2010. június 30., szerda

Csirkecombok leveles tésztában







Már akkor elbűvölt az ötlet és a látvány, amikor Max kipróbálta ezt a receptet, de eddig féltem tőle: jaj mi lesz, ha nyers marad a hús a sütés végére?

Aztán vettem egy nagy levegőt, hisz ha Max mondja, akkor az úgy is van: alacsony hőfokon a tésztaburokban megpárolódik a hús, tuti lesz!

Az lett. A töltelék tekintetében elcsavarogtam kissé: a krémsajtot ömlesztett sajtra cseréltem, és a gyümölcsöt friss bazsalikomra és fokhagymára. A sajt ugyan időközben gondolt egyet, és szanaszét folyt a sütés ideje alatt, de ízét jótékonyan otthagyta a húsban, tésztában!

Megint csak azt kell mondanom, hogy igen jól fogyott! Tessék kipróbálni, ha vendégek előtt kell villantani valamivel :-)





Csirkecombok leveles tésztában


Hozzávalók:

  • 8 db alsó csirkecomb
  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • 20 dkg ömlesztett sajt (2 "rudi")
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • tetszés szerint fűszerek - nálam friss bazsalikom
  • 1 tojás
  • szezámmag


A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és kb. 1-1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Ami kimarad a hústekercselésből, lekenjük tojással, sajtot, köményt rá, és kész a stangli :-)

A csirkecombokat megmossuk, tollmaradványokat meg azt a csúnya sárga bőrt (ha van rajta) eltávolítjuk.

A sajtot kikeverjük sóval, borssal, a zúzott fokhagymával, finomra vágott zöldfűszerrel.

A combok bőrét letoljuk "bokáig", a húst megkenegetjük a sajtkrémmel, majd visszahúzkodjuk rá a bőrt. Kívülről is megsózzuk, ne csak a krém legyen sós!

A tésztacsíkkal körbe-körbe betekerjük a combokat, a csontos végénél kezdve úgy, hogy a tésztaszélek fedjék egymást. Így keletkezik a tésztaburok, benne a gőz, ami majd puhára párolja a húst!

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük, lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmal.

160 fokon kezdjük a sütést, én középső sínre tettem (alsó-felső sütés hiányában) kb. 50-55 percig, majd emeljük a hőfokot 180 fokra, esetleg a tepsit is tegyük egy sínnel feljebb, és süssük aranyló ropogósra.

Sült krumplival tálaljuk, esetleg friss idénysalátával.



2010. június 29., kedd

Ananász krémleves





Tejszínes ananászleves - állt egy új ételszállító cég étlapján, melyet kollégáim most kezdtek tesztelni.

Ettől a két szótól elindult a hangya az agyamban. Beötlött a tavalyi nagy sikerű gyümölcslevesem, amiből egyszerűen nem tudtam eleget főzni, és nem volt visszaút :-)

Olyan lett, amilyenre számítottam: krémes, az ananászíz mellett finoman gyömbér és fahéj - mindezt az eper tette teljessé, mint levesbetét.

Jól fogyott, na!





Ananász krémleves


Hozzávalók:

  • 1 ek vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 doboz ananászkonzerv (esetleg friss ananász)
  • 1 ek. keményítő
  • 2 dl tejföl
  • esetleg némi tej
  • gyömbér
  • fahéj


A vajat megolvasztjuk, és a cukrot megkaramellizáljuk. Rádobjuk az ananászt (levével együtt), felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Meglepő, de kb. 1 órán át főztem, míg a rostjai turmixolhatóvá váltak!

Botmixerrel leturmixoljuk.

Fűszerezzük őrölt fahéjjal és gyömbérrel.

A keményítőt pici hideg vízzel, majd a tejföllel simára keverjük, némi forró levest adunk hozzá, hogy össze ne ugorjon, majd az egészet a leveshez csurgatjuk.

1-2 perc alatt kiforraljuk, ha kell, utánaízesítjük. Ha túl sűrű lenne, némi tejjel hígíthatjuk.

Jégbe hűtve, falatnyira vágott eperrel vagy málnaszemekkel, esetleg gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk.






2010. június 27., vasárnap

Liszt nélküli túrótorta





Ami pont olyan, mint a mazsolás krémtúró - megsütve :-)


Tartalmas leves után kitűnő második fogássá avanzsálhat, de lehet egy finom uzsonna is belőle! Lisztet nem tartalmaz, ez itt egy full túrós sütemény!

Langyosan, de hidegen is nagyon finom.





Liszt nélküli túrótorta


Hozzávalók:



  • 5 dkg mazsola
  • 0,5 dl rum
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 vaníliarúd/1 ek. vaníliakivonat
  • 2 citrom
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 1 ek sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 db tojás


Első körben nézzük meg a túrót. Ha nagyon száraz, darabos lenne, törjük át szitán/krumplinyomón. Ha lágyabb, krémesebb, ezzel ne is töltsük az időt.

A mazsolát leöblítjük, a rumba áztatjuk. Mikróban felforrósítjuk, így a mazsolák jól magukba tudják szívni a rumot.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral. Egyenként beleütjük az egész tojásokat. Hozzáadjuk a túrót, a citromok reszelt héját, a vanília kikapargatott magjait/vaníliakivonatot, a rumba áztatott mazsolát rummal együtt!, majd a sütőporos keményítőt is. Közben végig pöröghet a robotgép, hogy jó habos, könnyű állaga legyen!

Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és meghintünk 2 ek. kristálycukorral - ez szépen az aljára fog karamellizálódni!

Belesimítjuk a túrókrémet, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Félidőben érdemes rákukkantani, s ha nagyon pirulna a teteje, borítsuk le könnyedén alufóliával!

Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral vékonyan meghintve, gyümölcsöntettel vagy finom lekvárral - nálam pikáns szederlekvár by Esc, köszönöm! - tálaljuk.




Ötlet: Stahl Judit

2010. június 26., szombat

Cseresznyés-rozmaringos csirke







Kaptam egy nagy zacskó gyönyörű, ropogós cseresznyét!

A felét első felindulásból egész egyszerűen megettem :-)

A másik felére tűnődően nézegettem. Sütemény? Nem, most nem! Bámészkodtam tovább, és az erkélyen újra csak feltűnt, milyen szépen nőnek a fűszernövények! Rozmaring!!! Ami kitűnően passzol gyümölcshöz is, csirkéhez is!

Már csak egy korty bor kellett a csirke alá...

Illatos és isteni lett!





Cseresznyés-rozmaringos csirke


Hozzávalók:


  • 8 felső csirkecomb/4 egész csirkecomb
  • 30-40 dkg magozott, friss cseresznye
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors


A csirkét megmossuk, sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe fektetjük őket egymás mellé.

Köréhintjük a kimagvalt cseresznyét, a 2-3 darabra vágott rozmaringágat, aláöntjük a bort.

A tepsit lefedjük fóliával, s 40-45 percig pároljuk a borban a húst, majd a fóliát levéve pirosra sütjük - további 20-25 perc alatt.

Párolt rizzsel, vagy szerecsendióval illatosított krumplipürével tálaljuk!






2010. június 24., csütörtök

Orchidea



"Nem lehet halott, ami ennyire élő..." - énekli Ákos a Tudom, hogy merre jársz c. dalban.


Mennyire igaz most ez esetben az orchideára :-)

Főnököm kapta még tavaly a névnapjára, virágja teljében! A virágok persze néhány hét alatt elhervadtak, lehullottak. S kezdett az egész virág összességében romos arculatot mutatni.

Miért is? Valamennyi virágos az alábbi intelmekkel lát el mindenkit az orchidea táplálását illetően: keveset locsolni! Épp csak megmeríteni a cserepet egy vödör vízben, vagy átönteni rajta egy pohár vizet, s ami kicsurog, már az is sok. Épp csak nedves legyen. Elég a procedúrát kéthetente ismételni.

Egyenes út, hogy a virág a kukában landoljon, legalábbis a sajátomat így nyírtam ki...



Ezzel szemben tavaly ősszel a saját szememmel láttam, hogy Max Barátom feleségének színpompás orchideái szó szerint vízben állnak!

Tettem egy próbát. Nagy pohár víz a kaspóba, lesz ami lesz. A virágot mintha varázsütés érte volna: néhány nap alatt szemmel láthatóan elkezdte növeszteni a bimbókat! Sokat! Napról-napra figyeltem, kattintottam róla kordokumentumként :-)

A virág azóta is teljes pompájában ragyog, tömve csodálatos rózsaszín szirmokkal! Hetek óta!!!

Tehát: vizet az orchideáknak :-)


Cicaanya, köszönöm!






2010. június 23., szerda

Zsályás csirkemell fehérboros gombaraguval






No, megint egy zsályás étel! Teljesen rákattantam jellegzetes ízére! A semleges ízű csirkehús pedig kitűnő partner mindenféle fűszerre!

A gombaragu is megér egy misét: a csirke boros párolólevével, (szeretek borral főzni) annak minden aromájával, némi tejszínnel gazdagítva. Hozzá a sütőben sült újkrumpli - míg tart a szezon, sűrű vendég nálunk.






Zsályás csirkemell fehérboros gombaraguval


Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell
  • 8-10 zsályalevél
  • 5 szelet sonka
  • 2 dl fehérbor
  • só, bors
  • vaj+olaj

A gombaraguhoz:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 dl tejszín
  • 1 citrom
  • 1 ek. keményítő


Körethez:

  • újkrumpli
  • pici olaj
  • só, bors
  • kedvünk szerinti fűszer, nálam kakukkfű



A csirkemellből filéket vágunk, gyengéden megütögetjük klopfolóval. Mindegyik szelet húsra 2-3 zsályalevelet és sonkacsíkot fektetünk, felgöngyöljük, fogvájóval megtűzzük.

Sózzuk, borsozzuk, majd vaj-olaj keverékén minden oldalát átsütjük. Aláöntjük a fehérbort, és fedő alatt puhára pároljuk (kb. 20 perc).

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Aláöntjük a csirke boros párolólevét, néhány percig együtt főzzük. Sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét is. A tejszínt simára keverjük a keményítővel, a gombához adjuk, kiforraljuk.

A krumplikat megkapirgáljuk, negyedekbe vágjuk. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, pici olajjal megcsurgatjuk, alaposan átforgatjuk. Sütőpapírral borított tepsire terítjük, és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt kívülről ropogósra, belülről omlósra sütjük.


2010. június 22., kedd

Spenótos-fetás spagetti





Húsmentes, mégis meglepően laktató fogás, Zuram sem emelt kifogást, hogy halló, és a hús?!

Kazalnyi spenót, finom fetasajt, tetején mozzarella - hálás köszönet az egyszerű és nagyszerű ötletért Bereznay Tamásnak!

Ráadásul villámgyorsan elkészíthető!





Spenótos-fetás spagetti


Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 1 kg friss spenót
  • 25 dkg feta
  • 3 dl tejszín
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 20 dkg mozzarella
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa


A spenótot megmossuk, szálasra vágjuk, parányi olajon megpároljuk - elképesztően összeesik! Sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta.

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a tejszínes spenóttal.

Egy kb. 20x30-as tepsit kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A tészta egyik felét a tepsibe simítjuk, rámorzsoljuk a fetát, majd a maradék tésztát elsimítjuk rajta.

A mozzarellát felszeleteljük, betakarjuk vele a tésztarakományt, és forró sütőben a sajt olvadásáig-pirulásáig sütjük.

Kockákra vágva tálaljuk.






2010. június 20., vasárnap

VKF!XXV/2. - Buzsáki fatányéros




Ez az igen tartalmas, egytálételnek is kitűnő leves ezen a néven került a családi repertoárba nagynéném révén kb. 20 éve, eredete ismeretlen. Miért buzsáki? Miért fatányéros, ha egyszer leves? Ki tudja.

Az viszont vitathatatlan, hogy különleges ízével azonnal egy jó kis bográcsozás sztárjává avanzsálhat, s ilyen formában még azok is megeszik a kovászos uborkát, akik csak úgy magában idegenkednek tőle.

Ez voltam hosszú-hosszú évekig én :-)




Buzsáki fatányéros


Hozzávalók:

  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg marhalábszár
  • pirospaprika
  • 1 csomó sárgarépa (5 szál)
  • 1 csomó petrezselyem (4 szál)
  • 6-8 db közepes krumpli
  • 5 db kovászos uborka
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • babérlevél


Tálaláshoz:

  • tejföl
  • puha kenyér
  • további kovászos uborka


Tartalmas marhagulyást készítünk. Pici zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, kicsi vízzel felöntjük, meg ne égjen a paprika.

A húst kockákra vágjuk, átforgatjuk a paprikás hagymán.

Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.

Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.

Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha úgy gondoljuk.

A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.




2010. június 19., szombat

VKF!XXV/1. - Betyáros





Kata, az immár 35. VKF! háziasszonya biztatott mindenkit, rakjon tüzet a szabadban!

Mintha csak érezte volna, hogy az időjárás nem feltétlenül fogad bennünket kegyeibe, kiskapukat hagyott fazekak és tepsik formájában :-)

Személy szerint hálásan köszönöm, ugyanis a porta még két hete is így nézett ki:



Most már úgy-ahogy felszáradt, a mocsaras, cuppogós sár helyét Zuram felásta - s ahol eddig fű zöldellt és virágok pompáztak, ott most krumplifőd lett :-((( Most meg kapjuk az utánpótlást esőileg... Hála a magasságosnak a házban nem esett kár, mindössze a kert hever romokban. Azt meg majd csak helyrekupáljuk.

Ennek értelmében bográcsozás, grillezés kilőve, így éltem a kiskapu adta lehetőségekkel. A kiírást látva az tuti fix volt, hogy betyáros biztos lesz! Imádom.

Szerintem ez is olyasmi kaja, mint a lecsó: ahány ház, annyi szokás. Már a neve is változatos: ismeretes mint öhöm, slambuc, öreglebbencs, nálunk a Sárréten betyáros néven fut. Elkészíteni is millióképpen lehet: szalonnával, kolbásszal, hagymával, paprikával, stb.

A legpuritánabb verziót mutatom, én így tanultam, így ismerem, s egyszerűségében is őrületes finom!


Betyáros


Hozzávalók:


  • 1 fakanálnyi zsír
  • 50 dkg csuszatészta
  • 50 dkg krumpli
  • 1 TV paprika


A zsírt felforrósítjuk, és a száraz csuszatésztát kavargatva megpirítjuk benne.

A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, a pirított tésztához adjuk. Beleszeljük a paprikát, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Szelíd tűzön, a fazekat (bográcsot) meg-megriszálva addig főzzük, míg a tészta az összes folyadékot magába nem szívta. Ennyi idő alatt a krumpli is puhára párolódik.

Legjobb akkor, ha az alja kicsit lepirul!

Jó kis hideg kovászos uborkával fantasztikusan finom!

2010. június 18., péntek

Sörös-mustáros kenyér

Gumimacik Vicája "kesergett" azon pár napja, mit csináljon a pizzatésztájából kimaradt 4,5 dl sörrel :-D

Ha nem mosta meg vele a virágai levelét, vagy nem öblítette vele csillogóra a haját (a sörszag elillan a hajból!) - akkor nosza, a hajnali vagy késő esti órákban (hűvös!) lehet vele egy klassz kenyeret sütni!







Sörös-mustáros kenyér



Hozzávalók:


  • 2,8 dl (állott) sör
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 3 ek dijoni mustár (vagy mustár+mustármag)
  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljeskiőrlésű liszt (nálam most csak finomliszt)
  • 1,5 ek sovány tejpor (elhagyható)
  • 1,5 tk só
  • 2 tk cukor
  • 1/2 kocka friss élesztő


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében megdagasztjuk, megkelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, megformázzuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, letakarva 15-20 perc alatt újrakelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel, és kb. 30 perc alatt megsütjük a kenyerünket.

Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.





