2011. július 5., kedd

Halas-gombás pie




By Rachel Allen. Jó régen láttam már ezt a receptet, már arra sem emlékszem, hogy egyedül készítette, vagy közösen egy családdal, akiknek bemutatót tartott, milyen jó együtt főzni, s utána együtt elfogyasztani a friss, finom ételeket.

Egyszerű és kiadós, csupa finomsággal: hal, gomba, fehérbor, tetején a krumplipüré koronával. Kvázi hús és köret egyszerre készül, egy tepsiben!





Halas-gombás pie


Hozzávalók:

  • 1 kg tengeri halfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 20-25 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek. (dijoni) mustár
  • só, bors
  • 1 kg krumpliból ízlés szerint elkészített püré
  • 2 tojás sárgája


A halat megmossuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Ráöntjük a fehérbort, beletesszük a halszeleteket, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ha készen van, egy tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe egymás mellé fektetjük a halszeleteket, párolólevét megtartjuk.

Közben megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük, és puhára pároljuk. Ha elkészült, a tejszínt elkeverjük a mustárral, a gombához adjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a boros-hagymás párolólével, és mártás sűrűségűvé kiforraljuk.

A tepsiben várakozó halszeleteket bevonjuk a gombaszósszal, és a tetejét beborítjuk kész krumplipürével, amit 2 tojássárgájával dúsítunk. Villával kicsit megcirmozzuk a tetejét, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a püré teteje kissé megpirul.


Hagyjuk kissé hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. Huh ezt már én is el akartam készíteni,de valahogy mindig lemaradtam valamelyik részéről a receptnek! Köszi,hogy feltetted! :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta látványra, és elkébzelem mennyire jó íze lehet! Hal, gomba, krumplipüré mind nagyon finom külön-külön is hátmég egybe?

    VálaszTörlés
  3. Ezt ki fogom próbálni, van is otthon hozzá minden.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a pie-okat, főleg a halasat! És csodásan néz ki a Tied! Bár ebédeltem már, de ebből szívesen ennék most :)

    VálaszTörlés
  5. Kóstolót kérnééék!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta. Én eddig még csak a klasszikus gombás-húsos pie-t készítettem, de hallal is finom lehet.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, és ugye milyen finom!!! Én is láttam, egy családdal főzött együtt. Másnap nálunk is ez volt az ebéd és imádtuk. Látom ti is fincsi borocskával öblítettétek le.:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.