2010. szeptember 30., csütörtök

Egy fánk két élete

Miután Max postolta ezeket az ínycsiklandó, sütőben sült fánkokat, nem bírtam magammal, s már másnap elkészítettem.

Az utolsó mondata - "Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg" - inspirálóan hatott rám. Azonnal két ízvilágot képzeltem el, édeset és sósat, így az alaptésztát a cukormennyiség csökkentésével semlegesre hangoltam.

Természetesen készült egy csokis verzió, s mivel a hűtőben épp füstölt sajt volt kéznél - sajtkrémes lett a másik.

Isteni lett. A tésztával öröm volt dolgozni, s töltetlenül, másnap is finom puha, élvezhető volt!

Ne várjatok vele farsangig!





Sütőben sült fánk



Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
  • 20 dkg!! tej (kb. 2,5 dl)
  • 2 dkg porcukor
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás sárgája 
  • 50 dkg liszt
  • egy csipet só            

Csokis töltelékhez:
  • 2 ek. keményítő
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk. rumaroma
  • vagy: fél cs. főzős csokipuding előírásszerűen elkészítve
 

Sajtos töltelékhez:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 5+5 dkg füstölt sajt
  • bors, szerecsendió


A fánktészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjében dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis fánkokat szaggatunk belőle, s konyharuhával leborítva 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában kis lábaska vízzel. A megkelt fánkokat sütőpapíros tepsire ültetjük, tetejüket lekenjük olajjal, majd 15-20 perc alatt készre sütjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.

A keményítőt, cukrot, kakaóport szárazon összekeverjük, majd a hideg tejet hozzáadva csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön, folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük, a végén rumaromával ízesítjük. Illetőleg egyszerűen a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük a csokipudingot, szintén rumaromával bolondítva a végén.




A sajtkrémhez egyszerű besamelt főzünk: a vajat megolvasztjuk, rózsaszínre pirítjuk rajta a lisztet, majd apránként hozzáadva a tejet csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Beleszórjuk a reszelt sajtot, további 1-2 percig főzzük együtt, hogy a sajt kissé meglágyuljon, majd borssal és szerecsendióval ízesítjük. További sót szerintem nem igényelt.




A kissé kihűlt fánkok közepébe lyukat fúrunk (ujjunk, fakanál nyele, stb.), majd egyesével megtöltjük a kétfajta krémmel.

A sajtosat töltés után reszelt sajtba mártjuk, amennyi sajtkrém kibuggyan a fánk tetején, szépen rátapadnak a sajtszálak.

Aztán csak dőljünk hátra elégedetten, és zsebeljük be érte a dicsérő szavakat :-)

2010. szeptember 28., kedd

Almás-sonkás pizza

Almás pizza??? Szinte hallom az elszörnyedést :-) Ha a hawaii pizza működőképes az ananásszal, miért ne lenne jó egy almás feltét? Igaz?

Ráadásul friss paradicsomból itthon főztem hozzá a szószt, itthon készült a vékonyra nyújtott, ropogósra sült tészta is. További csavar: a tetején a sajt tojással lett elkeverve...

A végeredmény egy illatos, ropogós, ízgazdag pizza, bármelyik étlapon megállná a helyét :-)


Almás-sonkás pizza


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 1,5 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 30 dkg liszt
  • negyed kocka friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só

A szószhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db napérlelte paradicsom
  • bazsalikom, oregánó (akár friss is!)
  • só, bors
  • 1 tk. cukor

A feltéthez:

  • 1 nagyobb alma
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • 2 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében dagasztjuk, kelesztjük. Ha megkelt, egy akkora sütőpapírra borítjuk, amekkora tepsiben sütni fogjuk, és azon nyújtjuk ki - nem maszatolunk vele nyújtólapot! Egész vékonyra nyújtjuk, 3-5 mm vastagságúra, és átemeljük a megfelelő méretű tepsire - nálam gáztepsi.

Míg a tészta kel, elkészítjük a szószt. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk.

A paradicsomok alját keresztben bevágjuk, fél percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, majd késes betétű robotgépben szétturmixoljuk. A hagymákhoz adjuk, ízesítjük sóval, borssal, zöldfűszerekkel, pici cukorral, majd egészen sűrűre, kenhetőre beforraljuk.


Az almát megmossuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, majd vékony holdacskákra vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.

A sajtot lereszeljük a reszelő finom fokán, összekeverjük 2, lazán felvert tojással, sóval, borssal ízesítve.

A tepsiben fekvő nyers tésztát megkenjük a paradicsomszósszal, kirakjuk az almaszeletekkel, sonkacsíkokkal megszórjuk, majd a tojásos sajtot egyenletesen eloszlatjuk a tetején.

180 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogósra, illatosra sütjük.





Ötlet: 100 legjobb paradicsomos recept

2010. szeptember 27., hétfő

Rakott krumpli



Rakott krumplit mindenki főzött már, igaz?

Én is. Rendszerint akkor kerül műsorra, ha tanácstalanul Zuramnak szegezem a kérdést: mit főzzek? Csinálj egy rakott krumplit! - jön ilyenkor a felelet. Jó sok kolbásszal és tojással!

Finomak voltak ezek a rakott krumplik, de előfordult, hogy száraz lett, fojtós. Aztán jött a noszvaji nyaralás, jött Julika néni, és elárulta a tuti, elronthatatlan, szaftos rakott krumpli titkát! Ahogy akkor is, most is kinyaltuk a tepsit :-)


Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 8 tojás
  • 1 pár csabai kolbász/szerencsés esetben házikolbász
  • 5 dl tejföl
  • 1-1,5 dl tej
  • só, bors, ételízesítő


A krumplit héjában puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vizet folyatunk rá, majd meghámozzuk, és felkarikázzuk.

A tojást 10 perc alatt forrásban lévő, sós vízben keményre főzzük. Leöntjük róla a vizet, rögtön hideg vizet folyatunk rá - majd meghámozzuk, és felkarikázzuk.

A kolbász héját lehúzzuk, karikára vágjuk. Tipp: ha nem jönne le a kolbász héja, mártsuk néhány pillanatra forró vízbe. A héj felpuhul, és gyönyörűen le lehet húzni!

A hozzávalókat lerakjuk egy tepsibe: főtt krumpli, picit sózzuk meg. Tojáskarikák, ezeket is picit sózzuk meg. Kolbászkarikák. Folytassuk a rétegezést addig, míg az alkatrészek tartanak, felülre krumpli kerüljön.

A tejfölt sózzuk, borsozzuk, kb. 1 tk-nyi ételízesítővel fűszerezzük. Simára keverjük/hígítjuk a tejjel, és a rakottas tetejére locsoljuk. Na ettől lesz szaftos a végeredmény!

Forró sütőben toljuk 30-40 percre, míg picit megpirul a teteje. Ennyi idő alatt a tejfölös tejet magába szívja a krumpli.

Kockákra vágva, savanyúsággal, tetszés szerint plusz tejföllel, puha kenyérrel kínáljuk!





2010. szeptember 26., vasárnap

Citromos-bazsalikomos pite




Vendégségbe mentünk, s  ígértem egy sütit. 

A bazsalikom úgy nő az ablakban, mint valami gyomnövény, dús, harsogó, egyre terebélyesebb. Eszembe jutott Manna elsőre bizarrnak tűnő citromos-bazsalikomos sütije, ami már tarolt a Goubán, őrületes sikerrel. 

Belevágtam, mert tudtam, hogy mind a vendéglátók, mind a vendégek nyitottak az új ízekre - majd közösen leteszteljük. Úgyis megmondják, hogy ne süssek ilyet soha többet :-)

Nos, a süti pofonegyszerű, nagyon finom. Talán a bazsalikomíz nem volt annyira intenzív, mint amit vártam, ha legközelebb műsorra kerül, a krémbe finomra vágott leveleket is fogok keverni.




Citromos-bazsalikomos pite




Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


A tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • csipet só
  • 7 dkg vaj

  • 1 tojássárgája kenéshez
  
A krémhez:


  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál frissen reszelt citromhéj
  • 6 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 tojás + 1 tojásfehérje
  • 1 dl citromlé


1 dl citromlevet felforralunk, s beledobálunk 5-6 nagy bazsalikomlevelet. Min. 20 percig áztatjuk benne, majd leszűrjük.

A tésztához a hideg vajat villámgyorsan összemorzsoljuk a liszttel, cukorral, csipet sóval, majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába lapogatjuk. Semmi pánik: a tészta ránézésre elképesztően kevés, de nyugi, elég lesz! 170 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 12-15 perc).

Amint kivettük a sütőben, megkenjük egy tojássárgájával a forró tésztát, mely kéreggé szilárdul rajta, így a sütialap nem fogja magába szívni a krémet!

Míg sül a tészta, gyorsan összeállítjuk a citromos-bazsalikomos krémet. A cukrot összekeverjük a leszűrt citromlével és a reszelt citromhéjjal, csipet sóval. A tojásokat és a kenésből kimaradt 1 tojásfehérjét könnyedén felverjük (mintha rántottához készülnénk), hozzáadjuk a citromos-cukros keverékhez, végül ovális habverővel csomómentesen belekeverjük a lisztet is. Ijesztően híg a végeredmény!

Az elősütött tésztaalapra öntjük a keveréket, s további 20 perc alatt készre sütjük.




Nekem sütés közben felpúposodott a közepe, de hűlés közben teljesen kisimult.

Hagyjuk teljesen kihűlni, s utána szeleteljük.






2010. szeptember 24., péntek

Szilvás pulykamell diós bundában



Bereznay Tamás mutatta ezt a rém egyszerű finomságot a Nők Lapja pár héttel ezelőtti számában. 

Ő aszalt szilvával töltötte, de mivel aszalt szilva egész évben kapható, a friss szilvának pedig most van szezonja, egyszerűen behelyettesítettem.

A diós panír még egyet csavar az ízén, ez is egy amolyan őszi hangulatú fogás! Akinek bejön a gyümölcs-hús kombináció, szeretni fogja :-)



 


Szilvás pulykamell diós bundában




Hozzávalók:

  • 75 dkg pulykamell filé
  • 8-10 szem szilva
  • só, bors

Panírozáshoz:
  • liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg dió
  • zsemlemorzsa
  • pici olaj


A pulykamellből tömzsi darabokat vágunk, és egy éles késsel zsebet szúrunk belé. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a szúrt nyíláson a hús közepébe nyomkodjuk a gyümölcsdarabokat. A vágást fogvájóval/hústűvel összefogjuk. Sózzuk, borsozzuk.

A diót durvára daráljuk késes betétű robotgéppel, és összekeverjük fele-fele arányban zsemlemorzsával.

A szilvás húsdarabokat hagyományos módon panírozzuk: liszt, tojás, diós zsemlemorzsa. Sütőpapírral letakart tepsire ültetjük őket, tetejüket lekenjük/lespricceljük kevés olajjal, majd 200 fokon 35-40 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

Szerecsendióval illatosított, lágy krumplipürével tálaljuk.



2010. szeptember 22., szerda

Francia csokoládétorta

Nem is lehetne aktuálisabb ez a süti: francia csokoládétorta Limara receptje nyomán :-) Limara után, aki a levendulás, citromkrémes szívecskéivel egyszerűen égszakadást-földindulást okozott a Segítsüti őszi aukcióján, hála az elképesztő szponzori felajánlásnak!





Egy csokitorta mindig jó :-) Akár alkalomra. Akár csak úgy, pl. megkoronázni egy klassz hétvégi ebédet. Vagy nekilátni egy termetes szeletnek valami randa, szürke, esős délután.

Csokitortát sütni (és enni!!!) jó!





A recepten egy egész picit módosítottam: csökkentettem a cukor mennyiségét, illetve plusz kakaóporral tettem még intenzívebbé a csokoládé ízét.

Jól fogyott, jól fogyott!


