2012. november 30., péntek

Citromos-fokhagymás csirke


Újabb bizonyítéka annak a közhelynek, hogy sokszor a legegyszerűbb étel a legfinomabb!


Néhány hozzávalóból olyan illatos, zamatos fogást tálalhatunk, hogy a család minden tagja megnyalja utána mind a tíz ujját :-)



 

Citromos-fokhagymás csirke


Hozzávalók:


  • 1 kg-nyi - házi, kapirgálós - csirkehús (egész comb/alsó comb/felső comb/melle tetszés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • 2-3 ek. kacsazsír


A hagymás krumplihoz:

  • 1 kg krumpli
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. kacsazsír
  • só, bors



A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, majd egy evőkanálnyi felforrósított kacsazsírban átpirítjuk minden oldalát. Épp csak színt kapjon, nem cél a teljes átsütés!

Az elősütött húsdarabokat tepsibe sorakoztatjuk. Meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, hozzáadunk 2 evőkanálnyi kacsazsírt, a hús közé szórjuk a gerezdekre szedett, de meg nem pucolt fokhagyma gerezdeket, s 0,5-1 dl vizet (esetleg fehérbort!!!) aláöntve, fólia alatt kb. 50 perc alatt puhára pároljuk.

Fóliát levéve róla egészen ropogósra, pirosra sütjük, majd a sütés végén meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, és még a tepsiben összeforgatjuk az ízes pecsenyelével.

Míg a hús sül, elkészítjük a köretet. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd kacsazsírban, takaréklángon teljesen puhára pároljuk-sütjük.

A meghámozott krumplit kockákra vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, egy villával durvára törjük, nem szükséges pépesre, mint a pürénél. 

Összekeverjük a hagymás kacsazsírral, sózzuk, borsozzuk, majd a citromos csirkével, és a csodás ízű sült fokhagymagerezdekkel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október


2012. november 28., szerda

Kókuszkocka




Egy sütemény, aminek csak jót tesz az idő – ahogy múlik, egyre finomabb lesz. 

Egy sütemény, ami nélkül nálunk nem múlhatott el a Karácsony. 

Egy sütemény a Nagymamám konyhájából.




Kókuszkocka

Hozzávalók a tésztához:

  •  5 dkg vaj/margarin
  •  dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek. méz
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 cs. sütőpor
  • csipet só

A csokoládémázhoz:
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 púpos ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. rum/1-2 tk. rumaroma

·      
Ezen kívül:

  • 20 dkg kókuszreszelék


A puha vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, csipet sóval és a mézzel. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Egy igen sűrű, ragacsos tésztát kapunk végeredményként, amit sütőpapírral borított tepsibe simítunk-kenünk.

180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük (tűpróba!) Rácsra fordítjuk, hűlni hagyjuk.

Ha kihűlt, keskeny téglalapokat vágunk belőle.

A mázhoz nagyon gyenge lángon összeolvasztjuk a vajat/margarint, a cukrot, kakaóport és a rumot. Ha gyerekek is esznek belőle, használjunk rumaromát.

Ha sima csokoládékrémmé olvadtak a hozzávalók, két villa segítségével egyenként belemártjuk a süteménydarabokat, melyeket utána meghempergetünk a kókuszreszelékben.

Sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk őket, kicsit száradni-szikkadni hagyjuk, majd hűvös helyen tároljuk.







2012. november 27., kedd

Coco Choco Cubes




The time only makes this cake taste better, as the time goes so does it become more delicious. 

This cake has been an essential part of our Christmas holidays for a very long time. 

 I got the recipe from my Grandmother.





Coco Choco Cubes


Ingredients:

Dough:
  •         5 dkg butter 
  •         15 dkg sugar
  •         25 dkg flour
  •         2 tbsp honey
  •         1 dl milk
  •         2 packages baking powder
  •         1 pinch of salt
  •         1 egg
Chocolate glaze:
  •         20 dkg butter
  •         20 dkg sugar
  •         3 big tbsp dark cocoa powder
  •         3 tbsp rum or 1-2 tbsp rum aroma
Additionally:
  •         20 dkg coconut grating

Mix the soft butter with the sugar, honey and a pinch of salt until the dough gets creamy. Add the egg, milk and the flour mixed with baking powder in the end. 

You will get a sticky and thick dough which you have to spread it in an oven pan (covered with baking paper).

Bake it in the oven for 25-30 minutes (180 C) until it gets golden brown. After cooling down, cut it into small cubes.

Glaze: On small fire melt the butter, sugar, cocoa and rum. If the children will also eat from it, use rum aroma.
When it gets creamy, with the help of two forks dip the cubes one by one into the glaze. 

Right after the dipping, roll them in the coconut grating. Leave the cubes to dry on baking paper and store them in a cold room.






2012. november 24., szombat

Sakktábla torta, avagy játék és tapasztalatok a plasztik csokival



Kerek születésnap köszöntésére készültünk a munkahelyen, házi süteményekkel, apró ajándékokkal - teljes titokban :-)

Túrórudi tortát választottunk ünnepi tortának, hisz azt mindenki szereti. S mivel az ünnepelt nagy sakkjátékos, beúszott a fejembe a gondolat: mi lenne, ha szögletes lenne és a teteje sakktáblát mintázna!





A vezérhangya elindult, forgattam a fejemben a kivitelezési lehetőségeket, míg végül eszembe jutott a csokigyurma.

Sok-sok oldalon tallóztam, átnéztem a készítési lehetőségeket, nem tűnt ördöngösségnek, de sok kérdésre nem kaptam választ sehol - így lesz ami lesz alapon belevágtam, és reménykedtem, hogy másnap reggel is úgy fog kinézni, ahogy a készítés estéjén :-)

A túrórudi torta receptje ITT található, a 28x28 cm nagyságú tortához másfélszeres mennyiségből sütöttem.

Lássuk a csokigyurmát.

A legegyszerűbb verziót készítettem el, mindössze csokoládé és méz, szerintem teljesen rendben volt.

20 dkg étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam, közben 6 dkg mézet (kb. 2 evőkanál) mikróban 10 másodperc alatt, 750 W-on meglangyosítottam.

Amikor a csokoládé maradéktalanul felolvadt, levettem a gőzről, hozzácsurgattam a mézet, majd elkevertem. Nem történt semmi... Kevergettem egy kis fakanállal, majd ahogy fokozatosan hűlt a mézes csokoládé, úgy kezdett összeállni egy tömbbé. A művelet kb. 5-6 percig tartott, ekkor már kézmelegre hűlt, így a két kezem között nyomkodtam, tényleg, mintha igazi gyurma lett volna. A kiolvadó zsiradékot papírtörlővel letöröltem a kezemről.

Figyeljünk, a magas kakaótartalmú csokoládéból ne sajtoljunk ki minden zsiradékot, mert törékennyé, morzsalékossá válik!

Ha szépen összeállt, és puha gyurma állagú lett, tegyük egy zacskóba, és hűtsük min. 1 órán át, de akár 1-2 nappal korábban is elkészíthető felhasználás előtt.

Ugyanígy jártam el a fehércsokival is. Felolvasztás után belekevertem a mézet, az étcsokival szemben a fehércsoki azonnal "összeugrott" gyurmává, és hihetetlen mennyiségű zsiradék olvadt ki belőle, s maradt az olvasztótálka alján. Gyorsan kiemeltem a masszát a tálból (csöpögött belőle a "lé"), kézzel gyúrogattam tovább, és folyamatosan töröltem a kezemről és a csokiról is a zsiradékot. Percek alatt összeállt, ment az étcsokis mellé a hűtőbe.

Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, szobahőmérsékleten szépen formázhatóvá lágyul. Ha mégsem akar engedelmeskedni, tegyük mikróba 750 W-ra, 10 másodperc erejéig, teljesen rendben lesz.

A fehércsoki gyurmát szilikon lapon nyújtottam, mindenféle segédanyag nélkül, nem ragadt, nem tapadt, nem szakadt, nagyon jól lehetett vele dolgozni.

Jelen tortához nyújtottam egy 28x14 cm nagyságú téglalapot, amit 3,5x3,5 cm egyenlő kis négyzetekre vágtam éles késsel. 

Az étcsokis gyurma kissé makrancos volt, valószínűleg túl sok zsiradékot sajtoltam ki belőle, és nem nyúlt-formálódott olyan szépen, mint fehércsokis társa.

Először kevés keményítőt szórtam a szilikonlapra, hogy ne tapadjon oda, de nagyon poros lett a hátoldala, így gyorsan lesöpörtem róla. Levágtam két lap folpackot, és a két fólia között nyújtottam a megfelelő méretűre - így nagyon jól lehetett nyújtani, nem ragadt, nem tapadt. 

Ebből is nyújtottam egy 28x14 cm nagyságú téglalapot, és felvágtam 3,5x3,5 cm-es négyzetekre.

Mivel a csokigyurma teljesen keménnyé szilárdul vissza, ha hűtőbe kerül, így mindenképpen kell valami "kötőanyag" alá, amihez odatapadhat, máskülönben leesik, mint egy kis csokilap. Nálam ez most a túrórudi  torta csokimáza volt, de ez lehet tortakrém vagy lekvár is, mikor milyen süteményt készítünk.

Amitől még tartottam: nehogy átázzon másnapra a torta nedvességétől, és elfolyósodjon, de a félelem alaptalannak bizonyult hálistennek, reggel ugyanúgy nézett ki, mint este, elkészülte után.

Összességében elmondhatom, hogy a plasztik csokoládé egy remek találmány! Jól formázható, jól nyújtható, úgy viselkedik, mint a fondant vagy a marcipán, sőt, talán még "felhasználóbarátabb" :-) 

Használhatjuk torták beburkolására, virágok, figurák síkbeli vagy térbeli megformázására.


2012. november 22., csütörtök

Kacsazsíros, -tepertős pogácsa



Az ilyen szürke, hideg, nyirkos őszi időben nincs is jobb dolog, mint frissen sült pogácsával kényeztetni a családot - és "beillatosítani" vele az egész lakást :-)

A tepertőt igazán megéri otthon elkészíteni hozzá. Vegyünk egy kg bőrös hájat, alaposan tisztítsuk meg a tollmaradékoktól, tokoktól, majd vágjuk kis falatokra. Tegyük lábasba, fedjük le, és takaréklángon hagyjuk, hogy szép lassan kiolvadjon a zsír. Nem kell mellette állni, nem kell kevergetni. Ha a forró zsírban a hájdarabok ropogós pirosra sültek, el is készült. A tepertőt szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, a zsírt tárolóedénybe szűrjük.

1 kg hájból kb. 20-25 dkg friss tepertő és kb. 7 dl zsír lesz!

A pogácsa pedig foszlós, leveles, ízes. Abbahagyhatatlan.






Kacsazsíros, -tepertős pogácsa


Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:

  • 3 dl tej
  • 8-10 dkg kacsazsír
  • 12,5 dkg darált kacsatepertő
  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan...)



A tetejére:

  • 1 tojás
  • tetszés szerinti magvak, nálam most tökmag



A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük. Dagasztás közben nézzünk rá, a tészta állagát nagyban befolyásolja a tepertő zsírtartalma! Ha lágy, és farkincája van, apránként adagoljunk hozzá lisztet, ha viszont kemény, nem akar összeállni, tegyünk hozzá kevés tejet.

Kelesztés után lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük felvert tojással, majd hajtogatjuk: a felső harmadot be középre, rá az alsó harmadnyi tésztát, majd a bal harmadot középre, végül a jobb harmadot is középre. 

Dundi tésztacsomagot kapunk, amit pihentetés nélkül újból kinyújtunk fél cm vastagságúra, újból megkenjük felvert tojással, és megismételjük a hajtogatást. A tojásos kenés meg fogja akadályozni, hogy sülés közben szétcsússzanak a tésztalapok, a pogácsa szépen megtartja formáját.

A kétszer hajtogatott tésztát pihentetés nélkül kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső tésztadarabokat óvatosan újra összegyúrjuk, majd azt is kiszaggatjuk, de törekedjünk a minél kevesebb "szabáshulladékra".

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a pogácsákat, tetejüket lekenjük felvert tojással, és kirakosgatjuk tökmaggal, illetve egyszerűen megszórjuk valami olajos maggal.

Langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában pikszis víz!) 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.


2012. november 20., kedd

Gyümölcsös joghurthab




Akár egy rohanós hétköznap után is összedobhatjuk, annyira gyors és egyszerű, s amilyen egyszerű, olyan nagyon finom!

Bátran játszhatunk az ízesítéssel, a gyümölcsökkel, a natúr joghurt és a tejszínhab igazán hálás alapanyag, ez itt most egy alapverzió.

Nálam most gránátalma és datolyaszilva került bele. Ha ebben a különleges gyümölcsbe botlotok a zöldségesnél, ne féljetek tőle: íze-állaga olyan, mint a mézédesre érett, nyárízű sárgabarack!




Gyümölcsös joghurthab

Hozzávalók 2 nagy/4 kisebb adaghoz:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csapott ek. Zselatin fix
  • 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliáscukor
  • ízlés szerinti gyümölcsök


A tejszínt alaposan behűtjük, majd kemény habbá verjük.

A joghurtot elkeverjük a cukorral, a vaníliával, a zselatinnal, majd kis adagonként hozzáadjuk a tejszínhabot, és óvatos, széles mozdulatokkal összekeverjük.

A gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd pohárban lerétegezzük: egy réteg joghurthab, egy réteg gyümölcs, míg tartanak a hozzávalók.

Folpack-kal lefedve hűtőbe tesszük dermedni néhány órára.



Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. november

2012. november 15., csütörtök

Csirkemájas rakott krumpli



A rakott krumpli új arca, szemben a megszokott tojásos-kolbászossal, és azt kell mondjam: nagyon jó!

Fűszeres, szaftos, nagyon hagymás csirkemáj lapul a krumplikeretben, érdemes egyszer kipróbálni!

Vagy kétszer :-)



Csirkemájas rakott krumpli


Hozzávalók:


  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 tojás (opcionális)
  • 5 dl tejföl
  • só, bors
  • majoranna
  • 1 csokor petrezselyemzöld



A krumplit megmossuk, sós vízben héjában puhára főzzük. Meghámozzuk, lehűtjük, felszeleteljük.

A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.

A vöröshagymát felkarikázzuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, falatnyi darabokra vágott csirkemájat, élénk tűzön megpirítjuk, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majorannával és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd levét elfőzve zsírjára pirítjuk - de ne szárítsuk ki túlságosan!

Egy jénai alját kirakosgatjuk a krumplikarikákkal, meghintjük kevés sóval. Rásimítjuk a szaftos csirkemájat, ha van főtt tojásunk, rárétegezzük, végül befedjük a maradék krumplikarikákkal. Picit sózunk.

A rakott krumplit vastagon bevonjuk tejföllel, majd 180 fokos sütőben pirulásig sütjük.



Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. szeptember


2012. november 13., kedd

Almás-narancsos palacsinta



Mondhatnám, hogy egy tök egyszerű almás palacsinta, de olyan finom lett a tölteléke, hogy muszáj leírnom :-)

Alma, narancslé, narancshéj, mézes fűszer egy falatban, akár langymelegen, akár hidegen - isteni!




Almás-narancsos palacsinta


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:


A palacsintához:
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

A töltelékhez:

  •  4 db közepes alma
  • 1 narancs
  • 1-2 ek. cukor (alma édességétől függ)
  • 1 mk. mézeskalács fűszer
  • 1 csapott ek. ételkeményítő


A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, pihentetjük min. 30 percig, majd hagyományos módon kisütjük, melegen tartjuk.

Az almákat meghámozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk, hogy párolás után is megtartsa a formáját. 

A cukrot takaréklángon, kevergetés nélkül mézszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk az almaszeleteket, a megmosott narancs reszelt héját és a kifacsart levét, a mézeskalács fűszert, majd puhára, de nem szétesősre pároljuk. 

A keményítőt elkeverjük egy picike hideg vízzel, a narancsos almához adjuk, egyet forralunk rajta. Éppen annyira fogja meg a levét, hogy ne áztassa el a palacsintát, de a töltelék sem válik szárazzá, hanem inkább pudingossá. Langyossá hűtjük.

A palacsintákat ezzel a töltelékkel megtöltjük, felcsavarjuk - majd kínáljuk második fogásként egy tartalmas leves után, vagy egyszerűen desszertként.





2012. november 10., szombat

Csokoládés-mogyorós-karamellás pite by Rachel Allen



Különleges és fölségesen gazdag torta, írja Rachel, és maximálisan egyetértek vele :-)

Igazi tömény, brutális édesség, amiből egyetlen vékony szelet kielégíti az egész heti desszertigényünket - de ez senkit se tántorítson el, annyira finom! 

Úgy kell elképzelni ízeiben, mint a Snickers csokit - az sem gyenge a maga kategóriájában.

