2014. október 22., szerda

Paradicsomos karfiolfészekben sült tojás


Húsevőként ritkán ájulok el egy teljesen húsmentes ételtől.

Ettől viszont teljesen kész voltam!

Roppanósra főtt karfiol, egy őrületesen fűszeres paradicsomszószban átrotyogtatva, s benne a tojás, egybesütve minden...

Teljes értékű főfogás volt :-)






Paradicsomos karfiolfészekben sült tojás


Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:



  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 db friss paradicsom
  • 1 mk. őrölt koriander és római kömény
  • só és jó sok bors
  • 1 tk. cukor
  • 4 tojás


A karfiolt megtisztítjuk, jól megmossuk, rózsáira szedjük és sós vízben roppanósra főzzük.

A paradicsomokat megmossuk, aljukat kereszt alakban bevágjuk, lobogó forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd meghámozzuk és feldaraboljuk.

A kacsazsíron üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, kb. 10 percig hagyjuk közepes lángon összefőni, s hogy levének jelentős része elpárologjon. Sóval, borssal, pici cukorral, korianderrel és római köménnyel ízesítjük.

Kóstoljuk meg, erősen fűszeresnek, pikánsnak kell lennie.

A karfiolrózsákat hőálló tálban elrendezzük egymás mellett, meglocsoljuk a fűszeres paradicsomszósszal.

180 fokosra előmelegített sütőbe toljuk, hagyjuk összesülni kb. 10 percig.

Eztán kivesszük a sütőből, s egy evőkanál hátával 4 kis "fészket" nyomunk a paradicsomos karfiolba, és óvatosan beleütünk a fészkekbe 1-1 tojást.

Visszatoljuk a sütőbe, és a tojás szilárdulásáig sütjük.

Forrón, friss puha kenyérrel tálaljuk, hogy a szaftja se menjen veszendőbe :-)


Az eredeti recept - gyakorlatilag teljesen átalakítva

2014. október 19., vasárnap

Őszi gyümölcsös csirke



Fügés persze :-)

Meg birsalmás, egyik örök kedvencem a húsok mellé...

És rozmaringos, mert akkora rozmaringbokor nő az erkélyünk alatt, amilyet még az életben nem láttam!

S persze alálocsoltam némi fehérbort is :-)

Teljesen kész voltam az illatától... Meg az ízétől...






Őszi gyümölcsös csirke


Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók:


  • 2 ek. kacsazsír
  • 4 csirkecomb (4 alsó és 4 felső vagy 4 egész)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 nagy birsalma
  • 10-12 db friss füge
  • 1 nagy ág friss rozmaring (ha nincs, jó az őrölt is)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só és bors



A combokat megmossuk, tollakat, a "sarkáról" a sárga bőrt eltávolítjuk. Sózzuk és borsozzuk.

Tepsibe tesszük őket egymás mellé, meglocsoljuk kacsazsírral. A vöröshagymát és a fokhagymát is vékony szeletekre vágjuk, a húsra illetve mellé szórjuk. 

Aláöntjük a fehérbort, s mellétesszük a rozmaringágat.

Alufóliával lezárjuk a tepsit, és kb. 40 percig pároljuk a húst. Félidőben hozzáadjuk az alaposan megmosott és karcsú cikkekre vágott birsalmát is.

A fólia eltávolítása után további 15-20 perc alatt megpirítjuk a csirkét és a mellette lévő "rakományt".

A sütés végén adjuk hozzá a fügét, annak tényleg elég néhány perc.

A csirkét a sült gyümölcskörettel és lágy krumplipürével tálaljuk.




2014. október 17., péntek

Fügés-sonkás-ricottás pite



A helyzet az, hogy mostanában nem nagyon időzök a konyhában...

De friss, mézédesre érett fügét kaptam egy kedves régi kolléganőmtől, s mérjék az időmet bármily szűken is, elkapott vele a gépszíj :-) 

S mutatom, míg egyáltalán tart a szezonja, hátha valakinek kedve támad kipróbálni!

Ez a pite például csodás lett. Egyszerű sütőporos tészta, nincs kelesztésre várakozás, azonnal lehet vele dolgozni tovább. Könnyű, bazsalikomos ricotta, az édes füge és a sós sonka... Csodás volt, na :-)

Még másnap, hidegen is!

Meg a friss füge összekóstolva a ricottakrémmel...

Próbáljátok ki :-)







Fügés-sonkás-ricottás pite


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:


A tésztához:


  • 1 tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt/kefír (175 g)
  • 5 ek. olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • só és bors



A feltéthez:

  • 25 dkg krémes ricotta
  • só (óvatosan) és bors (jó sok)
  • 8-10 levél friss bazsalikom (szárított is jó)
  • 4-5 szelet jó minőségű sonka
  • 6-8 szem friss füge



A tészta hozzávalóit egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá apránként lisztet, a mennyisége függ a tojás nagyságától és a joghurt/kefír savósságától.

Sütőpapírral borított tepsibe nyújtjuk (kb. 25x35 cm).

A ricottát kikeverjük az aprított bazsalikommal, jó sok borssal és sóval - csínján, mert a sonka is sós!

Rákenjük a kinyújtott tésztára.

Megszórjuk a felcsíkozott sonkával, és kirakosgatjuk a felkarikázott fügével.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, ha az oldala már aranyszínű, készen is van.

Ha maradna belőle, tároljuk hűtőben, folpackkal lefedve, másnap is csodafinom, friss!