük, beáztatjuk tejbe vagy vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

A csirkemájat megmossuk, az oda nem illő részeket eltávolítjuk, papírtörlővel megszárogatjuk, és késes betétű robotgéppel/hagyományos húsdarálóval ledaráljuk. Hátborzongatóan néz ki, erre fel kell készülni idegileg!

Mindent összekeverünk egy tálban: csirkemáj pürét, kinyomkodott zsemlét, a hagymákat, fűszereket, és annyi zsemlemorzsát adunk még hozzá, hogy egy formázható masszát kapjunk. Tojást nem ütöttem bele, elég híg volt anélkül is, illetve tojás nélkül sem esett szét sütés közben.

Kis gombócokat formálunk belőle, fasírt alakra lapogatjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, tetejükre kevés olajat öntünk, majd 180 fokon kb. 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.




2010. március 24., szerda

Babgulyás



Zuramat megfújta a böjti szél - felénk így mondják, ha valaki kissé meghűl. Ráadásul pont böjt van, s tényleg a szél fújta meg szombaton metszés közben :-)

Kapar a torka, folyik az orra, köhécsel - így délután 4 körül kitaláltam, hogy gyógyerejű, jó sűrű babgulyással járok a kedvébe. Imádja a bablevest, na majd ettől erőre kap! Így történt. Boldogan kanalazta befelé, hozzá egy karéj kenyér, s elégedetten szemlélte tovább a világot :-)

Ja! Az megvan, hogy mi kell a babázáshoz? Hát bab meg víz... Nincs szebb a magyar nyelvnél!




Babgulyás


Hozzávalók:

  • 25 dkg szárazbab
  • 25 dkg füstölt hús (nálam most pulykacomb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál répa
  • 2 szál petrezselyem
  • 2-3 babérlevél
  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika
  • 1 tojás
  • 1-2 ek. liszt


A babot megmossuk, kiválogatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húst felkockázzuk. Mindent beleborítunk egy kuktába, babérral ízesítjük, felöntjük vízzel, s a forrástól számítva 1 óra alatt készre főzzük.

A kukta remek találmány a későn ébredő, bablevesre vágyó háziasszonynak :-) Ez volnék én.

A hagyományos vonulatot tartva rántással sűrítettem - pedig sosem szoktam. Kis olajon rózsaszínűre pirítunk 1 ek. lisztet, tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, majd apránként adagolva hozzá a hideg! vizet, simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Alaposan kiforraljuk.

Míg forrdogál, rest asszony galuskáját (by Garffyka) készítünk: 1 tojást elkeverünk annyi liszttel, hogy a rendes galuskatésztánál lágyabb masszát kapjunk. Egy lyukacsos szűrőkanálba öntjük, s kvázi belecsorgatjuk a tésztát a levesbe.

Készre főzzük, kóstoljuk, ha kell, sóval korrigáljuk. A füstölt hús nagyon sós, nekem alig kellett bele 1 mk-nyi utólag.

Szelet puha kenyér hozzá, és indulhatunk is napszámba :-)





2010. március 23., kedd

Tarja - balzsemecetes, rozmaringos mártással



Nem egy nagy durranás kisütni egy szelet húst és valami körettel (kerítéssel, hihi) tálalni, de ugye a nagy ablakmosás projekt keretében másra nemigen volt idő :-))) Így is annyira elfáradtam, hogy ebéd és mosogatás után kénytelen voltam lefeküdni, mert majd' beszakadt a hátam... Mi lesz 10-20 év múlva?

Mindegy, kipihentem. És a hús mellé tálalt mártás állati jó volt, az egyszerű natúr szeletet hallatlanul feldobta! Nem túl esztétikus, de annál finomabb fokhagymás pirított burgonyával ettük elégedetten.





Tarja - balzsamecetes, tejszínes mártással


Hozzávalók:



  • 4 szelet csontos tarja
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 ek. mustár
  • só, bors
  • 1-2 ek. balzsamecet
  • rozmaring (friss/őrölt)


A tarjaszeleteket megmossuk, megszárogatjuk papírtörlővel. Kicsit kiütögetjük, nehogy összeugorjon sütés közben. Sózzuk, borsozzuk, vékonyan bekenjük mindkét oldalát mustárral.