Elkészíteni nem ördöngösség, és kiadóssága miatt akár egy 8-10-12 fős társaságnak is elegendő ebéd után vagy kávé mellé desszertként!

Ajánlom :-)



Csokoládés-mogyorós-karamellás pite


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 ek. (por)cukor



A mogyorós vajkaramellához:

  • 5 dkg vaj
  • 0,75 dl tejszín
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg sótlan mogyoró
  • bátraknak egy nagy csipet só



A csokoládés ganache-hoz:

  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem állna össze (a tojás mérete befolyásolja), adjunk hozzá apránként 1-2 ek. jéghideg vizet.

Egy 25 cm átmérőjű piteformát kikenünk vajjal. A tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk, és min. fél órára hűtőbe tesszük.

Ha áthűlt, villával szurkáljuk meg néhány helyen, és 180 fokos sütőben süssük készre, halvány barnára kb. 20-25 perc alatt. Hűtsük ki teljesen.

A karamellához száraz serpenyőben, kevergetés nélkül, takaréklángon aranyszínűre olvasztjuk a cukrot. Ha olyan már, mint a méz, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. Ekkor a karamell összeugrik, megkeményedik, de semmi pánik, hagyjuk takaréklángon, és ahogy felforr, szépen összeolvad. Hagyjuk forrni néhány percig, míg szemmel láthatóan besűrűsödik.

Keverjük hozzá a mogyorót, és ha bátrak vagyunk, egy csipet sót - fantasztikus íze lesz!

A ganache-hoz forraljuk fel a tejszínt, majd a tűzről lehúzva tördeljük bele a csokoládét. Ovális habverővel kevergessük, így egyrészt hűl, másrészt tökéletesen felolvad a csokoládé.

A készre sütött tésztakéregbe simítsuk bele  a mogyorós vajkaramellát, majd öntsük a tetejére a csokoládékrémet. Ilyenkor még sűrűn folyós a csokikrém, óvatos, körkörös mozdulatokkal szép egyenletesen el lehet teríteni a mogyorós rétegen.

Tegyük hűtőbe néhány órára dermedni, de tálalás előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, az ízek úgy lesznek az igaziak!



2012. november 8., csütörtök

Kolbászos-paradicsomos penne




Laktató, kiadós étel, olyan, mintha egy bővebb paradicsomos lére engedett kolbászos lecsóval koronáznánk meg a kifőtt tésztát.

Gyors és könnyű, fél óra alatt az asztalra varázsolható - nem csak lecsóbarátoknak!




Kolbászos-paradicsomos penne


Hozzávalók:


  • 50 dkg penne (vagy tetszőlegesen más) tészta
  • 2-3 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dl paradicsomlé (nem sűrített paradicsom!)
  • 3-4 friss paradicsom
  • 2 nagyobb (kápia) paprika
  • 15 dkg lángolt kolbász
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • reszelt sajt



A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, majd ha már kissé összeesett, belekeverjük a kolbászkarikákat is. Erős tűzön addig sütjük, míg a kolbász kissé megpirul.

Ekkor hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, felöntjük paradicsomszósszal, hozzázúzzuk a fokhagymát, és takaréklángon, időnként megkeverve 10-15 percig főzzük.

Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük.

Míg a lecsós szósz rotyog, a csomagoláson előírtak szerint kifőzzük a tésztát, leszűrjük, melegen tartjuk, majd a forró kolbászos-paradicsomos mártással tálaljuk.

Természetesen megszórható bőséges adag reszelt sajttal :-)





Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012/november.


2012. november 6., kedd

Joghurtos szelet fügével, gránátalmával



Nem most készült, az igaz, akkor még lehetett kapni friss, érett fügét, de ez a sütemény mindenféle gyümölcsöt elbír, ami otthon van!

A tésztájába pici kandírozott narancshéjat és mézeskalács fűszerkeveréket tettem, csodálatos illata és íze lett a süteménynek - ami 5 perc alatt összeállítható egyetlen tálban!

Kínáljuk tízóraira vagy uzsonnára egy bögre tejjel, de nagyon jólesik csak úgy rájárni és csipegetni belőle :-)




Joghurtos szelet fügével, gránátalmával

Hozzávalók:
  • 2 kis pohár natúr joghurt (a pohár lesz a mérce)
  • 3 tojás
  • 3 pohár liszt
  • 1-1,5 pohár cukor
  • 1 pohár olaj
  • csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 4-6 db füge
  • 1 gránátalma magjai

A hozzávalókat egész egyszerűen összekeverjük egy nagy tálban. A tojásokat a joghurttal, aztán a cukorral, vaníliával, sóval és az olajjal, végül a sütőporral elkevert lisztet, fűszerkeveréket és narancshéjat is hozzáadjuk. 

Érdemes ovális kézi habverővel dolgozni, mert pillanat alatt simára keverhető a tészta!

Egy közepes, kb. 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Belesimítjuk a tésztát, tetejét kirakjuk gyümölccsel, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!).

Langyosra hűlve szeleteljük.









2012. november 4., vasárnap

Gombás-májas sertésszelet krumplifánkkal



Ha valami igazán kényeztető, tartalmas fogásra vágytok, és még nem tudjátok, mit főzzetek ebédre, jó szívvel ajánlom az alábbi ételt.

Házias, egyszerű ízek, és csodálatos sűrű szaft, melyet annyira jó kitunkolni a friss, foszlós krumplifánkkal!

A fánk hozzávalóit érdemes megduplázni, mert rettentően eteti magát :-)




Gombás-májas sertésszelet krumplifánkkal


Hozzávalók:


  • 50-60 dkg sertéshús (szűzpecsenye, comb, karaj...)
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 5 dl paradicsomszósz (nem sűrített paradicsom!)
  • 2-3 db babérlevél
  • 5-6 szem borókabogyó (opcionális)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg csirkemáj
  • só, bors

A krumplifánkhoz:


  • 30 dkg héjában főtt krumpli
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • olaj a sütéshez


A húst felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk, majd kevés forró olajon kérget sütünk mindkét oldalára.

Egy lábasban takaréklángon kevergetés nélkül karamellé olvasztjuk a cukrot. Felöntjük 1 dl vízzel, majd ha a karamell újra felolvad, hozzáöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük az elősütött hússzeleteket, a babérlevelet, a borókabogyót, majd lassú tűzön, lefedve kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.

Míg a hús puhul, elkészítjük a fánkot. A héjában főtt krumplit összetörjük, sózzuk, hozzáütjük az egész tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz, s már nem ragad a kezünkhöz. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk min. 1 órán át.

A raguhoz megtisztítjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, és a felkockázott csirkemájat is. Kevergetve zsírjára sütjük, míg a keletkezett folyadék el nem párolog, majd a májas-gombás ragut a paradicsomszószos húshoz adjuk. 

Együtt főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek kellőképpen összesimulhassanak, és a mártás elnyerje végső sűrűségét. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal!

A krumplifánkot lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott szaggatóval kicsi fánkokat szúrunk ki belőle, majd bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.

Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, majd a gombás-májas raguval együtt azon frissiben tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október

2012. november 2., péntek

Sütőtökös-fahéjas briós




Mirelle-nél
láttam 1 hónapja, rögtön megtetszett, rögtön el is készítettem - most pedig megmutatom :-)

Este volt, amikor sült, így semmi hókuszpókusz, egyszerűen brióst formáztam belőle, tetejére fahéjas cukrot szórtam.

Mind az illata, mind az íze elbűvölő, nagyon-nagyon ajánlom a sütőtök-szezon kellős közepén!




Sütőtökös-fahéjas briós


Hozzávalók 4 tenyérnyi brióshoz:

  • 20 dkg sült sütőtök kivájt húsa
  • 0, 5 dl tej
  • 4 dkg vaj
  • 25-30 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 2 dkg élesztő 
  • csipet só


Tetejére:

  • 0,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Dagasztás közben nézzünk rá, ha nagyon lágy lenne, apránként adjunk hozzá nyugodtan lisztet, ez a tök nedvességtartalmától függ, mennyi szükséges. Kerek gombóccá álljon össze a tészta.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon négy egyenlő darabra vágjuk, majd a darabokat még félbe. A darabokból hurkát sodrunk, és brióssá formáljuk - fázisfotók ITT.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, kelni hagyjuk 20 percig. 

Addig a sütőt, aljában lábaska vízzel 180 fokra melegítjük.

A briósok tetejét lekenjük tejjel, megszórjuk fahéjas cukorral, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Langyosan egyszerűen mámorító...