2016. február 29., hétfő

Kardamomos őszibarackleves


Nyáridéző (tavaszváró? igen!) könnyű leves, benne az egyik új kedvenc, a kardamom!




Kardamomos őszibarack leves

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók:


  • 1 ek. méz
  • 1 nagy doboz őszibarack konzerv/befőtt (820 g)
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 mk őrölt kardamom




A mézet takaréklángon megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit karamellizálódni.

Rádobjuk a feldarabolt őszibarackot, átforgatjuk a mézkaramellában, majd felöntjük vízzel, s takaréklángon rövid idő alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, majd belekeverjük a tejszínt is, s még egyszer átpörgetjük a botmixerrel.

Ízesítjük az őrölt kardamommal (ha nem szeretjük, használjunk pl. őrölt fahéjat), s kóstoljuk meg, szükséges-e cukorral édesíteni.

A félretett két őszibarackot vágjuk falatnyi kockákra, s keverjük bele a krémlevesbe „levesbetétként”.


Langyosan vagy hűtőhidegen tálaljuk, a tetejére nyugodtan púpozhatunk lágyan felvert tejszínhabot vagy egy gombóc vaníliafagylaltot!



2016. február 26., péntek

Ajváros-sajtos csirkecombok


Ez készült a házi krokettek mellé: egy fűszeres, omlós csirkehús minimál előkészítéssel - és szokás szerint a sütőben történő befejezéssel :-)





Ajváros-sajtos csirkecombok

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • kb. 30 dkg ajvár (boltokban készen kapható fűszeres paprikakrém vagy zakuszka, esetleg pizzakrém)
  • 10-15 dkg sajt
  • só és bors


A combokat megtisztítjuk, sóval és borssal ízesítjük.

Tűzálló tálba vagy tepsibe fektetjük őket egymás mellé, s vastagon bekenjük mindegyiket ajvárral.

1 dl vizet öntünk alá, s a tepsit szorosan befedjük alufóliával.

190 fokosra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig pároljuk (az idő függ a combok nagyságától), majd a fóliát eltávolítjuk a sütőedényről.

A combok tetejét megszórjuk sajttal, visszatoljuk a sütőbe, s a sajt pirulásáig sütjük.


Tetszőleges körettel tálaljuk.

2016. február 24., szerda

Házi krokett


Konyhai pályafutásom alatt nagyon-nagyon ritkán, 2-3 alkalommal vettem fagyasztott kroketteket, és itthon is nagyon ritkán készítettem :-)

Most is hirtelen felindulásból született, meglepően kevés macerával, s nagyon finom volt.

Azt gondolom, hogy a titok itt is, mint a szilvás gombócnál is nem más, mint a teljesen, de teljesen hidegre hűtött krumpli, innentől kezdve túl nagy bajság nem történhet!





Házi krokett


Elkészítési idő: 45 perc + a burgonya főzése és kihűtése

Hozzávalók:


  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • só és bors
  • frissen őrölt szerecsendió


A panírozáshoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa


A sütéshez:
  • bő olaj


A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és azon forrón áttörjük.

Hagyjuk teljesen hidegre hűlni!

Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s alaposan összegyúrjuk.

Ha teljesen kihűtöttük a főtt krumplit, elengedő lesz ennyire kevés liszt hozzá, nem fog ragadni, nyúlni.

Nedves kézzel kis hengereket formálunk a masszából, s előbb a felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk.

Bő olajban, közepes lángon néhány perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük, majd papírtörlővel bélelt tálra emeljük, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla.

Frissen az igazi!


2016. február 22., hétfő

Zöldséges túrópite


Gyors és egészséges vacsora?

Igen!

A zöldségek természetesen ízlés szerint variálhatóak, ki mit szeret illetve mi van éppen otthon :-)





Zöldséges túrópite

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg tetszés szerinti zöldség
  • 25 dkg túró
  • 2-3 ek apró szemű zabpehely
  • 2 ek lenmag (elhagyható)
  • 2 tojás
  • só és bors


Összeolvasztjuk a vajat és az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a vékony karikákra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és fedő alatt roppanósra pároljuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük.

Hagyjuk langyosra hűlni.

Egy tálban kikeverjük a túrót az egész tojássokkal, beleforgatjuk a párolt zöldségeket, a zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk.

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit/sütőtálat kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a túrós-zöldséges masszát, tetejét megszórjuk lenmaggal.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróba!) aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd vágjuk kockákra, s kínáljunk mellé valamilyen mártogatóst, pl. kapros-fokhagymás tejfölt!


2016. február 19., péntek

Fűszervajas pulykasült édesburgonyás pürével


Minimál előkészítés, aztán be a sütőbe, s míg a hús párolódik-sül, addig simán elkészül a köret is!





Fűszervajas pulykasült édesburgonyás pürével

Elkészítési idő: 150 perc

Hozzávalók:

  • 1 egész pulykacomb (alsó és felső egyben)
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 ágacska rozmaring
  • só és bors


Az édesburgonyás püréhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg édesburgonya
  • 1-2 ek kacsazsír
  • só és bors



A pulykacombot megtisztítjuk, majd konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Sózzuk és borsozzuk.

A puha vajat kikeverjük a finomra vágott zöldfűszerekkel, citromlével, sóval és borssal. Ha a citrom héját nem kezelték vegyszerrel, nyugodtan reszeljünk a fűszervajhoz a héjából is!

Ujjainkkal lazítsuk fel a pulyka bőrét, és egyenletesen simítsuk a húsra a citromos-zöld fűszeres vajat. Ha marad, kenegessük meg vele a bőrét kívülről is.

A pulykát fektessük tepsibe, öntsünk alá 1-2 dl vizet. Zárjuk le a tepsit szorosan alufóliával, majd 190 fokos sütőben pároljuk 1-1,5 órán át. A puhulási idő nagyban függ a pulykacomb méretétől és az állat korától!

Amikor a hús megpuhult, távolítsuk el a tepsiről az alufóliát, toljuk vissza a sütőbe, és süssük a bőrét ropogósra.

Az édesburgonyás püréhez hámozzuk meg a hagymát és a burgonyákat, vágjuk őket kockára, és sós vízben főzzük puhára.

Ha megpuhultak a zöldségek, szűrjük le, és azon forrón törjük pürévé.

Ízesítsük sóval és borssal, és keverjük krémesre kacsazsírral.


Tálaljuk a pulykasültet az édesburgonyás pürével és tetszőleges salátával.



2016. február 17., szerda

Tonhalas túrófasírt


Gyorsan, könnyen elkészíthető fasírt, elsősorban talán főzelék feltétjeként, de készíthetünk hozzá egy jó salátát vagy süssünk mellé krumplit és kínáljunk mellé tartármártást!

Remek lesz :-)





Tonhalas túrófasírt

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 1 doboz tonhal konzerv (180 gr töltőtömeg)
  • só, bors
  • 3-4 ek. zsemlemorzsa


Sütéshez:
  • zsemlemorzsa
  • pici olaj



A lila hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Összekeverjük a túróval, a tojással, a tonhallal (mehet bele az olaja is!), sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát tegyünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk - ez függ a túró minőségétől és a tojás nagyságától is!

Két tenyerünk között korongokat formázunk a túróból, megforgatjuk zsemlemorzsában.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, tetejüket megpöttyözzük kevés olajjal.

180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Természetesen elkészíthetjük úgy is, hogy a korongokat hagyományos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa, és bő, forró olajban kisütjük.





2016. február 15., hétfő

Kakukkfüves gombakrémleves



Gyorsan elkészíthető, ízes, sűrű krémleves - akár ebédre, akár vacsorára!





Kakukkfüves gombakrémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg gomba (pl. csiperke)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 2 ágacska friss kakukkfű (ha nincs, 1 mk szárított)
  • fél csokor friss petrezselyemzöld
  • só és bors


A vöröshagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron.

A gombát megtisztítjuk. 3-4 szép kalapkát tegyünk félre, a többit vágjuk kis kockákra.

Hozzáadjuk a gombakockákat a megpárolt vöröshagymához, majd a zúzott fokhagymát, élénk tűzön 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel, ízesítjük a kakukkfű letépkedett levélkéivel, és takaréklángon, fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk.

A keményítőt elkeverjük csöpp kis hideg vízzel, majd a tejszínnel, s a keveréket a levesbe csorgatjuk. 

Néhány perc alatt kiforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.

A félretett gombakalapokat vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőt hevítsünk fel szárazon. Amikor már nagyon forró, szórjuk bele a gombaszeleteket, s locsoljuk meg az olívaolajjal. Élénk tűzön, kevergetve süssük aranyszínűre.


Tálaljuk a levest a pirított gombaszeletekkel, ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, kínáljunk hozzá pirított kenyérkockákat is, esetleg sajtos pirítóst.



2016. február 13., szombat

Gombás csirkemáj ragu leveles tésztában


Igazi kényeztető, ízgazdag hétvégi fogás!

Sok előkészítést nem igényel, a gyors összeállítást követően aztán a munkát szépen befejezi a sütő :-)





Gombás csirkemáj ragu leveles tésztában
Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:


  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
  • 30 dkg csirkemell filé
  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 50 dkg gomba, pl. csiperke
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg nagyon húsos főtt császárszalonna
  • só, bors
  • kakukkfű


A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk.


A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, a párolt vöröshagymához adjuk, és erős lángon fehéredésig kevergetjük.

A csirkemájat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, rádobjuk a hagymára, tovább pároljuk.

A gombát megtisztítjuk, vastag szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a hagymás májhoz, s addig sütjük, míg a levét el nem fővi. Sóval, borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával ízesítjük, kicsit hűlni hagyjuk.

A szalonnát felcsíkozzuk, picike olajon megpirítjuk, majd kiszedjük a zsiradékból.

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 


Úgy vágjuk ketté, hogy a nagyobbik részével ki tudjunk bélelni egy kb. 25x35 cm-es tepsit, a kisebbik része pedig majd teljesen betakarja a rakományt.

A nagyobbik tésztarésszel kibélelünk a tepsit úgy, hogy körben széle is legyen. Belehalmozzuk a májas-gombás ragut, megszórjuk a szalonnacsíkokkal, befedjük a kisebbik tésztalappal.


A tetejét megkenjük felvert tojással és meghintjük szezámmaggal.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kb. 30-40 perc alatt aranyszínre, ropogósra sütjük.





2016. február 11., csütörtök

Almás-gyömbéres cékla krémleves




Kamraürítés :-) Mindenből egy kicsi volt itthon, s ez lett belőle!

Nagyon finom! Sós és picit édes, pikáns leves!





Almás-gyömbéres cékla krémleves

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 25 dkg cékla
  • 25 dkg alma
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • só és bors


Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vékony karikákra vágott lila hagymát.

A céklát meghámozzuk, megmossuk, s kicsi kockákra vágjuk, majd a párolt hagymához adjuk.

Felöntjük vízzel (esetleg alaplével), és puhára főzzük.

Ha a cékla megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát is, s további 5 percig főzzük, míg az alma is megpuhult.

Botmixerrel krémesre zúzzuk az almás-céklás levesalapot.

Frissen reszelt gyömbérrel, sóval és borssal ízesítjük – pikáns legyen, egyszerre sós és édes, s fűszeres a gyömbértől.

Belecsorgatjuk a tejszínt, jól elkeverjük, és 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Melegen, langyosan, de akár teljesen hidegen is nagyon finom.



2016. február 9., kedd

Avokádókrém




Ahány ház, annyi szokás, ami az avokádókrémet is illeti - nálunk ez vált be leginkább :-)

Tipp&trükk: ha az avokádó éretlen, kemény (jellemzően ilyen egyébként a boltokban), tegyük néhány napra a gyümölcskosárba almák mellé. Ha az ujjunkkal be tudjuk már nyomni a héját, megérett és megehetjük!






Avokádókrém

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók.

  • 1 érett avokádó
  • 1 főtt tojás
  • 1-2 tk. tejföl
  • fél citrom leve
  • só és bors



A tojást sós vízben keményre főzzük. Hideg vizet engedünk rá, majd meghámozzuk.

Az avokádót hosszában kettévágjuk, magját kiemeljük, s puha húsát teáskanállal kikaparjuk.

Az avokádót és a főtt tojást késes betétű robotgépbe tesszük, hozzáadunk 1 tk. tejfölt, a fél citrom levét, sóval és borssal ízesítjük, és 1 perc alatt krémesre pörgetjük.


Azonnal fogyasztható, kínáljunk mellé friss kenyeret, péksüteményt, vagy pirítóst s friss zöldségeket.


2016. február 6., szombat

Cseresznyés-kardamomos tejespite


Ha már az időjárás is lassan tavaszt ígér február elején, miért ne süthetnénk fagyasztott gyümölcsből valami igazán tavaszias süteményt, igaz?

Villámgyors és egyszerű tejespite, bármilyen gyümölccsel és fűszerrel variálható, ami éppen kéznél van otthon :-)





Cseresznyés-kardamomos tejespite

Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín + 1 dl tej)
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 cs. vaníliás cukor vagy 2 tk. vanília kivonat
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom (elhagyható vagy más nekünk tetsző fűszerrel helyettesíthető)
  • 1 mk. sütőpor
  • kb. 30 dkg cseresznye (fagyasztott, esetleg befőtt)



A cseresznyét megmossuk, kimagvaljuk. Ha befőttet használunk, levét alaposan csurgassuk le egy szűrűben felhasználás előtt.

A tojásokat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, kardamommal, csipet sóval, liszttel, pici sütőporral, majd felhígítjuk a tejjel-tejszínnel (tejjel).

Egy 24 cm átmérőjű piteformát/kerek sütőformát kikenünk vajjal, 1-2 ek. cukorral meghintjük. 

Ha kapcsos tortaformánk van, akkor érdemes kívülről 1-2 réteg alufóliával körben betekerni, nehogy a tészta sülés közben egyszerűen kifolyjon belőle!

Beleöntjük az ijesztően híg tésztát, és megdobáljuk a magozott cseresznyével.

180 fokosra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük – tűpróba!


Langyosra hűlve cikkekre vágjuk, tetejét meghinthetjük porcukorral, de kínálhatunk mellé puhára felvert tejszínhabot illetve egy-egy gombóc vaníliafagylaltot is!



2016. február 4., csütörtök

Ajváros-szalámis csigák



Villámgyors vacsora vagy előző nap elkészítve másnapra remek tízórai.

Amilyen egyszerű, annyira nagyon finom, langyosan elég nehéz leállni vele :-)





Ajváros-szalámis csigák

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók kb. 12-16 db csigához:

  • 50 dkg (fagyasztott) leveles tészta
  • 5-6 púpos evőkanál ajvár (vagy zakuszka, esetleg pizzaszósz)
  • 20 szelet hajszálvékony szalámi
  • 10 dkg sajt
  • 1 tojás


A szobahőmérsékleten felengedett leveles tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.

Bőkezűen megkenjük ajvárral, majd kirakosgatjuk szalámiszeletekkel, és egyenletesen meghintjük reszelt sajttal.

Keskenyebbik vége felől szorosan feltekerjük, mint egy beiglit, és éles késsel ujjnyi vastag csigákra vágjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a csigákat, tetejüket megkenjük felvert tojással.


220 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 20-25 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük.