2013. április 29., hétfő

Tészta tavaszi zöldekkel



Hisz szezonja van a zöldeknek! Itt a spárga, itt a gyönyörű újhagyma és a friss spenót - bár a borsó még a fagyról került bele.

Hihetetlenül üde, könnyű tésztás fogás, sok-sok zöldséggel, citrommal, s a húsevők sem hiányolták belőle a húst :-)

Elkészíteni kb. annyi, míg felforr a főzővíz és al dente-re fő a tészta.

Ajánlom :-)



Tészta tavaszi zöldekkel


Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma (általában 5 szál szokott lenni)
  • 2+2 ek. olaj
  • 20 dkg friss spenótlevél
  • 1 köteg zöld spárga (25-30 dkg)
  • 1 karcsú cukkini
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott/konzerv)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tubus ömlesztett sajt
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • só, bors
  • 40 dkg száraztészta
  • a tetejére parmezánforgácsok

Felteszünk egy nagy fazék vizet forrni, s ha lobogva forr, só és pici olaj hozzáadásával a tészta zacskóján előírt idő alatt megfőzzük a tésztát.


Míg a tészta fő, elkészítjük a "zöld ragut": az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A cukkini két végét levágjuk, falatnyi darabokra vágjuk.

A spárga esetlegesen fás végeit letörjük - fogjuk egyszerűen kézbe, s ahol magától eltörik lenn a szára, törjük is le, ez általában 1-2 cm-es darabka szokott lenni. Vágjuk fel a sípokat 2-3 cm hosszúra, külön figyelve a csúcsokra!

A spenótot öblítsük át, s vágjuk durván 2-3 darabra.

Kevés olajon megpároljuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat, a spárga feldarabolt szárait (a csúcsot a legvégén!), a fagyott borsót. Kevergetve néhány perc alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a spenótleveleket, ami rémületesen soknak tűnik, de 1-2 perc, és a hő hatására töredékére fog összeesni! 

Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és ízlésünk szerint friss citromlével. Hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tejfölt, végül a spárga félretett rügyeit.

1-2 perc alatt kiforraljuk.

A frissen főtt tésztával és parmezánnal tálaljuk.



Ihlet átdolgozva: GoodFood 2012. május

2013. április 26., péntek

Marinált tarja tavaszi krumplisalátával



A csizmákból idén egyből a szandálokba ugrottunk... Már alig győztem kivárni!

Ha pedig áprilisi nyár, akkor grillezzünk! A páclevet összekeverni néhány perc, hagyjuk benne a húst néhány órán át, de még jobb, ha egész éjszaka - s amikor sütjük, nyálcsordító illatok fogják az egész környéket belengeni...

Egyszerű krumplisalátát kínáltam hozzá, ami pusztán attól lett tavaszi, mert nekem a piros hónapos retek megjelenése egyet jelent a tavasz kezdetével :-)

A páclé természetesen bármilyen, nekünk tetsző húshoz felhasználható!




Marinált tarja tavaszi krumplisalátával


Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli tarja
  • 1 dl (olíva)olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 tk. őrölt római kömény
  • 2 tk. őrölt koriandermag
  • 1 tk. kakukkfű
  • só, bors
  • bátraknak chili



A krumplisalátához:

  • 50 dkg ún. parázs burgonya (sütéshez és főzéshez, apró szemű krumpli)
  • 2 nagy alma
  • 1 csomag hónapos retek (általában ez 5 db)
  • 1/2 kígyóuborka
  • 2-3 dl tejföl
  • 2 tk. mustár
  • só, bors
  • 1 tk. cukor
  • 1/2 citrom leve
  • opcionálisan ízlés szerinti mennyiségű újhagyma vékony karikákra vágva



A páclé hozzávalóit a só kivételével összekeverjük. A húst megmossuk, s lerétegezzük egy tálban: egy sor hús, meglocsoljuk páclével, megint egy sor hús, páclé... Kiürült jégkrémes dobozokat szoktam használni, a tetejük gyakorlatilag szagmentesen zár!

