2011. február 27., vasárnap

Almás párna




Ez a süti... Ez valami hihetetlen finom, illatos, békebeli uzsonnasütemény!

Szerintem már látványnak sem utolsó, de amikor beleharapunk... Ott a szánkban a roppanós alma, a vaníliás krém, a fahéjas porcukor íze - valami fenomenális. A tölteléke annyira ott van, hogy a maradékot egész egyszerűen kiettem kanállal a lábasból...

Zuram dicshimnusszal jutalmazta a ténykedésemet, hasonlóképpen Ms. Poppy férjeurához, akinél szintén zajos sikert aratott ugyanez a recept :-)





Almás párna


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 15 dkg túró
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek. olaj
  • 9 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 1 tojás


A töltelékhez:

  • 50 dkg alma
  • 2 ek. citromlé
  • 4 dkg cukor
  • 1 dl tojáslikőr/ennek hiányában tejszín
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 ek. víz

Kezdjük a töltelékkel, hisz hűlnie kell. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, és falatnyi kockákra vágjuk. Megöntözzük a citromlével, hogy ne barnuljon, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt/tejszínt, majd takaréklángon felforraljuk. A pudingport simára keverjük 3 evőkanálnyi hideg vízzel. A likőrös/tejszínes almához öntjük, majd folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük.

Teljesen kihűtjük.

A tésztához összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Egy tálban összekeverjük a túrót, a tejet, olajat, cukrot, a reszelt citromhéjat, csipet sót, végül hozzáadjuk a sütőporos lisztet. Ha túl száraz lenne a túró, és nem áll össze a tészta, nyugodtan adjunk hozzá tejet vagy olajat!

Lisztezett munkalapon kb. 28x48 cm-es téglalappá nyújtjuk a túrós tésztát, és 12 egyenlő részre vágjuk.
 A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a tésztalapok szegélyét. A téglalapok egyik felébe halmozzuk a kihűlt vaníliás almatölteléket, a szabadon maradt tésztarészt 3-4 helyen párhuzamosan bevágjuk,(így lesz rácsos), ráhajtjuk a töltelékre. 

A széleket jól lenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral.




Ihlet: Lajos Mari

2011. február 25., péntek

Sajtos-paprikás húspogácsa

Avagy a fasírt új ruhája.

Nemrég felfedeztem a spanyol viaszt: a sertés-marha vegyes darált hús egyszerűen mindent visz!

Ez itt egy minden fakszni nélküli fasírt, a tetején marinált paprika/paradicsom és vastag sajtréteg rásütve. Tökéletesen illik rá a mondás: sokszor a legegyszerűbb a legfinomabb!





Sajtos-paprikás húspogácsa


Hozzávalók:

  • 70 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
  • 2-3 db marinált paprika/4 db friss paradicsom
  • 20 dkg sajt/füstölt sajt/juhtúró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem


Befűszerezzük a darált húst a zúzott fokhagymával, a finomra vágott vöröshagymával, sóval, borssal,  aprított petrezselyemzölddel,1-2 darab kis kockára vágott marinált paprikával. Nem tévedés: se tojás, se áztatott zsemle/kenyér, semmi!

Alaposan összegyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, majd minimális olajon mindkét oldalán elősütjük, éppen csak barna kérget kapjon a hús.

Tepsire helyezzük a félig sült pogácsákat, a tetejükre marinált paprikaszeletet vagy paradicsomszeletet fektetünk, és jó vastagon befedjük reszelt sajttal/juhtúróval.

180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, míg a sajt megolvad és kissé megpirul a tetején.

Héjában sült, majd kacsazsírban átforgatott krumplival és savanyúsággal tálaljuk.

Valami elképesztő ízharmónia!





Ihlet: Nők Lapja Konyha 2010. július-augusztus


2011. február 23., szerda

Pizza ízű kréker


Jellemzően sosincs otthon semmi rágcsálnivaló, úgymint pl. ropi, keksz, sós mogyoró vagy más efféle világi hívságok. Azon egyszerű oknál fogva, hogy ha lenne, ennénk buzgón, amíg csak látjuk ..  Aztán nem győzzük ledolgozni :-)

Inkább sütök olykor-olykor valami ropogtatnivalót, amik persze az esetek többségében nem érik meg a másnapot. Esszük, amíg látjuk...