Recept Gabi blogjáról, aki remete-üzemmódban ír :-) Köszi!!

2010. június 17., csütörtök

Csokoládés tea

Inni, inni, inni! Hőségben ez a hármas aranyszabály :-D


Itt egy klassz alternatíva, ha finomat is szeretnénk kortyolni, és a kalóriával is spórolnánk. Csokoládé ízű tea...



A bevásárlóközpontunkban nyílt még a télen egy csuda hely, tele csodálatos csokoládékkal, kristályokkal, kézműves szappanokkal, gyógyteákkal, és üvegedényekben kimért teafüvek,kel hallatlan változatos ízvilággal.

Az eladónő nagyon kedves és készséges volt, végigszimatolhattam a kínálatot - mígnem elérkeztünk a csokoládés teához - és kész voltam :-) Mámorító csokoládéillat, ki is mérettem vele egy adagot.

Na de melegben meleg italt kortyolni? Igen! A szervezetet a meleg tea arra készteti, hogy lehűtse magát, tehát hosszabb távon jobban frissít, mint egy pohár jéghideg üdítő. Nem véletlenül forr állandóan a víz arab országokban a teázókban - a mentateának :-)




Infó a teáról itt és itt

2010. június 16., szerda

Kérészek tánca



Tegnap este hazafelé jövet benéztem jobbra a hidat, tiszta-e a terep. Olyan fura volt a légkör a folyó felett... Mintha hópelyhek kavarognának...

Odanézz, tiszavirágok!!! - kiáltottam fel - Álljunk meg!

Leparkoltunk, már állt ott néhány autó :-) Többek csodálták a természeti tüneményt, jöttek-mentek az emberek, ámuldoztak, gyönyörködtek.


Egy nap az élet :-)






Saját videó a fényképezőgépemmel :-)

2010. június 15., kedd

Tejben sült zsályás karaj





Ha az erkélyen a cserépben úgy nő a zsálya, mint egy őrült, s ha a hentesnél álomszép csontos karaj nézeget a pultban - semmi sem ment meg minket a tejben sült zsályás karajtól :-))

Köretként telemea sajttal rétegezett puliszkát tálaltam - igen jót ettünk!





Tejben sült zsályás karaj


Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg csontos karaj
  • 5-6 dl tej
  • 1 citrom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska zsálya
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • vaj+olaj


A puliszkához (az egység nálam 2 dl műa. pohár volt):

  • 1 egység víz
  • 1,5-2 egység tej
  • 1 egység kukoricadara
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 szál répa
  • só, bors
  • lestyán
  • 15-20 dkg telemea/feta
  • 2 dl tejföl


A karajt besózzuk, s vaj-olaj keverékén minden oldalát körbe-körbe pirosra sütjük, ezáltal a húsba zárva az értékes nedveket.

Megfelelő méretű hőálló tálba tesszük, felöntjük tejjel - kb. félig lepje el. Beletesszük a cikkekre vágott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a citrom vékonyan lehámozott sárga héját, sót, borsot és a babérlevelet. Lefedve 180 fokos sütőbe tesszük, s kb. 1,5-2 órán át pároljuk - félidőben megfordíthatjuk.

Fedőt levéve róla picit rápiríthatunk.

A levét érdemes átszűrni, s pici ételkeményítővel kiforralni - mert valami őrületes finom!

Közben elkészítjük a puliszkát. A vizet és a tejet összeöntjük, felforraljuk. A vöröshagymát és a répát finomra reszeljük, a folyadékhoz adjuk, pár percig hagyjuk főni. Ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, majd a kavarást szünet nélkül folytatva készre főzzük - kb. 5-10 perc, kóstoljuk meg! Sóval, borssal, friss/szárított lestyánnal ízesítjük. Garffyka barátnőm készíti így a puliszkát, nálam az az etalon :-)

Egy jénait kivajazunk. Belesimítunk egy réteg puliszkát, rámorzsoljuk a sajt felét. Másik réteg puliszka, második adag sajt, végül záró puliszkaréteg. Az egész tetejét áthúzzuk tejföllel, és forró sütőben 20 percig sütjük.






2010. június 13., vasárnap

Lemon curd pie

Annak a bizonyos fele tészta-dupla krémes csokitortának a maradék tésztáját a mélyhűtőbe tettem "biztonsági tartaléknak".

Most csak elő kellett venni, hagyni kiolvadni, piteformába tapogatni - majd elgondolkodni rajta, milyen ízvilágú legyen.

Valamiért a sötét kakaós tésztához azonnal a citrom sárga színe, illata és íze ugrott be - innen már csak egy gondolat volt a lemon curd alapú krém.




Némi kis tejszínhabbal lazítva, s eperrel jól megpotyogtatva...

Az ízkombináció szuper, ez a pite sem időzött túl sokat köreinkben :-)




Lemon curd pie




Hozzávalók:

Tészta:


  • 14 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 1,5 ek. holland kakaópor
  • csipet só
  • 10 dkg hideg margarin
  • 1 tojás sárgája

Lemon curd krémhez:

  • 2 citrom
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj (!)
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín

Tetejére:

  • 40-50 dkg eper
  • mentalevelek


A tészta hozzávalóit szaporán összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük 1-2 órára. Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, majd az omlós tésztát kisebb darabokra tépkedjük, és belenyomkodjuk a formába - nem kell elővenni a nyújtódeszkát és a sodrófát!

Megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtjük.

