2017. május 24., szerda

Sárgarépás köles "rizottó"


Némi kétkedés fogadta a hírt, miszerint köles lesz ebédre...

Én persze kóstoltam, és tudtam, hogy nagyon finom lett - és végül szerencsére nem csak nekem ízlett!





Sárgarépás kölesrizottó

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 20 dkg köles
  • 1 dl fehérbor
  • 1 mk őrölt római (!) kömény
  • 1 mk őrölt koriander
  • só és bors


A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a sárgarépát almareszelőn durvára reszeljük.

A vöröshagymát a répával együtt megpirítjuk a felhevített olajon, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett kölest is, és élénk tűzön 1-2 percig tovább pirítjuk. 

Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel és a római köménnyel, átkeverjük.

Az energiát mérsékeljük, majd hozzáöntjük a fehérbort. Kevergetjük, míg a fehérbort a köles fel nem szívja, majd apránként, mintha valódi rizottót főznénk, vizet adunk hozzá, összességében kb. 3-4 dl-t több részletben.

Míg el nem készül, kavargatjuk takaréklángon.


Ha a köles megpuhult, hagyjuk még fedő alatt pihenni, vigyázzunk rá, ne főzzük túl, ne legyen mázgás, túl leveses – ebben eltér a rizsből készülő rizottótól.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése