2013. június 17., hétfő

Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta - VKF!57.


57. VKF! forduló, a héten jöhetnek a jobbnál jobb palacsintareceptek Amihoz, hogy csokorba szedhesse őket!

Viszonylag ritkán sütök palacsintát, akkor is keveset, 10-12 darabot, és mindig hüledezve hallgatom a kolléganőimet, akik van, hogy akár 1 kg lisztből is nekiállnak, egyszerre három serpenyő a tűzön, és sülnek a palacsinták szépen sorban, akár százas nagyságrendben is :-)

Most kifejezetten a játékra választottam ki egy receptet, nagyon finom, s nem macerásabb elkészíteni, mint pl. egy hortobágyi palacsintát.

A tölteléke túrós-zöldfűszeres darált hús, a betöltött palacsinták nyakonöntve fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal - nagyon tetszett!





Csőben sült darált húsos-túrós palacsinta


Hozzávalók:

A tésztához, kb. 12-14 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szódavíz/buborékos ásványvíz
  • 1 csapott mk. só
  • 1 ek. olaj


A töltelékhez:

  • 30-40 dkg darált hús
  • 25 dkg túró
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 TV paprika apróra vágva
  • 10 dkg krémsajt/zsíros tejföl
  • só, bors
  • tetszés szerint zöldfűszerek, nálam most bazsalikom, borsikafű és majoranna


A tetejére:

  • 4 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 10-15 dkg reszelt sajt


A palacsintatészta hozzávalóit ovális habverővel simára keverjük, majd félretesszük pihenni min. 30 percre.

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paprikával és a fokhagymával együtt kevés olajon puhára pároljuk. Rádobjuk a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk, majd hagyjuk, hogy a keletkező levét elfője. Ízesítjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, egyet kavarunk rajta, majd lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a túrót, a krémsajtot/tejfölt. Sóval, borssal ízesítjük, s hagyjuk langyosra hűlni.

A palacsintákat kisütjük.

Megtöltjük 1-1 nagyobb evőkanálnyi töltelékkel, és négyzet alakúra hajtogatjuk. Egy tűzálló tálba tesszük őket, mehet két sorban is egymás fölé.

A tejfölt elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bevonjuk vele a palacsintákat. 

Tetejét meghintjük reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Felszeletelve tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május




1 megjegyzés:

  1. Nekem is nagyon tetszik! A hortobágyi húsos változat az egyik nagy kedvencünk. Ezen a vonalon elindulva ez a változat is nyerő lesz:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.