2013. április 26., péntek

Marinált tarja tavaszi krumplisalátával



A csizmákból idén egyből a szandálokba ugrottunk... Már alig győztem kivárni!

Ha pedig áprilisi nyár, akkor grillezzünk! A páclevet összekeverni néhány perc, hagyjuk benne a húst néhány órán át, de még jobb, ha egész éjszaka - s amikor sütjük, nyálcsordító illatok fogják az egész környéket belengeni...

Egyszerű krumplisalátát kínáltam hozzá, ami pusztán attól lett tavaszi, mert nekem a piros hónapos retek megjelenése egyet jelent a tavasz kezdetével :-)

A páclé természetesen bármilyen, nekünk tetsző húshoz felhasználható!




Marinált tarja tavaszi krumplisalátával


Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli tarja
  • 1 dl (olíva)olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 tk. őrölt római kömény
  • 2 tk. őrölt koriandermag
  • 1 tk. kakukkfű
  • só, bors
  • bátraknak chili



A krumplisalátához:

  • 50 dkg ún. parázs burgonya (sütéshez és főzéshez, apró szemű krumpli)
  • 2 nagy alma
  • 1 csomag hónapos retek (általában ez 5 db)
  • 1/2 kígyóuborka
  • 2-3 dl tejföl
  • 2 tk. mustár
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • 1/2 citrom leve
  • opcionálisan ízlés szerinti mennyiségű újhagyma vékony karikákra vágva



A páclé hozzávalóit a só kivételével összekeverjük. A húst megmossuk, s lerétegezzük egy tálban: egy sor hús, meglocsoljuk páclével, megint egy sor hús, páclé... Kiürült jégkrémes dobozokat szoktam használni, a tetejük gyakorlatilag szagmentesen zár!

Egy éjszakára tegyük hűtőbe, de ha csak néhány óránk van, az sem baj!

Sütés előtt a hússzeleteket kiemeljük a marinádból, meghintjük sóval, és oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük.

A saláta is hasonlóan egyszerű: héjában megfőzzük a krumplit. Leöntjük a főzővizet, hideg vízben kihűtjük, héját lehúzzuk. Félbe-negyedekbe vágjuk, attól függ, mekkorák. Összekeverjük az alaposan megmosott, falatokra vágott, de meg nem hámozott almával, retekkel és uborkával.

A tejfölt kikeverjük a mustárral, a fűszerekkel, és a zöldségeket beleforgatjuk.

Lefedve hűtsük be alaposan, hogy az ízek összeérjenek.

A frissen sült hússal tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. Légyszi, kérek szépen egy tányérral!:)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen odaadom a virtuális tarja adagom két adag valós krumplisalátáért! :D (bocsi, a tarját nem szeretem)

    VálaszTörlés
  3. Istenien hangzik, és nagyon tetszik a krumplisalátád is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.