2014. január 17., péntek

Ropogós csokis-diós keksz




Egy nagyon izgalmas kekszet mutatok most Nektek :-)

Édes és sós. Csokoládés és diós. Egy falatban keverednek egyszerre ezek az ízek, ráadásul elképesztően ropogós...

További érdekessége, hogy a keksz egészben sül ki, mint egy linzerlap, s tepsiből kiborítva, azon forrón kell falatnyi kockákra vágni, s így nyeri el végső keksz jellegét.

Pohár tejjel tökéletes uzsonna, de kávé mellé kínálva is remek választás!







Ropogós csokis-diós keksz


Hozzávalók kb. 16-20 db kekszhez:

Elkészítési idő: 15 perc + 20 perc sütés

  • 22 dkg vaj/margarin/kókuszzsír
  • 20 dkg (barna)cukor - barna cukorral különösen finom lesz!
  • 1 csapott tk. (!) durva szemű só
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 32 dkg liszt
  • 1 marék dió durvára vágva
  • 10 dkg étcsokoládé durvára vágva



Keverjük habosra a puha vajat a cukorral, a sóval, vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a lisztet, végül gyúrjuk bele a diót és a csokoládét is.

Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás, s eleinte úgy tűnik, nem fog összeállni, inkább nedves homokra emlékeztet az állaga - de összeáll!

Sütőpapírral béleljünk ki egy kb. 22x30 cm-es tepsit, és simítsuk bele a kekszalapot. Nedves kézzel lapogassuk bele egyenletes vastagságban, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, vagy míg a felszíne aranybarna nem lesz.

Borítsuk ki egy vágódeszkára, hagyjuk icipicit hűlni, de még azon melegében éles késsel vágjuk egyforma szeletekre (nagyon óvatosan, mert rémesen törékeny), végül hagyjuk teljesen kihűlni.

Jól záródó fémdobozban tároljuk.




Forrás: Lucinda Scala Quinn



4 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet, és külön tetszik, hogy nem kell bajlódni a formázással, egyszerűen csak fel kell szeletelni! :) Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.