2012. július 22., vasárnap

Cukkinis-sajtos tésztaegytál




A GoodFood-ban igazándiból omlett néven szerepel - de én az omlettről automatikusan tojáslepényre asszociálok. Na innen a fura "fantázianév".

Maga az étel viszont szenzációsan jó: tartalmas, kiadós, intenzív sajtízű, s jó sok cukkinit lehet benne elrejteni különösebb feltűnés nélkül :-) Hús nincs benne, de nem is fogja hiányolni senki, ezt garantálom!

Ráadásul kitűnő hasznosítása lehet kimaradt főtt tésztának!




Cukkinis-sajtos tésztaegytál




Hozzávalók:


  • 30 dkg száraztészta, pl. fussili
  • 1 nagyobb cukkini, kb. 60-70 dkg
  • 4 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors


A sajtmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg aromásabb sajt
  • só, bors

Sütéshez:
  • 1 ek. vaj
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa


A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, leszűrjük.

A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymák héját lehúzzuk, a cukkinit alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hámozni nem szükséges.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelő durva fokán legyalult cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.


A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára kavarjuk, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel, végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Egy jénait kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.



2012. július 20., péntek

Sajtos-paradicsomos hal




Egy újabb elbűvölően egyszerű finomság Rachel Allen könyvéből!

Sajtos-tejszínes krémben sült hal- és paradicsomszeletek friss zöldfűszerekkel, ez megint maga a nyár szerintem :-)



Amit máshogy csinálnék: lapos tepsiben/jénaiban készíteném 1 rétegben (ez most több rétegű lett), és sülés közben jó sok levet engedett. El nem rontotta, sőt, de legközelebb így készítem!





Sajtos-paradicsomos hal


Hozzávalók:

  • 80 dkg halfilé (tőkehal, tilápia...)
  • 10-15 dkg aromás, reszelhető sajt
  • 1 dl tejszín
  • 5-6 db érett, kemény húsú paradicsom
  • 2 tk. (dijoni) mustár
  • só, bors
  • kakukkfű, oregánó
 

A körethez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dl kukoricadara
  • só, bors
  • 5 dkg feta


A halat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A tejszínt összekeverjük a mustárral, a reszelt sajttal, sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk.

Egy tűzálló tál/tepsi aljára simítjuk a tejszínes-sajtos keverék felét. Ráfektetjük a halszeleteket, a paradicsomkarikákat, meghintjük zöldfűszerekkel, és az egészet bekenjük a maradék sajtos krémmel.

180 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük, kb. 30 percig.

Addig elkészítjük a köretet: a tejet és a vizet együtt felforraljuk, fűszerezzük, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Addig főzzük takaréklángon, míg az összes folyadékot magába nem szívja, és keverés közben sűrűn pöfögni nem kezd.
Ekkor belemorzsoljuk a fetát, de már nem főzzük tovább.

A paradicsomos halszeleteket a lágy puliszkagaluskákkal együtt tálaljuk.



2012. július 17., kedd

Cukkinis-paradicsomos lepény



Nyáradta finomságokból egy rém egyszerű, percek alatt összedobható lepény. 

Friss paradicsom, zsenge cukkini, feta, zöldfűszerek és valami finom olaj, ennyi az egész - ezek együtt olyan jók, hogy a húsevő férfiaknak sincs utána hiányérzetük!

Könnyű vacsorának egy kis hűvös fehérborral tökéletes!






Cukkinis-paradicsomos lepény


Hozzávalók:


  • 1 cs. leveles tészta (50 dkg)
  • 4-5 érett, de kemény húsú paradicsom
  • 1 közepes nagyságú, zsenge cukkini
  • 1 fej lilahagyma (opcionális)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta
  • friss zöldfűszerek: oregánó, kakukkfű, bazsalikom...
  • néhány kanálnyi tökmag- vagy olívaolaj
  • kb. 1 tk nagyszemű (füstölt)


A leveles tésztát lisztezett munkalapon gáztepsi nagyságúra nyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagságúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

A zöldségeket megmossuk, vékony karikákra vágjuk, majd váltakozva sorban kirakosgatjuk vele a tészta tetejét.

Rámorzsoljuk a fetát, meghintjük az összetépkedett zöldfűszerekkel, a vékony szeletekre vágott fokhagymával, meglocsoljuk olajjal és itt-ott megszórjuk durva szemű sóval (óvatosan, hisz a feta alapban sós!). 



200 fokosra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta széle picit megpirul, addig a zöldségek is kellőképpen puhák, de még haraphatóak lesznek.

Szeletekre vágva tálaljuk.



2012. július 14., szombat

Fordított nektarinos sütemény



Egyszerű kevert sütemény, olyasmi, mint a méltán népszerű sárgabarackos-joghurtos pite.

Az extra annyiban áll, hogy a gyümölcsöt egy vajas-karamelles mázba forgatjuk sütés előtt, s így kerül a forma aljára - majd sütés után egyszerűen kifordítjuk, mint a tarte tatin-t.




A recept Rachel Allen könyvéből származik, s az alaprecept mind a fűszerezést, mind a gyümölcsöket illetően csodálatosan variálható, Rachel pl. almás-fahéjasat, és rebarbarás-gyömbéreset is ajánl, a kombinációk száma kb. végtelen :-)

Kóstoltuk frissen, langyosan, de érdekes módon nekem mégis inkább másnap ízlett jobban!




Fordított nektarinos sütemény


Hozzávalók egy 24 cm-es formához:


  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg (barna) cukor
  • 5-6 db érett, de kemény húsú nektarin
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 1 nagy tk. őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 2 dl író/aludttej/kefír
  • 0,75 dl olaj


A vajat megolvasztjuk, a cukor felével 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vastagabb cikkekre vágott nektarint. Egyszer átkeverjük, félretesszük.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót tálba szitáljuk. A tojásokat felverjük (nem kell kettéválasztani!), hozzáadjuk a maradék cukrot, a fahéjat, a kefírt és az olajat. 

Összekeverjük a száraz hozzávalókkal.

Egy kerek sütőforma alját sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a karamelles nektarint, majd rásimítjuk a fahéjas masszát. 180 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a közepe meg nem szilárdul - sütője válogatja, min. 30 perc, és tűpróba!

5 percet hagyjuk hűlni, majd tegyünk a sütőformára egy nagy tányért, és hirtelen mozdulattal fordítsuk ki a süteményt.

Melegen, langyosan, másnap hidegen is csodás, kínálhatunk mellé gombóc vaníliafagylaltot és/vagy puha tejszínhabot is!

Tipp&trükk: ha csak kapcsos tortaformánk van, sütés előtt kívülről burkoljuk be az alját-oldalát 2-3 rétegnyi alufóliával, hogy az esetleg szökni akaró karamell és gyümölcslé ne csurogjon szét a forró sütőben!




2012. július 12., csütörtök

Málnás-joghurtos hasáb




Ősöreg családi recept valamikor a '90-es évek elejéről, kézírásos jegyzet a vonalas füzetből :-)

Íze, könnyedsége élénken élt az emlékezetemben, így mikor málnához jutottam, nem volt kérdés, milyen formában végzi.

Légies, édes és savanykás egyszerre, villámgyorsan elkészíthető.

S málnával a legeslegfinomabb!






Málnás-joghurtos hasáb

Hozzávalók egy kb. 12x30 cm-es formához:

  • 1 nagy doboz natúr joghurt (450 gr)
  • 3 dl tejszín
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1 cs. Zselatin fix
  • 40-50 dkg málna

A joghurtot sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe borítjuk, a felesleges savót kb. 1 óra alatt lecsepegtetjük. Összekeverjük a cukorral és a vaníliával, valamint a lecsutakolt citrom reszelt héjával.

A lehűtött tejszínből kemény habot verünk.

A joghurthoz keverjük a Zselatin fix-et, majd apránként a kemény tejszínhabot, végül óvatosan beleforgatjuk a megmosott, lecsöpögtetett málna 2/3 részét.

Folpack-kal kibéleljük a formát úgy, hogy a szélein mindenhol túllógjon. A forma aljára szórjuk a maradék málnát, majd rásimítjuk a joghurtos habot. Befedjük folpack-kal, és hűtőben dermesztjük 4-5 órán át, de még jobb, ha egy éjszakán keresztül.

Másnap borítsuk hosszúkás tálcára, és felszeletelve, vagy háromszög alakúra vágva tálaljuk.

Mennyei :-)


2012. július 10., kedd

Csokis-cseresznyés pite



A francia meggyes/cseresznyés pitéből kimaradt a képen is szereplő mennyiségű cseresznye :-) Fekete volt, mézédes, megdézsmáltuk alaposan amúgy nyersen is, aztán jött Zsófi csokis meggylekvárja, és a fejemben eldőlt a maradék cseresznye sorsa!

A pite tésztáját a GoodFood júliusi számából kölcsönöztem némileg újragondolva: diós omlós tészta narancshéjjal, reszelt gyömbérrel, és közte az őrületes csokoládés cseresznyelekvár!

