2011. július 21., csütörtök

Foszlós káposztás és sajtos kiflik




Káposztás tészta
volt nemrégiben műsoron, innen indult az egész.

A készre párolt, beízesített káposztából félretettem pár villányit, és újra előszedtem Max zseniális tésztareceptjét: élesztős tészta, spéci hajtogatással, a kelesztés után fél órával már kész is a csodálatos croissant-alap.

Foszlós volt, puha, levegős. A káposztásat azon frissiben bekapkodtuk, a sima sajtos pedig kitűnő szendvicsalap volt másnap.






Foszlós káposztás és sajtos kiflik

Hozzávalók 16 db-hoz:


A tésztához:
  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg!! tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 2 kk só
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 20 dkg margarin

És még:

  • 1 tojás a tetejükre
  • kb. 4-5 ek. kész párolt káposzta
  • 5 dkg reszelt sajt
  • opcionálisan szezámmag
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.  Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd spéci módon bevágjuk és hajtogatjuk - fázisfotók Maxnál!

A hajtogatás után 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, pihentetjük 15 percig.

Készen is vagyunk, a tészta felhasználható! 

Újra kinyújtjuk az így elkészített tésztát, de nem a felhasználási vékonyságra, kettévágjuk. A két tésztafelet immár megpróbáljuk kör alakúra formázni, és kb. 3 mm vastagságúra nyújtani. A körlapokat egyenként 8 részre vágjuk, 8 egyenlő szárú háromszögre.

8 háromszög vastagabbik végére halmozunk a káposztás töltelékből, kifli alakúra feltekerjük. Konyharuhával letakarva 15-20 percig még kelni hagyjuk, majd a tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal.



A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a káposztás kifliket kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hasonlóképpen járunk el a másik tésztalappal: kör alakúra kinyújtjuk, 8 db-ra vágjuk, s mindenfajta töltés nélkül kiflivé csavarjuk. Kelesztés után tetejét lekenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük.


Ha nem fogy el, sütés és teljes hűtés után kitűnően fagyasztható!



10 megjegyzés:

  1. Jézusom, ez megint nem semmi, láttam Maxnál, de elfelejtkeztem róla, nagyon fincsi lehetett, látszik mennyire foszlós, könnyű:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Káposztás kiflit még nem készítettem, de remek ötlet! A fotón annyira guszta, hogy ha lehetne lekapnék egyet a képernyőről. :)

    VálaszTörlés
  3. Anikó, egyszerűen nem lehet vele leállni :-) Mármint az evésével! Nagyon könnyű elkészíteni, most meg úgyis hideg lett megint, be lehet gyújtani nyugodtan a sütőt :-))
    Utólag is sok-sok boldog születésnapot!


    Petra, indulj ki a káposztás lángosból! Mi imádjuk :-) Na valami hasonló! Éktelen finom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, ilyen fajta sima kiflit már készítettem de káposztásat még nem ! Nagyon finom lehetett frissen, de gondolom ha maradt még akár később is jó!

    VálaszTörlés
  5. Éva, káposztás lángos ;-)

    Frissen egy őrület, de másnap is a sima sajtos kifogástalan minőségű volt!

    VálaszTörlés
  6. hűűű, Viki ezt most én is elvenném onnan, ha lehetne :( kitalálhatná valaki már :))) és igazad van hűlt az idő, bekapcsolhatnám a sütőt is!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom lehet, ilyen töltelékkel még nem ettem

    VálaszTörlés
  8. hát igen, lángos szeretem káposztásan.
    ez csak egy egészségesebb változat, hisz nem olajban sül.
    monitoron átnyúlós kiszolgálás kivitelezésének ötletét én is támogatom.

    VálaszTörlés
  9. félre tettem pár villányit, itt elakadtam, meg a következő post is pohár hűs fehérborral indul .hmmmmmmmm még csak reggel van, de jöhet az a bor meg a pár villányi :)

    VálaszTörlés
  10. Í.Sz - csak idő kérdése, valaki biztos feltalálja a teleportálást :-DD


    Bianka, tessék szépen kipróbálni!


    Éva, mehet az epekímélő diétába is! :-)


    Beastie - nyerítve felröhögő smiley :-DDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.