2010. május 4., kedd

Krumplis pogácsa





Mondtam ugye, hogy ne dobjuk el a héjában sült krumpli kivájt belsejét? :-)

A "hulladék" krumplis pogácsa alakjában nyert új értelmezést, a receptet Szamóca oldaláról kölcsönöztem. Valami csodálatosan finom! Légies, könnyed, másnap is friss-puha, sütés közben nyálcsorgató illatokat ontó.

Zuramat úgy kellett elparancsolni a tepsi mellől, fel ne falja az egészet ültő helyében. Pogácsával teletömött szájjal vigyorgott rám: hohó, itt esküvő lesz! Megint csak elvenne feleségül :-DD





Krumplis pogácsa


Hozzávalók 25 közepes darabhoz:


  • 20 dkg főtt, kihűtött krumpli áttörve (héjában sült krumpli kivájt bele)
  • 17,5 dkg vaj/margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só - ízlés szerint!


Tetejére
  • 1 tojás
  • köménymag


A tészta hozzávalóit a köménymag kivételével kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, majd a tésztagömböcöt tálba emeljük, és lefedve hűtőbe tesszük néhány órára.

Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel sűrűn megkarcoljuk a tetejét, majd vékonyan lekenjük a felvert tojás egy részével. Háromszorosan hajtogatjuk: előbb a bal harmadát középre, majd jobb harmadát a két réteg tészta tetejére. Az így kapott tésztát újra kinyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra.

Tetejét berácsozzuk, lekenjük tojással, majd közepes nagyságú (kb. 5 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét meghintjük köménymaggal - mert ha krumpli, akkor kömény!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, 15-20 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokra előmelegített (kis pikszis víz az aljában!) sütőben aranyszínűre sütjük.

Langyosan egyszerűen képtelenség abbahagyni... Tehát a fenti adag bátran többszörözhető!






21 megjegyzés:

  1. Nyammi, nagyon szépek lettek

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük, szeretném!:-)) Tudtad,hogy maradék krumplipürével is el lehet készíteni?

    VálaszTörlés
  3. Viki, szólj rá kérlek szépen a Zuradra, hogy hagyjon nekem is egy szemet! :D

    VálaszTörlés
  4. Bianka, nyami - volt :-DDD


    Andi, jaj mi is! Igen-igen! Ha legközelebb marad, nem kerüli el a sorsát :-)))


    Garffyka, képtelenség féken tartani egy tepsi illatozó pogácsa mellett! Utána meg fáj a hasa :-)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű szép lett! Ki az, aki ellen tud állni egy tepsi frissen sült poginak?! - Akaraterőből én is gyenge vagyok... :))

    VálaszTörlés
  6. Felhőlány :-))) Akaraterő próbája egy tepsi pogácsa :-DDD Vagy egy kis csoki...

    VálaszTörlés
  7. Hát ezek tökéletesek lettek, gyönyörű magasak!
    Nagy pogi fan vagyok ám! :)
    Jáj de betolnék most vagy hármat...

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörűűűűűűűű!
    Jók ezek a krumplis pogácsák, remekül tolerálják az ember kísérletező kedvét. Hasonló alapból készült a majálisra a pogácsa, de nem éppen kenyérsütőgépes adagban, így is elkapkodták ;-)

    VálaszTörlés
  9. Rainy, akkor ezt biztos csípted volna :-) Köszönöm a kedves szavakat :-)


    Jókaja, köszi!!! Húha, nálatok ipari mennyiség készült? Csak a krumpli hány kiló volt? :-)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűségesek ezek a pogácsák!!!

    Az esküvőre ugye meghívsz????:)))

    VálaszTörlés
  11. Gizike, csak ha motorral érkezel :-))

    VálaszTörlés
  12. Ma reggel csupa finomságokat látok mindenkinél és jaj nagyon kívánom!!!Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  13. De gonosz vagy: szegény Zurad nem ehette meg az egészet?

    VálaszTörlés
  14. nekem nincs kenyérsütőm csak dagasztógépem.Az élesztőt nem kell felfuttatni semmibe? Se tej se víz se kovász????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha nem szoktam az élesztőt felfuttatni kenyérsütő gépes dagasztásnál. A dagaszt-keleszt programja 1,5 óra, ennyi idő alatt beindul az élesztő, és elvégzi a dolgát.

      Dagasztógépnél, kézi dagasztásnál biztos, ami biztos alapon indítsd el az élesztőt parányi tejjel, s ha kell, növeld meg picit a liszt mennyiségét!

      De szerintem meleg helyen ugyanúgy beindul az élesztő, mintha kenyérsütő gép üstjében melegedne, előzetes felfuttatás nélkül.

      Törlés
  15. Hajtogatás előtt is kell rácsozni és tojással kenni, meg utána is?
    Köszi C.

    VálaszTörlés
  16. És: ezek szerint nem kell melegben keleszteni,hanem a dagasztás után egyből a hűtőbe? C.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van: a kinyújtott tésztát rácsozni és tojásozni kell, utána elegendő egyszer hajtogatni, mégis szép leveles lesz, mintha legalább háromszor-négyszer hajtottuk volna, s persze sütés előtt is berácsozhatjuk a tetejét, de aki simán szereti, maradhat úgy is :-)

      És megint csak igen, dagasztás után irány a hűtő, így az élesztő ugyanúgy elvégzi a munkáját, csak lassabban.

      Ha "sürgős" a pogácsa, nyugodtan mehet a kelesztés hagyományos módon, langyos-meleg helyen, ekkor természetesen elég neki 40-60 perc!

      Törlés
  17. tenyeg jo recept, kosz

    VálaszTörlés
  18. finom lett nagyon!!!

    VálaszTörlés