2017. június 2., péntek

"Mézeskrémes" piskótatekercs


Amikor nincs idő süteménylapok gyúrásával, nyújtásával, egyenkénti kisütésével, krémfőzéssel, összeállítással órákat tölteni - de az ember lánya majd' megpusztul egy kis mézes krémes süteményért...

Akkor az ember lánya átalakítja az eredetit, az ízeket gyors piskótatekercsre komponálja, és elégedetten megállapítja, hogy nem is rossz :-)))





„Mézeskrémes” piskótatekercs

Elkészítési idő: 45 perc + 1-2 óra hűtés

Hozzávalók a piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek olaj


A töltelékhez:
  • 4 dl tej
  • 4 csapott ek búzadara
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 6-8 ek sárgabarack lekvár


A tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj


A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket, több részletben a lisztet, végül szintén több részletben, széles, óvatos mozdulatokkal a fehérjékből vert kemény habot vigyázva, ne nagyon törjön össze.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s a sütőhöz tartozó nagyméretű gáztepsit kibéleljük sütőpapírral illetve kivajazzuk-kilisztezzük.

Belesimítjuk az illatos piskótamasszát, és kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Kiborítjuk a tepsiből, ha használtuk, a sütőpapírt lehúzzuk a piskóta hátuljáról, majd azon forrón szorosan feltekerjük, és feltekert állapotban hagyjuk kihűlni.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a grízes tölteléket.

A tejet forrásig melegítjük, beleszórjuk a búzadarát, és takaréklángon, ovális habverővel folytonosan kevergetve sűrűre főzzük.

Vízfürdőben teljesen kihűtjük, majd belekeverjük a mézet és a puha vajat.

Összeállítjuk a süteményt: a kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük baracklekvárral. Elsimítjuk rajta a mézes grízes krémet, majd újra feltekerjük.

5 dkg étcsokoládét az olajjal gőz felett vagy mikróban 500 W-on 2 perc alatt (félidőben megkavarva) megolvasztunk, és vékony sugárban csurgatva megcsíkozzuk a tekercs tetejét.


1-2 órára hűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető.



4 megjegyzés:

  1. Na, mentem is ezt a receptet, ugyanis élek-halok a mézes-krémesért, de a lapok sütögetése mindig visszarettent, nagyon jót találtál ki, elkészítem én is egészen biztosan :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni - hangulatilag teljesen hozza az eredeti ízvilágot, töredék időráfordítással :-))

      Törlés
    2. Nekem tökéletes lesz :-)

      Törlés
    3. Jaj, nagyon reménylem :-)))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.