2011. április 29., péntek

Boros-gyömbéres tarja

 
 
Olyan isteni volt karácsonykor a gyömbéres gőzben párolódó hal, hogy nem mehetett a recept a "levesbe". 

Próba tarjával, a párolóléből mártás - így is überfinom lett :-)

Ajánlom!





Boros-gyömbéres tarja


Hozzávalók:

  • 4 szelet tarja
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 db 10 cm-es gyömbérdarab
  • 1-2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • 1 púpos tk. keményítő


A tarjákat megmossuk, sózzuk, borsozzuk.

Van egy tepsim, aminek az aljába pontosan illeszkedik egy rács, azt használtam.

A gyömbért meghámozzuk, a lehámozott héját, a babérlevelet, a felkarikázott vöröshagymát, babérlevelet, bort és vizet a tepsi aljába pakoljuk-öntjük.

Ráillesztjük a rácsot, a rácsra tesszük a tarjaszeleteket, meghintjük a felkarikázott gyömbérdarabokkal.

Lefedjük, és a fűszeres gőzben hagyjuk min. egy órát.

Ha megpuhult, a párolólevét átszűrjük. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, a leszűrt fűszeres léhez adjuk, kiforraljuk, és a hússal, valamint tetszőleges körettel tálaljuk.






2011. április 26., kedd

Trikolór vagdalt




Igen, olyasmi, mint a nagy klasszikus Stefánia-vagdalt.

De szerintem annál finomabb, ízgazdagabb, látványosabb is. A belerejtett piros-fehér-zöld tetszés szerint variálható.

Piros: marinált paprika, sült paprika, kolbász...
Fehér: az ünnepek után maradt főtt tojás
Zöld: medvehagyma, ha még van, spenót, mángold, petrezselyemzöld...




Trikolór vagdalt


Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús sertés-marha vegyesen
  • só, bors
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma

Töltelék:

  • marinált paprika
  • néhány karika kolbász
  • főtt tojás
  • fél csokor medvehagyma


A darált húst összedolgozzuk a hagymákkal és a fűszerekkel. Se zsemle, se tojás nem szükséges bele. Egy nagyobb méretű alufóliát vékony megkenünk olajjal, és ujjainkkal szétlapogatjuk rajta a darált húsos masszát. Vigyázzunk, ne túl vékonyra, mert szakad!

Első rétegként jöhet a piros - paprika, kolbász -, utána a karikára vágott főtt tojás, végül a felcsíkozott medvehagyma.

Az alufólia segítségével feltekerjük a darált húsos alapot, mint egy beiglit, formára igazítjuk, majd tepsire emeljük. Tetejét meglocsoljuk parányi olajjal, s 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.




Tetszőleges körettel, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő!



2011. április 23., szombat

Kellemes húsvéti ünnepeket!


Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves Barátomnak és Olvasómnak!

 

2011. április 22., péntek

Sajtos rúd




Megszámlálhatatlan változat kering a neten vagy a családokban, ami a sajtos rudat illeti.

Ezt a verziót egyik kolléganőm hozta még márciusban a névnapjára - diszkréten zabáltam :-D Rögtön elkértem a receptet, de tudtam, hogy baj lesz belőle. Egyszerűen nem lehet vele leállni! 

Tökéletes az állaga, az íze, ropogós és omlós, nagyon sajtos! Húsvét előtt még bőven elkészíthető, azt tapasztaltuk, minél tovább áll, annál finomabb. De ha most megsütjük, érdemes adagot duplázni, mert mindenki rá fog járni, és nem marad a locsolóknak :-))



Sajtos rúd


Hozzávalók kb . 4 gáztepsinyi adaghoz:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír (!)
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kis doboz tejföl (175 gr)
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan)

Tetejére:
  • 1 tojás
  • 10 dkg sajt

A tészta hozzávalóit (nem tévedés: tényleg nincs benne tojás!) elmorzsoljuk, majd a végén adjuk hozzá a tejfölt, és min. 3 órára, de akár egész éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. 

Pihenés után lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 

Tetejét megkenjük felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal, és derelyevágóval/pizzavágóval/éles késsel hosszú, vékony csíkokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szálakat, és 180 fokos sütőben aranyszínre sütjük.





2011. április 19., kedd

Húsvéti ajánló




Kriszta hívott játékba, hogy sok más kedves blogtársammal együtt ajánljak én is finomságokat húsvétra, megkönnyítendő a vendéglátók készülődését, a tervezgetést.

A szabályok értelmében további 10 bloggert kellene felkérnem hasonló ajánló elkészítésére - de  szinte már teljesen körbejárt. Akinek esetleg inge, kérem vegye magára :-)

Hétvégére az időjósok gyönyörű időt ígérnek, arra buzdítok mindenkit, hogy családdal, barátokkal kerekedjen fel, irány a kert vagy a telek, elő a bográcsot és a grillszerszámokat - élvezzük a tavaszt a szabadban!



Húsvéti ajánló


























Vidám, stresszmentes készülődést!





2011. április 17., vasárnap

Rumos meggyes diótorta




A hétvége süti nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül :-DDD

Ez a torta egy főnyeremény! A tésztája már önmagában megállja a helyét, olyasmi, mint egy finom gyümölcskenyér - almával, roppanós dióval és fahéjjal.

A tetején étcsokoládés tejszínhab, s a lágy habban édes meggyszemek kontra illatosra pirított, ropogós diódarabok.

Hmmmmm...




Rumos-meggyes diótorta


Hozzávalók egy 22 cm-es torta/piteformához:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg pirított, darált dió
  • 1 kk. fahéj
  • fél cs. sütőpor
  • 1 lötty vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 nagyobb alma
  • 14 dkg liszt


A krémhez és a rakományhoz:

  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg meggybefőtt (esetleg friss meggy)
  • 3-4 ek. rum (nálam 2 tk. rumaroma)
  • 5 dkg pirított dió



A csokis tejszínhabbal kezdjük, mert hűlnie kell. A tejszínt kis lángon vagy mikróban felmelegítjük a csokoládéval és a rummal/rumaromával, simára keverjük, és hűtőbe téve teljesen hidegre hűtjük. Hűlés után robotgéppel kemény habbá verjük.

A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával, hozzáadjuk a vaníliát, a meghámozott és durvára reszelt almát.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a fahéjat, darált diót, csipet sót, és a tojásos masszához keverjük.

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. Egy kapcsos tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral/a piteformát kivajazzuk és lisztezzük, belekanalazzuk a tésztát, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).

Ha készre sült, rácsra borítjuk, hogy alul-felül hűlhessen.

A meggybefőttet lecsepegtetjük. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, durvára vágjuk.




Ha teljesen áthűlt a tészta, rákanalazzuk a csokoládés tejszínhabot, a kanál hátával mélyedéseket nyomogatunk bele. Kirakjuk meggyszemekkel és meghintjük a pirított dióval.

Azonnal fogyasztható.



Ötlet némi változtatással: NLK 2011. március



2011. április 14., csütörtök

Csirkepaprikás pite

Csirkepörkölt, s kimaradt egy egész comb. Senkinek sem kellett, de kaját nem dobunk ki.

Túrós-húsos piteként nyert új értelmet az élete, s így is felettébb szimpatikus arcát mutatta felénk! Langyosan és hidegen is tuti finom volt!




Csirkepaprikás pite


Hozzávalók:


A tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
só, bors
2 ek. jéghideg víz


A töltelékhez:

  • maradék pörkölthús, jelen esetben egy egész csirkecomb
  • 2 dl pörköltszaft
  • 25 dkg túró
  • 1 ek. tejföl
  • 2 egész tojás
  • só, bors szükség szerint
  • 1 gerezd fokhagyma opcionálisan


A tésztával kezdjük, mert pihennie kell. A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, vagy késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük. Összegyúrjuk a tojássárgájával, sóval, borssal és a vízzel. Hurkát sodrunk belőle, majd korongokra vágjuk.

Egy piteformát kikenünk vajjal. A tésztakorongokkal kirakosgatjuk, mintha puzzle lenne, majd ujjainkkal összenyomogatjuk a korongokat - így bélelve ki a formát nyújtófa használata nélkül. Hűtőbe tesszük minimum 30 percre.

A töltelék pofonegyszerű. Villával összetörjük a túrót. Hozzáadjuk a pörköltszaftot, a két tojást, a tejfölt, végül a kis falatokra vágott húst. Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk - a túró elég sok ízt felvesz, nekem kellett bele mindkét fűszer! Esetleg egy gerezd fokhagymával ráerősíthetünk az ízekre!

A kihűlt pitetésztát villával megszurkáljuk, és 180 fokra melegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Még forrón átkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével, ami azonnal megszilárdul rajta, így akadályozva meg, hogy a töltelék később teljesen eláztassa az omlós tésztát.

Az elősütött tésztakéregbe öntjük a húsos-túrós tölteléket, majd további 30-40 perc alatt (sütő függő) készre sütjük. Ha a széle kissé már megpirult, de a közepe még picit remegős, készen van.

Hagyjuk hűlni, így a benne lévő hő még tovább dolgozik. Kb. 10 perc után tortaszerűen szeletelhető.




Tejfölpamaccsal vagy nagy tál friss salátával csodás vacsora!


Ihlet: Stahl Judit

2011. április 12., kedd

Citromos-rozmaringos hal



Papírban sütve, mintha egy extra méretű szaloncukor volna :-) 

Egyszerű, letisztult ízek, egy halat nem is kell túlbonyolítani szerintem. Egy-két fűszer, a szinte szentírás citrom és kész is. Ez a papírburkos sütés pedig nagy találmány! Saját gőzében párolódik a hal, plusz a zárt "térben" teljesen átjárja a húsát a fűszerek íze!

Ajánlom - hisz legendásan kevés hal kerül az asztalra! Gyors és egészséges fogás hétköznapokra.

A remek ötletért köszönet Mézeséletnek :-)




Citromos-rozmaringos hal
Hozzávalók:

  • 0,5 kg fagyasztott haltörzs (pl. hekk)
  • 1 citrom
  • néhány ág friss rozmaring
  • só, bors
  • pici olaj

A halakat felolvasztjuk, megtisztítjuk - levágjuk az uszonyokat, ha van, kivesszük a belső részeit, megkapargatjuk, nehogy pikkely maradjon rajta.

Meghintjük sóval és borssal.

Sütőpapírból megfelelő méretűt tépünk, hogy bele tudjuk göngyölni a halakat, adagonként két darabot.


A citromot alaposan megmossuk, héját ráreszeljük a halra, majd a levét is ráfacsarjuk. Melléteszünk 1-1 ágacska rozmaringot, pici olajat csurgatunk rá, majd feltekerjük a hallal megrakott sütőpapírt, s két végét megcsavarjuk, mintha szaloncukor lenne.




200 fokos sütőben süssük kb. 20-25 percig - a halak nagyságától függően.

Tetszés szerinti körettel illetve további friss citrommal tálaljuk.

2011. április 10., vasárnap

Dundira töltött karaj :-)




Ha vasárnap, a családok jelentős hányadánál kerül rántott hús az asztalra.

Íme egy izgalmas, ízekben bővelkedő variáció, amit ráadásul olajszag ide vagy oda, serpenyőben, néhány perc alatt sütöttem pirosra! Egész egyszerűen nem volt szívem a sütőben szárítani azt a gyönyörű karajt - és igazam lett :-) 

Szaftos, laktató, más dimenzió - mégis hagyományos, vasárnapi rántott hús!




Dundira töltött karaj


Hozzávalók:

  • 8 szelet karaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors

Panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa


A karajt szeleteltessük fel a hentessel: csak minden második szeletnél vágja át teljesen a húst, így egy klassz, pillangó alakú hússzeletet kapunk, amit egyszerűen álomkönnyű megtölteni. 

Némi klopfolás fólia alatt, só, bors, majd tegyük félre addig, míg elkészül a töltelék.


A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, olajon megpároljuk. Rádobjuk a tisztított, szeletekre vágott gombát, hagyjuk addig a tűzön, míg a levét elfővi. Ekkor adjuk hozzá a csíkokra vágott húsos szalonnát és a zöldborsót, öntsük fel borral, és hagyjuk zsírjára sülni. A bor zamata kellemesen átjárta a tölteléket... Sóval, borssal ízesítjük.

A hússzeleteket kiterítjük. Egyik felére halmozunk a töltelékből, ráhajtjuk a másik felét, fogvájóval összetűzzük, szét ne nyíljon. Hagyományos módon panírozzuk, majd bő, forró olajban oldalanként néhány perc alatt aranyszínűre sütjük.



A zöldborsó miatt tálaljuk stílszerűen rizibizivel és öblítsük le a maradék fehérborral!


2011. április 7., csütörtök

Francia sajtos rétes




Hisz ki mondta, hogy egy rétesnek édesnek kell lennie?

Ez a harapnivaló egyszerűen csodálatos! Fűszeres túró, olvadozó sajt, sonkacsíkok - ropogós tésztaköntösben.




Egyszerűen ellenállhatatlan!





Francia sajtos rétes


Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 25 dkg túró
  • 1/2 fej lilahagyma/1/2 csokor medvehagyma
  • só, bors
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 1 marék mandulaszirom (opcionális)


A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. Keresztben vágjuk ketté.

A túrót keverjük össze sóval, borssal, felaprózott lilahagymával/medvehagymával, és a tojás egy részével (egy picit tegyünk félre, hogy le tudjuk majd kenni a tetejét sütés előtt). Mintha egy körözöttet készítenénk.

A sajtból vágjuk vékony lapocskákat, a sonkát csíkozzuk fel.

Az egyik tésztalapot kenjük meg a fűszeres túró felével, rakjuk ki egyenletesen sonka- és sajtdarabokkal (az egész mennyiség felével). Tekerjük fel, mint egy beiglit, helyezzük tepsibe. Hasonlóképpen járjunk el a másik tésztalappal is.

A tetejét kenjük le a maradék tojással és hintsük meg mandulaszirommal.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd kb. 25 perc alatt süssük ropogós aranyszínűre a réteseket.

Hagyjuk kissé hűlni, majd rézsútosan felszeletelve, langymelegen tálaljuk.



2011. április 4., hétfő

Mustáros-tejfölös májragu

Visszakerestem: még februárban (!) láttam Katánál ezt a receptet, és rögtön el is készítettem - azóta itt szundikált a gépen a fotó...

Csirkemellről májra hangszereltem, így természetesen a fűszerezés is változott picit, de a lényegen persze mit sem változtatott: könnyű, gyors és irgalmatlan finom ebéd kerekedett belőle!

Ajánlom :-)



Mustáros-tejfölös májragu


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor (mehet vízzel is)
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek. mustár
  • 1 púpos tk. keményítő
  • 1 mk. cukor
  • olaj
  • só, bors
  • majoranna
  • kakukkfű


A májat megtisztítjuk a hártyájától és az oda nem illő részeitől, falatnyi darabokra vágjuk.

A vöröshagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a májfalatokat, fehéredésig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük fehérborral/vízzel.

Ízlés szerint fűszerezzük: só (nyugodtan, hisz szárnyasmáj, nem fog megkeményedni!), bors, majoranna, kakukkfű, parányi cukor - a mustár fanyarságát tompítandó. Néhány perc alatt készre főzzük.

A keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a mustárral, a hagymás-boros májhoz adjuk, kiforraljuk.

A tésztát a csomagolásán található előírás szerint kifőzzük, majd a májraguval tálaljuk.



2011. április 2., szombat

Fahéjas csokitorta




Hoztam egy sütit - hisz a hétvége még a Segítsütiről szól! Láttátok, micsoda mesebeli finomságok születtek? Aki teheti, licitáljon (pontosan ma éjfélig), hisz a befolyt összeggel - jelenleg közelíti az egy milliót! - a Down Egyesületet támogatják!

Az én sütim nem segít, maximum boldogságot okoz a fogyasztójának :-)

Még télen néztem ki Ildinyónál, gyönyörűséges volt, és amiben csokoládé és kandírozott narancshéj van, abból rossz dolog nem sülhet ki! 

Nagyon finom lett! A tésztája mint egy brownie, benne az éppen csak édes fahéjas tejszínhab... Hmmmm...

Az alaprecept 2/3-át sütöttem a 22 cm-es tortaformámban.





Fahéjas csokitorta


Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj
  • 20 dkg margarin
  • 14 dkg tejföl
  • 2 tojás
Töltelék:
  • 4 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1/2 tasak Zselatin Fix
  • 1 ek. őrölt fahéj
Tetejére: 

  • 20 dkg étcsokoládé/tortabevonó
  • 1-2 ek. olaj
  • kandírozott narancshéj

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban, majd egy másikban habosra-levegősre keverjük a nedves hozzávalókat. A száraz hozzávalókhoz adjuk a nedveseket, összekeverjük.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, illetve ha nagyon sülne a teteje (nekem igen), félidőben könnyedén borítsunk rá alufóliát.

Sütés után kapcsoljuk le a karimát, emeljük rácsra a tortát, és hagyjuk teljesen kihűlni. Vágjuk három lapra.

A töltelék nagyon egyszerű: a tejszínből verjünk kemény habot a porcukor hozzáadásával, végül adjuk hozzá a fahéjat és a Zselatin fixet. Töltsük be vele a tortalapokat, de hagyjunk belőle 2-3 evőkanálnyit a díszítéshez. Töltés után csattintsuk vissza a tortakarimát, és tegyük hűtőbe néhány órára a félkész tortát, hogy szilárdulhasson, dermedhessen.

A csokoládét/bevonót olvasszuk meg, majd vonjuk be vele teljesen a tortát.



Ha megszilárdult a csokoládé, díszítsük kedvünk szerint tejszínhab rózsákkal, kandírozott narancshéjjal, csokidíszekkel.