Egy éjszakára tegyük hűtőbe, de ha csak néhány óránk van, az sem baj!

Sütés előtt a hússzeleteket kiemeljük a marinádból, meghintjük sóval, és oldalanként 2-3 perc alatt készre sütjük.

A saláta is hasonlóan egyszerű: héjában megfőzzük a krumplit. Leöntjük a főzővizet, hideg vízben kihűtjük, héját lehúzzuk. Félbe-negyedekbe vágjuk, attól függ, mekkorák. Összekeverjük az alaposan megmosott, falatokra vágott, de meg nem hámozott almával, retekkel és uborkával.

A tejfölt kikeverjük a mustárral, a fűszerekkel, és a zöldségeket beleforgatjuk.

Lefedve hűtsük be alaposan, hogy az ízek összeérjenek.

A frissen sült hússal tálaljuk.





2013. április 24., szerda

Fahéjas keksz



Szepy fahéjas kekszét már nagyon sokan megsütötték, s egyöntetűen dicsérte mindenki!

Nos, beállok a dicsőítő kórusba :-) Mennyei... 

Az volt a szerencsénk, hogy ajándékba készült, máskülönben kb. addig esszük, míg látjuk - mert muszáj volt 1-2 darabot bevizsgálni belőle :-)))

Száz szónak is egy a vége: köszönöm a receptet - ki ne hagyjátok!





Fahéjas keksz


Hozzávalók kb. 3 gáztepsinyi, falatnyi kis kekszhez:


  • 2 nagy tojás
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg (barna) cukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat


A fahéjas kéreghez:

  • 4 ek. kristálycukor
  • 2 ek. (!) őrölt fahéj



A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a fahéjat, a vaníliát és a sütőporral elkevert lisztet, majd jól formázható tésztává gyúrjuk.

A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.

Két, éppen hogy csak nedves tenyerünk között diónyinál kisebb gombócokat formálunk, megforgatjuk a fahéjas cukorban, hogy körös-körül bevonja.

A golyókat sütőpapírral borított tepsire ültetjük egymáshoz nem túl szorosan, mert picit terülni és nőni fognak, és 180 fokra melegített sütőben kb. 6-8 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha picit megszínesedik az alja, és egyik-másik golyó kirepedezik.





2013. április 22., hétfő

Almás-diós csiga - Blogkóstoló 8.




A játék immár 8. fordulójánál jár, mostani háziasszonya Hani, az Ízemlékek blog írója :-)

Gasztrobaráth Zsuzsit sorsolta nekem játszótársul, akitől hosszas dilemmázás után végül ezt a csigát választottam.

A lágy, kelt kalácstésztában pudingszerű, ízes almaszeletek bújnak meg, s nem tudtam megállni, hogy a sok puhaság mellé ne tegyek valami ropogósat - diót :-)

Az illata sütés közben egyszerűen nyálcsordító...

Isteni finom péksütemény, másnap is friss, élvezhető! Ahogy mondják, olyan "többkék" ízű :-)))




Almás-diós csiga


Hozzávalók 12-14 db csigához:

A tésztához:
  • 40-45 dkg liszt 
  • 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő

Almatöltelékhez:
  • 3-4 nagyobb alma szeletelve vagy felkockázva
  • 3 dkg vaj
  • 1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszer/almás sütemény fűszer
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 dl hideg víz
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 2 marék dió szárazon megpirítva és durvára vágva
A tészta megkenéséhez
  • 0,5 dl tej


A tejet meglangyosítjuk a vajjal (1 perc mikróban).  A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Először csak 40 dkg lisztet tegyünk hozzá, ha nagyon lágy lenne (a tojás nagyságától függ), apránként adagoljunk hozzá kb. 5 dkg lisztet.

Dagasztás után tegyük át lisztezett tálba, s letakarva, meleg helyen kelesszük 30-40 percig.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, falatnyi szeletekre vágjuk, s a cukor és a fűszerek hozzáadásával megpároljuk - de vigyázzunk, nehogy szétfőzzük! A keményítőt keverjük simára a hideg vízzel, adjuk a párolt almához, és pudingszerűen sűrítsük be 1 perc alatt.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük szét rajta az almakrémet, szórjuk meg a durvára vágott dióval, és tekerjük fel, mint egy beiglit.

Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm vastagságú csigákra a tésztát, ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában lábaska vízzel.

A megkelt csigákat kenjük át tejjel, és süssük aranyszínűre az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.

Langyosan egyszerűen ellenállhatatlan :-)



2013. április 18., csütörtök

Zabpelyhes-aszalt gyümölcsös golyók



Egy kis kirándulást tettem ezekkel a golyókkal a "hagyományostól eltérő" csemegék közé, mert olyasvalakinek készült ajándékba, aki épp diétát tartott :-)

A végeredmény számomra is meglepő volt: finom, ízletes, kellőképpen édes az aszalt gyümölcsöktől - örült is neki a megajándékozott!

Az ihletet hozzá Zizitől merítettem.






Zabpelyhes-aszalt gyümölcsös golyók


Hozzávalók kb. 35-40 kisebb golyóhoz:

A bögre 2 dl


  • 1 bögre szárazon pirított zabpehely
  • 1 bögre kókuszreszelék + néhány evőkanálnyi a hempergetéshez
  •  1/2 bögre szárazon pirított dió
  • 1/4 bögre víz
  • 12 szem datolya, kimagozva, negyedekre vágva
  • 10 szem aszalt sárgabarack pici kockákra vágva
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 lötty vaníliakivonat
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • csipet só



A zabpelyhet, a diót, a kókuszreszeléket, a gyümölcsöket késes betétű robotgépbe tesszük, s összedaráljuk.

Áttesszük egy tálba, hozzáadjuk a fűszereket, és annyi vizet (apránként adagolva), hogy jól formázható, összeálló masszát kapjunk.

Két, benedvesített tenyerünk között golyókat formálunk, és meghempergetjük kókuszreszelékben.

Hűvös helyen tároljuk, kb. 10 napig őrzi minőségét!





2013. április 16., kedd

Mézes-banános almakrém leves



Már-már pohárdesszert kategória ez a leves, édes, hűvös, ízes :-)

A levesbetétként kínált mazsola opcionális, helyettesíthetjük mandulaszirommal például, de a kis tejszínpamacs a tetejére "kötelező" elem :-)






Mézes-banános almakrém leves


Hozzávalók:

  • 2 ek. méz
  • 1 banán felkarikázva
  • 4 közepes alma meghámozva, felkockázva
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk. étkezési keményítő (opcionális)
  • csipet só
  • 1-2 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 mk. őrölt gyömbér

Tálaláshoz:

  • puhára felvert tejszínhab
  • mazsola


A mézet takaréklángon megkaramellizáljuk. Ha szép aranybarna, rádobjuk az almakockákat és a banánkarikákat, átforgatjuk a mézkaramellben, majd felöntjük vízzel.

Ízesítjük a fűszerekkel és a borral, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.

A keményítőt simára keverjük kevés hideg vízzel majd a tejföllel, s néhány merőkanál forró levessel elkeverjük. Visszaöntjük a maradék leveshez, elkeverjük, egyet forralunk rajta.

Ha nagyon sűrű a leves a turmixolás után, a keményítőt nyugodtan hagyjuk el, és egyszerűen csak tejföllel habarjuk be.

Langyosan vagy teljesen hidegen tálaljuk, tetején puha tejszínhab galuskákkal és néhány szem mazsolával.








2013. április 14., vasárnap

Citromkrémes pite



Nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, klasszikus francia desszert.

Omlós tészta kelyhében egyszerre édes, ugyanakkor erőteljesen savanyú, lágy citromkrém, amihez nagyszerűen passzol a cukor nélkül felvert tejszínhab :-) 

Kifejezetten ajánlott egy vasárnapi ebéd lezáráshoz, annyira friss ízű!

Ez a recept is Neil Perry könyvéből származik, s mindössze a sütési időn változtattam - amennyi a leírásban szerepel, annyi idő alatt az én sütőm egészen biztos, hogy szénné égeti!

Próbáljátok ki :-)





Citromkrémes pite


Hozzávalók:


A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. tej
  • csipet só



A citromkrémhez:

  • 4 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 1,5 dl citromlé frissen facsarva (4 citrom leve)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1,5 ek liszt


A tálaláshoz:

  • tejszín



A lisztet, a cukrot, a sót összekeverjük, gyors mozdulatokkal (avagy a késes betétű robotgéppel pár pillanat alatt!) összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a tejet, sima tésztává gyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá apránként tejet, de ne ragadjon a tészta!

Egy 22 cm-es piteformát vagy kapcsos tortaformát kivajazunk, és belenyújtjuk a tésztát úgy, hogy kb. 2 cm-nyi pereme legyen.

Az így kibélelt formát hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Hűlést követően a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát "vakon" elősütjük: sütőpapírral vagy alufóliával beborítjuk, és egyenletesen rizst, babot vagy egyéb nehezéket szórunk rá, így sülés közben a tészta nem púposodik fel, nem deformálódik.

Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Míg a tészta sül, elkészítjük a citromkrémet. Kifacsarjuk 4 citrom levét, és átszűrjük - kb. mennyiség, nekem 4 citrom pont elég volt. 

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra, világosra, levegősre keverjük. Apránként hozzáadjuk - folyamatos keverés mellett - előbb a citromlevet, a vaníliát, majd a lisztet is.

Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt/fóliát a nehezékkel együtt (óvatosan, tűzforró!). A formát a sütő félig kihúzott rácsára visszatesszük, és a citromos-tojásos krémet óvatosan beleöntjük a tésztakehelybe. Így biztos nem fog kilötyögni a riasztóan folyékony citromkrém. 

Ha megtöltöttük a tésztát, toljuk be a rácsot a sütőbe, és süssük tovább a pitét 180 fokon 15 percig, míg a teteje és a széle aranybarna nem lesz, majd 150 fokra mérsékelve a hőfokot további 5 percig. 

A 15 perces sütési idő után mindenképpen nézzünk rá, sütőfüggő a dolog. Ha könnyed érintésre szilárdnak tűnik a krém, és a tészta széle is megpirult, nyugodtan kivehetjük, elkészült.

Hagyjuk langyosra hűlni a formában, majd cikkekre szeletelve, lágyan felvert tejszínhab kíséretében tálaljuk.

A maradékot tároljuk hűtőszekrényben!




2013. április 13., szombat

Rántott tarja kakukkfüves-almás burgonyakörettel



Ismét egy Neil Perrytől :-)

Kinek legjobb barátja szerint: "Ha el akarod adni, bundázd!", s azt hiszem, ez több magyarázatra nem is szorul, hisz ki tudna ellenállni egy frissen sült, ropogós morzsabundás finomságnak?

Ha a vasárnapi menüben szerepelni fog a rántott hús, ajánlom mellé ezt a köretet. Az eredetileg írt zsálya helyett nálam az imádott kakukkfű szerepelt, s a vaj-fehérbor páros is jelentősen hozzájárult az ízekhez.

Azt viszont nem tudom, csak sejtem, hogy a tavaly nyári elképesztő aszály lehet az oka, hogy bárhol vásárolok bármilyen fajtájú krumplit (mert már variálok és próbálkozok), s bárhogy vigyázok rá és lesem főzés közben, egész egyszerűen szétfő, elmállik, elmorzsálódik, s még véletlenül sem tartja meg a formáját, legyen az hasáb vagy kocka vagy karika :-( 

Ti tapasztaltatok mostanában hasonlót?




Rántott tarja kakukkfüves-almás burgonyakörettel


Hozzávalók:


A rántott húshoz:

  • 4 szelet csontos tarja (vagy karaj, csirkemell, pulykamell, csirkecomb, szárny...)
  • 2-3 ek liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 ek. tej
  • (házi) zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj



A körethez:

  • 4 közepes alma
  • 60 dkg krumpli
  • ízlés szerint kakukkfű
  • só, bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg + 3 dkg vaj
  • 1-1,5 dl (olíva)olaj



A húst leöblítjük, megszárítjuk konyhai papírtörlővel, besózzuk. Hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, a tejjel elhabart, sóval ízesített tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk.

Sütés előtt a panírozott hússzeleteket érdemes 30 percre tálcán hűtőbe tenni, a bundája sülés közben nem fog lepotyogni róla - Papától tanultam, és tényleg működik!

Bő, forró olajban közepes lángon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a köretet. A krumplit meghámozzuk, félbe-negyedbe vágjuk, és sós vízben nem teljesen puhára főzzük, hisz egyrészt sütünk még rajta, másrészt szét ne essen.

A vajat és az olajat megforrósítjuk, rádobjuk az előfőzött, leszűrt krumplit, a megmosott, s 6-6 cikkre vágott almákat és a kakukkfüvet. Óvatosan készre pároljuk. Ha látjuk, hogy a vaj barnulni kezd, hozzáöntjük a fehérbort, s 2 percig tovább főzzük.

A végén hozzákeverjük a maradék 3 dkg vajat, kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.


2013. április 11., csütörtök

Fejtett bab krémleves


Mi úgy mondjuk, hogy zsengés bab :-)

Amilyen semmilyennek, jellegtelennek látszik ez a leves halovány színével, olyan ízgazdag! Pofonegyszerű, semmi "csicsa", a végeredmény pedig meghökkentően finom!

Neil Perry így ír róla: "Ez a szokatlan, de nagyon egyszerű, hideg krémleves friss salátával vagy fokhagymával bedörzsölt, pirított házikenyérrel egyenesen felséges étel. Nemcsak kanalazva érdemes megkóstolni, hanem akár fokhagymás pirítósra kent, olívaolajjal csepegtetett bruscetta-krémként is."

Mi meleg levesként ettük, egyöntetű sikert aratott köreinkben. 

S ugye el tudjátok képzelni mellé a forró pirított kenyér illatát, miután átsiklottunk rajta egy gerezd fokhagymával? 

Érdemes kipróbálni, milyen jó párost alkotnak :-)

A receptben zárójelben írom a saját pici módosításaimat.





Fejtett bab krémleves


Hozzávalók:


  • 1 kis fej vöröshagyma (1 csokor újhagyma)
  • 3 kg friss fejtett bab, héjastól mérve (45 dkg fagyasztott)
  • 2 ek vaj
  • 1 ek. olaj
  • 1 közepes burgonya
  • 1 l csirke alaplé (víz)
  • 2 dl tejszín - habtejszín, állati
  • 1/2 csokor snidling (1 nagy gerezd fokhagyma)
  • frissen őrölt bors



A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vaj-olaj keverékén megpároljuk. Rádobjuk a babot fagyos állapotban, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.

A fejtett bab a szárazbabbal ellentétben nagyon gyorsan, kb. 20 perc alatt megfő!

Mielőtt teljesen megpuhulna, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd teljes puhulás után botmixerrel zúzzuk teljesen pépesre.

Aki szeretne a pirítóson kívül más haraphatót is, turmixolás előtt vegyen el 1-2 merőkanálnyit a leves "sűrűjéből", majd mintegy levesbetétként tegye vissza a babot a maradék pürésített leveshez!

Adjuk hozzá a tejszínt, forraljunk rajta egyet. Ilyenkor korrigálhatjuk az ízeket sóval, borssal, illetve a leves végső sűrűségét, ha kell, nyugodtan hígítsuk vízzel vagy alaplével.

Tálaláskor kínáljuk hozzá a fokhagymás pirítóst, pár karika újhagymát/finomra vágott snidlinget.





2013. április 9., kedd

Könyvajánló: Neil Perry - Jól enni, jól lenni



A korábbi sikerkönyvek után (Tészta varázs, A család kedvencei, Akarom, mert makaron!) a Törökbálint Kiadó egy tavaszi újdonsággal rukkolt elő.

Neil Perry ismert és elismert ausztrál séf, a magyarok a TV Paprika műsorából ismerhetik. A most megjelent könyvben saját receptjeiből gyűjtött össze egy igen tekintélyes csokrot, azokból a receptekből, melyeket ő maga otthon, szabadidejében a családjának illetve a barátainak készít el.

Idéznék 1-2 mondatot a könyvből, hogy átjöjjön az egész kötet csodálatos hangulata :-)




"Ezt a könyvet az én csodálatos Josephine lányomnak ajánlom. Tudom, hogy egyszer megszereted a zöldségeket."

"Nem a különleges fogások nagykönyve, viszont mély tisztelettel adózik a mindennapok íz-ünnepeinek."

"Hagyd a stresszt az ajtón kívül - ez elengedhetetlen Első Törvény".

"Ha időben megtanítjuk a gyerekeinket jól enni - mondhatnám népszerű kifejezéssel, hogy egészségesen táplálkozni, csak ez valahogy nem hangzik olyan otthonosan -, ez a jóféle berögződés egész életükön át elkíséri majd őket."

"A jó étel nem más, mint a szeretet és gondoskodás megkérdőjelezhetetlen szimbóluma."

"Hiszem, hogy megéri a fáradtságot a szülő számára, ha megtanítja gyermekeinek, hogy főzni csodálatosan szórakoztató játék, nem pedig értelmetlen időpazarlás."


Az egész könyvet áthatják ezek a sorok :-) Visszaköszönnek, és szinte azonnali főzésre ösztökélnek :-)

Egy elképesztő gyűjteményt állított össze egyszerű, finom levesekből, fantasztikus salátákból, sós pitékből és remek tojásételekből, ínycsiklandozó tésztaételekből és rizottókból. A herkentyűk szerelmesei egyszerűen "könyékig dúskálhatnak" a receptekben, de nem felejtkezik el a szárnyasokat, a sertést, sőt a bárányhúst kedvelőkről sem! Természetesen desszert is van, csupa egyszerű, mégis kényeztető finomság. Szépen, tematikus sorrendbe szedve, a könyv végén hasznos ötletek, trükkök, tanácsok.

"Mindezek után boldog főzőcskét, és élvezd az ízeket!"

A remek recepteket gyönyörűen fotózott képek "illusztrálják", igazi élmény előbb átlapozni, utána jó alaposan elmélyülni benne :-)

Aki elég gyors, a könyv megrendelése mellé az Ízek és érzések gasztromagazin egy éves előfizetését kapja ajándékba!

Részletek a kiadó oldalán ITT!

256 oldal, kemény kötés, fogy. ára 5950 Ft.

Megéri :-) 

Köszönöm! Hozok majd belőle dolgokat :-)




2013. április 7., vasárnap

Zöldséges puliszkával töltött dagadó



Készítettem már dagadót sokféle töltelékkel, puliszkával még soha. Valahogy eszembe nem jutott volna töltelékként felhasználni.

Öreg hiba volt :-)

Az így megtöltött húshoz elegendő egy jó nagy adag saláta, és komplett ebédet kapunk, a puliszka szinte helyettesíti a hagyományos köretet, de kihűlve, teljesen hidegen is eszméletlen finom.

A belekerülő zöldségek tetszés szerint variálhatók!




Zöldséges puliszkával töltött dagadó


Hozzávalók:

  • 1 dagadó (80 dkg-1 kg)
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • (opcionálisan: zeller, gomba, zöldborsó, medvehagyma...)
  • 1-2 ek. kacsazsír


A puliszkához:

  • 3 dl tej
  • 3 ek. kukoricadara
  • 1 ek kacsazsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • só, bors



A puliszkával kezdjük, mert hűlnie kell. Felforraljuk a tejet, sózzuk, borsozzuk. Ha forr, ovális habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kukoricadarát, s teljesen sűrűre, "puffogósra" főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a kacsazsírt, a tojásokat és a zúzott fokhagymát.