Egy serpenyőben picike olajat forrósítunk, épp csak vonja be az alját. Ha már majdnem füstöl, rádobjuk a hússzeleteket, fél-fél perc alatt megkapatjuk mindkét oldalát. A gázt lejjebb csavarjuk, a serpenyőbe tesszük a vajat, és közepes tűzön 5-5 perc alatt szaftosra sütjük a húst.

Ha kész, kiszedjük, melegen tartjuk.

A rozmaringot apróra vágjuk - ha friss. A hússütő zsiradékba öntjük óvatosan a balzsamecetet, beleszórjuk a rozmaringot, felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal.

A fokhagymás pirított burgonya rém egyszerű. Krumpli héjában megfőz, ne túl puhára, hasábra vág, pici zsiradékon megpirít, és frissen zúzott fokhagymával összeforgat. Só, bors. Isteni.




Ötlet: Stahl Judit

2010. március 21., vasárnap

Csokis-kávés túrótorta





Légiesen könnyed desszert, mely ideális záróakkordja lehet egy kitűnő vasárnapi ebédnek! Ha elkészítettük előző nap... Mert ennek bizony hűlnie-dermednie kell! Semmi pánik, jövő héten is lesz vasárnap :-)

Elkészítése pofonegyszerű, az ablakmosás szünetében dobtam össze! Ablakok csillogóra csutakolva, s míg a függönyöket vasalhatóra fújta a szél, addig el is készült a torta :-)

Kell neki az egy éjszakányi hűlés... Este ránéztem, korai volt, a zselatinnak lett volna még munkája, de az íze hibátlan! Habos kávés túrókrém, benne durvára vágott csokoládé... Kis kényeztetés hétvégére! Mert megérdemeljük :-)





Csokis-kávés túrótorta

Hozzávalók:


A piskótához:


  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 ek. víz


A krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl főzött kávé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5-8 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 1 cs. Zselatin fix


Hagyományos piskótát sütünk: a tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd a fehérjék keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük (22 cm) és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Hűlni hagyjuk.

Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A túrót habosra keverjük a mascarponéval, ízlés szerint megcukrozzuk. Beleöntjük a kávét és a durvára vágott csokit, majd a Zselatin fixet. A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan a túrókrémhez adjuk.

A kihűlt piskótára simítjuk a krémet, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a tetejét tetszés szerint csokoládéval, kakaóporral díszítjük, és szeletekre vágva tálaljuk.






2010. március 20., szombat

Sajtos rudak by Max



Hiába no. Más az olvasótáborunk. Ő az enyém, én az övé :-D

Egy ízben már átforgattam Max Planétás gyűjteményét, lenyűgöző példány, komolyan mondom. Szuper dolgok vannak benne. Rafinált ötletek, néhány egyszerű hozzávalóból remek fogások, sütemények, nagymama konyháját idéző finomságok.

Ez a sajtos rúd 1985-ből pedig nagyon jó! Vajas, sajtos, igazi házias ízű ropogtatnivaló. Frissen is nagyon finom, de másnapra talán még jobb!





Sajtos rudak


Hozzávalók 2 nagy tepsinyi adaghoz:


  • 20 dkg vaj (!)
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg sajt
  • 1 tojás sárgája
  • 12 dkg (!) tejföl
  • 2-3 mk. só
  • pici őrölt bors
  • tetejére szezámmag, mák, köménymag...


A vajat hidegen felkockáztam, és 1-2 ek. liszttel megsegítve 2 részletben a késes betétű robotgéppel morzsásra aprítottam - gyors és hatékony, a vaj nem olvad a kezünktől.

Tálba borítjuk a morzsalékot, a maradék lisztet, a reszelt sajtot, tejfölt, tojás sárgáját, sót, borsot és szaporán összegyúrjuk. A tészta állaga kitűnő, azonnal összeáll.

15-20 percig hűvös helyen pihentetjük.

Letépünk egy darab sütőpapírt, s lisztezés nélkül kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra. Na jó, a tetejét meg lehet picit hinteni, ha nagyon ragadna a nyújtófára.

Papírral együtt hűvös helyre (kamra, hűtő) költöztetjük 1-2 órára.

A pihenő után a tetejét lekenjük tojással, meghintjük tetszés szerinti magokkal, fűszerekkel, és éles késsel vagy derelyemetszővel rudakat vágunk belőle.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, a sütőt 180 fokra melegítjük, és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ne ijedjünk meg: frissen sülten olyan, mintha nyers-szalonnás lenne a közepe! Nem! Csak a sok vaj és sajt még keresi a helyét :-) Mire kihűl, tökély lesz - és a gyomrunkat sem fekszi meg, mert csúnyán be lehet belőle kajálni...


