2017. június 17., szombat

Cseresznyés-csokoládés morzsás pite



Majdnem 6 éve sütöttem már ezt a morzsás-cseresznyés pitét a szilvás alap-pitéből módosítva - s most hirtelen felindulásból a ropogós, fekete cseresznyék tetejére szórtam egy tábla étcsokoládét...

Hisz a csokoládé még semmit nem rontott el :-)))

Naggggggyon jó lett! Langyosan főleg, ahogy olvadozott benne a csoki, de másnap is teljesen rendben volt.

Többen kóstoltuk, s volt egy nagyon kedves visszajelzés: életemben nem ettem ilyen finom süteményt! 

Nah, hát ennyire jó (a fotó az utolsó kockáról készült!) - míg van cseresznye, tessék bátran kipróbálni! S szerintem ugyanígy isteni finom meggyel is!




Cseresznyés-csokoládés morzsás pite

Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj vagy kókuszzsír
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1-1,5 kg cseresznye
  • 10 dkg étcsokoládé


Az édes morzsához:


  • 15 dkg hideg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. őrölt fahéj


A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha vajat (vagy kókuszzsírt), csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 

30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt megmossuk és kimagvaljuk a cseresznyét, a csokoládét éles késsel durvára vágjuk.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel és a fahéjjal, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe (kb. 20x40 cm-es) nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! 

Sűrűn megszórjuk a gyümölccsel, rászórjuk az étcsokoládét. 

Egyenletes vastagságban elterítjük a tetején a fahéjas morzsát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése