2014. október 19., vasárnap

Őszi gyümölcsös csirke



Fügés persze :-)

Meg birsalmás, egyik örök kedvencem a húsok mellé...

És rozmaringos, mert akkora rozmaringbokor nő az erkélyünk alatt, amilyet még az életben nem láttam!

S persze alálocsoltam némi fehérbort is :-)

Teljesen kész voltam az illatától... Meg az ízétől...






Őszi gyümölcsös csirke


Elkészítési idő: 120 perc


Hozzávalók:


  • 2 ek. kacsazsír
  • 4 csirkecomb (4 alsó és 4 felső vagy 4 egész)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 nagy birsalma
  • 10-12 db friss füge
  • 1 nagy ág friss rozmaring (ha nincs, jó az őrölt is)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • só és bors



A combokat megmossuk, tollakat, a "sarkáról" a sárga bőrt eltávolítjuk. Sózzuk és borsozzuk.

Tepsibe tesszük őket egymás mellé, meglocsoljuk kacsazsírral. A vöröshagymát és a fokhagymát is vékony szeletekre vágjuk, a húsra illetve mellé szórjuk. 

Aláöntjük a fehérbort, s mellétesszük a rozmaringágat.

Alufóliával lezárjuk a tepsit, és kb. 40 percig pároljuk a húst. Félidőben hozzáadjuk az alaposan megmosott és karcsú cikkekre vágott birsalmát is.

A fólia eltávolítása után további 15-20 perc alatt megpirítjuk a csirkét és a mellette lévő "rakományt".

A sütés végén adjuk hozzá a fügét, annak tényleg elég néhány perc.

A csirkét a sült gyümölcskörettel és lágy krumplipürével tálaljuk.




1 megjegyzés: