2014. április 30., szerda

Hideg sárgarépa saláta



Egy korábbi grillezésre készült - de hátha május elsején is jó idő lesz!

Gyors, könnyű, elronthatatlan és nagyon finom :-)

Szepy receptje a Kifőztükből.






Hideg sárgarépa saláta

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:



  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek olívaolaj



A sárgarépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Sós vízben 3-4 percig főzzük, leszűrjük.

Azon melegében összekeverjük zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemzölddel és olívaolajjal és pici sóval.

Hűtőben érleljük néhány órán át, majd kínáljuk grillezett húsok mellé.


2014. április 26., szombat

Lekváros papucs - pogácsatésztából



Ilyen csoda finomságot lehet sütni a tejfölös pogácsa remek tésztájából!

Ahogy ott is írtam anno, nagymamám húga készített ilyet mindig, ha vendégségbe mentünk hozzájuk. Begyúrt egy jó nagy adag pogácsatésztát, s miután megkelt, egyszerűen kettéosztotta. Az egyik feléből sült a pogácsa, a másikból pedig ilyen helyes kis papucsok, igazi házi szilvalekvárral.






A pogácsatészta természetesen sós, de a sós-édes kombináció már sokszor bizonyította, hogy bámulatos párost alkotnak :-)

Ne habozzatok nekiállni 1 kg lisztből, egy füst alatt készülhet így pogácsa is, lekváros papucs is, de természetesen az adag felezhető is, ha csak papucsot vagy csak pogácsát sütünk.

Még másnap is nagyon finom!








Lekváros papucs - pogácsatésztából

Elkészítési idő: 2-2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. (por)cukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dl tejföl



Tetejére:
  • 1 tojás
  • a pogácsákra sajt/szezámmag
  • a papucsokba sütésálló, kemény (házi) lekvár


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.

30 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután lisztezett munkalapon kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felét kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket.


20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A lekváros papucsokhoz ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, kicsi négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepére teáskanálnyi lekvárt halmozunk, s két átlós sarkát erősen összecsippentjük.

Langyos helyen kelni hagyjuk 20 percig, lekenjük tojással, és aranyszínűre sütjük.







2014. április 24., csütörtök

Lengyel (zsidó) tojás



Ha van még a húsvéti főtt tojásokból, álcázzátok el lengyel tojásnak!

Másabb, mint a "menzás" tojáskrém (amit egyszerűségében is imádok), engem teljesen és azonnal elvarázsolt - most készítettem először több receptet átböngészve, végül Anikóéból ihletet merítve!




Ráadásul úgy alakult, hogy húsvétkor került asztalra egy korábban fagyasztóba tett kacsamáj is, melyet hagyma és fokhagyma társaságában megsütöttem, így felhasználtam a tojáskrémhez egy darab májat és a csodafinom májzsírt is.

Abbahagyhatatlanul finom...





Lengyel (zsidó) tojás


Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók:

  • 4 db főtt tojás
  • 1 termetes/2 vékonyabb szál újhagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 tk. mustár
  • só és bors
  • ha van, néhány falat sült kacsamáj (vagy csirkemáj)



A tojásokat alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, és teszünk hozzá 1 mk. szódabikarbónát is - gyönyörűen lehet így a tojást hámozni, köszönet a remek tippért Neának!

Ha a víz felforrt, takaréklángon 10 percig főzzük, ehhez klasszikus kemény tojás kell. A 10 perc letelte után öntsük le a főzővizet, és azonnal engedjünk rá hideg vizet, majd néhány perces hűlés után megpucoljuk.

Ha maradt, természetesen használjuk fel a húsvéti főtt tojásokat :-)

Míg a tojás fő, megtisztítjuk a hagymát, vékony karikákra vágjuk, és a kacsazsírban üvegesre pároljuk.

A tojásokat hámozás után az almareszelőn lereszeljük, vagy tojásszeletelővel durvára daraboljuk. Hozzáadjuk zsírral együtt a megpuhult hagymakarikákat, ha van, a kicsi májdarabkákat, mustárral, sóval, borssal ízesítjük.

Friss péksüteménnyel/pirítóssal és ropogós zöldségekkel kínáljuk!





2014. április 22., kedd

Citromos-kókuszos keksz



Álomfinom, ropogós-omlós keksz, a citrom és a kókusz elképesztően harmonikus ízt alkot benne!

Évától hoztam, és csak egészen picikét változtattam rajta :-)









Citromos-kókuszos keksz


Elkészítési idő: 45 perc + hűtés

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:


  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só



A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összegyúrjuk, majd min. 1 órára hűtőbe tesszük, de akár egész éjszakára is maradhat.

Sütés előtt kivesszük, hogy formázhatóra lágyuljon vissza a vajas tészta, majd több úton is elindulhatunk:

1. Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formára szaggatjuk.
2. Hengerré sodorjuk, és éles késsel vékony korongokra vágjuk.
3. Kis gombócokat formálunk belőle, és sütipecséttel vagy egy pohár díszes aljával mintás kekszeket nyomunk a tésztagombócokból.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a tetszés szerint elkészített kekszeket, mehetnek viszonylag szorosan, mert nincs benne térfogatnövelő szer, nem fog terülni/összesülni.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle kicsit megpirul.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak eztán zárjuk légmentes dobozba, hogy ropogósságát sokáig megőrizze.





2014. április 18., péntek

Húsvéti hangolódás - édes sütemények



Ezek a sütemények is egész nap az asztalon várhatják a locsolókat :-)


Fonott kalács - a sonka mellé :-)





Kókuszkocka - nem csak karácsonykor!






Összeragasztós linzer - szerintem ezt is mindenki szereti :-)







Bécsi kocka - nagyon diós, nagyon omlós...







Ha netán friss hájhoz jutunk... Diós levél hájas tésztából!







Baracklekváros szelet - a szerény külső őrületes ízeket takar ám!





Kávés-narancsos csokoládékenyér










2014. április 17., csütörtök

Húsvéti hangolódás - sós sütemények


Közeleg a húsvét :-)

Lássunk néhány finom sós harapnivalót, amivel megörvendeztethetjük mind a családot, mind a locsolókat! Csupa olyan, ami akár egész nap kinn lehet a terített asztalon!



Sajtos rúd, amit már előre elkészíthetünk - csak aztán dugjuk el jól :-)





Pofonegyszerű, elronthatatlan tejfölös pogácsa - tipp: a tésztát vegyük ketté, és az egyik feléből készítsünk lekváros papucsokat!






Brindzás (juhtúrós) pogácsa - szintén egy egyszerű, elronthatatlan (és abbahagyhatatlan...) darab!





Füstölt sajtos pogácsa - ha ettetek már jó pogácsát... :-)





Egyszerű krumplis pogácsa - megint csak semmi varázslat :-)







Fetás-bazsalikomos pogácsa - senkit ne riasszon el, hogy hajtogatni kell! Mert az íze...







2014. április 15., kedd

Gombás-tárkonyos csirke pie



Khm, ez az étel nem fog soha az életben szépség nagydíjat nyerni - de annyira nagyon finom...

Ízes-selymes gombás csirkeragu az oly jellegzetes tárkonnyal, burgonyapaplan alatt megsütve.

Ajánlom :-) Pláne, ha esetleg van maradék krumplipüré, mert akkor meg aztán tényleg gyerekjáték az összeállítása!







Gombás-tárkonyos csirke pie

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók:


  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 50 dkg gomba
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só, bors
  • 1 tk. morzsolt tárkony


A burgonyapüréhez:

  • 60 dkg burgonya
  • szokásunk szerint: tej/tejföl/tejszín/vaj
  • 1 tojás
  • 10-15 dkg reszelt sajt


Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a vékony csíkokra vágott csirkehúst erős lángon kevergetve fehéredésig pirítjuk a hagymás zsiradékon.

Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk együtt, míg a gomba leve el nem párolog.

Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük nekünk tetsző mennyiségű tárkonnyal, végül keverjük hozzá a tejszínt, és takaréklángon forraljuk ki néhány perc alatt.

Simítsuk tűzálló tálba, tetejét vonjuk be a szokásunk-ízlésünk szerint elkészített burgonyapürével, ami kevertünk egy egész nyers tojást is.

Tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és 180 fokosra melegített sütőben a sajtos püré pirulásáig sütjük.


2014. április 13., vasárnap

Kakaós-mézes diógolyók



Ági mandulás-karobos energiaszeletét vettem alapul, és formáltam át az itthoni hozzávalóimra.

Mit mondjak: túl sok időt nem ért meg :-)

Elkészíteni gyerekjáték, s mindössze pár percet vesz igénybe!