Francia csokoládétorta



Hozzávalók:



  • 10 dkg étcsokoládé (70 %)
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg szeletelt mandula

A csokoládét, a vajat, a kakaóport és a cukrot alacsony teljesítményen, mikróban avagy gőz felett összeolvasztjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a vaníliakivonatot, egyesével a tojásokat, a lisztet, valamint 5 dkg mandulát.

22 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, belekanalazzuk a csokis tésztát.

A tetejét meghintjük a maradék 5 dkg mandulaszirommal, és 180 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.




Szúrjuk meg, s nem baj, ha kicsit még tapad a tűre - akkor van kész! Rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.

Tömény élvezet...





2010. szeptember 20., hétfő

VKF!XXXVII/3. - Szarvasgombás tojás



Alíznak levélben már "beharangoztam", hogy lesz még egy gombás receptem - s biztatott is, küldjem bátran :-)


Nem is recept ez, hanem egy próba, egy kísérlet.


Még amikor a szegfűgombákat vettem, a bácsival addig-addig diskuráltunk, hogy rábeszélt, vigyek egy szarvasgombát. Mindössze kisebb diónyi, próbáljam ki. Finom lesz, ízleni fog! S felsorolt egy rakás felhasználási módot.

Egyszer élünk, megvettem. Úgy voltam vele, kóstolónak jó lesz, ha nem jön be az íze, (köveket hajigálni nem ér!!!) legalább nem dobtam ki egy vagyont érte az ablakon (tényleg nem).




A zsákmánnyal felszerelkezve Zsuzsa gombás blogján tallóztam, mitévő legyek vele. S ott olvastam a kísérletről: zárjuk össze a gombát egy befőttesüvegben néhány nyers tojással 2 napig, s a tojás magába szívja annak illatát, aromáját.

Jelentem: működik! Minden úgy történt, ahogy a nagykönyvben le van írva - és finom! Hah, minő meglepetés...

A tojással utána tetszés szerint játszhatunk: lágytojás, keménytojás, tükörtojás, vagy akár ételbe is keverhető, stb.


Magát a gombát a befőttesüveg után a fagyra tettem, és várakozó állásponton tartom egy különleges, ünnepi alkalomra :-) Remélem, kivárja szépen a sorát!



2010. szeptember 18., szombat

VKF!XXXVII - Szegfűgombás pite





A másik marék szegfűgomba átlényegülése :-)

Tényleg annyira aromás, illatos ez a gomba, hogy nagyon kevés kell belőle - mégis meghatározó ízt ad az elkészült ételnek!

Egyszerű sós, omlós pitetészta kelyhében zöldségek és pici sonkacsíkok (nehogy szó érje a ház elejét), tejszínes öntettel összefogva.

Amennyire egyszerű, olyannyira finom volt!




Szegfűgombás pite

Hozzávalók:



A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • só, bors
  • 1-2 ek. jéghideg víz


A töltelékhez:

  • 1 összemarék szegfűgomba (vagy más aromás gomba)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 kicsi szelet sonka/füstölt tarja
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • ételízesítő, őrölt bors, szerecsendió


A pitetészta hozzávalóit villámgyorsan tésztává gyúrjuk. Erre van egy tuti technika: a hideg vajat felkockázom, késes betétű robotgépbe teszem. Rászórok 2-3 evőkanál lisztet (az adott mennyiségből veszem el), és pár pillanat alatt morzsára dolgozom. Utána a többi hozzávalóval már tényleg hipp-hopp összeállítható, nem fog megolvadni a kezünk melegétől!

30-60 percre hűtőbe tesszük.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk.

A gombát alaposan megmossuk, kemény kis szárukat teljesen kicsípjük a kalap alól. Rádobjuk a párolt hagymára, s mire elfővi a levét, készen is van. Sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.

A paprikát, paradicsomot megmossuk. A paprikát hosszú, vékony csíkokra, míg a paradicsomot karcsú gerezdekre vágjuk. A sonkát felcsíkozzuk.

A tejfölt simára keverjük a tejszínnel. Beleütjük a 2 egész tojást, valamint a tésztából kimaradt tojásfehérjét, és teáskanálnyi ételízesítővel, őrölt borssal, pici frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, és belenyomkodjuk a lehűtött omlós tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.

A félig sült tésztára simítjuk a hagymás gombát, rápakoljuk a sonkacsíkokat. Meglocsoljuk a tejszínes-tojásos öntettel, tetején elrendezgetjük a paprikát és a paradicsomot, majd további 25 perc alatt (az öntet szilárdulásáig) készre sütjük.

Langymelegen, cikkekre vágva tálaljuk, de másnap, hűtőhidegen is felettébb meggyőző!






2010. szeptember 17., péntek

Segítsüti!







Ma indul az őszi Segítsüti licit!


Regisztráljatok, licitáljatok - a cél most is gyönyörű! Vadonatúj sütisütő csapat, 27 lelkes gasztroblogger anyuka kápráztat el bennünket csodafinom süteményeivel!






Az őszi adományokból a budapesti I. sz. Gyermekklinika valamint a szegedi kórház csöpp kis lakói kapnak támogatást :-)


Szeptember 20. a gyermekek világnapja immár 56 éve az UNICEF javaslatára - a licitálás szeptember 20-án (hétfőn) 23 óra 59 perckor zárul!



Aki már egyszer regisztrált az oldalon, egyszerűen csak be kell lépnie - aki még nem tette meg, az kattintson: pofonegyszerű és ingyenes.


Sok-sok adományt a piciknek! Köszönjük :-)

2010. szeptember 16., csütörtök

Kreatív díj



Díj Diától és Ildytől:-) Köszönöm szépen!


Járt már nálam korábban, s villantottam is 7 dolgot - mutatom.





S mivel holnap kezdődik a Segítsüti licitálás, a díjat átadom mind a szervezőknek, mind a lelkes gasztroanyukáknak - akiknek személyét egyelőre (már nem sokáig!!!) homály fedi.



VKF!XXXVII/1. - Szegfűgombás tojás pirított kiflikarikán







Egész biztos, hogy boszorkányság van a dologban :-) Alíz kiírta a 37. VKF-et, és valamilyen úton-módon elintézte, hogy legyen bőséges esőzés, legyen hajnali harmat - de utána legyenek langymeleg, fényes nappalok!

Hogy úgy nőjön a gomba a földből - mint a gomba :-))


Szóval az esőzésnek és a meleg nappaloknak hála, a piacon a gombás bácsinál árubőség volt. Volt egy őrületes nagy kosár szegfűgombája. Hatalmas kalapú csiperkéje hosszú, kecses száron. Egy kézilabda nagyságú zsenge pöfetegje. Meg három dió nagyságú szarvasgombája...


A szegfűgombából legegyszerűbb gombás tojást sütöttem. Annyira finom, illatos, hogy igazán kár túlbonyolítani. Az "extra" a tálalás volt: kiflikanapékon ültek a gombás tojásfalatok.


Mind egy szálig el is fogyott :-)






Szegfűgombás tojás pirított kiflikarikán


Hozzávalók:

  • 1 összemarék szegfűgomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 TV paprika
  • 5 tojás
  • só, bors
  • 2 kifli



A gombát megtisztítjuk: vékony kis tönkjét kicsípjük, és alaposan megmossuk, hogy a lemezkék közül biztosan kijöjjenek a földdarabok, fűszálak, egyéb oda nem illő részek. Ha nagyobbak a fejek, félbe-negyedbe vágjuk.

A hagymát és a paprikát vékony karikákra vágjuk, pici olajon egészen puhára pároljuk. Rádobjuk a gombát, és addig pirítjuk, míg a levét el nem fővi.

A tojásokat tányérba ütjük, sózzuk, borsozzuk, összehabarjuk. A hagymás gombára öntjük, lágy rántottává sütjük össze.

Míg a tojás készül, párolódnak a zöldségek, a kifliket rézsútosan felkarikázzuk. Nagy tepsibe pakoljuk őket egymás mellé, és sütőben megpirítjuk.

A forró kiflikarikákra halmozzuk a gombás tojást, tetejére csipet pirospaprikát szórunk, és elégedetten megesszük!