Ez is egy ilyen mintapéldány. Paradicsomos, oregánós, parmezános kréker, illatos és ropogós, nem lehet abbahagyni. 

Már csak egy jó film kell mellé :-)




Pizza ízű kréker

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg zsemlemorzsa 
  • 5 dkg parmezán 
  • 1 ek sűrített paradicsom 
  • 3 ek ketchup 
  • 1 dl buborékos ásványvíz 
  • 4 ek olaj 
  • 1 tk oregánó 
  • 1 mk. szódabikarbóna  
  • só és bors

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, zsemlemorzsa, parmezán, szódabikarbóna és a fűszerek, egy másik edényben a nedves hozzávalókat: sűrített paradicsom, ketchup, ásványvíz, olaj.

A nedves hozzávalókhoz adjuk a száraz összetevőket, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyiségét nagyban befolyásolja az evőkanál mérete - a miénk elég nagy, és kellett még hozzá kb. 5 dkg-nyi liszt.

Fóliával letakarjuk a tésztát, és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.


Fél óra elteltével lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk (minél vékonyabb, annál ropogósabbra sül), és éles késsel vagy derelyevágóval kis lapocskákra vágjuk.

Sütőpapírral borított tepsin 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.


2011. február 22., kedd

Sárgaborsó krémleves fasírtgombóckákkal + ölelés




Először a menzán találkoztunk - a sárgaborsó és én - főzelék formájában. Röhögni nem ér: teljesen perverz módon nagyon szerettem :-) Olyan volt, mint a beton, rántás nélkül is sűrű, a konyhás nénik kemény izommunka árán csattintották oda a tányérokba, és az esetek 90%-ában sertéspörköltet kanalaztak a tetejére. Kevés hússal, sok szafttal - kvázi hígítani a főzeléket? Mindegy, nem nézegettem, ettem, mert az ízét szerettem :-)

Felnőttként aztán valamiért csak és kizárólag levesként ettük, virslikarikákkal.

Ez itt most egy extrább változat: pirítottam alá egy kis hagymát, a mélyhűtőben állomásozott egy adag füstölt csülök főzőlé, és némi tejszínnel simítottam el. A pici fasírtgombócok pedig már tényleg csak megkoronázták az egészet.




Sárgaborsó krémleves fasírtgombóckákkal

Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 0,5 l füstölt ízű főzőlé/füstölt ízű leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors


A fasírtgombócokhoz:

  • 20 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)
  • pici vöröshagyma finomra reszelve
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény



A sárgaborsót megmossuk, egy éjszakára beáztatjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, pici olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a beáztatott sárgaborsót, felöntjük annyi folyadékkal (víz, füstölt lé), amennyi bőségesen ellepi, és takarék lángon teljesen puhára főzzük. Vigyázzunk, egy pillanat alatt képes kifutni!

Ha megpuhult, botmixerrel krémesre zúzzuk, majd hozzáöntjük a 2 dl tejszínt, simára keverjük - és már nem forraljuk. Sózzuk (óvatosan a füstölt alap miatt) és borsozzuk.

A fasírt hozzávalóit összegyúrjuk, mogyorónyi kis gömböket formálunk belőle, és kevés olajon, a serpenyőt sűrűn rázogatva ropogósra sütjük.

Lecsepegtetjük, majd a forró levessel tálaljuk.


És az ölelések! Egy ölelés Anditól, egy ölelés Anikótól :-) Nagyon köszönöm - az ölelést is, a nagyon kedves szavakat is!




S ha nem is ölelek meg most személy szerint senki kiválasztottat, hallgassátok Ákost, aki csak annyit mond: Ölelj meg újra!




2011. február 19., szombat

Banános csokitorta




Azt kell mondjam, az utóbbi idők egyik legjobb csokitortája! Ha nem a legjobb :-)

Egy kávés brownie már önmagában főnyeremény - most viszont sikerült tovább fokozni az élvezetet kakaós tejszínnel és banánkarikákkal. S persze az elmaradhatatlan csokimáz, mely most egy főzött verzió, mert kifogyott itthonról mindenféle táblás csoki - igen, néha ilyen is előfordul :-DD

A torta már frissen is igen-igen finom, de másnap, ha kellőképpen összesimultak az ízei... 

