2014. március 30., vasárnap

Citromos göngyölt szűzérme



Az ihletet Gabojsza csavart húsa adta: szűzérme kolbászhúsba és csepleszbe "csomagolva". Fantasztikus ötlet, nálunk eddig csak "fordítva" volt, a szűzérmébe töltöttük a kolbászhúst, és tüskepecsenye volt a neve :-)

S mivel éppen volt a fagyasztóban egy szűzérme, tényleg teljesen véletlenül pont csepleszbe csomagolva, munkához láttam. Kolbászhús nem volt, helyette jött "köpenyként" a nagy sikert aratott citromos-zöld fűszeres darált hús.

Csodafinom lett... Fűszeres, ízes, melegen és hidegen is nagyon finom!






Citromos göngyölt szűzérme


Elkészítési idő: 2 óra


Hozzávalók:


  • 1 karcsú szűzérme
  • 80 dkg darált sertéshús (zsírosabb részéből)
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerinti mennyiségű kakukkfű
  • só, bors
  • 1 nagyobb méretű cseplesz (ha nem jutunk hozzá, használjunk nyugodtan baconszalonnát)



A darált húst gyúrjuk össze alaposan a finomra vágott lila hagymával, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, borssal.

A csepleszt (vagy a szorosan egymás mellé fektetett baconcsíkokat) terítsük ki, egyenletes vastagságban oszlassuk el rajta a fűszeres darált húst. 

Fektessük a közepére a besózott szűzpecsenyét, majd burkoljuk be a darált húsba-csepleszbe, mintha pl. Stefánia-vagdaltat készítenénk, a szűzpecsenyét teljesen ölelje körbe a darált hús és a cseplesz.

Óvatosan emeljük át tepsibe, öntsünk alá 1 dl vizet. Takarjuk le alufóliával, és pároljuk egy órán át 180 fokos sütőben, majd a fóliát levéve pirítsuk meg ropogós pirosra a tetejét.

Hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk szeletekre, s lágy krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.





2014. március 28., péntek

Citrusos-fehérboros sárgarépa krémleves


Sárgarépa krémleves? Nem hiszem, hogy sokak szeme felcsillanna ennek hallatán :-)))

De ez a leves minden képzeletet felülmúlóan finom... Túlzás nélkül mondom, hogy minden cseppje egy élmény, képes lettem volna csak úgy magában egy bögréből elkortyolgatni... Selymes, ízes - imádok borral főzni :-)

Elkészítése nem ördöngösség, de ha valakinek mégsincs kedve/ideje tűzhely mellé állni, próbáljon ki egy új ételfutárt, a FOODPANDÁT! Semmi más teendő nincs vele, mint beírni a keresőbe a lakóhelyünk/tartózkodási helyünk irányítószámát, és máris lehet böngészni a helyi éttermek kínálata között, s egy órán belül előttünk gőzölöghet az ebéd. Vagy a vacsora...







Citrusos-fehérboros sárgarépa krémleves


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa karikákra vágva
  • 2 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 ek. vaj/olaj
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1,2-1,5 dl víz/húsleves
  • 1-2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 1 kezeletlen citrom héja (vagy 5 dkg kandírozott citromhéj - citronát)
  • só, bors



A csirkemell galuskához:

  • 20 dkg csirkemell filé
  • 1 tojás
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • szerecsendió
  • só, bors



A vöröshagymát megpároljuk a vajon, hozzáadjuk a répakarikákat. Felöntjük a borral és a vízzel/húslevessel, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a citrom lereszelt héjával, és teljesen puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt is. Egyet forralunk rajta, kóstoljuk, ha kell, korrigáljuk az ízeket.

A galuskához ledaráljuk a csirkemellet, hozzáadjuk a fűszereket és a tojást. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk a húsmasszát úgy, hogy két evőkanál segítségével nagy galuskákat formálunk, és csendes forrásban tartva 8-10 perc alatt készre főzzük.

A leveshez kínáljuk.






Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2013. október




2014. március 25., kedd

Kakaós-citromos szelet



Viszonylag sok munkával járó, de annál finomabb sütemény :-)

Igen, három lapot kell hozzá sütni külön-külön, és kétfajta krémet készíteni (melyek alapja azért közös), de néha igazán érdemes ilyenekhez is hozzáfogni.

Egy éjszakát el kell töltenie a hűtőben, hogy megpuhuljanak a lapok, ezt mindenképpen kalkuláljuk bele!





Kakaós-citromos szelet


Elkészítési idő: 90 perc + 1 éjszaka hűtés

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 cs. sütőpor
1,5 dl hideg tej


A krémhez:


5 dl tej
4 púpos (!) ek. liszt
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
12,5 dkg puha vaj
2 ek. cukrozatlan kakaó
1 kezeletlen héjú citrom héja és kb. a fele leve


A tetejére:

20 dkg étcsokoládé
2 ek olaj




A tészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk. Vékony lapokká nyújtjuk őket, s egy kb. 20x40 cm-es kikent tepsiben, előmelegített sütőben egyesével aranyszínűre sütjük, laponként kb. 20 perc alatt. A második-harmadik lapnál figyeljünk, valószínűleg rövidülni fog a sütési idő!

Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. 4 púpos ek. lisztet csomómentesre keverünk 5 dl tejjel, s folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd belekeverjük a puha vajat és a cukrot.
A krémet elfelezzük.
Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másikhoz hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk kb. a felének a levét - kóstoljuk meg, mennyire savanyúan szeretnénk!
Ha a tésztalapok is kihűltek, összeállítjuk-megtöltjük a süteményt. A legcsúnyább lapot tesszük alulra, megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a következő tésztalappal, melyet megkenünk a citromos krémmel, végül a legszebb tésztalappal befedjük.
A csokoládét 2 ek. olajjal gőz fölött/mikróban (500 W-on 2 perc) megolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2014. március 23., vasárnap

Csirkebrassói sült zellerrel


Gyors és könnyű, üde fogás, ebédre még el is készülhet :-)

A sült zellert nemrég fedeztem fel a sült krumpli alternatívájaként, szuper, higgyétek el - illetve tegyetek vele egy próbát, mert megéri!





Csirkebrassói sült zellerrel


Elkészítési idő: 50 perc


Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2-3 ek. (olíva)olaj
  • 2 csirkemell filé
  • 3-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 1 nagy gumó zeller
  • 1-2 ek. (olíva)olaj




A finomra vágott vöröshagymát az olajon fedő alatt, meg-megkeverve nagyon sokáig pároljuk, legyen szinte krémes - mert csak így lesz meg a brassói tipikus szaftja.

Adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, erős tűzön fehéredésig pirítsuk, majd ízesítsük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és takaréklángon hagyjuk, míg a keletkező levét el nem fővi.

Szaftosnak, puhának kell lennie, ez kb. 15 perc, de kóstoljuk meg. 

A zellert megtisztítjuk, s felkockázzuk, mintha krumpli lenne. Borítsuk egy nagyméretű, sütőpapírral borított tepsire úgy, hogy a kockák kényelmesen elférjenek egymás mellett. Locsoljunk rá pici olajat, majd 200 fokon egyszer-kétszer átkeverve süssük ropogósra.

Sütés után ugyanúgy sózható (ízesíthető), mint a sült krumpli.

A jó fokhagymás, borsos csirkebrassóival tálaljuk.



2014. március 21., péntek

Élesztőmentes, ropogós töki pompos



Számtalanszor sütöttem már Max méltán népszerű élesztőmentes pizzáját, a fotózást sosem érte meg :-) Ropogós, hajszálvékony tészta, hallatlanul egyszerű elkészíteni - mindössze várakozni kell. Mint az élesztősnél, igaz?

Aztán egyszer gondoltam egyet, és töki pompos feltéttel készítettem el - frenetikus...

Elbírt volna még néminemű lila hagymát is, de vacsorára ettük, s eléggé nehéznek éreztem a hagymát, de aki bevállalós vagy jobban bírja, nyugodtan szeleteljen rá még sütés előtt, vagy csipegesse csak úgy nyersen a megsült langallóhoz!





Élesztőmentes, ropogós töki pompos

Elkészítési idő: 1 óra + kb. 10-12 perc sütés


Hozzávalók 2 db 20 cm-es koronghoz:


  • 25 dkg liszt
  • 1,2 dl víz
  • 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír
  • nagy csipet só
  • 1-2 ek. olívaolaj



A feltéthez:

  • 2 dl sűrű tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • csöpp só
  • bors



A liszt felét (12,5 dkg) elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel, sóval és olajjal. Nagyon lágy, galuskaszerű tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal, és hagyjuk pihenni 30 percet.

A 30 perc letelte után adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

Osszuk kétfelé, formáljunk belőle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.

Addig elkészítjük a feltétet: a tejfölt kikeverjük a fokhagymával, sóval, borssal, a szalonnát felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük.

Az újabb 30 perc letelte után kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas, jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben úgyis tudunk rajta korrigálni :-)

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.

Tegyük a vékony tésztát sütőpapírral borított tepsire, kenjük meg a tejföl felével, szórjuk meg a szalonnacsíkok felével és jó vastagon a reszelt sajt felével. Sajtozás előtt mehet még a lila hagyma, ha valaki jól bírja!

Az előmelegített sütőben süssük ropogósra, ha a széle és a sajt a tetején már aranyszínű, kész is van!

Ugyanígy készítsük el a másik tésztagombócot is, majd cikkekre vágva azon frissen tálaljuk.

Természetesen nekünk tetsző feltéttel ugyanezen metódussal pizzát is készíthetünk, ITT egy remek videó a munkamenetről!


2014. március 19., szerda

Húsos-gombás burek - 15. Blogkóstoló!




A 15. fordulóban úgy alakult, hogy maga a háziasszony lett a játszótársam :-)

Aki egyszerre vezet gasztro- és kreatív blogot is! Mindig csodáltam az ilyen ügyes kezű embereket: pár ceruzavonás, néhány mozdulat az ollóval, egy-két pötty ragasztó - és kész a varázslat...

Nézzétek meg pl. ezt, vagy ezt, vagy ezt!

A receptek között barangolva is csoda dolgokra bukkantam, pl. eszembe vésve a narancsos májpástétom, az isteni csokitorta, és a legfrissebb gyönyörűség, az epres-csokis sakktábla torta!

Végül egy húsos ételt választottam, a bureket - hát ha ettetek jót... Megnyaltuk utána az ujjunkat :-)





Húsos-gombás burek

Elkészítési idő: 70 perc


Hozzávalók egy 24 cm-es sütőformához:


  • 1 csomag 8 lapos réteslap (tudjátok, az a szárazabb fajta)
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 30 dkg gomba cikkekre vágva
  • 1 tk. pirospaprika
  • só, bors
  • 1 tk. kakukkfű
  • 2 ek. mustár



Az öntethez:

  • 1 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 tojás
  • só, bors



A vöröshagymát üvegesre pároljuk kevés olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk a paprikával, s elkeverjük.

Hozzáadjuk a darált húst, és erős lángon fehéredésig pirítjuk, majd a gombaszeleteket is belerakjuk. Hagyjuk addig főni, míg a keletkezett folyadék java része el nem párolok, de azért ne szárítsuk ki nagyon.

Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és a mustárral, majd hagyjuk picit hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni.

A réteslapokat kettesével szétválasztjuk, egyszerre két lappal fogunk dolgozni.

Két lapot nedves konyharuhára fektetünk, és a felénk eső szélére halmozzuk egy csíkban a húsos-gombás töltelék negyedrészét. Feltekerjük, mint egy palacsintát, majd egy vajjal kikent tűzálló tál közepére fektetjük csigaformán meghajlítva.

A többi réteslappal is ugyanígy járunk el: két lap, megtöltve a darált hússal, feltekerve, majd a sütőtálban lévő csigához illesztve haladjunk tovább, hogy végül egy óriási tekercset kapjunk.

A tejszínt elkeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen megcsorgatjuk-megkenjük vele a bureket.

