2014. január 20., hétfő

Tökmag kréker és sült sütőtök krémleves



A kréker ötletét Ágitól hoztam, első pillantásra beleszerettem - és várakozásaimnak megfelelően csodafinom!

Pillanatok alatt elkészül, alig néhány hozzávalóból, amelyek szerintem prímán variálhatók is: biztos remek lesz dióval vegyítve, esetleg egész mákot is belecsempészve...

Sült sütőtök krémleves "betétjeként" ettük, a maradékot pedig gyakorlatilag elropogtattuk magában, mint egy sós kekszet, de nagyszerű kísérője lehet kencéknek, mártogatósoknak is!

Ha meg egészen nagy szeleteket vágunk belőle, szerintem kenyeret is helyettesíthet, mint szendvicsalap!







Tökmag kréker és sült sütőtök krémleves


Hozzávalók 16-20 darab krékerhez:

Elkészítési idő: kréker 25 perc, leves 40 perc (ha van megsütött tök otthon!)

  • 10 dkg héj nélküli tökmag
  • 5 dkg szezámmag
  • 1 mk. nagy szemű só (először azért csínján, inkább apránként adjuk hozzá)
  • 1 ek. (olíva)olaj
  • 2-3 ek. víz


A sütőtök krémleveshez:



  • 1/2 darab ún. sonkatök sütőben megsütve, kb. 30-40 dkg
  • 1 közepes krumpli
  • 1 nagy alma
  • 1-2 dl tejföl
  • só, bors
  • kakukkfű


A tökmagot késes betétű robotgépben morzsásra pörgetjük. Hozzáadjuk a szezámmagot, az olajat, a sót, és először 2 ek. vizet, s újra átpörgetjük a masszát néhány pillanat alatt.

Tegyük át egy tálba, kézzel gyúrjuk át, ha igényel még 1 ek vizet, adjuk hozzá, teljesen össze kell állnia a masszának.

Sütőpapírral borított tepsire borítjuk a magkeveréket, s nedves habkártyával vagy egyszerűen csak nedves tenyerünkkel simítsuk egyenletes vastagságú téglalappá (kb. 20x30 cm).

A habkártyával óvatosan ejtsünk rajta kis mélyedéseket, bemetszéseket, mintha felszeletelnénk már most, de ne vágjuk át teljesen a "tésztát". Sütés után ezen törésvonalak mentén szét tudjuk majd tördelni.

160 fokos sütőben süssük addig, míg a széle picit meg nem pirul (kb. 10-12 perc). Ekkor óvatosan tördeljük szét (tűzforró!!), majd a már elzárt sütőbe tegyük vissza néhány percre, hogy a törésvonalak mentén is picit megpirulhasson.

Kihűlés után tároljuk fémdobozban.


A leveshez feltesszük főni a meghámozott, falatnyi kockákra vágott krumplit és almát annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ha megpuhultak, hozzáadjuk a sült sütőtök darabokat, összeforraljuk, majd botmixerrel krémesre zúzzuk.

Sóval, borssal, ízlés szerint kakukkfűvel ízesítjük.

A tejfölt kikeverjük némi forró levessel (hőkiegyenlítés), majd visszacsorgatjuk a fazékba, gyorsan átkeverjük, és éppen egyet forralunk rajta.

A tökmag krékerrel tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.