Jöhet a lemon curd. Gőz fölött felolvasztjuk a vajat. Belereszeljük az alaposan lecsutakolt citrom héját, belefacsarjuk a levét. Folytonosan kevergetve hozzáöntjük a két felvert tojást és a cukrot. Kb. 8-10 perc alatt sűrűre főzzük - majd teljesen kihűtjük.

A 2 dl tejszínből kemény habot verünk, óvatosan a hűs citromkrémhez keverjük.

A kakaós tésztakéregbe kanalazzuk a tejszínes-citromos krémet, tetejét jól megpakoljuk megmosott, leszárított eperrel - s néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Sőt. Talán másnap még finomabb! Persze ehhez lelkierő kell :-D







2010. június 12., szombat

Kókuszos-csokikrémes keksz





Felhőlány virágos keksznyomó gyűrűjével!


Hogy csokinak kell szerepelnie benne, az evidens :-DD Aztán Viki druszám reménykedve jegyezte meg, hogy ugye a csoki mellett kókusz is lesz benne? Sikerült elindítania a vezérhangyát :-D

Előbb csokis kekszről fantáziáltam kókuszkrémmel, végül kókuszos keksz lett csokikrémmel! De ami késik, nem múlik, lesz itt még kókuszkrém szerintem!

Nagyon kókuszos omlós keksz nagyon csokis krémmel. Nagyon-nagyon...





Kókuszos-csokikrémes keksz

Hozzávalók:


A kekszhez:

  • 25 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 lötty vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 4 ek. kókuszreszelék
  • 3 ek. kókuszlikőr
  • 1/2 mk. őrölt gyömbér
  • csipet só


A krémhez:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. porcukor
  • 1-2 ek. kókuszlikőr


A puha vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliával, tojássárgájával, kókuszlikőrrel. Összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, kókuszreszelék, gyömbér, só. Hozzáadjuk a cukros-vajas keverékhez, s fakanállal összekeverjük.

1-2 órára a hűtőbe tesszük - első blikkre elég lágynak tűnik a massza!

Hűlés után a tésztából kisebb diónyi gombócokat formálunk. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a golyókat, s a keksznyomóval vagy egy pohár aljával rányomunk, hogy keksz alakzatot vegyen fel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt halvány színűre sütjük a kekszeket. Akkor jó, ha az alja kezd kicsikét pirulni. Hűlni hagyjuk.

Addig elkészítjük a krémet: a hozzávalókat gőz fölött összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. Eddigre kezelhető, kenhető állagúvá válik.

2-2 kekszet összeragasztunk a csokikrémmel - majd rettentő elégedetten elkezdjük majszolni akár azon frissiben!





Keksz ötlet

2010. június 11., péntek

Mentás-joghurtos cukkini krémleves



Avagy elvesztettem "mentaszüzességemet" :-DD

Amikor divatba jött a "8 utáni" csoki, naná, hogy nekem is meg kellett kóstolnom! Valaki névnapja alkalmából kínált meg belőle, izgatottan haraptam bele. Jézusatya, de hisz ez orrkenőcs!!! Csokival! Csoki, melyet nem bírtam megenni...

Rágondolni nem bírtam azóta sem. Nemrégiben viszont kaptam egy csokor friss mentát a kolléganőmtől, el is ültettem cserépbe. Díszítésként már használtam, sőt csak úgy el is rágcsáltam 1-2 levelet. Fogkrém ízű volt :-)

Most vettem egy mély levegőt - meg egy szép cukkinit, és lesz ami lesz alapon elkészítettem ezt a levest. Ha rossz, legfeljebb kiöntöm, gondoltam, már fillérekért kapni a piacon a cukkinit. Kész lett, jól lehűlt - és valami isteni finom! A mentaíz csak hátsó gondolatként sejlik, pont annyira, hogy a hideg joghurtos levest még üdébbé, még frissítőbbé tegye!

Lesz ez még műsoron a hőségben!





Mentás-joghurtos cukkini krémleves


Hozzávalók:


  • 1 közepes példány cukkini, kb. 30-40 dkg-nyi
  • 2 közepes újkrumpli
  • 2 dl natúr joghurt
  • só, bors
  • 10 levél menta


A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, kockákra vágjuk. Az újkrumplit megkapargatjuk, felkockázzuk.

Egy fazékba pakoljuk a zöldségeket, felengedjük vízzel, és egészen puhára főzzük kb. 15 perc alatt. Sózzuk, borsozzuk.

Botmixerrel pürésítjük.

A mentát leöblítjük, finomra vágjuk, belekeverjük a levesbe, egyet forralunk rajta.

A joghurtot simára keverjük a leves egy részével, majd visszaöntjük a fazékba. Itt már ne forraljuk, mert kicsapódik a joghurt!

Előbb langyosra hűtjük, majd irány a hűtő néhány órára.

1-2 kanál natúr joghurttal és mentalevélkével tálaljuk - valami mennyeien hűsítő leves!


Ötlet némi módosítással a NoSalty-ról

2010. június 10., csütörtök

Sajtos csirke túrógaluskával, paradicsommártással





A múlt heti Nők Lapjában jelent meg a recept Lajos Mari tollából - abszolút meggyőző képet kattintottak róla :-)


A sajtban hempergetett, tejszínben puhára sült csirkével csak elismerést lehet aratni - s mellé nagyon tuti ötletnek tűnt a bazsalikomtól aromás túrógaluska a lángvörös paradicsomszósszal!


Az lett! Nagyon finom ebédünk kerekedett!




Sajtos csirke túrógaluskával, paradicsommártással


Hozzávalók:


  • 8 felső csirkecomb filé
  • 3 ek. liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • só, bors


A túrógaluskához:

  • 37,5 dkg túró (1,5 doboz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szikkadt zsemle
  • 3 tojás
  • 1 ek. keményítő
  • só, bors
  • friss bazsalikom (kb. 15-20 levél)


A paradicsommártáshoz:
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (400 g) vagy friss paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • 1 ek. ételkeményítő


A combokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe, felvert tojásba mártjuk, s egy tepsibe fektetjük őket egymás mellé. Tetejüket meghintjük a kétféle, összekevert reszelt sajttal, s meglocsoljuk 2 dl tejszínnel.

180 fokos sütőben kb. 45 percig, letakarás nélkül! megsütjük.

A galuskához a túrót áttörjük. A szikkadt zsemléket késes betétű robotgéppel finomra aprítjuk, a túróhoz keverjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk - ezt is a túróhoz adjuk.
Hozzáütjük a tojásokat, fűszerezzük, beledolgozzuk a keményítőt és a szálasra vágott bazsalikomot is. 20 percig pihentetjük.

Forrásban lévő sós vízbe 1 evőkanál segítségével nagyméretű galuskákat szaggatunk belőle, s 12-15 perc alatt óvatosan, takaréklángon készre főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük a vízből, lecsepegtetjük.


A paradicsommártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Rátesszük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, hogy savasságát elveszítse, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot/friss paradicsomot. 5 percig forrásban tartjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Fűszerezzük, belekeverjük az ételkeményítőt és készre forraljuk.







2010. június 8., kedd

Citromos-petrezselymes csirkebrassói


Hogy legalább a hasunkban süssön kicsikét a napocska - gondoltam készítése közben, miközben odakinn épp szakadt az eső...

Üde citromos ízével, a harsogóan friss petrezselyemmel maga a megtestesült nyár, s akkor még nem beszéltem a mellé tálalt újkrumpliról! Egyetértek Jókajával: akár csak úgy önmagában képes befalni az ember, ha nem figyel oda!





Citromos-petrezselymes csirkebrassói


Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell/felsőcomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors


Köret:

  • 1 kg újkrumpli (érdemes bőven számolni...)
  • pici olaj
  • só, bors
  • tetszés szerinti fűszer - nálam kakukkfű


A hagymákat finomra vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.

A húst felcsíkozzuk, a hagymára dobjuk. Ráreszeljük a jól megmosott citrom héját, ráfacsarjuk a levét, majd kevergetve erős lángon addig sütjük, míg az alatta keletkező lé nagy része el nem párolog, s a hús picit meg nem pirul.

Megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.


A köret sem bonyolultabb. Az újkrumplit megkapirgáljuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. Egy nagy tálban összeforgatjuk pici olajjal, sóval, borssal, fűszerrel, majd sütőpapírral borított tepsibe öntjük, és forró sütőben kb. 30 perc alatt kívülről ropogósra, belülről omlósra sütjük.

Frissen reszelt citromhéjjal és frissen facsart citromlével tovább bolondítható!

Igazi nyári tobzódás :-)





Ötlet: Nők Lapja Konyha 2009. június

2010. június 6., vasárnap

Csokoládéhabos-epres torta



Na, ez itt kérem az elkárhozás maga!

Kakaós-omlós tésztaalap, rajta a krém mindössze tejszínből és étcsokoládéból áll - megkoronázva ragyogó eperrel! Sűrű bókokat kaptam érte :-)

A recept 26 cm-es tortaformára szól, az enyém 22 cm átmérőjű. Amikor kinyújtottam a tésztát, láttam, hogy ajjaj, ez ide vastag lesz, elegendő lesz a fele is! Megsütöttem a lapot fél adagnyi tésztából.



Aztán mint aki jól végezte dolgát, a krémet már nem feleztem meg, hanem teljes mennyiségében készítettem el. S ez csak akkor esett le, amikor rá is kanalaztam a tésztára... Na sebaj, ez már így marad! Kirakosgattam eperrel, irány a hűtő, ahonnan órák múlva bukkant fel, s kiderült, hogy ez kérem maga a tökély - a kb. egymillió kalóriájával :-DD

Így utólag, ha jobban belegondolok, ennyi mennyiségből két 22 cm-es torta is kijött volna...

Szeretettel ajánlom a ma születésnapos Meli barátnőmnek, valamint Max-nak, aki már felettébb hiányolta a csokis sütit :-)



Csokoládéhabos-epres torta

Hozzávalók 26 cm-s kapcsos tortaformához:



  • 28 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 3 ek. holland kakaópor
  • csipet só
  • 20 dkg hideg margarin
  • 1 tojás sárgája


Csokoládéhabhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 4 dl habtejszín


Tetejére:

  • eper


A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal és a tojássárgájával, és sebesen készre gyúrjuk. Hűtőbe tesszük egy órára.

Miután kihűlt, lisztezett munkalapon kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tortaformába igazítjuk, megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Teljesen kihűtjük.

A krémhez felforrósítunk 1 dl tejszínt, beletördeljük a csokoládét. Felolvasztjuk benne, majd langyosra hűtjük. Közben a maradék 3 dl tejszínből kemény habot verünk, melyet részletekben a tejszínes csokoládéhoz keverünk.

A kihűlt tortalapra simítjuk a csokoládéhabot, tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel, és minimum 3 órára hűtőbe tesszük.

Mennybéli utazás :-)




Forrás némi módosítással: Nők Lapja Konyha 2009. június

2010. június 5., szombat

Koffein kocka




Kávéimádók figyelmébe ajánlom!

Különleges, kiadós, nem túl édes sütemény, ami lehet akár egy kitűnő vendégváró, vagy egy kényeztető finomság délutáni uzsonnára!




Koffein kocka


Hozzávalók:



Piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 ek. őrölt kávé


Linzertésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír (margarin/vaj)
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • kb. 1 dl tejföl


Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 4 ek. liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20-25 dkg porcukor


Tetejére:
  • őrölt kávé


Hagyományos piskótát sütünk: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, az őrölt, átszitált kávéval, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd apránként a tojásfehérje keményre vert habját.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20x40-es tepsit, s 180 fokos sütőben készre sütjük.

Rácsra téve kihűtjük, majd lapjában kettévágjuk.

A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk annyi tejföllel, amennyit felvesz - s a piskótasütő tepsiben egy lapot sütünk belőle.

A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, melyet a lisztes krémhez keverünk.

Összeállítjuk a süteményt.

A piskóta egyik felét megkenjük a krém felével, rátesszük a linzerlapot, melyet megkenünk a krém másik felével, s az egészet befedjük a második piskótalappal.

A krémből hagyjunk meg 1-2 evőkanálnyit, kenjük meg vele a kész sütemény tetejét, és hintsük meg őrölt kávéval.

Hűtőbe téve hagyjuk pihenni/puhulni néhány órát, utána kockákra vágva tálaljuk.




A helyi újságban jelent meg a recept Borsi Sándorné tollából - s a süti anyósom sütőjéből - köszönet :-)

2010. június 4., péntek

Itt járt a postás...





... s vele megérkezett Felhőlány blogszületésnapon kisorsolt ajándéka! Vigyorogva bontottam ki a hallatlan gondosan beburkolt csomagocskát :-)





Képzeljétek, ez egy gyűrű! Gyűrűs kekszeket fogok sütni :-)





Felhőlány, nagyon szépen köszönöm - gyönyörű!!!

Kakaós-barackos kavart

Ötlet Limarától - lassan egy éve talonban a receptje! Még Pünkösd után sütöttem, mert kezdtek őrületes elvonási tüneteim jelentkezni a "nemsütés" miatt :-)

Sütisütés és felújítás egyszerre nem ment...

Fáradt voltam, de sütire is vágytam, Zuramat is meg szerettem volna lepni egy tepsi friss finomsággal, és már kattintottam is!

A sütemény villámgyors, kb. 5 perc alatt összerakható, és isteni finom, puha, szaftos, kakaós... Meggy helyett házi sárgabarack befőttet tettem bele - szuperjó lett!




Kakaós-barackos kavart


Hozzávalók kb. 20x30-as tepsihez:



Mértékegység a kenyérsütő gép 2 dl-s pohara

  • 2 pohár liszt
  • 2 pohár cukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 mk só
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3/4 pohár tej
  • 3/4 pohár víz
  • 0,5 pohár puha/olvasztott margarin/vaj
  • 2 tojás
  • 1 üveg barack- vagy magozott meggybefőtt

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, tejet, vizet, tojást és az olvasztott margarint.

Jól elkeverjük az egészet.

Egy közepes méretű (20x30) tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, majd a tetejét sűrűn kirakjuk lecsepegtetett barack- vagy meggybefőttel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük - tűvel ellenőrizzük!

Hagyhatjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd kockára szelve tálaljuk.

Egyszerűen elronthatatlan finomság!

2010. június 3., csütörtök

Kínai csirkés molnárkák





Kb. másfél éve kóstoltam Garffyka barátnőméknél - mindenkinek rettentően ízlett, s ostromoltuk a receptért!

Rafinált ízű finomság tízóraira, vagy dumapartira valami itóka mellé, vagy gyors vacsorára. Ugyanis kiválóan elő lehet készíteni!

A tésztát megdagasztjuk, majd hűtőbe költöztetjük, ott ráér megkelni, mire sütni szeretnénk. A csirkecsíkok is lesüthetők előre, s ha úgy gondoljuk, csak gyors nyújtás, darabolás, formázás - s már sülhet is az ínycsiklandó molnárka!





Kínai csirkés molnárkák


Hozzávalók 8 db-hoz:


  • 1,4 dl tej
  • 22,5 dkg liszt
  • 0,5 tk só
  • 0,5 tk cukor
  • 1 ek vaj
  • 1/3 kocka friss élesztő


A töltelékhez:

  • 3 felső csirkecomb filé
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. kínai ötfűszer (by Max! - köszi)
  • 5 cm friss gyömbér
  • 3 szál újhagyma
  • só, bors

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Ha ráérünk vagy később szeretnénk sütni, akkor dagasztás után kivesszük a tartályból, lefóliázva mehet a hűtőbe. Ha sietős, akkor hagyjuk benne kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket: a húst csíkokra vágjuk. Összeforgatjuk a szójaszósszal, mézzel, reszelt gyömbérrel, fűszerrel, a felkarikázott újhagymával, sóval, borssal, mehet ő is a hűtőbe pácolódni kicsit. Felhasználás előtt aztán parányi olajon megsütjük, majd langyosra hűtjük.

A megkelt tésztát 8 egyenlő darabra vágjuk, a csirkehúst is 8 egyenlő résznyire osztjuk. A tésztát egyesével fél cm vastagra nyújtjuk, ráhalmozzuk a tölteléket, majd a tésztaszéleket egymásra hajtogatva megformázzuk.

Sütőpapíros tepsire ültetjük őket, 20 percig kelni hagyjuk. Tetejüket lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranyszínre sütjük.

Langymelegen, hidegen egyaránt nagyon finom!


2010. június 2., szerda

Burgundi marharagu



Vagy bikavér - burgundi helyett? Ugyanis azzal locsolgattam meg a húst :-)

Móni egyszer azt mondta, hogy sose rosszabbat, mellyel teljesen egyetértek. Még Pünkösdkor szerepelt az étlapon, amikor is szombat délelőtt civil napot tartottunk. Értsd: kivetkőzve a felújításhoz használt cuccainkból villámgyorsan bevásároltunk 3 napra. De abban legyen kenyértől elkezdve minden, hisz ajjaj, nincs nyitva bolt a pirosbetűs napokon; jaj valami laktatót kéne főzni, amit napokig tudunk enni, nincs vele sok nyűg. Gyorsan mosni is kéne. Még kell egy rakás csavar meg egy új lámpa a fürdőszobába. Jajjajaj! Ekkor bevillant Móni nyálcsurgató fotója a marháról - ő lesz a mi életmentő hétvégi kajánk!

Szerintem a kengyelfutó gyalogkakukk smafu volt hozzánk képest :-DD

A hentes fiú egy tünemény volt - velem :-))) A sorban előttem egy harapós kedvű, ingerült nő állt kamasz gyermekével, foghegyről vakkantva, a kérem és a köszönöm szavakat mellőzve kérte a karajt. Kapta is, kedvetlenül. Aztán jöttem én, kedvesen csicseregve, miszerint egy jóképű marhalábszárat, ha lennél szíves kimérni nekem - szélesen mosolyogva landolt a hús a kosaramban :-DD

Ugyebár itt jön a közhely: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!




Burgundi marharagu


Hozzávalók:


  • 1 kg marhalábszár
  • 3-4 fej nagy vöröshagyma
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • fél üveg száraz vörösbor
  • 2-4 szál répa
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors

A szalonnát, a hagymát, a húst felkockázzuk. A répát karikákra vágjuk.

Kisütjük a szalonnát, s a zsiradékon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a húst - fehéredésig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a vörösborral és némi vízzel, majd ha turbó tempóban készítjük, kuktába zárjuk.

Sípolástól számolva 40-60 percig főzzük. Kiengedjük a fáradt gőzt - nagyon óvatosan -, ha a húst már majdnem jónak találjuk, hozzáadjuk a répát, a rozmaringágat, és készre főzzük.

A burgonyát szándékosan hagytam ki belőle, s nem főztem bele: személy szerint a marhát galuskával szeretem. Illetve amúgy natúran, puha fehér kenyérrel tunkolni a jó kis sűrű szaftját...

Nos, tényleg soha rosszabbat!

2010. június 1., kedd

Csirkés-spenótos pite






Recept by Felhőlány!

Fotóit és a leírást látva nagy kedvet éreztem azonnal, hogy nálam is elkészüljön, bár olyan frankó pitesütőm nincs, mint neki :-)

Egészen pici módosításokat eszközöltem csak: a spenóthoz tettem kicsi fokhagymát, feta helyett az erdélyi magánimportból származó sós telemea sajtot használtam, és a tojásmennyiséget is csökkentettem.

Zajos sikert aratott körünkben, őrületes finom! Hidegen, melegen, langyosan - bárhogy!





Csirkés-spenótos pite

Hozzávalók:

Omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors
  • 2-3 ek. jéghideg víz

A rakományhoz:
  • 3 felső csirkecomb filé
  • 20 dkg spenót
  • fél fej új fokhagyma/2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 15 dkg sós telemea sajt/feta
  • 5-10 dkg sajt
  • só, bors


Az omlós tészta hozzávalóiból nagyon szaporán tésztát gyúrunk, s 30 percre hűtőbe tesszük. A hideg vajat érdemes némi liszttel késes betétű robotgéppel néhány másodperc alatt morzsásra pörgetni s aztán adni a liszthez, így biztos nem lesz ideje megolvadni!

Míg a tészta pihen, elkészítjük a rakományt.

A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, pici olajon kevergetve pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A spenótot megmossuk, felcsíkozzuk, a csirke után maradt zsiradékban átforgatjuk. Hozzázúzzuk/aprítjuk a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük.

A sós sajtot felszeleteljük illetve elmorzsoljuk.

A tejszínt összekeverjük az egész tojással és a tésztából kimaradt tojásfehérjével, majd beleforgatjuk a langyosra hűlt spenótot.

A tésztát kivajazott piteformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, s 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Bevallom: nehezék nélkül szoktam sütni, a szurkálás miatt még sosem púposodott fel a közepe.

10 perc után kivesszük a sütőből, az aljára terítjük a sült csirkecsíkokat, a morzsolt sajtot, végül rákanalazzuk a tejszínes-spenótos keveréket. Végül az egészet meghintjük reszelt sajttal, s további 30-35 perc alatt készre sütjük.