2013. október 9., szerda

Darált húsos-paradicsomos cukkinirakottas



A piacokon kapható még zsenge főzni való tök, cukkini, és bizony van még illatos paradicsom is!

Ezekből olyan, de olyan finom egytálételt varázsolhatunk az asztalra, hogy azok is jó étvággyal fogják fogyasztani, akik alapjáraton idegenkednek ennyi zöldség (pláne tök...) jelenlététől a tányéron :-)

Könnyű fogás, mégis meglepően laktató, cseppet sem megterhelő a gyomornak.

Az íze pedig... Nagyon szerettük!





Darált húsos-paradicsomos cukkinirakottas


Hozzávalók:

A tökös-cukkinis réteghez:

  • 1 kisebb főzőtök (tisztítva kb. 40 dkg) durvára reszelve
  • 3 közepes, zsenge cukkini durvára reszelve
  • 2 tojás
  • 3-4 ek. zabpehely
  • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors



A húsos-paradicsomos réteghez:

  • 1 ek. kacsazsír/olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 40 dkg darált hús
  • 5-6 darab érett paradicsom (télen hámozott paradicsom konzerv) felkockázva
  • 6-8 levél friss bazsalikomlevél (szárítottal is jó!)
  • 1 dl nyers rizs
  • só, bors



A lereszelt tököt és cukkinit besózzuk, állni hagyjuk, majd levét kinyomkodjuk, de nem kell teljesen "szárazra" facsarni.

Összekeverjük a vöröshagymával, fokhagymával, a két egész tojással és a zabpehellyel, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

A zsiradékon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetve sütjük, hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a fokhagymát. Néhány percig hagyjuk főni, hogy a paradicsom levet eresszen, nem cél a készre főzés, hisz úgyis sülni fog még!

Beleforgatjuk a nyers, megmosott rizst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük.

Egy közepes (kb. 30x40 cm-es) tepsit vékonyan kikenünk olajjal/vajjal/kacsazsírral. A zabpelyhes-tökös massza felét belesimítjuk, ráhalmozzuk a húsos-paradicsomos ragut, végül befedjük a maradék tökös masszát.

Fóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva kicsit megpirítjuk a tetejét. Ennyi idő alatt az összes hozzávaló megpuhul, szépen összesimulnak az ízek.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva, tejföllel vagy hűs kefírrel tálaljuk.

Másik verzió lehet még, hogy 4-5 dl tejfölt elkeverünk 1 tojással, csepp sóval, borssal, és a fólia levétele után rákenjük a rakottasra, és a tejfölréteg pirulásáig sütjük - ekkor talán már nem szükséges további tejföl vagy kefír.


Ihlet átdolgozva: Nők Lapja Konyha 2012. november


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.