Kakaós-mézes diógolyók


Elkészítési idő: 10-15 perc

Hozzávalók:


  • 10 dkg dió
  • 4 dkg méz
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 dkg kókuszolaj/vaj
  • néhány csepp rumaroma (elhagyható, de így amolyan Sport szelet feelingje lesz)



A diót száraz serpenyőben erős tűzön 1-2 perc alatt megpirítjuk. Ha megérezzük az illatát, kész is, meg ne égjen, mert keserű lesz! Rögtön csúsztassuk tányérra és hagyjuk picit hűlni.

Késes betétű robotgépben daráljuk le, majd gyúrjuk össze a mézzel, a kakaóval és a kókuszolajjal/vajjal. Ha szeretjük a Sport szelet csokit, mehet a rumaroma is :-)

Két tenyerünk között gömbölyítsünk a masszából diónál kicsit kisebb gombócokat - és már fogyasztható is. 




2014. április 11., péntek

Mézes-mustáros malachús



Fűszeres és izgalmas, elomlóan puha hús, sülés közben olyan, de olyan illatokat áraszt...

A pácolás miatt igényel némi előretervezést, de ezen túl sok munka nincs vele :-)






Mézes-mustáros malachús

Elkészítési idő: 2 óra + 1 éjszaka pácolás


Hozzávalók:


  • 1 kg bőrös malachús

  • 2 ek. méz
  • 3 ek. mustár
  • 1 ek. ketchup
  • 5 ek. olaj
  • 3-4 cm friss gyömbér finomra reszelve
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 2 ágacska rozmaring



A pác hozzávalóit egyszerűen összekeverjük - a rozmaring kivételével, amit majd sütéskor adunk csak hozzá. 

A megmosott malachúst alaposan bekenjük az illatos keverékkel, és szorosan letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap tepsibe emeljük (vagy ha pl. jénaiban pácoltunk, maradhat is benne!), alá- ill. ráöntjük a páclevet, valamint 1 dl vizet, mellétesszük a rozmaringot.

Alufólia alatt 190 fokos sütőben 1,5 órán át pároljuk, majd a fóliát levéve ropogósra sütjük. A sütési időt nagyban befolyásolja a hús vastagsága valamint az állat életkora, 1 óra párolás után bökjünk bele egy hústűt, hogy is állunk, kell-e még párolni.

Szeleteljük fel, és az alatta képződött ízletes pecsenyelével és tetszőleges körettel tálaljuk.

Nálunk most egyszerű tepsiben sült burgonya: a cikkekre vágott hámozott burgonyát sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kevéske olívaolajjal, és sütőpapírral borított tepsin ropogósra sütjük.


Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. december-2013. január



2014. április 9., szerda

Vadásznokedli



Sokan és sokféleképpen megfőzték már ezt a végtelenül egyszerű, de elképesztően ízletes és elképesztően laktató tésztaételt, variációkat találtok itt, itt, itt!

Ez meg itt a miénk :-)




Vadásznokedli


Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 40 dkg gomba
  • 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 20 dkg ömlesztett sajt (2 tubus)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só és bors
  • a tetejére reszelt sajt



A galuskához:

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • nagy csipet só
  • 3-3,5 dl víz



A szalonnát csíkokra vágjuk, és az olajon pörcösre pirítjuk. A vöröshagymát a kiolvadt zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is, s hagyjuk, míg a gomba leve el nem párolog.

Sózzuk (óvatosan, a szalonna sós!), borsozzuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet - de tovább már ne pároljuk.

A galuska hozzávalóit lazán összekeverjük, nem kell túlságosan kidolgozni, és sós, lobogva forró vízbe szaggatjuk, és készre főzzük.

Összekeverjük a szalonnás-gombás raguval, s azon forrón hozzáadjuk az ömlesztett sajtot is, hogy beleolvadhasson.

Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét további reszelt sajttal, nem fogja elrontani :-)

2014. április 7., hétfő

Fehérboros-tejszínes finomfőzelék



Soha az életben nem főztem még finomfőzeléket, s élek a gyanúperrel, hogy ennek is a sulis menzához lehet köze...

Na de ez a főzelék... A Nők Lapja 2014/14. számában jelent meg, Vrábel Kriszta receptje, és rögtön felcsillant a szemem, mikor láttam, hogy fehérbort is kell belelocsolni: szeretek borral főzni :-)

Picit átvariálva megfőztem.

Higgyétek el, hogy minden menzai emléke törlődni fog annak, aki ebbe belekóstol!