2010. szeptember 15., szerda

Berlini szelet




Az történt, hogy kaptam egy régi-régi süteményes könyvet ajándékba - Pelle Józsefné: Csemegék könyve - ez megvolt otthon már gyerekkoromban is :-) Felettébb megörültem neki.

Aztán kaptam ajándékba egy üveg elképesztően finom lekvárt - fűszeres, pikáns, csodafinom!

Ebből süti lesz, akármerről nézem: új könyv, finom lekvár = süti :-)) Tallóztam, s ezt találtam.

Finom kis uzsonnasütemény, jól rá lehet járni, bár én egy kicsit száraznak találtam. Ne legyek mérvadó, mert én ugyi azt szeretem, ha egy sütiben dúsan hömpölyög a csokoládé :-DD





Berlini szelet


Hozzávalók:


Omlós tésztához:


  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg (por)cukor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 8-10 ek tej (esetleg fehérbor!)


A piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 citrom


Töltelék:

  • tetszés szerinti pikáns lekvár
  • 15 dkg dió


Az omlós tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk annyi tejjel, hogy formázható legyen, fél órára hűtőbe tesszük. Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás.

A diót durvára vágjuk/daráljuk késes betétű robotgéppel.

Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát egész vékonyra, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, belelapogatjuk a tepsibe, és 180 fokosra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük.

Míg a tészta sül, elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével. Hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a kemény habbá vert fehérjét is.

A félig sült omlós tésztalapot jó vastagon megkenjük lekvárral, meghintjük a durvára vágott dióval, majd beborítjuk a citromos piskótamasszával.

További 15 perc alatt teljesen készre sütjük.

Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.


2010. szeptember 14., kedd

Szorgos méhecske





Íme, így készül a gyermekláncfű méz :-)




Vasárnap délután úgy döntött a Nap, megkönyörül rajtunk. Elmentek az ólomszín fellegek, elállt a hol zuhogó, hol csak ködölő eső, és ragyogó fény öntött el mindent. Elégedetten sütkéreztünk a kertben.

Velünk ellentétben ez a méhecske szorgos munkába fogott, egyik sárga virágról szállt a másikra - és szorgalmasan gyűjtötte róluk a virágport.



Emlékeztek a Vízipók, csodapók c. meséből, ahogy kis kosárkát cipeltek magukkal, és miniatűr kefével szedték le a porzóról a virágport?




Na, neki nem volt kis kosara, ellenben szemmel láthatóan nőtt a lábain a két sárga golyó - virágporból.



2010. szeptember 11., szombat

Őszi rétes







A túrós rétesből kimaradt tésztalapok keltek életre :-)


Az ihletet egyik kedves kolléganőm adta. Ebédeltünk, és kanalazás közben is "főztünk". Épp sajtokról diskuráltunk, s elmesélte minapi vacsoráját. Friss, langyos péksütemény, benne camembert sajt, szőlő és dió! Uh...





A réteslapokon járt az eszem, közben töprengve nézelődtem a boltban, amikor eszembe ötlött, miről beszélgettünk evés közben. S már pakoltam is a kosaramat.


Csodafinom lett. Ropogós, hajszálvékony tészta, benne fahéjas alma, pirított dió és lágy camembert kockák. Íz-és textúra kontrasztok egy falatban.


Egy falat ősz. Az a napsugaras fajta.





Őszi rétes


Hozzávalók:



  • 6 db réteslap (sparos csomag fele)
  • 80 dkg alma
  • 2 marék dióbél
  • 15 dkg camembert sajt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • kenéshez olaj


Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!

A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.

A sajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal - egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.

Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd ferdén szeletelve, langymelegen tálaljuk.


Erzsike, köszi az inspirációt!





Ákos pedig annyira ide illik szerintem!



2010. szeptember 10., péntek

Tárkonyos csülökleves





Mégpedig füstölt csülökből... Ha már lúd, legyen kövér alapon!

Miután ilyen gorombán köszöntött be az ősz, egyből a közepébe csaptam. Íme egy tartalmas, kiadós, lélekmelegítő leves, jó puha kenyérrel. A lelkünknek, kizárólag a lelkünknek :-DD

A citrom és a tárkony azért némi reménykedést sugall, bízva abban, hogy jönnek még az indiánok nyaralni! Ugye lesz még színes leveles, napfényes, langymeleg ősz?






Tárkonyos csülökleves


Hozzávalók:


  • 1 kisebb füstölt csülök (csonttal együtt volt 1,3 kg)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 1-2 db babérlevél
  • őrölt bors
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom leve
  • 2 tk. mustár
  • 1-2 tk. szárított tárkony


A csülköt megmossuk, kuktában feltesszük főni. Sípolástól számítva kb. 1 óra alatt teljesen puhára főzzük. Kukta híján 2-3 óra alatt készül el.

Kiemeljük a levéből, bőrét és a zsírréteget eltávolítjuk, kivesszük a csontot, és falatnyi kockákra vágjuk.


A vöröshagymát finomra, a többi zöldséget karikára/hasábokra vágjuk.

Pici olajon megfuttatjuk őket, rádobjuk a csülökhúst, babérlevéllel, borssal ízesítjük. Felöntjük 1/3 csülökfőző lé, 2/3 víz folyadékkal, majd kb. 30-40 perc alatt készre főzzük. Sózni nem sóztam!

A keményítőt hideg vízzel, majd a tejföllel és a mustárral simára keverjük. Felhígítjuk kevés forró levessel, majd visszacsurgatjuk a fazékba. Szelíd forrásban tartjuk, ízesítjük a citromlével és a tárkonnyal. Teljesen kiforraljuk, kóstoljuk, ha kell, ízesítsük.

Forrón, puha kenyérrel tálaljuk.



2010. szeptember 9., csütörtök

Túrós rétes







Túrós rétes, de nem a klasszikus vaníliás-mazsolás :-)

Hűtőszemle után készült, az ott fellelhető készletekből. Maradék főtt kukorica, némi császárszalonna, paradicsom - ezeket mind betuszkoltam a réteslapok közé.



Őszintén szólva még annál is jobb lett, mint amit vártam. Első felindulásból megettük az egyik rudat langyosan, aztán az este folyamán a másik rúd is rövidülni kezdett - kétcentinként :-DDD

A maradék másnap, hidegen is nagyszerű volt!




Túrós rétes



Hozzávalók:



  • 6 réteslap (egy sparos csomag fele)
  • 25 dkg túró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15-20 dkg nagyon húsos császárszalonna
  • 1 cső főtt kukorica/fél doboz konzerv kukorica
  • 2 paradicsom
  • só, bors, őrölt kömény
  • olaj+tejföl a kenéshez

A túrót habosra keverjük a tejföllel. A tejföl mennyisége csak irányadó, abszolút a túró szárazságától/zsírosságától függ! Sóval, borssal, őrölt köménnyel és finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Mint egy minimál körözött.

A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.

A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.

A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.

A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!

Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.



2010. szeptember 8., szerda

Almás-sajtos melegszendvics





Recept by Ottis! Első látásra szerelembe estem vele, s őszintén szólva semmit nem változtattam rajta. Úgy remek, ahogy van!

Zuram előbb gyanakodva nézte, valamiért nem sült olyan pirosra, mosolygósra a teteje, amilyet megszokott. Megkóstolta. Hümmögött.

- Mi ez?
- Sajtos szendvicskrém, én csináltam!

Evett tovább. A negyedik szelet eltüntetése után már bizonyossá vált, hogy a hümmögés abszolút az egyetértés jele volt :-)))





Almás-sajtos melegszendvics


Hozzávalók:


  • 2 alma
  • 2 ek vaj
  • 2 ek. tejföl
  • 10-15 dkg füstölt sajt
  • bors
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • szezámmag


Az almát meghámozzuk, a reszelő durva fokán lereszeljük, kifacsarjuk. Összekeverjük a vajjal, tejföllel, a reszelt sajttal, borssal és gyömbérrel ízesítjük. A füstölt sajt elég sós, szerintem több nem kell bele.

A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük az almás-sajtos krémmel, tetejét meghintjük szezámmaggal, és 220 fokon kb. 10-15 percig sütjük.

Picit hagyjuk hűlni az égési sebek elkerülése végett!






2010. szeptember 7., kedd

Kirk Douglas és a tanárnő



Olvasom a friss Nők Lapját, benne Michael Douglas visszaemlékezése.





"Egyszer a tanárnőm elvitte az osztályt moziba, mondván, hogy minden fiúnak meg kell ismernie Kirk Douglast, aztán döbbenetében sikítozni kezdett, amikor látta, hogy a papa ott vár a sarkon engem!"


:-DDD


2010. szeptember 6., hétfő

Fetás-paradicsomos pite







Annyira meggyőző volt a fotó a Nők Lapjában, hogy nem volt kérdés: ezt ki kell próbálni!

Sós omlós tésztán üldögélő napérlelte paradicsomok, s kelyhükben feta, fokhagyma és oregánó illatozik... Fantasztikus!

Frissen is nagyon meggyőző, de másnap, hidegen sem volt rá panasz.

Süssük meg, csörögjünk a barátoknak, bontsunk egy klassz fehérbort - és egyszerűen csak élvezzük az életet :-)





Fetás-paradicsomos pite

Hozzávalók:


A tésztához:

0,5 dl tejföl
1 tk. cukor
12,5 g élesztő
30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojássárgája



A feltéthez:


9-10 félkemény, de érett paradicsom
20 dkg feta
5 nagy gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
3-4 ek. zsemlemorzsa
1 ek. szárított oregánó
só, bors



A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, sót, összegyúrjuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk.

A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk. Magját, húsát kiskanállal kiemeljük, majd a paradicsom belsejét meghintjük sóval. 10 percig üregükkel lefelé tálcára borítjuk.

A fetát kiemeljük a levéből, kis kockára vágjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, összekeverjük az olajjal, sóval, borssal.

Papírtörlővel szárazra töröljük a paradicsomok belsejét, s egyenletesen meghintjük zsemlemorzsával - így nem fogja eláztatni a tésztát. Mindegyik paradicsomot megtöltünk fetakockával, arányosan a tetejükre simítjuk az olajos fokhagymát, majd meghintjük szárított oregánóval. Töltött felükkel felfelé tepsibe ültetjük őket.





A tésztát lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan a paradicsomok tetejére borítjuk.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A pitét 20-25 percig sütjük, míg teteje aranyszínű nem lesz. Ekkor kivesszük a sütőből, majd egy határozott mozdulattal, de nagyon óvatosan egy másik, sütőpapírral borított tepsire borítjuk át a félkész pitét: így a paradicsomok kerülnek felülre. További 20-25 percig sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhető.





Recept: Lajos Mari - Nők Lapja 2010. augusztus

2010. szeptember 3., péntek

Bolgár sült csirke

Először a neve fogott meg, I love Bulgária :-)





Aztán elolvastam a receptet, és nem csak a neve volt meggyőző! Sok-sok paradicsommal, még több fokhagymával párolt csirke, olajbogyó, gomba... Soroljam még?

Maga a nyár!






Bolgár sült csirke



Hozzávalók:


  • 4 egész csirkecomb
  • 40 dkg gomba(konzerv)
  • 4-6 db nagyobb paradicsom
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • sok-sok gerezd fokhagyma
  • 10-15 dkg olajbogyó
  • só, bors
  • kakukkfű, rozmaring

Először elkészítjük a paradicsomos szószt, amiben a csirke omlósra fog puhulni.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Pici olajon megpároljuk. Rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, 1-2 percig kevergetve megpirítjuk, hogy elveszítse nyers ízét.

Rádobjuk a szeletelt gombát, a cikkekre vágott paradicsomot, olajbogyót, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk összefőni néhány perc alatt.

A combokat megtisztítjuk, tepsibe fektetjük. Ráöntjük az illatos ragut, tetejére dobálunk néhány ág kakukkfüvet és rozmaringot, majd fóliával szorosan lefedjük a tepsit, és 180 fokon kb. 45-50 perc alatt puhára, illatosra pároljuk.

A fóliát levéve további 15 percig sütjük, sűrítjük a szaftját.

Párolt rizzsel, pohár üde fehérborral tálaljuk.