2011. június 30., csütörtök

Pihe-puha sajtos kifli





Itt a nyári lehűlés, lehet izzítani a sütőket :-)

Ez a kifli első olvasatra egy nagy macerának tűnt, de menet közben kiderült, mégis haladós darab! Tehát a viszonylag hosszadalmas leírás ne riasszon el senkit :-)

Olyasmi a végeredmény, mint a croissant, lágy, vajas-sajtos, és piszkosul eteti magát! Kitűnő italkorcsolya, készítsünk kézközelbe kedvünk szerinti itókát!



Pihe-puha sajtos kifli


Hozzávalók 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl kefír
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 5 dkg élesztő


A krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott ek. (azért csak csínján) só

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, reszelt sajt, kömény...


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és megdagasztjuk. Dagasztás után áttettem egy lisztezett nagy tálba, hogy bőven legyen helye növekedni. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük ízlés szerinti sóval, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra vágjuk. Az egyes darabokat még kettévágjuk, mindkét felet vékony (2-3 mm) körlappá nyújtjuk. Az egyik körlapot megkenjük a sós vaj negyedével, meghintjük a sajt negyedével, befedjük a másik körlappal. Kicsit összenyomkodjuk, és 8 egyenlő háromszögre vágjuk.

A háromszögeket a talpuk felől feltekerjük kifli formájúra.

Hasonlóképpen járunk el a másik három tésztadarabbal. Tényleg haladós, nem kell megijedni!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kifliket, kelni hagyjuk 15 percig. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük szezámmal/sajttal, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.




A krém egyébként ízlés szerint variálható: kolbászos, sonkás, gombás, hagymás...


Forrás: Csábító házi sütemények 4.

16 megjegyzés:

  1. juj,de fini, hétvégén megcsinálom, tényleg rossz idő lezs úgyis, meg pont olyan éhes vagyok:-)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Szoktam én is ehhez hasonló kifliket csinálni nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a receptet tuti ki fogom próbálni! Bár nem vagyok egy nagy kiflisütő, de ez valahogy megfogott (főleg a pihe-puha szó :). Nagyon jók lettek a fotók is.
    cupp

    VálaszTörlés
  4. Meg kell hagyni: jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a kifli receptet kiírtam és elkészítem,mert még ránézni is jó!!!!látszik a könnyedsége,remélem nekem is sikerül.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néznek ki! Hasonló recim van .kolbásszal már csináltam isteni finom .:)

    VálaszTörlés
  7. Anikó, kellemes sütögetést a hétvégére :-))


    Éva, köszönöm! Nálunk is igen jól fogyott :-)


    Ami, tessék rászokni a kiflisütögetésre ;-) Jó lesz, meglásd! Puszi!


    Karulino, és piszok finomak! Hétvégén próba?


    Melli, biztos, hogy sikerülni fog!!! Hajrá!


    Tücsök, köszi :-) Baromi finom volt :-))


    Pici, aha! Kolbásszal! Nyami :-))

    VálaszTörlés
  8. Aztaaa de jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  9. Hú nagyon jól néz ki,na és nagyon finom is,legalább csak gondolom:-)!

    VálaszTörlés
  10. Szia! Csak véletlenül találtam rá a blogodra pár perccel ezelött ( Limarától indulva). A recepted képét látva elképedtem és megilyedtem:( Ugyan ezt csináltam ( szinte) meg tegnap, csak Limara sajtos hajtoványainak a tésztáját használtam fel, és az általad is leírt módon tekertem fel, még le is szezámmagoztam.... Tényleg nagyon finom és eteti magát, ajánlom mindenki figyelmébe....ne haragudj,de szeretném, hogy tudd, az ötletet nem töled lestem el....netalán ha valaki szólna neked, hogy a f.b-on Limaránál ugyan ezt látta olvasók küldtékben és nem lettél említve, azért van....tiszteletben tartom mindenki alkotásait, csak ezért szerettem volna szóni neked....remélem nem lesz belöle probléma.
    ( blogom nincs, nem rakom ki sehová, csak a saját f.b oldalamon dicsekedek az eredménnyel)
    Üdvözletem:
    Angelika

    VálaszTörlés
  11. Én meg a mult héten csináltam meg sonkakockákkal és a vajat nem kikevertem, hanem ráreszeltem, ennyi a különbség.
    Én is garantálom, hogy isteni finom, csak én nem 8, hanem 16 csikra vágtam, igy is óriásiak lettek.
    Tök szupi, s még fagyasztani is nagyon tökéletes, na meg ujra elővenni :)

    VálaszTörlés
  12. Csibe, köööööööööööszi!!! :-)


    Ditta, isteni! Ajánlom :-)


    Bianka, köszi!


    Angelika, jaj de aranyos vagy! Ez kérem a kreativitás! Nincs új a nap alatt, leld sok-sok örömödet a konyhai alkotásban, és még nagyon sok finomságot kívánok Nektek! Nagyon köszönöm a soraidat!


    Viki, tényleg! Még olvastam is! Emlékszem, hogy milyen óriásiak és gyönyörűek voltak, ezek inkább kicsi sörkorcsolyák lettek! No, tényleg nincs új a nap alatt :-)

    VálaszTörlés
  13. Chef Viki Köszi szépen:) Megnyugtató volt olvasni soraid:)
    (Angelika)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Viki!
    Megcsináltam a kiflidet ,akik ettek belőle mind azt mondták hogy valami isteni,fenséges tésztája van.Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Pilchard!

    Mennyire örülök neki!!! Egészségetekre a kifliket, és próbáld ki újabb és újabb töltelékkel!

    :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.