200 fokos sütőben aranyszínűre, ropogósra sütjük kb. 30-35 perc alatt, majd tortacikkszerűen felvágva tálaljuk.






2014. március 16., vasárnap

Brindzás (juhtúrós) pogácsa



Az utóbbi idők legjobb pogácsája :-)

Itt nálunk mindig lehet kapni házi brindzát, de aki nem jut hozzá vagy nem szereti jellegzetes ízét, nyugodtan próbálja ki juhtúróval!

 Langymelegen egyszerűen ellenállhatatlan - de még másnap is nagyon finom!







Brindzás (juhtúrós) pogácsa

Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 20 perc pihentetés, 25 perc sütés

Hozzávalók kb. 30 pogácsához (2 gáztepsi):

  • 1,5 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • 1 tojás
  • 35-40 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • késhegynyi bors
  • 15 dkg brindza (vagy juhtúró)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor

 A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5 dkg tökmag durvára vágva (vagy sajt, szezámmag...)


A pogácsa alapanyagait felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük (gép hiányában hagyományos kelt tésztát készítünk).

 A lisztet kezdjük 35 dkg-nyival, ha nagyon lágy a tészta, fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot - a liszt mennyiségét a tojás nagysága és a brindza (juhtúró) zsírossága nagyban befolyásolja. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egyszer meghajtogatjuk: felső harmadát be középre, alsó harmadát fel középre. A tésztacsík bal szélét szintén be középre, végül a jobb szélét is be középre - egy dundi tésztacsomagot kapunk.

A hajtogatás el is hagyható, de akkor ne nyújtsuk túl vékonyra!

Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket egymástól viszonylag távol, össze ne nőjenek, majd hagyjuk pihenni langyos helyen 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (aljában lábaska vízzel), a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg a durvára vágott tökmaggal, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre.






2014. március 14., péntek

Fetás-sütőtökös pite darált hússal


Egyszerre édeskés és sós a sütőtöktől és a fetától, és mellette fűszeres is a darált hústól.

Könnyed, mégis meglepően laktató fogás, a bizarrnak tűnő hozzávalók senkit ne riasszanak el, bámulatosan finom!






Fetás-sütőtökös pite darált hússal

Elkészítési idő: 1 óra + 45 perc sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es formához:


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek. hideg víz



A töltelékhez:

  • 1 fej lila hagyma
  • 30 dkg darált hús
  • 30 dkg sütőtök (pucolva mért súly)
  • 2 tojás
  • 20 dkg feta kockákra vágva
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só, bors
  • 1/2 mk. római kömény
  • 1/2 mk. koriander



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd egyből a sütőformába nyújtjuk úgy, hogy legyen egy 2-3 ujjnyi pereme is, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket.

A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük erős tűzön, néhány percig főzzük, míg a keletkezett folyadék java része el nem párolog, majd a fűszerekkel ízesítjük - a sóval vigyázzunk, mert a feta nagyon sós!

A sütőtököt meghámozzuk, karikákra vágjuk, és egy másik serpenyőben felforrósítunk 1-2 ek. olajat, és oldalanként 1 percig sütjük a tökkarikákat.

A sütőformában kihűtött tésztát elősütjük: letakarjuk sütőpapírral, s valamilyen nehezéket öntünk rá, pl. szárazbab, lencse, rizs - és 180 fokos sütőben így sütjük 15 percig.

Ezt követően a nehezékkel együtt eltávolítjuk a sütőpapírt, s a tészta alját kirakosgatjuk a sütőtök-karikák egyik felével. 

A fűszeres darált húst összeforgatjuk a fetakockákkal, a tejszínnel és a két egész, felvert tojással, a tésztakehelybe öntjük, végül az egészet befedjük a maradék sütőtök-korongokkal.

180 fokon további 25-30 percig sütjük - a teteje megpirul kissé és szemmel láthatóan megszilárdul a töltelék.

A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Hidegen is finom!





Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2013. október

2014. március 12., szerda

Citromos-tejfölös édeskenyér


Gyorsan elkészülő sütemény, szerintem elronthatatlan :-)

Ajándékba készült, s csak nyersen kóstoltam belőle egy cseppet, de a visszajelzések igen-igen pozitívak voltak!

A citrom héját lehetőség szerint csak akkor használjuk fel hozzá, ha kapunk kezeletlen héjú gyümölcsöt, nagyobb üzletláncokban rendszeresen szokott lenni (Spar, Aldi, Lidl) teljesen megfizethető áron hálós kiszerelésben, s mindig feltüntetve rajta, hogy vegykezelésen nem esett át.

Ha nem kapunk ilyen citromot, keressünk a polcokon kandírozott citrushéjat (citronát), ezeket kezeletlen héjú citrusokból készítik.

Szerintem kuglóf- illetve muffinformában is megsüthető!






Citromos-tejfölös édeskenyér


Elkészítési idő: 10 perc + 40 perc sütés


Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:


  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és a leve is
  • 1 ek. vaníliakivonat/1-2 cs. vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejföl
  • 1,2 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • csipet só


A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a citrom héját és a levét, a vaníliát, a tejfölt, az olajat, végül a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet is.

Dolgozzunk ovális habverővel, sima, csomómentes tésztát kapunk.

A hasábformát kenjük ki vajjal, hintsük meg liszttel, simítsuk bele a tésztát úgy, hogy a széleinél próbáljuk kicsit felfelé-kifelé húzni, hogy a közepén szinte "horpadás" keletkezzen - így nem fog annyira felpúposodni a közepes sütés közben!

180 fokosra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük készre, de ellenőrizzük tűpróbával!

Rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük kenyérszerűen, és kínáljunk hozzá vajat, lekvárt, mézet, de egyszerűen porcukorral meghintve is remek :-)





Szepy receptje a Kifőztükből :-)


2014. március 10., hétfő

Sajtos tojástekercs




Katuci fotói és csodafinom receptjei rém inspirálóak :-)

Így történt ez a tojástekercs esetében is, gyors és finom (és büntetlen!!) vacsoránk kerekedett belőle!





Sajtos tojástekercs


Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók:


  • 4 hajszálvékony szelet bacon szalonna
  • 4 nagy (XL) vagy 5 közepes (L) tojás
  • 1 pici fej lila hagyma finomra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt (nem baj, ha kissé karakteres, pl. ementáli)



A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd serpenyőben néhány perc alatt ropogósra sütjük. A keletkezett zsiradékban megpároljuk a lila hagymát, majd az utolsó percben hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is, éppen csak megfuttatjuk.

A tojásokat tálba ütjük, sózzuk (óvatosan, mert a bacon is sós!), borsozzuk, villával habosra keverjük, mintha csak rántottát készítenénk, és belekeverjük a petrezselyemzöldes-hagymás szalonnát is.

Egy 20x30 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tojásos keveréket, és 180 fokon szilárdulásig sütjük - kb. 5-8 perc.

Ha megsült, óvatosan kiemeljük a sütőformából sütőpapírral együtt, azon forrón jó vastagon meghintjük reszelt sajttal, majd óvatosan feltekerjük, mint egy piskótatekercset.

Hagyjuk pihenni 1 percet, ennyi idő alatt a forró tojástól elolvad a sajt - s éles késsel vágjuk szeletekre, mint egy piskótatekercset :-)

Kínáljunk mellé egyszerű zöld salátát, tökéletesen elegendő hozzá.





2014. március 4., kedd

Almás narancskrémleves


Az utóbbi idők egyik legjobb gyümölcsös krémlevese...

Hűvös, fűszeres és nagyon narancsos!

Ajánlom :-)






Almás narancskrémleves


Elkészítési idő: 30-40 perc + hűtés


Hozzávalók:


  • 2 ek. (barna)cukor
  • 2 közepes alma
  • 4-5 narancs
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 mk. fahéj


Tálaláshoz:

  • puhára felvert tejszínhab
  • csokoládéforgácsok
  • mandulaszirom



Az almát meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kiemeljük, majd falatnyi kockákra vágjuk.

A narancsot hámozás után kifilézzük: először éles késsel körös-körül eltávolítjuk a fehér bundáját, majd a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A műveletet végezzük tál vagy tányér felett, és fogjuk fel az óhatatlanul kicsorgó levét!

A cukrot fazékba kanalazzuk, és takaréklángon hagyjuk, hogy karamellé olvadjon. Ha a színe és az állaga olyan, mint a méz, hozzáadjuk a gyümölcskockákat, és keverjük össze. Ekkor a karamell visszadermed, semmi pánik!

Öntsük fel  annyi vízzel, hogy viszonylag bőven ellepje. Ilyenkor inkább még kevesebbet, nehogy híg legyen, turmixolás után be fogjuk tudni állítani a nekünk tetsző sűrűséget.

Ízesítsük vaníliával és fahéjjal, majd fedő alatt főzzük puhára.

A tűzről lehúzva botmixerrel zúzzuk krémesre, ha sűrű, hígítsuk vízzel.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, korrigáljuk az ízeket a fűszerekkel, illetve természetesen a cukor mennyiségét is nagyban befolyásolja mind az alma, mind a narancs édessége.

Vízfürdőben hűtsük le (langyosan is nagyon-nagyon finom), majd tegyük hűtőbe.

Tálaláskor kínáljunk hozzá puhára felvert tejszínhabot, étcsokoládé forgácsokat - mert a narancs és a csokoládé tökéletesen illik egymáshoz, valamint mandulaszirmot.





2014. március 2., vasárnap

Zserbó tartelette


Olyan, mint a sokak által ismert és szeretett "kosárka", csak nagyobb, ún. tartelette-formában sütve, és a meglepetést elrejti a diós hab: alatta bizony a lekvár mellett egy jó nagy kocka étcsokoládé is olvadozik, ellenállhatatlanná téve a süteményt :-)

A recept négy darabra szól, s meglepően hamar el is készül. Sokszor hallottam már, mennyire pepecs munka a "kosárka", ezért nem szívesen fognak hozzá a sütéséhez - nekik ajánlom ezt a nagyobb formát s benne ezt a süteményt!

De vigyázat! A tartelette kétszemélyes - egy ember egyszerre nem fogja tudni megenni, ez nem csak egy falat :-)

Ugyanez természetesen a kicsi kosárka formában is elkészíthető, vagy egyszerűen csak négyszögletes lappá nyújtva a tésztát, kicsi tepsiben összeállítva, majd sütés után kockákra vágva.





Zserbó tartelette


Elkészítési idő: 1 óra + az omlós tészta hűtése, min. 30 perc


Hozzávalók 4 darabhoz:


A tésztához:


  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 10-12 dkg cukor (ki milyen édesszájú)
  • 1 tk. rum/rumaroma (elhagyható)
  • 4 ek. (házi) sárgabarack lekvár
  • 4 nagy kocka étcsokoládé (60%-os)



A tészta hozzávalóiból rugalmas, sima tésztát gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 30 percre, de ha előre dolgozunk, akár egész éjszakára is maradhat.

Ha letelt a hűtési idő, négy egyforma darabra vágjuk, s lisztezett munkalapon akkora körlappá nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk vele bélelni a kivajazott-kilisztezett sütőformáinkat.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formákat (benne a tésztával) borítsuk le 1-1 tenyérnyi alufóliával, kicsit nyomkodjuk bele, majd a keletkező üreget töltsük ki rizzsel/babbal/kerámia sütőgolyóval, és így süssük vakon a tésztát 15 percig.

Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd összekeverjük a darált dióval, a cukorral, a vaníliával, rumaromával. Meglehetősen kemény masszát kapunk, de így garantáltan nem fog szétfolyni!

Az elősütött tésztakelyhekből nagyon-nagyon óvatosan távolítsuk el az alufóliát a nehezékkel együtt (tűzforró!!). Kanalazzunk bele sárgabarack lekvárt, mindegyikre tegyünk 1-1 nagy kocka étcsokoládét, és púpozzuk meg alaposan a dióhabbal.

Tegyük vissza a sütőbe még kb. 15 percre, ha a teteje szépen megszínesedik, készen is van.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából, s már tálalhatjuk is.