Mennyország.



Banános csokitorta


Hozzávalók:

A kávés brownie-hoz:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 banán

A főzött csokimázhoz:

  • 5 ek. cukor
  • 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. víz
  • 5 dkg vaj


A krémmel kezdjük, mert hűlnie kell. A tejszínt összekeverjük a cukorral és a kakaóporral, majd kevergetve 2 percig főzzük. Langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy éjszakára is. Kihűlés után sűrű, majdnem kenhető állagú krémmé szilárdul.

A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

A hideg kakaós tejszínből robotgéppel néhány perc alatt habot verünk. Nem lesz a megszokott légies tejszínhab, inkább főzött krémhez tudnám hasonlítani.

A brownie alsó lapját megkenjük a tejszín felével, sűrűn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.

Elkészítjük a csokimázt. A cukrot összekeverjük a kakaóporral, majd a vízzel, kis lángon kevergetve néhány percig főzzük, míg kicsit besűrűsödik és a cukor elolvad. Hűlni hagyjuk, majd mielőtt teljesen elhűlne, belekeverjük a vajat.

Leöntjük vele a tortát, egyenletesen elsimítjuk az oldalán is, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.




2011. február 17., csütörtök

2011. február 16., szerda

Almás-camembertes melegszendvics



Az alma és a camembert jó barátok :-) Barátságukat kitűnően bizonyították egymás hegyére-hátára pakolva, sütőben összesütve.

Különleges, finom falatok percek alatt - ha már végképp kifogytunk az ötletekből!




Almás-camembertes melegszendvics


Hozzávalók:


  • 4-6 szelet kenyér
  • vaj
  • 4-6 szelet sonka
  • 1 korong camembert (125 gr)
  • 1-2 alma


A kenyereket megvajazzuk, ráfektetjük a sonkaszeleteket, a vékony cikkekre vágott, megmosott almát, végül beborítjuk a szeletekre vágott camembert sajttal.

Forró sütőben a sajt olvadásáig sütjük.

Ennyi. Lehet vacsorázni, mondjuk egy bögre forró tea kíséretében :-)


Jó étvágyat!


2011. február 15., kedd

A csodás citrom

Dóritól érkeztek az alábbi, figyelemfelkeltő sorok - olvassátok, böngésszétek, mi mindenre jó a citrom a hagyományos felhasználásán túl!




9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószereket
 

A citrom friss illata biztos neked is a tisztaságot juttatja az eszedbe. És ez nem csak illúzió: magas illóolaj- és savtartalmának köszönhetően a citrom a legeslegjobb természetes illatosító-, tisztító- és fertőtlenítőszer!
1. Illatosít
A citrom különleges, üde illata napokig belengi a szobát. Ehhez nem is kell mást csinálnod, mint moss meg egy-két darab citromot, helyezd őket egy tálba, esetleg egy dekoratív pohárba, tányérra vagy gyertyatartóba, és várd meg a hatást. Egy friss citrom akár 2-3 napig is onthatja magából a friss aromát, ráadásul utána még mindig használhatjuk ételbe, italba, vagy akár további háztartási teendőkhöz is.
2. Fényesíti a fémet

A fémtárgyak fényesítéséhez és tisztításához sem kell, hogy vegyszereket használj! Citromlével újjávarázsolhatod a különböző fémeket, rezet, krómot vagy bronzot, evőeszközöket és dísztárgyakat is. A citrom ugyanis magas savtartalmának köszönhetően képes a zsíros és más szennyeződéseket eltávolítani. A fényesítéshez és tisztításhoz nem kell mást tenned, mint félbevágni egy citromot és azzal bedörzsölni a fémeket. Fokozhatod a hatást, ha a fél citromokat sóba mártod dörzsölés előtt.
3. Fertőtleníti a mikrót
Ki szeret mikrót tisztítani? Senki. A mikrohullámú sütőben ráadásul nehezen elérhető helyen is megtalálhatóak a szennyeződések, amelyek rászáradnak a falra vagy az ajtóra. Nem beszélve arról, hogy ezek micsoda baktériumtenyészetek lehetnek. És itt jön képbe a citrom! Nem kell mást tenned, csak egy citromot nagyon vékony szeletekre vágni, egy mikrózható tálba tenni és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat tedd a mikrosütőbe, és egy percig magas fokozaton melegítsd, majd töröld át a mikrót egy szivaccsal. A citromos, forró gőz hatására a rászáradt szennyeződések feloldódnak, a baktériumok pedig elpusztulnak. Vegyszerek nélkül!

4. Eltávolítja a szappanlerakódást

A fürdőszobában a mosdó és a kád környékén a szappanlerakódás okozza a legtöbb fejtörést. A szennyeződést ugyanis csak erős tisztítószerekkel és fárasztó súrolással lehet maradéktalanul eltávolítani. Vagy citrommal... Turmixolj össze alaposan hat citromot, szőrőstől-bőrőstől, majd öntsd az egészet egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a makacs lerakódást. A tömény citrom ráadásul nemcsak a szappanmaradékokat, hanem a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag.
5. Hatásos mosogatószer

Ha esetleg elfogyott mosogatás közben a mosogatószered, akár citrommal is pótolhatod. A koszos edények tisztításához vágj félbe egy citromot, és szórj szódabikarbónát a vágásra, ezután mosogatószivacsként használhatod a citromot. A citromsavnak köszönhetően a porcelánok, kerámia- és üvegedények cseppmentesen tiszták, az evőeszközök, a serpenyők, lábasok és fazekak pedig zsírmentesek és csillogóak lesznek. És a kezedet sem szárítja ki, mint egyes mosogatószerek.
6. Illatossá varázsolja a mosott ruhát
Egy kis citrommal segíthetsz a mosószerednek és az öblítődnek, hogy tisztábbak és illatosabbak legyenek a frissen mosott ruháid. Ha áztatásra van szüksége a szennyesednek, adj az áztatóvízhez egy evőkanál citromlevet. Ha az öblítődet szeretnéd felturbózni, akkor az öblítőszerhez adj egy evőkanálnyit a citromos léből, de akár a mosószeredhez is adagolhatsz belőle. A citromsav áldásos hatásai mosásnál is remekül kamatoztathatók, eltávolítja a nehezen kezelhető szennyeződéseket, frissebbé és illatosabbá varázsolja a textíliákat, ráadásul a mosógépben lerakódott vízkövet is feloldja.
7. Ablakot pucol

Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogóvá varázsolja a citromlé. Önts négy evőkanál - lehetőleg frissen facsart - citromlevet fél gallon vízhe, és már készen is van a garantáltan vegyszer- és adalékanyag-mentes ablakpucoló folyadékod. Spricceld az üvegre, majd töröld le egy ablaktörlő kendővel vagy szivaccsal. A citromos víz sokkal szebbé, csillogóbbá teszi az üveget, eltünteti a port, az esőcseppeket és a koszt is, a hatása pedig lényegesen tartósabb.
8. Fertőtleníti a vágódeszkát
A fából és műanyagból készült vágódeszkákat is imádják a baktériumok, a késsel "okozott" vágások a kedvenc lakóhelyeik közé tartoznak. Egy fél citrommal azonban elzavarhatod a hívatlan vendégeket hosszú időre. Vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld be vele a deszka mindkét oldalát, és hagyd állni legalább 10 percig, mielőtt lemosod. A citromsav tisztít és fertőtlenít, még a vágásokban is.
9. Nehezen tisztítható helyekre is "befér"


Egy speciális, citromos keverékkel a legnehezebben hozzáférhető zugokat és sarkokat is tisztíthatod és fertőtlenítheted. Készíts jól kenhető pasztát citromléből és boraxból, majd egy fogkefe segítségével a nehezen elérhető helyekre is felviheted a tisztító és fertőtlenítő keveréket. Hagyd hatni a pasztát 5-10 percig - tovább ne, nehogy rászáradjon -, majd töröld le alaposan egy nedves szivaccsal.


A természetes bőr- és hajápolás évszázadok óta ismert és kedvelt kelléke a citromlé, melynek segítségével otthon is egyszerűen készíthetünk szépségápolási szereket, többek között pakolásokat, samponokat és öblítőket. Olvassa el citromleves tippjeinket, és merítsen ötleteket a természetes szépüléshez!
Bőrfeszesítő

A citromleves fürdő segít bőrünk feszességének és tisztaságának megőrzésében: öntsünk forrásban lévő vizet fél kiló karikára vágott citromra, hagyjuk állni néhány órán keresztül, majd a levet öntsük bele a fürdővízbe!

Arcradír, arclemosó, arcpakolás

A tisztítás-tonizálás-bőrtáplálás folyamatának bármelyik lépését, de akár teljes arckezelést is végezhetünk citromlé segítségével. A sóból és citromléből kikevert citromradír nagyszerűen tisztítja az arcbőrt és a pórusokat. A feszesítésre és a faggyúmirigyek működésének csökkentésére citromos arclemosót használhatunk: keverjünk össze egy kevés joghurtot némi citromlével, és ezzel tonizáljunk. A rugalmas és sima arcbőrért citromos-tojásos arcpakolással zárhatjuk a sort: ehhez mindössze néhány csepp citromlé, egy kevés reszelt citromhéj és egy tojás felvert habja szükséges.
Sampon

A citromlé kiválóan alkalmas hajunk ápolására is. A tojásos-citromos sampon természetes fényt ad a hajnak. Elkészítéséhez keverjük össze egy citrom levét egy egész tojással, pár csepp ilóolajjal.  A hajmosás utáni citromleves vagy almaecetes hajöblítés - fél citrom levének vagy 3 ek. almaecetnek és fél csésze kamillatea vagy langyos víz keverékével - csillogóan selymessé varázsolja, és egyúttal fixálja is a hajat. Variáció szőkéknek: fél liter vízhez adjuk egy egész citrom levét és némi ecetet. Hajmosás és balzsamozás után öblítsük át vele a szőke hajat, ami ragyogó színt kölcsönöz neki.

2011. február 14., hétfő

Bakonyi halszeletek... + díjak



... Szigetházinak álcázva.

Jelentős árengedménnyel kínálta az egyik multi a pangasius nevű halat, vettünk egy zacskóval. Szeretem, mert szálkamentes, harapható húsa van, ami sütés közben sem esik szét vizes cafatokra, az íze is viszonylag semleges, jól fűszerezhető.

Odáig rendben voltam agyilag, hogy bakonyi módra szeretném, jó kis gombamártással, de se rizshez, se tésztához, se semmihez nem volt kedvem.

Végül jött a villanás: Szigetházi szeletnek fogom elálcázni, leveles tészta közé rétegezve az elősütött halat és a gombamártást! 

Szerénytelen vagyok, de baromi jó lett!




Bakonyi halszeletek Szigetházinak álcázva

Hozzávalók:

  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • 75 dkg tengeri halfilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg friss gomba
  • 5-6 dl tejföl
  • 2-3 ek. liszt
  • ízlés szerint halfűszer
  • 1 tojás
  • só, bors, pirospaprika


A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, és 1/3-2/3 arányban kettévágjuk. Egy kisebb méretű tepsit kibélelünk előbb sütőpapírral, majd a nagyobbik tésztaféllel úgy, hogy körben pereme is legyen.

A halat megmossuk, leszárítjuk, tenyérnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk, és pici olajon elősütjük, épp csak kérget kapjon.

A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, zsírjára pirítjuk. Meghintjük 1 ek. liszttel, 1 percig kevergetve átpirítjuk, hogy a liszt elveszítse nyers ízét, végül 2 dl tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, jól kiforraljuk.

A maradék tejfölben elkeverjük az egész tojást, sózzuk.

Összeállítjuk az ételt: a tepsit már kibéleltük a tésztalap nagyobbik felével. Megkenjük a tojásos tejföl kb. kétharmadával. Ráfektetjük az elősütött halszeleteket, majd ráhalmozzuk a tejfölös gombamártást. Befedjük a kisebbik tésztalappal, melynek tetejét megkenjük a maradék tojásos tejföllel.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.



És a díjak, végre eljutottam idáig :-)


Ildytől, aki éppen igen nagy fába vágta a fejszéjét - hajrá Ildy, váljanak valóra az álmaid!!!


Ízlésszindrómától, akinek viszonzom is a bókját: jól élnék nála, annyira a szájízem szerint szokott alkotni :-)
Egy baráti ölelés az aranykezű Dittától, akinek a tortáitól teljesen kész vagyok :-), és egy négy-gyerekes anyukától, akinek mindig élvezettel olvasom az írásait :-)





Hobbychef-től egy kreatív díj :-)



Nagyon köszönöm mindannyiótoknak, s bár személy szerint nem adom tovább, de vidám hétfőt kívánok minden kedves idelátogatónak - akár Valentin nap alkalmából is :-)))



2011. február 10., csütörtök

VKF!40 - Bounty-fánk

Uramisten, már a 40. VKF!

Térdig járunk a farsangi szezonban, és Anita kitűnően meg is lovagolta a témát: süssünk fánkot!

Sütöttem nemrég rendes, olajban sült, szalagos fánkot - amit egész egyszerűen a villám sebességével tüntettünk el. Zuram szemrehányóan kérdezte tőlem: miért nem csinálsz ilyesmit sűrűbben? :-)

Lássunk egy másik fánkot, nagyon magabiztosan égetett tésztának gyürkőztem neki. Egy hajnali kelés után,  Zuram otthonról el, én pizsamában, szemüveg nélkül... Így történhetett, hogy az első adag tészta a kukában landolt, optikai segédeszköz nélkül egész egyszerűen elnéztem a liszt mennyiségét. Közelebb hajoltam az újsághoz - és szentségeltem. Kuka.

Csakazértis második nekifutás, és sikerült is a tészta! Klasszul!

Mondom a többi tartozékot is: minimális porcukorral felvert kókuszos tejszín és persze az elmaradhatatlan csokiöntet. 

Kókusz- és csokiimádóknak kötelező műsorszám! És ne féljünk az égetett tésztától, szemüveg nélkül is sikerült :-DD




Bounty-fánk

Hozzávalók kb. 12 fánkhoz:

A tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 7-8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1 ek. porcukor
  • opcionálisan 2-3 ek. kókuszlikőr

A csokiöntethez:

  • 8-10 dkg csokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • kókuszreszelék


A töltelékkel kezdjük - előző nap. A tejszínt összekeverjük a kókuszreszelékkel, esetleg kókuszlikőrrel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a tejszín átvegye a kókusz ízét.
Másnap leszűrjük, és habbá verjük 1 ek. porcukorral.

A tésztához felforraljuk a vizet és a tejet a vajjal és a csipet sóval. Ha forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük a tűzön hagyva az edényt, míg a massza egész tömbbé össze nem áll, és egy vékony fehér réteg nem keletkezik a lábas alján.

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és rögtön beledolgozunk egy tojást. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzáadjuk és simára keverjük benne a maradék két egész tojást.

Habzsákból kellett volna kis halmokat nyomni sütőpapírral borított tepsire, hát ez nem jött össze. Viszont simán két tenyér között helyes kis gombócokat sikerült gömbölyíteni a tésztából, és ezeket lepakolni a sütőpapíros tepsire.

A sütőt előmelegítjük 225 fokra, aljában egy pikszis vízzel. A gombócokat 20-25 perc alatt megsütjük, de figyelem, közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

Ha megsültek a fánkok, még forrón levágjuk a kalapkájukat, és hűlni hagyjuk.


Ha teljesen kihűltek, habzsák segítségével megtöltjük a kókuszos tejszínhabbal, és megcsurgatjuk a tejszínnel összeolvasztott csokoládéval. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel - és készen is vagyunk!



Ihlet: Tina Konyha 2008/9



2011. február 8., kedd

Lahmacun



Edit barátnőm küldött a minap egy linket, amire nemes egyszerűséggel csak annyit mondtam: űűűűűűűűűűűűűűűű...

És fordítást kértem :-)

Olyasmi, mint a török pizza, fűszeres húsraguval a tetején. De itt a tészta szinte papírvékony, és serpenyőben sül. 

4 perc alatt darabonként.

Elárasztva az egész lakást mámorító illatával. Előző este előkészítettem mindent, másnap szűk fél óra alatt káprázatos reggelit prezentáltam.

Ki ne hagyjátok!




Lahmacun


Hozzávalók 5 db-hoz:

A tésztához:

  • 1,6 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • 1/4 élesztő
  • 1/2 kk cukor
  • 1/2 kk só

A fűszeres húsraguhoz:

  • 12,5 dkg darált marha/marha-sertés/bárányhús
  • 1 dobozka sűrített paradicsom
  • 1 paradicsom
  • 1 kápia paprika (nálam most marinált)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • oregánó
  • friss petrezselyemzöld
  • esetleg kevés erőspaprika

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe rakjuk, dagasztjuk-kelesztjük. Én  most dagasztás után egy éjszakára hűtőbe tettem, szép lassan gyönyörűen megkelt.

A húsragu hozzávalóit alaposan összekeverjük, ízlés szerint mérve hozzá a fűszereket - és minimum 2-3 órára - de jelen esetben ezt is egy éjszakára - hűtőbe tesszük, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
A megkelt tésztát 5 egyenlő részre vágjuk, lisztezett munkalapon egészen vékonyra nyújtjuk, papírvékonyságúra.

A húsragut is 5 részre osztjuk, és a tésztakorongot vékonyan megkenjük vele, 1 cm-t kihagyva a széléről, mintha pl. májkrémmel kennénk egy szelet kenyeret. Fontos, hogy vékonyan kenjük, mert nagyon rövid a sülési idő!

Serpenyőt forrósítunk, aminek ráilleszkedő fedője is van. Belehelyezzük a megkent tésztakorongot, és fedő alatt, közepes lángon 4 perc alatt egyesével készre sütjük.

Természetesen sütőben is elkészíthető, ilyenkor hagyjuk kicsit vastagabbra a tésztát, és 10-15 perc alatt készítsük el 200 fokon.


Frissen sülve meghinthetjük további friss petrezselyemzölddel, hagymával, paradicsommal, sőt friss citromot is facsarhatunk a tetejére!




2011. február 6., vasárnap

Céklás brownie



Nemrég vettem egy nagy levegőt - és 15 dkg céklát...

A viszonyunk egyáltalán nem nevezhető felhőtlennek. Mondhatni, kiver a víz a puszta gondolatától :-) 15 évesen egy iskola üzemi konyháján voltam 1 hónapos nyári gyakorlaton. Minden ipari mennyiségben készült - többek között az ecetes cékla is. Ketten voltunk diáklányok, és a konyha rettenthetetlen főnöke kiadta az utasítást nekünk: ott az a két mázsa cékla lányok, abból lesz holnap savanyúság! Készítsétek elő!

Rémálom. Megfőztünk 2 mázsa céklát egy irdatlan üstben. Lehűtöttük. Aztán megpucoltuk. Késsel, súrolókefével, foggal-körömmel, egy egész napon keresztül. Utána valahogy elment a kedvem a cékla szótól is :-D

Tettem próbákat azóta, hátha elmúlt a trauma. Nem lett kedvenc. Most újabb esélyt kapott a rettegett piros gumó - és több, mint másfél évtized után jelesre vizsgázott! Míg főtt és éreztem a szagát, addig húzgáltam az orromat rendesen, de miután bekevertem a tésztát és nyersen megkóstoltam, sehol nem volt a céklaíz! 

S miután megsült... Céklaíz továbbra sem fedezhető fel, ellenben lett egy szaftos, brutál csokoládés sütink, aminek a felét első felindulásból rögtön megettük még langyosan!

Ajánlom :-)





Céklás brownie


Hozzávalók:


  • 12,5 dkg főtt cékla
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg keményítő
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg darált mandula/dió
  • 2 tojás
  • 1/2 tk. vanília-kivonat


A céklát puhára főzzük - ez kb. 45 perc! Ha könnyen beleszalad a villa/hústű, leöntjük a főzővizét, langyosra hűtjük és meghámozzuk, majd pépesítjük. Késes betétű robotgéppel, villával vagy egyszerűen reszelővel.
A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a céklapürét, és a többi hozzávalót.

Simára keverjük.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, a csokoládés masszát belesimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Langyosan tálaljuk. Ha van otthon, elfér mellette egy gombóc vaníliafagyi is - nálunk jellemzően soha nincs.

Mennyei!




Forrás: Mindmegette

2011. február 3., csütörtök

Csodasajtos...



... néven vált közkinccsé a munkahelyemen. Szeretjük. Sütni is, enni is :-) Gyors, kiadós, olcsó.

Néhány hozzávalóból egy iszonyú finom sós rágcsa, az ízével a sajt milyenségétől függően játszhatunk.

És egy ötlet: ne féljünk a tetejére csonthéjasokat szórni! Diót, mogyorót, mandulát - bár elsőre biztos bizarrnak tűnik a szokott sajt/szezám/mák után. Nem-nem! Hisz ugye milyen finom az illatosra pirított dió? Vagy mogyoró? Na ugye :-) Tessék kipróbálni!




Csodasajtos


Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 5 ek. víz
  • 1 ek. 10%-os ecet
  • ízlés szerint só
  • tetejére: 1 tojás és durvára vágott csonthéjasok

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, meghintjük durvára vágott dióval, majd éles késsel/derelyemetszővel vékony rudacskákat vágunk belőle.

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük őket, és 180 fokosra melegített sütőben aranyszínűre sütjük.



2011. február 2., szerda

Február 2. - Medvenap!



Ma van a Medvenap!


A hagyományok szerint ha ma a barnamedve kibújik a barlangjából, és nem látja meg az árnyékát ,akkor kinn is marad, mert rövidesen megérkezik a tavasz. Ha ragyogóan süt a nap, és árnyékot lát, még visszabújik újabb 40 napra szundikálni - hosszú telet jósol.




Megnéztem az Időképet - az egész országban felhős az égbolt :-) Perverz módon ennek most nagyon örülök, hátha itt topog már a kertek alatt a tavasz!

Szép, szép ez a tél, persze. Zúzmarás köd van napok óta, lélegzetelállító mintákat rajzol a fákra, a bokrokra, mindenre, jégvirágot az ablakokra. Szeretem is nézegetni a fűtött lakásból.

De azt már kevésbé, amikor rétegesen felöltözve is szétfagyok. Amikor jégpáncél borítja az utakat, és lapos sarkú csizmában is tyúklépésben botladozom rajta, rettegve, hogy mikor vágom hanyatt magam rajta. Hiányzik a biciklim, ami téli álmát alussza a tárolóban. 

És hiányoznak a színek, az illatok. 



Remélem, a maci ügyes jósnak bizonyul idén, és mielőbb kitavaszodik :-)



2011. február 1., kedd

Aszalt barackos pulykamell

Na, ezt sem most ettük :-)


Nagy kedvencünk a gyümölcs-hús párosítás, ez meg itt egy különösen finom darab! A pulykamell omlósra sül a füstölt szalonnacsíkok alatt, és teljesen átjárják a fűszerek - fokhagyma, rozmaring, fehérbor!! - aromái.

Hidegen és melegen egyaránt kitűnő fogás!



Aszalt barackos pulykamell




Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell egészben
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 5-10 dkg füstölt szalonna
  • 2 ágacska rozmaring
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • só, frissen őrölt bors
  • opcionálisan chili


A pulykamellet megmossuk, leszárítjuk, éles késsel hosszanti irányban 3 mély vágást ejtünk rajta. A vágásokat szétnyitjuk, sóval, borssal - bátrak chilivel is - megszórjuk. Sűrűn teletömködjük barackkal, majd hústűvel/kötőspárgával formára igazítjuk a húst.

Beborítjuk vékonyra szeletelt füstölt szalonnacsíkokkal.

Tepsibe tesszük. Körészórjuk a fokhagymagerezdeket - nem kell meghámozni, elég, ha egy kés lapjával megroppantjuk. Aláöntjük a fehérbort, mellédobjuk a rozmaringágakat.

Fóliával lefedjük, és 1 órán át pároljuk. A fóliát levéve pirosra sütjük.

Krumplipürével tálaljuk.