2014. február 23., vasárnap

Patty néni kávés kuglófja



Aki nem más, mint Lucinda Scala Quinn keresztmamája, és a recepthez történet is tartozik: a kuglóf mindig postán (!) érkezett a családhoz, remegő frissen! Hogy lehet ez?

A titok abban állt, hogy sütés után a keresztmama egyszerűen lefagyasztotta (!), majd azon fagyosan adta postára. Mire célba ért, éppen kiolvadt, és olyan volt, mintha akkor húzták volna ki a sütőből :-)

A fagyasztást nem teszteltük, ellenben a kuglóffal. Kevert vajas tészta, nehéz, nem az a levegős-habos élesztős fajta, és a kávé-kakaó párosának köszönhetően meglehetősen felnőttes ízvilágú.

Ha marad a kávé-kakaó keverékből, keverjük el forró tejben - csodafinom...

Ha nincs kuglófforma, kapcsos tortakarikában vagy kicsi szögletes tepsiben is elkészíthető!






Patty néni kávés kuglófja


Elkészítési idő: 15 perc + kb. 50 perc sütés


Hozzávalók:


  • 25 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. só
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tejföl (szobahőmérsékletű)
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor



A töltelék:

  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. instant kávé
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk és lisztezzünk ki egy kuglófformát.

Egy tálkában keverjük össze a cukrot, a kávét és a kakaóport.

Nagy tálban forgassuk össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport. 

Ha van, használjunk eztán kézi mixert: kavarjuk habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Dolgozzuk bele a lisztes keverék harmadát, majd a tejföl felét, megint következzék a liszt harmada, a másik fél adag tejföl, végül zárjuk a sort a maradék liszttel, és a vaníliakivonattal.

Dolgozzuk ki a tésztát további 1 percig.

A tészta kb. harmadát kanalazzuk az előkészített sütőformába, szórjuk meg a kávés-kakaós keverék felével. Kanalazzunk rá egyharmadnyi tésztát, ezt a réteget is hintsük meg a kávés-kakaós keverék másik felével, majd a tészta utolsó harmadát simítsuk rá.

Süssük előmelegített sütőben 45-50 percig. Félidőben érdemes ránézni, szemre szinte késznek látszik, de a belseje még nyers! Ha nagyon pirul a teteje, könnyedén borítsunk rá alufóliát, és így süssük készre - tűpróbával ellenőrizzük.

Formában hűtsük, pihentessük egy kicsit, majd borítsuk tálcára-tányérra.






2 megjegyzés:

  1. ezt is kipróbáltam,mert mostanában sok kuglófot sütök,mivel reggelire nagyon szeretjük. :) Hasonló ehhez a cseh kuglóf receptje, csak ott külön választva verik fel a fehérjét habbá és a végén adjuk hozzá a masszához. Véletlenül egyszer egyben raktam bele a tojásokat és teljesen más lett, sokkal nehezebb volt a tésztája végül. Így miután olvastam ezt a receptet és a véleményed róla, itt is külön habbá verve adtam hozzá a fehérjét. Nagyon finom, könnyű tésztát kaptam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, hogy leírtad a tapasztalatodat :-) Így valóban elég nehéz volt a tésztája, remek ötlet a felvert fehérje!

      No, ha legközelebb műsorra kerül... :-)))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.