A zöldségeket megtisztítjuk, a paprikát és a répát pici kockákra vágjuk, a pórét felkarikázzuk. Hozzákeverjük az ízesített puliszkához. Nyersen, nem tévedés.

A dagadót felszúrjuk egy éles késsel, vigyázzunk, az oldalát ki ne vágjuk! Ha megkérjük, a hentesek általában szívesen felszúrják :-)

A zöldséges puliszkát betöltjük a dagadóba, a nyílást hústűvel lezárjuk.

Tepsibe helyezzük, zsírt teszünk alá és egy kevés vizet, majd fólia alatt 180 fokos sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). A fóliát levéve 10-15 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.

Hagyjuk kicsit pihenni, majd éles késsel felszeleteljük.



Ihlet: Vidék Íze 2013. március


2013. április 5., péntek

Segítsüti 2013. tavasz!




Hiszitek vagy sem: a süti immár nyolcadszor fog segíteni!

A tavaly őszi akcióhoz hasonlóan idén tavasszal ismét 30 gasztroblogger anyuka és apuka ajánlja fel csodálatos süteményét egy újabb jó ügy segítése érdekében :-)



S hogy idén mi a jó ügy? 2013. február 11-én egy elkerülhetetlen balesetben totálkárosra tört a Magyar Gyermekmentő Alapítvány Gyermek Mentőorvosi Kocsija!




A felajánlásokból összegyűlt összeg teljes egészéből az összetört autó pótlásához és/vagy átalakításához, felszereltségéhez szeretnének hozzájárulni a Szervezők.




Licitálni egy ingyenes, kb. 1 perces regisztrációt követően lehet ITT, majd a regisztrációt követően indulhat is a SÜTIÁRVERÉS!

Az akció ma indul, s április 8-áig lehet versengeni a süteménycsodákért 16 órával bezáróan!


Köszönet minden felajánlásért :-)



2013. április 3., szerda

Fokhagymás-kakukkfüves édesburgonya


Nemrég ismerkedtem meg az édesburgonyával, véletlenül láttam meg az Aldiban, addig sehol.

A vásárolt adag első része a kukoricalevesbe került, a maradékból pedig köret készült.

Az ízesítést Csibe ihlette, aki sütőtököt készített ilyen formán a télen - akkor kipróbáltam, s egészen más dimenzióba emelte a a hagyományos sült tököt!

Mivel az édesburgonya ízében, állagában nagyon hasonlít a sütőtökre (bár nem rokonok), így az édeskés zöldséget sós kiegészítőkkel fűszereztem. Az illata őrületesen jó volt, s az íze...

Köretként tálaltam először, utána meg azt vettem észre, hogy gyakorlatilag csak úgy "magában" elnassoltam :-)

Gabojszánál találtok egy citrusos-gyömbéres ízvilágút is!








Fokhagymás-kakukkfüves édesburgonya


Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 3 közepes édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk nagyszemű (füstölt) só
  • 1-2 ek. tökmagolaj (ha nincs, mehet olívával)
  • 1 mk. szárított kakukkfű (ha van friss, még jobb)


Az édesburgonyát meghámozzuk, s kb. 3 mm-es szeletekre vágjuk. Egy tűzálló tálba sziromszerűen lerakosgatjuk a szeleteket.

A fokhagymát megtisztítjuk, egészen vékonyra szeleteljük, az édesburgonya-korongok közé szórjuk, majd meglocsoljuk az olajjal, meghintjük kakukkfűvel és sóval.

180 fokos sütőben lefedve (alufólia vagy a jénai teteje) puhulásig sütjük kb. 20-25 percig, majd a fedőt eltávolítja pár perc alatt picit pirítunk a tetején.