2013. május 4., szombat

Csirkecombok vörösborral, fűszeres paradicsomszósszal



Igazi kényeztető hétvégi finomság!

Minimális előkészítő munkával olyan, de olyan finom csirkeételt tálalhatunk a család elé, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki mind a tíz ujját :-)

Valószínűleg kacsával is csodálatos lehet...




Csirkecombok vörösborral, fűszeres paradicsomszósszal


Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 1 vöröshagyma finomra vágva
  • 8 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. friss gyömbér finomra reszelve
  • 2 ágacska rozmaring/1 mk. őrölt rozmaring
  • 4 ágacska kakukkfű/2 mk. szárított
  • 1 csokor "új" sárgarépa arasznyi darabokra vágva
  • 2,5 dl száraz, jó minőségű vörösbor
  • 1 doboz hámozott paradicsom (400 g)
  • 1,5 dl víz/alaplé
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • bátraknak chili



A polentához:

(egység=2 dl bögre pl.)
  • 1 egység víz
  • 1 egység tej
  • 1 egység kukoricadara
  • 1 kicsi fej vöröshagyma finomra reszelve
  • 1 kicsi sárgarépa finomra reszelve
  • 2 ek. parmezán
  • 1 ek. vaj
  • só, bors



A combokat megtisztítjuk, a tollmaradványokat eltávolítjuk, és leszedjük a "sarkáról" a sárga, vastag bőrt. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon forróra felhevített kevés olajon ropogósra sütjük mindkét oldalát, oldalanként 2-2 perc alatt.

Félretesszük.

Forró serpenyőben, kevés olajon kb. 2 perc alatt megpirítjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a répát, a fokhagymát, hozzáöntjük a bort, s hagyjuk forrni, míg picit besűrűsödik. Ekkor tesszük bele a paradicsomot, levével együtt, 1,5 dl vizet vagy alaplevet, a fűszereket, kiforraljuk.

Tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük az elősütött combokat, ráöntjük a fűszeres, boros, paradicsomos szószt, lefedjük, és 40 percig 180 fokos sütőben sütjük, majd az alufóliát/jénai tetejét eltávolítva további 20-25 percig sütjük-sűrítjük.

A polentához a vajban megpároljuk a hagymát és a répát, felöntjük vízzel és tejjel, felforraljuk. Ha forr, ovális habverővel történő folytonos kavarás közben beleöntjük a kukoricadarát, és kevergetve puffogósra főzzük. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk vízzel vagy tejjel, ne legyen benne kemény daraszem! Sóval, borssal  ízesítjük, majd a végén belekeverjük a parmezánt.

A forró, fűszeres csirkecombokkal, valamint a maradék vörösbor kíséretében tálaljuk.



Neil Perry: Fürj vörösborban receptje itt-ott átdolgozva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.