2012. július 6., péntek

Francia meggyes/cseresznyés pite



Szinte az utolsó szem gyümölcsökből készült - de milyen jó, hogy elkészült!

Mama régi szakácskönyvéből származik a recept: Turós Emil, Turós Lukács - A mi szakácskönyvünk (1960.). Zseniális mű! Végigmegy a konyhai alapanyagok fajtáin, előkészítésen, bontáson, valamennyi ételfajtán, a végén befőzés/tartósítás és menüsorok az év minden szakára, egyszerű és ünnepi ajánlatokkal.




Mama 22 éves fiatalasszony volt akkor, és egészen biztos, hogy nagy hasznát vette a könyvnek, annyira részletesen, alaposan magyarázza a dolgokat, és annyira jó receptek szerepelnek benne. Érdekes, sosem kérdeztem meg tőle, valójában kitől is tanult meg főzni: mert szenzációsan jól főzött - de mióta az eszemet tudom, szakácskönyvet sosem láttam a kezében :-)

A pite pedig őrületesen finom! Alul egy omlós tésztaréteg, pici lekvár, majd egy citromos-diós piskóta, jó sűrűn megrakva fahéjas meggyel és cseresznyével.

Igazán érdemes bekapcsolni miatta a sütőt! Sőt! Ribizlivel és/vagy sárgabarackkal is elkészíthető ám!






Francia meggyes/cseresznyés pite


Hozzávalók egy kb. 20x30-as tepsihez:


Az omlós réteghez:
  • 20 dkg liszt 
  • 10 dkg vaj/zsír 
  • 5 dkg cukor 
  • 1 mk. sütőpor 
  • csipet só
  • 1-2 ek. tejföl
  • 5 dkg lekvár 
  • 3 cl rum

A diós-citromos piskótához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg morzsa
  • 5 dkg liszt
  • 1 mk. szódabikarbóna/sütőpor


A rakományhoz:

  • kb. 50 dkg meggy és/vagy cseresznye tisztán mérve
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg


Az omlós tésztával kezdjük: a lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral,  csipet sóval, összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.

Hűtőben  30 percig pihentetjük, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük.

Elősütés után azon forrón lekenjük a rummal elkevert lekvárral.

Míg az omlós tészta sül, elkészítjük a diós piskótát.

5 tojássárgáját 10 dkg cukorral, a citromhéjjal és a citromlével elkeverünk. 5 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk. 10 dkg darált diót, 5 dkg morzsát, 5 dkg lisztet, 1 mk. szódabikarbónát a kikevert tojássárgájához keverünk, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A lekvározott alapra simítjuk.

A meggyet/cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukrot fahéjjal és szegfűszeggel összekeverünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós tésztát.

180 fokos sütőben a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!!).

Kihűlés után kockákra vágva, esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.



13 megjegyzés:

  1. Hű Viki, ez mennyei! NAgyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta,csábitó:))

    VálaszTörlés
  3. Dió, rum, meggy.....nem kételkedem, hogy nagyon finom, és guszta is egyben! :)

    VálaszTörlés
  4. Jajj de szeretnék belőle! A recept fantasztikus, el is mentem!

    VálaszTörlés
  5. Vittem a receptet, ebből a szakácskönyvből sokat főzz, süss, mert ezek jók nagyon, sajna nekem nincs meg, és biztosan már nem is kapható, nem nyomják újra, pedig megtehetnék, sok mostani használhatatlan helyett:-)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon csábítóan hangzik,de én azt hiszem szilvával fogom tesztelni. :D

    VálaszTörlés
  7. Ez igen:) Csodaszép:) Most rögtön kérnék egy szelettel. Hiába a régi szakácskönyveknek nincs párja.

    VálaszTörlés
  8. Te azt írod, hogy őrületesen finom (amit el is hiszek:), de én meg azt írom, hogy őrületesen jól is néz ki!! :P Olyan finomakat készítesz!!

    VálaszTörlés
  9. Hmmmmm, de jó lenne most egy szelet belőle......

    VálaszTörlés
  10. Patentos az biztos! Nagyon jó párosok. Most a pudingos meggyes pitéd a nyerő nálunk, de lehet ezután ez lesz? Szerinted lehet befőttel is készíteni?

    VálaszTörlés
  11. Hű, nagyon jól néz ki! Tuti nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  12. Na jó... ez tényleg kínzás! A felszeletelt maradhat nálatok, de a vágódeszkán lévő rész legyen már az enyém :)))
    Jó kis receptkönyv lehet az :)

    VálaszTörlés
  13. Elkészítettem. http://vanilinsuti.blogspot.hu/2015/10/francia-meggyes-pite.html
    Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.