2014. május 7., szerda

Epres-mascarponés torta - Blogkóstoló 16.!

Az ember tervez...

Hogy megsüti a játszótársától pl. ezt az epres-mascarponés süteményt, de még talonban van Gordon Ramsay csokoládés-mogyorógrillázsos pitéje is ám! Aztán a tervteljesítési viszonyszám nem mindig 100%...

Éva és Ági, köszönöm a türelmeteket - a léc alatt épp csak átcsúszva itt a csodafinom, villámgyorsan és könnyedén elkészíthető üde sütemény!





Epres-mascarponés torta

Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • csipet só
  • 1 rúd vanília kikapart belseje/2-3 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 ek. tej
  • 25 dkg eper


A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 ek. olaj



Az epreket váltott vízben megmossuk csumájával együtt, majd ha leöntöttük róla az utolsó vizet is, azt követően távolítsuk el a csumát - így nem lesz vízízű az eper!

Néhány szemet félreteszünk díszíteni, a többit nagyobb darabokra vágjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A puha vajat kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát, csipet sót, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül több részletben a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is.

A tortaforma alját kivajazzuk-kilisztezzük (vagy beleszabunk egy sütőpapír-korongot), és beletöltjük a tésztánk felét. Megszórjuk a darabolt eper felével.

A maradék tésztához hozzászitáljuk a kakaóport, majd annyi tejjel lazítjuk, hogy a sárga tészta állagát kapjuk végeredményül. Belekeverjük az eperfalatokat, majd a sárga tészta tetejére simítjuk.

45 percig sütjük az előmelegített sütőben, félidőben érdemes könnyedén leborítani egy darab alufóliával, ne ne süljön túlságosan a teteje! 35-40 perc után bökjünk bele egy tűt - és addig süssük, míg már nem tapad rá a tésztából.

Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A csokoládét az olajjal megolvasztjuk mikróban 500 W-on 1,5-2 perc alatt, simára keverjük. A félretett néhány szem epret belemártjuk, a maradékkal áthúzzuk a tortánkat, majd azon folyékonyan a tetejére ültetjük a csokoládés epreket.

Hagyjuk a csokimázat megdermedni, majd cikkekre vágva tálaljuk.






6 megjegyzés:

  1. Viki, ez a torta gyönyörű és nagyon-nagyon fincsi is lehet, csoda guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Már csak mutatóban van belőle :-)))

      Törlés
  2. Örülök, hogy találtál kedvedre valót az oldalunkon. :) Biztos a tied is nagyon fincsi lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ági, több kedvemre valót is találtam nálatok, örülök, hogy megismertelek :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.