Fehérboros-tejszínes finomfőzelék

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • 45 dkg fagyasztott zöldborsó - de talán kapható mirelit "finomfőzelék-alap", répa-borsó keverék
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 púpos tk. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 1 mk. cukor



A sült császárhúshoz:

  • 1 kg húsos, bőrös császárhús
  • só, bors
  • őrölt rozmaring (ha van friss, 2-3 ágacska)
  • 5 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 biocitrom
  • 1 ek. zsír



A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk. 

Míg párolódik, addig meghámozzuk a répát, majd borsószem nagyságú kockákra vágjuk. Ha kapunk mirelit keveréket, értelemszerűen azt használjuk fel egyszerre :-)

A megpárolódott vöröshagymára öntjük a répa-borsó egyveleget, erős tűzön átkavarjuk, felöntjük a borral, és lefedve hagyjuk, hogy puhára párolódjon.

Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük.

A keményítőt elkeverjük egy egészen kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel, és vékony sugárban a főzelék-alaphoz csurgatjuk, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk.

A legvégén adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, ekkor már ne főzzük tovább, hogy üde íze megmaradjon.






A húst megmossuk, kb. kétujjnyi szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, tepsibe fektetjük. Meghintjük fátyolnyi őrölt rozmaringgal (nagyon intenzív az íze!). A hússzeletek közé tesszük a megpucolt fokhagymagerezdeket, valamint a megmosott és cikkekre vágott citromot is, valamint a zsírt.

Aláöntünk 1-1,5 dl vizet, és alufóliával szorosan lezárjuk a tepsit. 190 fokos sütőben 1 órán át pároljuk, majd a fóliát eltávolítva a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.

A főzelék mellé kínáljuk, de hidegen is nagyon-nagyon finom!






2014. április 3., csütörtök

Diós-aszalt szilvás ricottagolyók



15 perces mutatvány mindössze!

Ihletadóját a piacon vettem nemrég, iszonyat drága volt egy golyó - szerencsére iszonyat finom is :-) Harmonikus, semmi túlzás, kerek egész (szó szerint...) finomság. Rögtön azon kezdtem mélázni, hogy lehetne ezt itthon is reprodukálni, mígnem aztán Hugh ki nem mondta teljesen más aspektusból a varázsszót: ricotta!

Halló, a ricotta az friss sajt! - majd bevásároltam és nekiláttam. 

A végeredmény hozta az elvárt mércét, próbáljátok ki!





Diós-aszalt szilvás ricottagolyók

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 6-8 golyóbishoz:


  • 15 dkg ricotta
  • 5 dkg (akác)méz
  • 5 dkg aszalt szilva (vagy vörösáfonya vagy amit szeretünk)
  • 5 dkg dióbél



A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk, vigyázzunk, meg ne égjen, mert keserű lesz! Csúsztassuk tányérra, hagyjuk picit hűlni, majd késes betétű robotgépben pörgessük durva morzsásra pár pillanat alatt.

A ricottát gyúrjuk össze a mézzel és a kicsiny falatokra vágott aszalt szilvával. Ha nagyon rögös lenne, botmixerrel tudunk rajta krémesíteni.

Két tenyerünk között formáljuk a mézes-szilvás krémből kb. diónyi golyókat, és forgassuk meg őket a durvára darált dióban.

Ennyi. 

Jó, ha van mellé egy pohár jó hűvös száraz fehérbor a közelben :-)



2014. április 1., kedd

Segítsüti 2014. tavasz!



A tizedik Segítsüti akció támogatottjai a SUHANJ! Alapítványon keresztül látás-, értelmi- vagy mozgássérült gyermekek lesznek.




A szép kerek szám szokás szerint új támogatottat hoz, méghozzá idén tavasszal a SUHANJ! Alapítványt és rajta keresztül a mozgássérült gyermekeket. A SUHANJ! 2010 óta fáradozik azon, hogy a sérült és fogyatékkal élő gyermekek, valamint családjaik részére sportolási lehetőségeket teremtsenek, küzdjenek a fogyatékkal élőket sújtó előítéletekkel és mindennapi hátrányokkal szemben, valamint kapcsolatot létesítsenek ép segítők, önkéntesek és fogyatékkal élő gyermekek között.






A Segítsüti akcióban befolyt összegből speciális futóbabakocsikat, tandemkerékpárokat és más sporteszközöket szeretnének megvásárolni.

Minden tepsi sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint. A liciteket a Sütiárverés menüpont alatt lehet megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. 

A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért április 2-án 16:00-ig.

Köszönet minden egyes licitért :-)