2014. június 27., péntek

Sárgabarackos-joghurtos pite étcsokoládéval



A régi-régi recept kicsit felturbózva: a sima kevert tésztába tettem egy picurka mézeskalács fűszerkeveréket, amit én télen-nyáron imádok, majd némi hezitálás után (kellebelejajnehogyelrontsa) került bele egy tábla étcsokoládé is...

Elvégre milyen finom az aszalt barackos étcsokoládé is :-)





A döntés jónak bizonyult, a sütemény, ami letisztult változatában is hallatlanul jó, még finomabb lett!

Összeállítása pedig nem több 10 percnél - egyetlen tálban...

Ajánlom!





Sárgabarackos-joghurtos pite étcsokoládéval


Elkészítési idő: 10 perc + kb. 35 perc sütés


Hozzávalók egy kb. 25x40 cm-es tepsihez:


  • 2 pohár natúr joghurt (aztán a pohár lesz a mérce!)
  • 3 tojás
  • 1-1,5 pohár cukor (ki milyen édesszájú)
  • 1 pohár étolaj
  • 3 pohár liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg étcsokoládé durvára vágva



A tetejére:

  • 50-75 dkg sárgabarack



A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében összekeverjük egy tálban ovális habverővel, így teljesen sima tésztát kapunk eredményül.

A barackokat megmossuk, kimagvaljuk, ha nagyobbak a szemek, a fél darabokat még félbevágjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.

Belesimítjuk az illatos tésztát, tetejét sűrűn kirakosgatjuk barackkal úgy, hogy vágott felük felfelé nézzen, s kb. 35 perc alatt készre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük!

Ha langyosra hűlt, kockákra vágva kínáljuk.



2014. június 14., szombat

Túrós-barackos pite



Olyasmi, mint a liszt nélküli túrótorta.

Mindössze 6 ek. búzadara van benne, s talán emiatt frissen sülve nekem túlságosan szaftos, majdhogynem zsíros érzetű volt...

Miután teljesen kihűlt, egészen más lett :-)

Finom, könnyű, bármilyen gyümölccsel jól variálható!





Túrós-barackos pite

Elkészítési idő: 20 perc + kb. 30 perc sütés


Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 1 cs. sütőpor
  • 6 ek. búzadara
  • 2 ek. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 biocitrom héja
  • 12,5 dkg vaj/kókuszzsír
  • 4 tojás
  • 1 doboz barackbefőtt (illetve tetszőlegesen más gyümölcs)



A túrót törjük össze egy villával. Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a citrom héját, a búzadarát és a sütőport. Keverjük bele a puha vajat és a tojások sárgáját, végül több részletben a fehérjék keményre felvert habját is.

Egy 25x40 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki vajjal, hintsük meg liszttel), és simítsuk bele a túrós masszát.

Tetejét rakosgassuk ki a gyümölccsel, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 30 perc alatt (tűpróba).

Érdemes teljesen kihűteni, majd kockákra vágva tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. november

2014. június 9., hétfő

Sült banánfagylalt sós mogyoró grillázzsal


PralinéZsuzsi hibátlan receptjeivel nem lehet mellényúlni :-)

Így mikor két hervadásnak indult banán árválkodott a tálban, tudtam, hogy hova kell menjek, emlékeztem erre a fagylaltjára!

Édes és krémes, a sütés egészen elvarázsolta a banánt - alapjáraton egyáltalán nem vagyok oda a banánfagyiért!

A kontrasztként rászórt sós mogyoró grillázs is nagyon passzolt hozzá :-)






Sült banánfagylalt sós mogyoró grillázzsal


Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Hozzávalók:

  • 2 banán
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg barna cukor
  • fél rúd vanília kikapart belseje



A sós mogyoró grillázshoz:

  • 5 dkg sós földimogyoró
  • 5 dkg barna cukor
  • 1-2 dkg vaj



A banánokat alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kaparjuk ki a sült banánhúst a héjból. Pépesítsük botmixerrel és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, a vaníliával és a tejjel, majd takaréklángon, egy ovális habverővel folyamatosan (!) sűrítsük be. Akkor jó, ha a belemártott kanalat szépen bevonja. Ha van maghőmérőnk, 80 fokig melegítsük fel.

Hűtsük ki vízfürdőben, majd adjuk hozzá a tejszínt és a banánpürét, keverjük teljesen homogénre egy botmixerrel.

Öntsük zárható, fagyasztható edénybe, és tegyük a mélyhűtőbe, majd botmixerrel félóránként keverjük át 4-5 alkalommal.

A sós mogyoró grillázs is egy pofonegyszerű dolog: a cukrot takaréklángon, kevergetés nélkül karamellizáljuk meg. Ha színe és állaga olyan, mint a méz, keverjük bele a mogyorót, majd azonnal öntsük egy vajjal megkent alufóliára.

Megszilárdulás és hűlés után késes betétű robotgéppel vagy egyszerűen műanyag zacskóba zárva, nyújtófával/húsklopfolóval készítsünk belőle durva morzsát.




2014. június 6., péntek

Vörösborban sült epres meggy


Már van finom, érett meggy - és még van eper is!

Kettejük házasságából született Mamma csodás receptje nyomán ez a finomság! 

Pici fűszerrel és némi étcsokoládéval kiegészítve, mert a meggy, a csokoládé és a fahéj remek hármast alkotnak, mint azt ebben a pitében is bizonyították! Ebbe a verzióba pedig Gabojsza is tett csokoládét :-)






Vörösborban sült epres meggy


Elkészítési idő: 3-4 óra


Hozzávalók 2 kicsi üvegnyi mennyiséghez:


  • 1 kg meggy (magozott mennyiség!)
  • 20 dkg eper
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 dl száraz, minőségi vörösbor
  • 1-2 ek pálinka
  • 1 rúd vanília
  • 1-2 tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg étcsokoládé



Az alaposan megmosott, majd kimagvalt meggyet és a tisztított, feldarabolt epret tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, ráöntjük a pálinkát és a bort, beletesszük a felhasított vaníliarudat is. Összekeverjük.

180 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg levének kb. 90%-a el nem párolog - időnként azért keverjük át egy kanállal.

Nálam ez jó 2 órán át tartott, a meggy rengeteg levet eresztett, plusz ugye a vörösbor - viszont sülés közben őrületes forralt bor illat járta át az egész lakást :-)

Ha már majdnem az összes levét elfőtte, vegyük ki a sütőből, tegyük bele a csokoládét is, s teljesen kavarjuk el benne.

Merjük a fűszeres meggyet makulátlanul tiszta üvegekbe, zárjuk le, és tegyük az üvegeket száraz dunsztba (plédekbe csavarva teljes kihűlésig).






2014. június 4., szerda

Epres-túrós piskótatekercs




Piskótatekercs "de luxe" :-))

Vajas-kakaós piskóta, alig édes túrókrém és az üde eperszeletek...

Igazi nyár eleji, hűvös, könnyed sütemény :-)






Epres-túrós piskótatekercs


Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés


Hozzávalók:

A piskótához:


  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • csipet só



A töltelékhez:


  • 40 dkg túró
  • 15 dkg mascarpone
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
  • kb. 40-50 dkg eper



A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a liszttel, kakaóporral és a sóval, majd hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró (!) vajat. A fehérjékből kemény habot verünk, majd több részletben a kakaós masszába forgatjuk.

Sütőpapírrral kibélelünk egy gáztepsit, és egészen vékony, kb. fél cm-nyi lapot kenünk a tésztából, majd 180 fokos sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.

Borítsuk ki pl. egy konyharuhára, válasszuk le róla a sütőpapírt, majd rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.


Míg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket.

A túrót keverjük ki a cukorral és a vaníliával, és annyi mascarponéval, hogy ne túl lágy masszát kapjunk, nehogy kifolyjon majd a töltelék. Apránként adagoljuk a krémsajtot, mennyiség függ majd a túró krémességétől illetve savósságától is!

Az epreket mossuk meg, csumáját távolítsuk el, és szeleteljük fel nem túl vékonyra.

Tekerjük ki a kihűlt piskótalapot, kenjük meg a túrókrém kb. kétharmad részével úgy, hogy az egyik szélén maradjon ki legalább kétujjnyi üres rész, és rakosgassuk ki sűrűn eperszeletekkel. Rövidebbik oldalánál fogva (ahogy hűlt) tekerjük fel óvatosan - feltekerés közben, mire a végére érünk, az üres részre is fog kerülni eper és túró!

A tekercs oldalát kenjük be körbe-körbe a maradék krémtúróval, és rakosgassuk ki eperszeletekkel.

Min. 2 órára tegyük hűtőbe, majd éles késsel szeleteljük.












Ihlet: Nők Lapja Konyha 2009. május

2014. június 2., hétfő

Hot-dog kifli nélkül, villámgyorsan



Max-ot ihlette meg a bazsalikomos-ricottás papucsok tésztája, én meg szimplán a homlokomra csaptam, hogy jé de jó ötlet hot-dogot sütni belőle!

Sütőporos tészta, nincs kelesztés és várakozási idő, bő fél óra alatt asztalon lehet a vacsora - vagy reggeli :-)






Hot-dog kifli nélkül, villámgyorsan


Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók 8 nagy darabhoz:


  • 1 tojás
  • 12 dkg natúr joghurt/kefír (nem egészen egy kis pohárnyi)
  • 6 dkg olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 mk. só


  • 4 db jó minőségű virsli félbevágva (így 8 db)
  • mustár
  • 10 dkg reszelt sajt



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A lisztet kezdjük 25 dkg-nyival, a szükséges mennyiség függ a tojás nagyságától s a kefír savósságától.

Lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk, kisujjnyi vastagságúra, és 8 egyforma téglalapra vágjuk.

Mindegyik tésztadarabra rákenünk ízlésünk szerinti mennyiségű mustárt, ráfektetünk egy virslidarabot, feltekerjük.

Tetejüket megszórjuk bőséges mennyiségű reszelt sajttal, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Nagyon kiadós, nagyon laktató, legyen kézközelben valami hideg innivaló :-)