2017. június 21., szerda

Rakott karfiol - másként


Másként - mert nálunk úgy készül a rakott karfiol, hogy alulra egy réteg krumpli kerül karfiol helyett, s majdnem minden szinte nyersen kerül a tepsibe, és alufólia alatt sül készre az étel.

Ami eddig még mindenkinek nagyon ízlett, karfiolt különösebben nem kedvelőknek is!






Rakott karfiol - másképp

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg darált hús
  • 2 dl rizs, szárazon mérve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
  • só, bors, szerecsendió


A karfiolt megmossuk, nagyobb rózsákra szedjük, és sós vízben 15 percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, s kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát, s élénk tűzön néhány perc alatt, állandó keverés mellett a hús fehéredéséig sütjük.

Erősen sózzuk, borsozzuk (a rizs tompítani fogja a fűszereket), majd hozzáadjuk a nyers, megmosott rizst.

A krumplit meghámozzuk, fél cm vastag karikákra vágjuk. Nyersen a tepsi aljára terítjük, megsózzuk.

Ráhalmozzuk a húsos-rizses keveréket, majd a tetejére csinosítjuk az előfőzött karfiolrózsákat. A karfiolra némi szerecsendiót reszelünk.

A tojásokat egy tálban összekeverjük a tejjel, ezt is ízesítjük sóval-borssal, majd egyenletesen a rakottasra locsoljuk.

A tejfölt összekeverjük a reszelt sajttal, s bevonjuk vele a rakott karfiol tetejét.

A tepsit szorosan lezárjuk alufóliával, s 180 fokos sütőben készre sütjük kb. 50-60 perc alatt.

A sütési idő letelte után a fóliát levesszük, és a sajt pirulásáig visszatoljuk a sütőbe.

Némi pihentetési idő után kockákra vágva, hűs tartármártással kínáljuk.


Igen kiadós!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése