2012. július 10., kedd

Csokis-cseresznyés pite



A francia meggyes/cseresznyés pitéből kimaradt a képen is szereplő mennyiségű cseresznye :-) Fekete volt, mézédes, megdézsmáltuk alaposan amúgy nyersen is, aztán jött Zsófi csokis meggylekvárja, és a fejemben eldőlt a maradék cseresznye sorsa!

A pite tésztáját a GoodFood júliusi számából kölcsönöztem némileg újragondolva: diós omlós tészta narancshéjjal, reszelt gyömbérrel, és közte az őrületes csokoládés cseresznyelekvár!

Este lett kész, késő este, kibírtam, hogy nem kóstoltam meg a kész pitét (Zuram azért bevizsgálta!), de a lekvárfőző lábast titokban tisztára kanalaztam :-DD






Csokis-cseresznyés pite




Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:


A tésztához:


  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 14 dkg (por)cukor
  • 10 dkg darált mandula/dió/mogyoró
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 cm friss gyömbér/1 mk. gyömbérpor
  • narancslé


A töltelékhez:


  • kb. 50 dkg cseresznye, már magozottan mérve
  • 1 tábla étcsokoládé, min. 60%
  • narancslé
  • 1 ek. ételkeményítő


A lisztet szapora mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a lesikált narancs reszelt héját, a gyömbért, és annyi friss narancslevet, hogy összeálljon a tészta. Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás!

Min. 30 percre folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a "lekvárt". A maradék narancslevet lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét, és nagy lángon kevergetve szinte lekvárrá főzzük, ez kb. 20 perc. Cukrot nem tettem hozzá, mézédes volt a cseresznye, illetve ott az étcsokoládé kesernyés kontrasztja is! 

A keményítőt csöpp kis hideg vízzel simára keverjük, a cseresznyéhez adjuk, 1 perc alatt besűrítjük - így biztos nem fogja eláztatni a pitetésztát. Azon forrón beletördeljük a csokoládét, beleolvasztjuk, hűlni hagyjuk.

A kihűtött omlós tésztát kettévágjuk 2/3-1/3 arányban, s a nagyobbik felét kivajazott pitesütő formába nyújtjuk. Megszurkáljuk, sütőpapírral és sütőbabbal/rizzsel beborítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakon sütjük.

Elősütés után eltávolítjuk a nehezéket, belesimítjuk a csokis-cseresznyés tölteléket, majd a tetejét beborítjuk a kinyújtott kisebbik tésztadarabbal. A széleit óvatosan, villa segítségével összenyomkodjuk. A tetején érdemes 1-2 bevágást vagy díszítést ejteni, hogy a gőz eltávozhasson sülés közben. Lekenjük 1-2 evőkanálnyi tejjel, majd a pite pirulásáig, még kb. 20-25 percig sütjük.

Langyosan vagy hidegen - őrületesen finom :-)







10 megjegyzés:

  1. Álom torta:) Minden van benne ami számít:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez így egy találó megfogalmazás :-DDD

      Törlés
  2. Huh, már a meggyes-cseresznyés pitéd is nagyon tetszett, de ez a csokis mindent visz! :) Tavaly főztem csokis meggylekvárt, úgyhogy el tudom képzelni az ízét, tényleg őrületesen finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, akkor kb. el tudod képzelni az ízét :-))) Dobj hozzá össze egy könnyű omlós tésztát, aztán hajrá!

      Törlés
  3. Imádjuk a pitéket! Ennek a szépségességnek már a bevezetőjénél elolvadtam a gyönyörtől: diós omlós tészta gyömbérrel, narancshéjjal...és ráadásként a csokis cseresznyelekvár...hmmm...hová lehet még fokozni az élvezeteket?...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy hová? Hát ha itt áll az ember előtt, és bele lehet villázni ;-)))

      Törlés
  4. És ha sikerül az utolsó két marék cseresznyémet eléggé pépesre főznöm, akkor legénykém is megeszi, kisasszonykámat pedig bevezetjük a csokievés édes világába :D Nyammmmmmm!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Garffykám, turmixold le a cserkókat :-) A csokievés világát pedig csak támogatni tudom ;-)))

      Törlés
  5. Csodaszép:) És ez a lekvár istenien hangzik:)

    VálaszTörlés
  6. Vissza kellene fognom az édességeket... Akkor minek kattingatok ide? Hát,lehet ellenállni? :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.