2010. március 18., csütörtök

Kérdések és válaszok :-)

Macus kérdezett nagyon érdekeseket, s végre-valahára van is érkezésem válaszolni rájuk! Az utóbbi 1-2 nap igen-igen elsodort :-)

Lássuk tehát!


1. Mi lenne, ha nyernék a lottón?


Hm, előbb tennem kéne egy lottót :-) Anno matekórán kiszámoltuk, hogy a lottó ötös valószínűsége durván 1:43 millióhoz, ami azt jelenti, hogy 7 éven át szünet nélkül! szelvényeket kellene töltögetni. Vagy valami igen hasonló. Ez persze matek, és a matek rémálmaimban szokott előjönni, ha este bekajálok :-DDD
Ha nyernék? Egész biztos, hogy nem verném nagy dobra. Egész biztos, hogy akkor végre saját lábra állnánk. Egész biztos, hogy nem vernék a seggére eszetlenül. S egész biztos, hogy jutna 1-2 jó helyre is. De nem vagyok telhetetlen, a mostani főnyereménynek elég volna a "sallangja" is, ami az 1 milliárdon felül van :-DD


2. Rossz szokásom?

Csoki... Ami persze nem rossz, csak ne rakódna olyan félelmetes sebességgel!


3. Koffein

Igen. Reggel. Fél dl kávé, 1,5 dl tej - cukor nélkül.


4. Színeim

Nagyon-nagyon sokáig a fekete, fekete, fekete, pár éve kezdem felfedezni, hogy egyéb színek is vannak a világon.


5. Mi van most rajtam?

Itthoni szerkó.


6. Háziállat?

Igen! Fehér színű aranyhörcsög ragyogó fekete gyöngyszemekkel, rózsaszín tappancsokkal, aki Ernő névre hallgat :-)


7. Tíz év múlva hol látom magam?

Jó kérdés... Remélhetőleg a jelenleginél egy kicsit tágasabb lakásban/házban Zurammal, 1-2 csemetével kiegészítve éljük világunkat boldogan, egészségesen, szeretteinkkel. Hogy hol lesz ez a lakás/ház, az aztán tényleg rejtély. 10 év múlva akár a lottó ötös is bejöhet, annak folyományát lásd fenn :-))


8. Legutóbbi nagyon jó élményem?

Hehe... A KONCERT! Tegnapelőtt! Uramatyám...


Szívesen készítenék interjút a következő emberkékkel:

2010. március 15., hétfő

Aszalt szilvás csokitorta

Évi napra pontosan 1 hónapja sütötte ezt a fantasztikus csokitortát - Valentin napra az ő Carlosának :-) S szeretettel ajánlotta Gizike valamint az én figyelmembe - két csokibolond nőszemélynek, le sem tagadhatjuk!

Gizike nem sokkal később meg is sütötte, én csak most jutottam odáig - s mennyire jól tettem!

Sajnos az aszalt szilvák felettébb becsíptek a jóféle házipálinkától (konyak híján házipálinka...), s kótyagosan lesüllyedtek szundikálni a torta alsó fertályára. Tessék megnézni Évinél, milyen az etalon!

Az ízén viszont mit sem rontott. Zuram csak ennyit mondott: veszélyes! Majd minden falatot hmmmmmm, ahhhhhhhhh és uhhhhhhhh sóhajok követtek, és újabb szeletet kért belőle.

Ki ne hagyjátok! Köszönöm Évi!!!




Aszalt szilvás csokitorta

Hozzávalók:


  • 20 dkg aszalt szilva
  • 3 ek alkohol (házipálesz, konyak, rum)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 14+3,5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg kakaó
  • 8,5 dkg liszt
  • 4 tojásfehérje
  • 1 mk. fahéj


A szilvákat félbevágjuk, meglocsoljuk az alkohollal, fél órácskát hagyjuk, hogy megszívja magát. Bevallom: 1 percre bedugtam a mikróba rásegíteni a "megszívásra", felettébb jól sikerült. A meleg szilvák azonnal beitták a pálinkát, zugfőzde "illatát" terjesztve az egész lakásban :-DDD

A 14 dkg cukrot, a kakaót, csokoládét, vajat és a vizet összekeverjük, gyenge tűzön összeolvasztjuk, langyosra hűtjük.

A tojásfehérjéből a 3,5 dkg cukorral kemény habot verünk. Hozzászitáljuk a lisztet és a fahéjat, óvatosan összeforgatjuk, majd hozzácsurgatjuk a csokoládés keveréket. Nagy mozdulatokkal elkeverjük.

Egy 22 cm-s kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelünk, beleöntjük a tésztánkat, tetejét megrakjuk a becsiccsentett aszalt szilvákkal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütjük a tortát.

Ha megengedhetjük a farmerünknek, akkor további tejszínhabbal, csokiszósszal, gyümölcsszósszal, vaníliafagyival (befejeztem!) tálaljuk. Isteni...



2010. március 14., vasárnap

Kreatív blogger

Macustól (jaj,nagyon régen...) és most Thrinitől és Dortimcsitől is megkaptam ezt a díjat, köszönöm Nekik!


A benne foglalt kívánalmaknak :-) már eleget tettem itt, így most újabb 7 dolgot nem írok magamról.




A díjat pedig továbbadnám azoknak, akik a hagyományokkal ellentétben nem húslevest és rántott húst tálaltak vasárnap délben ebédre :-)



2010. március 12., péntek

Sonkás-uborkás táska





Max rafinált, mégis pofonegyszerű hajtogatott élesztős tésztája azonnal megfogott, s tudtam, ezt bizony nekem is el kell készítenem, mert nagyon szeretjük az effajta péksüteményeket, kis harapnivalókat.

A tészta nem okozott csalódást, olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: levegős, réteges, puha, sőt másnap is friss!

A tölteléke voltaképp egy sonkás túrókrém, amibe hirtelen ötlettől vezérelve belereszeltem 2 db csemegeuborkát. Na ettől aztán úgy "megbolondult, hogy egyik falat tűnt el a másik után!




Sonkás-uborkás táska

Hozzávalók:



A tésztához:

  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 2 kk só
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 20 dkg margarin

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg füstölt sonka/tarja
  • 2 db csemegeuborka
  • 1-2 ek. tejföl
  • só, bors


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd spéci módon bevágjuk és hajtogatjuk - fázisfotók Maxnál, szégyenszemre elfeledtem kattintani...

A hajtogatás után 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, pihentetjük 15 percig.

Készen is vagyunk, a tészta felhasználható!

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a picire kockázott/ledarált sonkát, az almareszelőn hozzáreszeljük az uborkát, sózzuk-borsozzuk, majd 1-2 ek. tejföllel beállítjuk a kellő állagot. Ne legyen se túl folyós, se túl száraz.

A tésztát téglalappá nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe 1-1 teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, tetejét megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. -2025 perc alatt aranyszínre sütjük.

Langyosan és hidegen is kitűnő italkorcsolya, bulikaja!





2010. március 10., szerda

Utasellátós csoki és Kókuszos csemege

A boltból :-)

Bármerre nézek, retroláz tombol! Retro a nem is oly távoli gyermek- és fiatalkorunk után!

Szeretem olvasni a Retrogasztrot, szélesen vigyorogva, hevesen bólogatva nyugtázni a sorokat.

FlatCat egész gyűjteményt hozott létre retro édességekből, az Utasellátós csokit gyártotta már otthon Lúdanyó és Ancsi is.

S épp ma morzsoltam el néhány könnycseppet DebiGabi postján, mi mindenről marad le a jövő nemzedék.

Kedvenceim:
  • zöld Trabantot látni és szerencsét kívánni (igen, igen!)
  • kazettát cerkával visszatekerni (és tényleg!!! a szögletes cerkával pörgetni is lehetett a levegőben és tekerte vissza gyönyörűen)
  • kívánságműsor mellett lesben ülni, ujjunk a felvétel gombon, és elégedetten lenyomni, ha a kedvencünk jött (rengeteg ilyen kazettám volt! amelyiknek meg nem volt "pöcke", papírzsepi galacsint tömtem bele, hogy tudjak rá számokat felvenni...)
  • a Turbo rágó!
  • tékából kivenni egy filmet, és büntetést fizetni, ha nem tekertük az elejére!

Gyönyörű :-) Burokban éltünk!







Ma a boltban, amikor megláttam az Utasellátós csokit meg a Kókuszos csemegét, hangos "aztaaaaaaaa!!!" felkiáltással már dobtam is a kosárba.

Reál üzletlánc, az Utasellátós 65 Ft, a Kókuszos 45 Ft. Majdnem még az áruk is retro...


2010. március 9., kedd

Gesztenyés csirkesült



Garffyka Barátnőm angyalkájának felhasználása következik :-) Gyümölcs és hús - erős idegzetűeknek!

A rumos gesztenyebefőttről már sok jót hallottunk. Garffyka családjában a megajándékozottak ráutaló magatartásként egyszerűen visszaviszik a gesztenyebefőttes üveget üresen, utántöltésben reménykedve. Kvázi üvegvisszaváltó, jelen esetben befőttel :-DD

Mivel még tart a gesztenyeszezon, erősen biztatnék mindenkit, próbálja ki ezt a csemegét! Fűszeres, narancsos, rumos, omlósan puha, csodálatos aromát kölcsönöz akár süteménynek, akár húsnak, akár köretnek!





Gesztenyés csirkesült

Hozzávalók:


  • 4 egész csirkecomb
  • 1 üveg gesztenyebefőtt
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • rozmaring


A csirkecombokat megmossuk, forgójuknál kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük rozmaringgal. Tepsibe fektetjük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a fokhagymát gerezdekre bontjuk, a húsok közé-mellé szórjuk.

A gesztenyét a húsok közé ültetjük, fűszeres-illatos levét is aláöntjük a csirkéknek, s alufólia alatt pároljuk kb. egy órát, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

Semleges ízű lágy krumplipürével tálaljuk a combokat, gesztenyével s velesült hagymával körítve.





2010. március 8., hétfő

Banános-túrós tiramisu





A habkönnyű klasszikus olasz desszert, ezúttal túróval és banánnal - nyers tojás nélkül!

Cukor benne alig, majdnem még light-nak is nevezhető :-))) Sikert aratott, szerénytelenség nélkül.

Szeretettel ajánlom Zuramnak és Keresztapunak - Zoltán nap alkalmából!




Banános-túrós tiramisu


Hozzávalók:

  • 24 db (1 csomag) babapiskóta
  • 2 dl kávé
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 lötty vaníliakivonat
  • 2-3 érett banán
  • kakaópor


A túrót áttörjük, simára keverjük a mascarponéval, cukorral és a vaníliával. Habosra keverjük, én személy szerint bevetettem a botmixert, és azzal pörgettem simára, krémesre, könnyűre.

A banánt nem túl vékonyra felkarikázzuk.

A babapiskótákat egyesével pillanatra a kávéba mártjuk, kirakosgatunk vele egy szögletes tálat vagy egy kapcsos tortaformát. Megkenjük krémmel, banánkarikákat teszünk rá. Újabb réteg krém, babapiskóta, krém, banán, krém - nekem ennyi rétegem lett.

Néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt megszórjuk cukrozatlan kakaóporral, és szeletekre vágva tálaljuk.





2010. március 7., vasárnap

Csirkemájas-gombás Szigetházi szelet

Max Barátom Szigetházi tésztás szelete évekkel ezelőtt sokaknál aratott zajos sikert! Nem csoda. Összetett ízeivel egyszerűen lehengerlő, kedvünk és alapanyagaink szerint variálható, s mind melegen, mind hidegen fantasztikusan finom!

Egyik nap méláztam, mit is kéne főzni, ami hamar megvan, kiadós, finom - s beúszott a fejembe a Szigetházi! Hopp, mi lenne, ha a húst csirkemájra cserélném, az almát meg gombára? A mélázást bevásárlás és főzés követte, és azt kell mondjam, sikeres változata lett az Etalonnak :-)




Csirkemájas-gombás Szigetházi szelet


Hozzávalók:


  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 50 dkg gomba, nálam csiperke
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
  • só, bors
  • kakukkfű


A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk. A csirkemájat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, rádobjuk a hagymára, tovább pároljuk.

A gombát megtisztítjuk, elnegyedeljük (egész apró fejű gombát kaptam), hozzáadjuk a hagymás májhoz, s addig sütjük, míg a levét el nem fővi. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, kicsit hűlni hagyjuk.

A szalonnát felcsíkozzuk, picike olajon megpirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból.

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Úgy vágjuk ketté, hogy a nagyobbik részével ki tudjunk bélelni egy közepes tepsit, a kisebbik része pedig majd teljesen betakarja a rakományt.

Tehát a nagyobbik tésztarésszel kibélelünk egy tepsit (30x24 cm) úgy, hogy körben némi széle is legyen. Belehalmozzuk a májas-gombás ragut, megszórjuk a szalonnacsíkokkal, befedjük a kisebbik tésztalappal. A tetejét megkentem a szalonnasütő serpenyő aljában maradt ízes zsiradékkal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kb. 30-40 perc alatt aranyszínre, ropogósra sütjük.

Egy üde salátával fantasztikus ebédet kanyaríthatunk a család elé!

2010. március 6., szombat

Francia melegszendvics

Hegyekben állt a héten itthon a kenyér. Sütöttem egy római tálas verziót, másnap mamáékhoz mentünk - s papa vett nekünk egy csodafinom helyi sütésű kenyeret, amivel egyszerűen nem bírunk betelni...

Kenyérdömping, így a vacsorák kenyéralapúak voltak: ilyen-olyan melegszendvics, bundáskenyér, pirítós...

A francia pirítóst már nézegettem a Mindmegettén, de most kihasználtam a lehetőséget. Igazi házikenyérből készül, a papírvékonyra szeletelt formakenyér most felejtős!Kérem, egész más dimenzió! Kívül ropogós, belül krémesen lágy a fűszeres besameltől, nagyon sajtos, sonkás... Isteni!!! Bögre forró citromos teával igazán kényeztető vacsora!



Francia melegszendvics

Hozzávalók:


Besamelhez:

  • olaj
  • liszt
  • tej
  • mustár
  • só, bors
  • szerecsendió

  • kenyérszeletek
  • karakteres ízű sajt
  • sonkaszeletek


Besamelt készítünk: olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, ovális habverővel simára keverjük, kiforraljuk. Kenhető állagú legyen, se túl kemény, se túl lágy, mint egy vajkrém. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, mustárral ízesítjük.

A kenyérszeleteket megkenjük besamellel, ráfektetünk egy szelet sajtot és egy szelet sonkát, majd befedjük egy másik szelet kenyérrel, amit előzőleg szintén megkenünk fehérmártással.

A kenyereket kívülről!!! vékonyan megvajazzuk, és forró serpenyőben vagy sütőben ropogósra sütjük.

Ha összedobunk mellé egy könnyű salátát, senki sem emelhet kifogást a vacsi miatt!





2010. március 5., péntek

Spenótos-szalonnás penne





Szerintem a spenóthoz is fel kell nőni... A spenóttal a gyerekeket szokták ijesztgetni, meg egyél belőle, hogy nagyra nőj és erős legyél... Egy tányérnyi irdatlan zöld pempőtől... Egy gyerek sem veszi be ezt a szöveget :-)

Itt is a menzát szeretném főbűnösként megnevezni, mert nagyon sok ember ott utálja meg a főzelékeket. Nálam a szent triumvirátus: paradicsomos káposzta (arra még rágondolni sem bírok ennyi idősen se), a tökfőzelék és a spenót - full lisztesen, csomósan. Utóbbi kettővel már megbarátkoztam - de idő kellett hozzá.

Tésztára vágytunk, és egyszer csak beúszott a fejembe a gondolat: a "klasszik" paradicsomos szósz helyett kellene egy selymes tejszínes-spenótos mártás, s hogy laktató is legyen, kevés sült szalonna és reszelt sajt került a tetejére.

Lapítottam, mert elképzelni sem tudtam előre Zuram reakcióját, mit fog szólni a "ződ" tésztához. Mit mondjak: elégedetten, lelkesen, kétpofára ette... Tényleg nagyon finom volt!




Spenótos-szalonnás penne


Hozzávalók:

  • 50 dkg penne tészta
  • 45 dkg fagyasztott spenót
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 20 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
  • reszelt sajt


A tésztát sós-olajos, lobogó vízben kifőzzük.

Míg fő, elkészítjük a mártást - pofonegyszerűen. A spenótot fagyott állapotban lábasba csúsztatjuk, gyenge tűzön kiolvasztjuk. Fűszerezzük, hozzázúzzuk a fokhagymát, felöntjük tejszínnel, s simára forraljuk. Ennyi. Semmi kötőanyag, semmi sűrítés!

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, minimális olajat aláöntve pirosra sütjük.

A kisült zsiradékot a tésztára öntjük, átforgatjuk - nehogy már veszendőbe menjen!

A tésztára kanalazunk a tejszínes spenótból, megszórjuk szalonnacsíkokkal és meghintjük reszelt sajttal.

Finom ebéd percek alatt!



2010. március 4., csütörtök

Savanyúkáposzta (mindentbele) leves





Tartalmas leves, ami mellé ha vágunk egy karéj friss kenyeret, már nem is nagyon kívánkozik más.

Sűrű, kiadós, a végeredményt tekintve csak a hűtőnk/kamránk tartalma szab határt. Amolyan "mindentbele" leves!




Savanyúkáposzta (mindentbele) leves


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg darált hús
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 20 dkg savanyúkáposzta
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 dl nyers rizs
  • 2 dl tejföl
  • só, bors,
  • parányi kömény a káposztának
  • lestyán


A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk.

A répát, petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, s kb. egy órán át főzzük.

Az 1 óra letelte után hozzáadjuk a savanyúkáposztát (kóstoljuk meg, nehogy túl savanyú legyen!), a zöldborsót és a megmosott rizst, további 30 percig főzzük.

A végén 2 dl tejfölt elkeverünk kevés forró levessel, visszacsurgatjuk a fazékba, de már nem forraljuk, mert összeugrik! Szerintem a rizs miatt nem igényel semmi egyéb kötőanyagot (liszt, keményítő).

Forrón, szelet kenyérrel tálaljuk.



2010. március 2., kedd

VKF!XXXII - Sörhab pohárkrém

Szeretem a sört :-)) Piruló smiley...

Prága tehet róla, a csodálatos 4 nap Prágában tavaly májusban. Édes istenem, az a csodálatos, helyben főzött barna (fekete!!) sör az U Flekuban, meg mindenhol, ahol csak jártunk!

Móninak, a 32. VKF! kedves háziasszonyának kunyeráló levelet írtam, hogy léééééééééécci, a célszalag alatt laposkúszásban mászhassak már be, lééééééééééééééécci!! Én, aki pedig oly pontos vagyok mindig... A február alattomosan 28 napos, nem erre vagyunk kalibrálva szerintem, itt a csúszás :-) Az agyamban!

Móni megkönyörült, így ímhol ez a bizarr desszert, ami nekem rögtön eszembe ötlött, amikor megláttam a kiírást! Sörből pohárkrém? Sörből pohárkrém!




Sörhab pohárkrém


Hozzávalók:



  • 2 dl barna!!! sör
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 lötty vaníliakivonat
  • 1/2 cs. Zselatin fix


A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliával, sörrel, vízgőz fölött kissé besűrítjük, majd langyosra hűtjük.

A tojás fehérjét és a tejszínt kemény habbá verünk. A zselatint hozzákeverjük a tojásos sörhöz, majd lazán belekeverünk először a tejszínből 1,5 dl-nyit, utána a tojáshabot..

Poharakba adagoljuk, majd egy éjszakára hűtőbe költöztetjük, hogy a Zselatin fix elvégezze áldásos tevékenységét.

Tálaláskor a tetejét megpúpozzuk a maradék tejszínhabbal és megszórjuk csokiforgácsokkal.




A maradék sört alattomban, titokban elkortyoljuk... Meg ne lássa senki!!!

2010. március 1., hétfő

Bobby Ewing halála és feltámadása

Tegnapi bejegyzésem kapcsán remélem nem okoztam többeknek maradandó lelki traumát, miszerint Bobby Ewing elhunyt a Dallasban, majd a nézők nyomására feltámadott.

Elhunyt, mert a színész egész egyszerűen ráunt a szépfiú-jófiú nem túl nagy színészi kihívást jelentő figurájára, s menni akart, új kihívásokra vágyott. (Nemrégiben Magdi anyus szállt ki hasonlóképp a Barátok közt-ből, egész más apropóból, na de ezzel meg jól lebuktam, hehe).

Női szívek törtek ripityára a jó Bobby hiánya miatt, így az iszonyatos nézői nyomásra a sorozatíró kénytelen volt visszacsempészni a bársonyos tekintetű Patrick Duffy-t. Az egész olybá tűnt, mintha Pamela csak rosszat álmodott volna, majd reggel felébredvén a rémálomból a zuhany alatt találja férjeurát - s kis híján őt viszi el a mentő szívroham miatt...

Két légy egycsapásra: ímhol Bobby, tehát él!!!, ráadásul hogy tér vissza: anyaszült meztelenül! (ominózus rész 4.45-nél!) Kell-e ennél több a női szíveknek?


Hiánypótló klipként tessék megtekinteni és leporolni az emlékezetet!