Este lett kész, késő este, kibírtam, hogy nem kóstoltam meg a kész pitét (Zuram azért bevizsgálta!), de a lekvárfőző lábast titokban tisztára kanalaztam :-DD






Csokis-cseresznyés pite




Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:


A tésztához:


  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 14 dkg (por)cukor
  • 10 dkg darált mandula/dió/mogyoró
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 cm friss gyömbér/1 mk. gyömbérpor
  • narancslé


A töltelékhez:


  • kb. 50 dkg cseresznye, már magozottan mérve
  • 1 tábla étcsokoládé, min. 60%
  • narancslé
  • 1 ek. ételkeményítő


A lisztet szapora mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a lesikált narancs reszelt héját, a gyömbért, és annyi friss narancslevet, hogy összeálljon a tészta. Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás!

Min. 30 percre folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük.

Addig elkészítjük a "lekvárt". A maradék narancslevet lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét, és nagy lángon kevergetve szinte lekvárrá főzzük, ez kb. 20 perc. Cukrot nem tettem hozzá, mézédes volt a cseresznye, illetve ott az étcsokoládé kesernyés kontrasztja is! 

A keményítőt csöpp kis hideg vízzel simára keverjük, a cseresznyéhez adjuk, 1 perc alatt besűrítjük - így biztos nem fogja eláztatni a pitetésztát. Azon forrón beletördeljük a csokoládét, beleolvasztjuk, hűlni hagyjuk.

A kihűtött omlós tésztát kettévágjuk 2/3-1/3 arányban, s a nagyobbik felét kivajazott pitesütő formába nyújtjuk. Megszurkáljuk, sütőpapírral és sütőbabbal/rizzsel beborítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakon sütjük.

Elősütés után eltávolítjuk a nehezéket, belesimítjuk a csokis-cseresznyés tölteléket, majd a tetejét beborítjuk a kinyújtott kisebbik tésztadarabbal. A széleit óvatosan, villa segítségével összenyomkodjuk. A tetején érdemes 1-2 bevágást vagy díszítést ejteni, hogy a gőz eltávozhasson sülés közben. Lekenjük 1-2 evőkanálnyi tejjel, majd a pite pirulásáig, még kb. 20-25 percig sütjük.

Langyosan vagy hidegen - őrületesen finom :-)







2012. július 9., hétfő

Blogkóstoló 4.! - játszótársak sorsolása!



Közhírré tétetik, hogy végre-valahára megtörtént a Blogkóstoló 4. fordulójának pársorsolása :-)

Az alábbiakban látjátok a párokat: az első oszlop tartalmazza a játékos nevét, a második oszlop pedig a játszótársa nevét és blogja elérhetőségét.


A posztok beküldési határideje 2012. augusztus 15.!




4Gyerek Éva
Adél (Afraa) Judit60
azŐrültSzakács IsaBella
Barbi Morzsóka
Béres Andi Kati
Böbe Édeskonyha
ChefViki Katucikonyha
Családi tűzhely Adél (Afraa)
Daniela Családi tűzhely
Édeskonyha Pipacs
Emi Lencsilány
Erika Váradi Zsolt
Éva Béres Andi
Évi Pixie Pie
Gabriella Trollanyu
Gerdi Konyhavirtuóz
Gionetta Böbe
HajniZoli Nyamm
Hankka HajniZoli
Inga Erika
IsaBella Panna
Judit60 4Gyerek
Kata Emi
Kati Barbi
Katucikonyha Gerdi
Konyhavirtuóz Hankka
Lencsilány Naspolya
Lilla Tündi
Marcsis Kata
ManóAnyó Marcsis
Morzsóka ManóAnyó
Naspolya Lilla
Nyamm azŐrültSzakács
Panna Okki
Okki Évi
Pinkóci  Vikvi
Pipacs Daniela
Pixie Pie Pinkóci 
Trollanyu Gabriella
Tündi Gionetta
Váradi Zsolt Inga
Vikvi ChefViki


Ebben a fordulóban 42-en játszunk, hasznos böngészést és jó kis sütés-főzést kívánok Mindenkinek :-)




2012. július 6., péntek

Francia meggyes/cseresznyés pite



Szinte az utolsó szem gyümölcsökből készült - de milyen jó, hogy elkészült!

Mama régi szakácskönyvéből származik a recept: Turós Emil, Turós Lukács - A mi szakácskönyvünk (1960.). Zseniális mű! Végigmegy a konyhai alapanyagok fajtáin, előkészítésen, bontáson, valamennyi ételfajtán, a végén befőzés/tartósítás és menüsorok az év minden szakára, egyszerű és ünnepi ajánlatokkal.




Mama 22 éves fiatalasszony volt akkor, és egészen biztos, hogy nagy hasznát vette a könyvnek, annyira részletesen, alaposan magyarázza a dolgokat, és annyira jó receptek szerepelnek benne. Érdekes, sosem kérdeztem meg tőle, valójában kitől is tanult meg főzni: mert szenzációsan jól főzött - de mióta az eszemet tudom, szakácskönyvet sosem láttam a kezében :-)

A pite pedig őrületesen finom! Alul egy omlós tésztaréteg, pici lekvár, majd egy citromos-diós piskóta, jó sűrűn megrakva fahéjas meggyel és cseresznyével.

Igazán érdemes bekapcsolni miatta a sütőt! Sőt! Ribizlivel és/vagy sárgabarackkal is elkészíthető ám!






Francia meggyes/cseresznyés pite


Hozzávalók egy kb. 20x30-as tepsihez:


Az omlós réteghez:
  • 20 dkg liszt 
  • 10 dkg vaj/zsír 
  • 5 dkg cukor 
  • 1 mk. sütőpor 
  • csipet só
  • 1-2 ek. tejföl
  • 5 dkg lekvár 
  • 3 cl rum

A diós-citromos piskótához:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg morzsa
  • 5 dkg liszt
  • 1 mk. szódabikarbóna/sütőpor


A rakományhoz:

  • kb. 50 dkg meggy és/vagy cseresznye tisztán mérve
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg


Az omlós tésztával kezdjük: a lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral,  csipet sóval, összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.

Hűtőben  30 percig pihentetjük, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük.

Elősütés után azon forrón lekenjük a rummal elkevert lekvárral.

Míg az omlós tészta sül, elkészítjük a diós piskótát.

5 tojássárgáját 10 dkg cukorral, a citromhéjjal és a citromlével elkeverünk. 5 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk. 10 dkg darált diót, 5 dkg morzsát, 5 dkg lisztet, 1 mk. szódabikarbónát a kikevert tojássárgájához keverünk, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A lekvározott alapra simítjuk.

A meggyet/cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukrot fahéjjal és szegfűszeggel összekeverünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós tésztát.

180 fokos sütőben a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!!).

Kihűlés után kockákra vágva, esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.



2012. július 4., szerda

Sopszka saláta




Lehet, hogy nem mindenki ismeri :-) Mi is csak akkor találkoztunk vele, amikor Bulgáriában jártunk, de azonnali szerelemre gyúltunk iránta!

A legenda szerint egy bolgár asszonyság találmánya, aki jócskán elkésve érkezett egy főzőversenyre. Mindösszesen annyi ideje maradt, hogy néhány friss zöldséget összeaprított és -kevert egy tálban, majd sirene sajtot morzsolt a tetejére. A zsűrinek olyan szinten elnyerte a tetszését, hogy neki ítélték végül a fődíjat.

Semmi öntet, semmi ízesítés, csak friss paprika, paradicsom és uborka, a tetején pedig mindenképpen sós (lében érlelt) sajt legyen, az említett sirene, vagy pl. feta.

Grillhúsok mellé csodálatos köret, de előételként, vagy ilyen hőségben egy nagyobb adagnyi akár főételként is megállja a helyét!




Sopszka saláta


Hozzávalók:

tetszőleges, kb. azonos mennyiségű
  • paprika
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • opcionálisan egy kis fej hagyma finomra vágva
  • morzsolt/reszelt sirene vagy feta sajt


A zöldségeket mossuk meg, vágjuk őket falatnyi darabokra, keverjük össze egy tálban. Igény szerint meglocsolható némi olívaolajjal, balzsamecettel.

Tálaláskor bőségesen szórjuk meg a tetejét a sajttal, s már fogyasztható is!




2012. július 2., hétfő

Fűszervajas sült hal




Vannak dolgok, amiket nem érdemes túlbonyolítani :-) Egyszerű sült halszelet, sós-borsos lisztbe forgatva, s azon forrón fűszervaj-koronggal megkoronázva. Isteni!

Válasszunk hozzá feszes húsú halat, nehogy sütés közben szétessen, s természetesen elkészíthető grillen is, liszt nélkül.

Ráadásul még  a konyhát sem melegíti fel, mert villámgyorsan elkészül :-)




Fűszervajas sült hal


Hozzávalók:

  • 80 dkg halfilé
  • 2-3 ek. liszt
  • só, bors
  • 1 citrom leve
  • sütéshez vaj + olaja


A fűszervajhoz:

  • 10 dkg puha vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint zöldfűszerek, nálam most petrezselyem, bazsalikom, oregánó
  • só, bors


Elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat összekeverjük a  citrom héjával, levével, a finomra vágott zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk.

Egy darab alufóliára halmozzuk, henger formára igazgatjuk, feltekerjük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A halfilét megmossuk, leszárítjuk, majd a sós-borsos lisztbe mártjuk, és oldalanként 1-2 perc alatt forró vaj-olaj keverékén megsütjük.

Azon forrón a halszeletekre helyezünk a fűszervajból 1-2 érmét, és tetszőleges körettel tálaljuk.