2015. január 23., péntek

Almás-narancsos rétes


Mindközönséges almás rétes, de a klasszikus fahéjas ízesítés helyett itt mézeskalács fűszer és kandírozott narancshéj szerepelt benne.

Mint anno ebben a szuper palacsintában :-)





Almás-narancsos rétes

Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók 2 rúdhoz:



  • 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta 2/3 (!!) része
  • 6 db közepes nagyságú alma, kb. 1 kg
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • kb. 5 dkg cukor - ki milyen édesen szereti, illetve mennyire édes típusú az alma
  • 3-4 ek. búzadara



A tetejére:


  • 1 tojás



A leveles tésztát kiolvasztjuk, és lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.

A keskenyebbik fele ne legyen hosszabb, mint a tepsi, amiben majd sütjük!

2 egyenlő nagyságú téglalappá vágjuk.

Az almát meghámozzuk, nagy falatnyi darabokra vágjuk.

A cukrot magas falú serpenyőbe tesszük, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha a színe olyan, mint a méz, rádobjuk az almafalatokat, és átforgatjuk benne.

Hagyjuk, míg a keletkező leve majdnem elpárolog, ennyi idő alatt meg is puhul - de vigyázzunk rá, ne legyen pépesen puha, maradjanak benne harapható almadarabok!

A narancshéjat apróra vágjuk, és a mézeskalács fűszerrel együtt az almához keverjük.

A keményítőt elkeverjük egészen kevés hideg vízzel, és az almára öntjük, majd 1 perc alatt besűrítjük.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Ha kihűlt, a két tésztacsík közepét hosszában előbb meghintjük búzadarával (biztos, ami biztos), majd jó vastagon ráhalmozzuk az almatölteléket úgy, hogy a tészta szélein maradjon szabadon kb. 3 ujjnyi hely!

Az üresen maradt tésztarészt lekenjük tojással, és felhajtjuk az almatöltelék tetejére úgy, hogy a két széle kicsit fedje egymást. A tojás szépen a helyén tartja a tésztát, nem fog szétnyílni sülés közben.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a réteseket óvatosan csúsztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük le tojással, és süssük aranyszínűre kb. 20-25 perc alatt.

Hagyjuk langyosra hűlni, s csak aztán szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.