2013. május 31., péntek

Zöldborsó főzelék tojáskrokettel


Itt a friss zöldborsó!

Vegyünk (szedjünk!) egy jó nagy adag borsót, s szép nyugisan fejtsük ki a zsenge szemeket, csipegetve belőle munka közben. 

Igazi relax terápia szerintem :-)

Aztán főzzünk belőle egy finom, édeskés főzeléket kolbászos-újhagymás tojáskrokett feltéttel!






Zöldborsó főzelék tojáskrokettel


Hozzávalók:

  • 80 dkg - 1 kg zöldborsó (tisztán mérve)
  • 5+5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5-6 dl tej
  • só, picurka bors
  • cukor


A tojáskroketthez:
  • 7 db keményre főtt tojás
  • 1 db nyers tojás
  • 1 csokor újhagyma
  • 5-10 dkg (házi) kolbász
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa, ha szükséges
  • só, bors

Panírozáshoz:

  • liszt
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez


5 dkg vajon kevés só hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk a zöldborsót.

Míg a borsó puhul, elkészítjük a főzelék alapját.

5 dkg vajat megolvasztunk, beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük ovális habverővel, világosra pirítjuk, majd folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet - besamelt készítünk. A tej mennyisége változó, ki milyen sűrűn szereti a főzelékeket. Takaréklángon időnként alaposan átkeverve jól kiforraljuk.

Ha elérte a számunkra megfelelő sűrűséget, hozzáadjuk a puha borsószemeket, összekeverjük, sóval, picike borssal és ízlés szerinti cukorral ízesítjük, átforraljuk - s készen is vagyunk.

A kroketthez a főtt tojásokat apróra vágjuk (tojásszeletelővel először hosszában majd keresztben). A kolbászt pici darabokra, az újhagymát durvára, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Összegyúrjuk a főtt tojással, hozzáadjuk az egész, nyers tojást, ízesítjük sóval, borssal. Ha lágynak találjuk, nem állna össze, adjunk hozzá zsemlemorzsát.

Két tenyerünk között formáljuk a masszából kis kroketteket, majd hagyományos módon panírozzuk be: lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, majd bő, forró olajban néhány perc alatt süssük ropogósra.

A főzelékkel tálaljuk, de egy tál salátával és tartármártással akár önálló fogás is válhat belőle!



2 megjegyzés:

  1. Imádom a zöldborsót, mikor gyerekként édesanyám rámbízta a pucolást arra számíthatott hogy a felét biztos megettem közben.:) Nagyon guszta a főzeléket ezt a tojáskrokettet nem ismertem eddig, sima krokettet szoktam én is sütni. Kifogom próbálni nagyon jó lehet így főzelékhez!

    VálaszTörlés
  2. Hogy milyen jó dolgokat találsz ki ? !! Kár hogy a nemlétező epém totál ellensége a zöldborsó, na meg a házi kolbász. A francba, hogy még ezt sem tudja elviselni. A főzeléket (magamnak) pürésíteni szoktam, de ezt a krokettet egyszer úgyis kipróbálom. Nagyon-nagyon guszta.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.