2013. november 3., vasárnap

Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre



Lassan, de biztosan közelít a disznóvágások ideje, még ha a hőmérő mostanában meghökkentő módon közel 20 fokot is mutat. De jönnek majd a csikorgó napok, disznóvisítástól hangos hajnalok, s ha lehetőség nyílik rá - szerezzetek hájat :-) 

Mert a hájas tészta utánozhatatlan!

Mumusként és hatalmas, egész napos "maceraként" gondolnak rá sokan, s bizony, én magam is úgy emlékeztem rá, hogy tésztagyúrástól az illatozó süteményig akár 5 óra is eltelt alkalmanként.

Most mutatok egy végtelenül egyszerű, elronthatatlan és garantáltan sikeres módszert, ami már többször bizonyított (itt, itt és itt), s ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű. 

Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével. 

Milyen jó lesz majd később előkapni, kiolvasztani és készíteni belőle valami finomságot :-)





Hájas tészta


Hozzávalók:

  • 50 dkg tisztított háj ledarálva
  • 1 kg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 4-5 dl tej
  • 3 ek. ecet (10%-os)
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. só



A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!

A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!

Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.




Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!




A tésztát bevágjuk a fotón látható módon.



Hajtogatjuk.

Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.




Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!




Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.

A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!




Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba vagy nylonzacskóba, s tegyük fagyasztóba.

Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is - majd mutatom, hogy nálunk mi készült belőle :-)

Sok sikert, csak bátran!



20 megjegyzés:

  1. De jó, anyukám a mestere volt, sokszor néztem, hogyan csinálja:) Ez a módszer nem macerásabb, mint egy leveles tészta, vagy croissant, azokat is szeretem készíteni:) Tényleg utánozhatatlan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van! Gyakorlatilag vaj helyett hájat használunk, a technika - no és persze a végeredmény - ugyanaz :-)

      Törlés
  2. Köszi Viki! Mindkét nagyanyám, és anyósom is isteni hájast tudtak sütni, de nem mutatták meg hogyan kell. Mentettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamával mindig együtt sütöttünk :-) Eleinte én voltam az Ő kuktája, később pedig Ő lett az én kuktám, ahogy idősödött... Az első kép hátterében is Mama szakácskönyve van :-)

      Törlés
  3. Nagyon jó kis bemutató volt. Már nyersen is remekül látszanak a rétegek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Petra, igazán remek volt vele dolgozni, és a végeredmény is csodás lett :-)

      Törlés
  4. Nagyon szuper! Mentettem:)

    VálaszTörlés
  5. Remek.
    Azt azonban elmondanám, hogy személy szerint mangalicahájból nem sikerült hájast sütnöm. Sem anyukámnak. Talán nem a mi készülékünkben van a hiba. Ha valakinek mégis sikerült, kérem rikkantson. Elférne egy mangalicahájból tökéletes recept nálunk is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát Évi, ez nagyon érdekes! Oké, hogy jóval zsírosabb, de hogy semmi tartása ne legyen... :-O Lisztet szoktatok a hájba gyúrni?

      Törlés
  6. Még soha nem készítettem hájas tésztát, pedig a háj a fagyasztóba van. Köszönöm a receptet és leírást, még Karácsony előtt elkészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elő vele Okki! Egy főpróbát megér az ünnepek előtt :-)

      Törlés
  7. Szuper ez a hajtogatási módszer, legközelebb így fogom készíteni. Köszi!!!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyors, egyszerű és sikeres - remélem, Neked is beválik majd :-)

      Törlés
    2. Hello! Nemetorszagban elek de nem birok elni a jo regi magyar receptek nelkul.sajnos itt nem kaphato a haj,elkeszithetem zsirral,na meg az eleszto az friss vagy szaritott? Elore is koszonom! Klara

      Törlés
    3. Kedves Klára! Hű de jó a kérdés... A hájnak sokkal masszívabb a szerkezete, mint a zsírnak, ezért talán csökkenteném a mennyiségét a hájéhoz képest.

      A recept nem túl macerás, azt gondolom, tégy próbát először csak fél adaggal: 50 dkg liszthez 20 dkg zsírral, minden mást változatlanul hagyva, lássuk, mi sül ki belőle - szó szerint :-)

      Az élesztő voltaképpen mindegy, friss vagy szárított, mert felfuttatás nélkül kell belegyúrni a tésztába, azt gondolom, mindkettő tökéletesen megfelelő, amelyik kapható!

      Remélem, sikerülni fog zsírral!!! :-))

      Törlés
  8. Szia Viki! Hány fokon ás hány percig szoktad sütni? Hogy kened meg a tetejét tojással,hogy a rétegek szépen látszanak amikor kisül???? Köszönöm előre is a választ!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rózsa!

      Minél forróbb a sütő, annál jobb - rögtön kiolvad a háj a rétegek közül, így lesz szép leveles, 200-220 fokosra melegítsd elő. Sütőfüggő és persze az is befolyásolja, mekkorák a sütemények: 20-25 perc kell nekik, szép aranybarnák legyenek.

      A tésztáknak épp csak a tetejét kend át tojással, hogy ne csorogjon le a sütemények oldalán, mert a tojás meg tudja akadályozni, hogy felemelkedjen és levelesedjen.

      Nézd meg a diósat belőle: http://www.chefviki.hu/2013/11/dios-level-hajas-tesztabol.html

      Sok sikert hozzá :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.