2017. február 25., szombat

Töltött csirke



Létezik, hogy ahány ház, annyiféle töltött csirke?

Nálunk az áztatott zsemlés, májas, főtt tojásos töltelékkel készül jellemzően, s nem tudok annyi tölteléket készíteni, hogy ne legyen kevés :-)




Töltött csirke

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke belsőségek nélkül, kb. 1,5 kg
  • 2-3 szikkadt zsemle/2 nagy szelet szikkadt kenyér
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 20 dkg májkrém/20 dkg csirkemáj
  • 3 tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só és bors


A zsemléket/kenyérszeleteket nagyobb darabokra tépkedjük, s vízbe, esetleg tejbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, s tálba morzsoljuk.

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, tojásszeletelővel feldaraboljuk.

Ha csirkemájat használunk, mossuk meg, a hártyákat, inakat, esetleges epemaradványokat távolítsuk el, s vágódeszkán kés fokával kaparjuk el egészen finom pépesre.

Hozzáadjuk a kifacsart zsemléhez/kenyérhez a májkrémet illetőleg a csirkemájat, a finomra reszelt vöröshagymát, a főtt tojást s a felaprított petrezselyemzöldet, jól összegyúrjuk, sóval és borssal ízesítjük. Ha kész májkrémet használunk, vegyük figyelembe annak sótartalmát!

A csirkét kívül-belül megsózzuk, meghintjük borssal. A tölteléket a hasüregébe töltjük, ha marad belőle, ujjunkkal óvatosan lazítsuk fel a bőrét a combja és a melle körül, oda is kerülhet egyenletesen elosztva a töltelékből.

A hasüreg nyílását zárjuk össze hústűvel.

Többféleképpen is megsüthetjük: bezárhatjuk sütőzacskóba, s mindenféle zsiradék vagy folyadék hozzáadása nélkül pirosra sül a zacskóban 200 fokon kb. 1-1,5 óra alatt.

Tehetjük jénaiba, ilyenkor öntsünk alá kevés vizet, majd zárjuk le a tálat szorosan vagy a saját fedelével vagy alufóliával, s pároljuk 200 fokon 1 órán át, végül a tál tetejét vagy a fóliát eltávolítva róla süssük ropogós pirosra.

Ugyanígy elkészülhet hagyományos tepsiben is, alufóliával lefedve, párolva, s utána pirosra sütve.

S természetesen elkészülhet beáztatott cserépedényben is, ilyenkor a sütést mindig hideg sütőben kezdjük!


Tetszőleges körettel, s befőttel vagy savanyúsággal, salátával kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.