2013. október 29., kedd

Almás-birsalmás sharlotka



Nálunk is bemutatkozott a Mandy-nél talált orosz almatorta, s nem töltött el 24 órát köreinkben :-)))

Villámgyorsan összedobható sütemény, majdhogynem az alma hámozásával és darabolásával megy el a legtöbb idő, utána már csak sütni kell. 

Az alap rendkívül jól variálható, én az alma mellé tettem az imádott birsalmából, s ha alma, akkor "kötelező" mellé némi fahéj és ropogós dió.

Nagyon jó lett :-)





Almás-birsalmás sharlotka


Hozzávalók egy 22-24 cm kapcsos tortaformához:

(A bögre 2,5 dl-s színig mérve)

  • 4 közepes alma
  • 2 közepes birsalma
  • nem egészen 1 bögre (kb. 1,8-2 dl) cukor (ez az alma édességétől-savanyúságától függ)
  • 3 tojás
  • 1 bögre liszt
  • csipet só
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 összemarék dió szárazon megpirítva, durvára vágva



A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, teljesen, nem csak az alját.

Az almákat meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a durvára darabolt dióval, és a tortaformába rendezzük a keveréket.

A tojásokat összekeverjük a cukorral, és robotgéppel habosra, levegősre, világos krémszínűre keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a csipet sót, a vaníliát, végül óvatosan a lisztet is, és nem tévedés: tényleg nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna. Piskótaszerű tésztát kapunk.

Az illatos masszát a diós almákra öntjük, imitt-amott nyúljunk bele, mozgassuk át óvatosan egy villával, hogy a tészta be tudjon folyni az almaszeletek közé.

Tegyük be sülni 180 fokra előmelegített sütőbe 1 órára. Félidőben nézzünk rá, nekem a teteje (a majdani alja) megtévesztően készre sültnek látszott, de beleszúrtam, és még nyers volt a belseje! Könnyedén borítsunk rá alufóliát, és süssük tovább, fog kelleni az egy óra!

A sütés vége felé azért szúrjunk bele tűvel próbaképpen, hisz minden sütő más és más!

Ha kész, s nem tapad nyers tészta a tűre, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 10-15 percig. Ekkor kapcsoljuk le róla a tortakarimát, és borítsuk ki "fejjel lefelé" egy tálra, tányérra.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni.

Tetejét meghinthetjük porcukorral, nekem nem volt itthon, így a késes betétűvel próbálkoztam a kristálycukort finomítani :-))





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.