2016. január 29., péntek

Pihe-puha sajtos kifli


Remek kis péksütemények, tovább tart leírni (és elolvasni), mint elkészíteni.

Önmagában is szuper langymelegen, de pl. háromharapásnyi szendvicseket is készíthetünk belőlük.

Arról nem beszélve, hogyha teljesen kihűltek, azon frissiben egyesével becsomagolhatjuk őket folpackba, s lefagyaszthatjuk. Amikor szükségünk van friss péksüteményre, előző este elővesszük, folpackból kivéve hagyjuk kiolvadni egy tányéron - másnap reggel olyan, mintha frissen sütöttük volna. 

Sőt: sütőben egy pár pillanat alatt át is melegíthetjük a tökéletes élményhez :-)




Pihe-puha sajtos kifli


Hozzávalók 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl kefír
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 5 dkg élesztő



A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott ek. (azért csak csínján) só


Tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és megdagasztjuk. Dagasztás után áttettem egy lisztezett nagy tálba, hogy bőven legyen helye növekedni. 

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük ízlés szerinti sóval, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra vágjuk. Az egyes darabokat még kettévágjuk, mindkét felet vékony (2-3 mm) körlappá nyújtjuk. Az egyik körlapot megkenjük a sós vaj negyedével, meghintjük a sajt negyedével, befedjük a másik körlappal. Kicsit összenyomkodjuk, és 8 egyenlő háromszögre vágjuk.

A háromszögeket a talpuk felől feltekerjük kifli formájúra.

Hasonlóképpen járunk el a másik három tésztadarabbal. Tényleg haladós, nem kell megijedni!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kifliket, kelni hagyjuk 15 percig. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük sajttal, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.



2016. január 27., szerda

Sült alma - sült cékla saláta


Kamra- és hűtőtakarító saláta: mindenből volt itthon egy kevés.

Azon frissen-langyosan is fogyasztható, de nagyon finom néhány óra hűtés után is.




Sült alma – sült cékla saláta

Elkészítés idő: 90 perc

Hozzávalók:

  • 2 db alma nagyságú cékla
  • 2 alma
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 ek méz
  • 4 ek olívaolaj
  • 10 dkg sós sajt
  • 5 dkg dióbél
  • 1 ek borecet
  • só és bors


A céklákat alaposan megmossuk, egyesével alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokos sütőben puhára sütjük. Hagyjuk hűlni a fóliában, majd húzzuk le a héját, majd cikkekre vágjuk.

Az almákat megmossuk, és héjával együtt gerezdekre vágjuk, magházát kiemeljük.

A mézet serpenyőben takaréklángon karamellszínűre olvasztjuk, majd az almaszeleteket néhány perc alatt átforgatjuk a karamellben.

Az almasütés után visszamaradt karamellt összekeverjük a borecettel és az olívaolajjal, pici sóval és sok frissen őrölt borssal ízesítjük.

A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.

Összeállítjuk a salátát.

Tálba rendezzük a cékla- és almaszeleteket. Megszórjuk vékony karikákra vágott lila hagymával, falatnyi darabokra vágott sós sajttal, megszórjuk dióval, végül meglocsoljuk a salátaöntettel.



2016. január 25., hétfő

Fetás zöldborsókrém



Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom zöldségkrém, kínáljuk friss kenyérrel, péksüteménnyel, vagy pirítóssal, friss zöldséghasábokkal.




Fetás zöldborsókrém

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés

Hozzávalók:

  • 2+2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 10 dkg feta
  • só és bors


A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és 2 evőkanálnyi olívaolajon puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a zöldborsót s egy parányi vizet, majd fedő alatt, időnként átkeverve a borsó puhulásáig pároljuk.

Botmixerrel krémesre zúzzuk.

Azon forrón ízesítjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, zúzott fokhagymával és frissen őrölt borssal, átkeverjük 2 evőkanálnyi olívaolajjal, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Ekkor morzsoljuk bele a fetasajtot, s kóstoljuk meg, mennyi sót igényel – a feta nagyon sós.


Azonnal is fogyasztható, de persze az sem árt neki, ha 1-2 órán át összeérnek a hűtőben az ízei!

2016. január 23., szombat

Banánszelet


Nem más ez, mint a banánkenyér szögletes tepsiben megsütve :-)

Összeállítani 10 perc mindössze, s bámulatosan finom, puha, szaftos sütemény a végeredmény, ami még másnap is friss!





Banánszelet


Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:


  • 25 dkg liszt
  • 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen, illetve mennyire érett a banán)
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet só
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 1 kis pohár natúr joghurt (175 g)
  • 2 tojás
  • 2 érett banán
  • 2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj


A tetejére:

  • 1 ek. barna cukor
  • 1 mk. őrölt fahéj



A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.

Egy tálban keverjük össze a száraz anyagokat: a lisztet, sót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a fahéjat.

Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a joghurtot, majd adjuk hozzá a tojásokat, és nagyon alaposan keverjük össze.

Végül dolgozzuk bele a vaníliakivonatot, a villával pépesre tört banánokat és a durvára vágott csokoládét is. Sűrű, de kenhető masszát kell kapjunk, ha nagyon sűrűnek találjuk, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejet!

Egy kb. 25x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Simítsuk bele a tésztát, és a tetejét szórjuk meg a barna cukor és a fahéj keverékével.

Süssük készre kb. 30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük, hogy állunk - teljesen át kell sülnie!


Ha megsült, borítsuk rácsra, és hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.


2016. január 20., szerda

Teljes kiőrlésű, lenmagvas kenyér


Akár hétköznap is bevállalható mutatvány, pláne, ha van egy remek kenyérsütő gépünk (vagy egyéb háztartási robotunk), ami megdagasztja, esetleg meg is keleszti a tésztát.

Kelesztés után a formázás pár perc, aztán kel még egy kicsit a sütőformában, s már csak sütni kell.

A teljes kiőrlésű liszttől nem nehéz, nem tömör a tésztája, s a tejfölnek köszönhetően még pár nap múltán is friss, foszlós.





Teljes kiőrlésű, lenmagos kenyér

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók:



  • 2,5 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 2 ek lenmag (elhagyható)
  • 1/3 kocka friss élesztő


A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne  a cukrot és az élesztőt, s meleg helyen felfuttatjuk.

A liszteket elkeverjük, hozzáadjuk a lenmagot, a sót, a tejfölt, végül a felfutott élesztőt is, és ruganyos tésztát dagasztunk. Ha nagyon száraz volna, apránként adjunk hozzá kevés langyos vizet.

Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A darabokat egyesével hurkává sodorjuk, s a tésztaszálakat egyszerű hármas fonással megformázzuk, mintha csak egy copfot fonnánk.

A formázáskor figyeljünk rá, hogy a kész fonat hosszúsága ne haladja meg a sütőforma hosszát!

A 10x30 cm-es hasábformát kenjük ki valamilyen zsiradékkal vagy béleljük ki sütőpapírral, és fektessük bele a kenyérfonatot. Takarjuk le konyharuhával, és langyosan helyen hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt, tetejét kenjük le vízzel, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe (aljában legyen kis pikszis víz), és süssük készre a kenyeret kb. 30-40 perc alatt. Ha szép aranybarna a teteje, s az alját megkopogtatva kongó hangot ad, készen van.


Hagyjuk hűlni a formában néhány percig, majd borítsuk rácsra, hogy minden oldalról egyenletesen tudjon hűlni.






2016. január 18., hétfő

Citromos-zöld fűszeres halfasírt


Boldog új évet - íme 2016. első bejegyzése :-)

Bemelegítésként egy nagyon könnyű halfasírtot mutatok, mely egyaránt mehet főzelékre feltétként, süthetünk mellé ropogós krumplit, tálalhatják friss salátával, de valószínűleg megállja a helyét egy vagány halburger pogácsájaként is!





Citromos - zöld fűszeres halfasírt


Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:


  • 40 dkg halfilé (pl. afrikai harcsa)
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 citrom
  • 3 evőkanál markáns ízű sajt
  • kb. 5 dkg zsemlemorzsa + a panírozáshoz
  • zöld fűszerek: petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring – ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ha van, citrombors)
  • a sütéshez olaj


Egy fazékban vizet forralunk, sóval és a citrom kifacsart levével ízesítjük, majd a halat 15 percig főzzük benne.

A vízből kivéve hűlni hagyjuk, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, pépesre törjük egy villával.

Hozzáütjük a tojást, a tojás sárgáját, a reszelt sajtot, a finomra vágott zöld fűszereket, s annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük.


Alaposan összegyúrjuk.


Vizes kézzel előbb diónál nagyobb gombócokat, majd ellapítva korongokat formázunk a masszából, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban kisütjük őket.