2011. június 4., szombat

A világ legjobb sült csirkéje




Mondja Stahl Judit, és egyet kell értenem vele! Ráadásul pofonegyszerű mutatvány, lehetetlen elrontani!

A csirke vajjal megkenegetett bőre olyan ropogós lesz, mintha legalábbis kacsa lenne, és a húsa mennyei puhára, omlósra sül (a mellehúsa is, bizony), fűszerektől, citromtól és hagymáktól átjárva.

Felettébb ajánlom a hétvégi menük közé!



A világ legjobb sült csirkéje

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb v. 2 kisebb konyhakész csirke
  • 1 citrom
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg vaj (!)
  • 1 fej (!) fokhagyma
  • só, bors


Azzal kezdjük, hogy pontosan megmérjük a csirkéket - a sütési időt ebből fogjuk kiszámolni. 50 dkg-onként kell a húsnak 20 perc + 30 perc pirulás. Nekem pici, 1 kg-os csirkéim voltak, így összesen 1 órát sültek.

A csirkét megmossuk. Utána kívül-belül megszárogatjuk papírtörlővel, besózzuk-borsozzuk a hasüregét.

A citromot alaposan megmossuk, a vöröshagymát megtisztítjuk, mindkettőt félbevágjuk, és egy fél citromot s egy fél hagymát a csirke hasüregébe tömünk. Két lábát zsineggel vagy cérnával összekötjük, hogy sütés közben szépen megtartsa a formáját.

A puha vajat összekeverjük viszonylag sok sóval (hisz kívülről nem sóztunk!) és borssal, majd körös-körül bekenegetjük vele a csirkét, mintha testápolót használnánk rá.

Előveszünk egy tepsit, az aljába alufóliát teszünk (jelentősen megkönnyíti a mosogatást). Ráhelyezünk egy rácsot. Az enyémbe pont illeszkedik, látszik is a képen, de tökéletesen megfelel a mikrókban használatos kerek rács is!

Mellével lefelé ráhelyezzük a csirkét a rácsra, sütni kezdjük. Semmi dolgunk vele. A kiszámított sütési idő felénél megfordítjuk, alászórjuk a gerezdekre bontott, de meg nem pucolt fokhagymagerezdeket, és befejezzük a sütést.

Se locsolgatás, se semmi, a csirke tudja a dolgát. Ha letelt a sütési idő, húzzuk elő az illatos, ropogósra pirult szárnyast, 5-10 percig hagyjuk pihenni.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

17 megjegyzés:

  1. Ezt egyszer én is kipróbáltam és tényleg naagyon fincsi, most leoperálnék reggelire egy olyan kis szárnyacskát:))

    VálaszTörlés
  2. Úú, Viki, de jókor írtad! Két napig +4 gyerekkel vagyunk, kellenek az ilyen egyszerű és nagyszerű receptek...mert hogy közben a keddi vizsgára is készülnöm kéne, ááááááá...

    VálaszTörlés
  3. Én is elkészítettem már, jó volt, de a legjobb benne, hogy tök egyszerű, guszták lettek a tieid is:-))))

    VálaszTörlés
  4. Én is alátámasztom, hogy nagyon finom!És szeritnem a citrom az, ami igazán pikánssá teszi.
    Jó olvasni a receptjeidet!:):)Puszi!!

    VálaszTörlés
  5. Ez a recept nekem is megvan, de még soha nem csináltam, mindig csak átsiklottam felette.
    De most ezzel meggyőztél!

    VálaszTörlés
  6. Etz ki fogom próbálni, lökést adtál az egyben sült csirke sütéshez :)

    VálaszTörlés
  7. Hú de nagyon jó lenne most vacsira,nagyon guszták!:-)

    VálaszTörlés
  8. Nem is tűnt fel eddig ez a receptje, pedig minden könyve megvan. Tuti kipróbálom!

    VálaszTörlés
  9. Sajna nincs kiírva mennyi fokon kell sütni, én 180 -ra hőlégkeveréssel raktam mert átlagba azon szoktam , majd a végeredmény kiderül.

    VálaszTörlés
  10. Az íze tökéletes, örült a család, szívesen ennék gyakrabban is:)
    A probléma utána a sütő tisztítással van, hihetetlenül telefröcsögte az egész belsejét...
    Vagy elhibáztam, le kellett volna takarni valamivel?
    egy másik Anikó

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Köszönöm a kedves szavakat :-)

    Vjannus, a 180 foknak jónak kell lennie! Remélem, azóta már el is pusztítottátok!


    Másik Anikó :-) Örülök, hogy ízlett a családnak! Fröcskölt? Nem, nem kell letakarni, épp így sül ropogósra. Túl alacsony volt esetleg a tepsi pereme, amiben sült? Az enyém egyáltalán nem fröcskölt, és a tepsi aljából csak kiemeltem az alufóliát, és kidobtam a kukába, még nagyon dörzsölgetni-áztatni sem kellett a tepsit!
    A vajas kenés előtt jól leszárítottad a húst? Nem tudok másra gondolni hirtelen, hogy mi lehetett a baj...

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm az ötleteket, lehet, hogy kicsit nedves maradt a vajazás előtt, legközelebb figyelek erre:-)
    másik Anikó

    VálaszTörlés
  13. Elkészítettük, nagyon finom lett. Én a recept ellenére mégis javaslom az időközbeni locsolgatást (mármint a csirkéét), de akkor rácsra nem érdemes helyezni. A recept pofon egyszerű, gyorsan elkészíthető és minden van otthon hozzá. A végén a lecsorgott levet kötelező begyűjteni, majd tányérunkon a csirkét azzal locsolgatni vagy bele tunkolni! :) Köszönjük a recit! :) Én 200 fokon sütöttem, 2kg-sat 80+30 percig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök a sikerének :-) Remélem, az isteni fokhagymát is mind megettétek! :-)

      Törlés
  14. Szia! szeretnék segítséget kérni. Ezt a +30 percet nem értem pontosan. Szóval kiszámolom a sütési időt, ennek felénél megfordítom, sül még a kiszámított fél időn keresztül, majd még 30 percig? Tehát ha mondjuk 100 perc a dekára kiszámolt idő + 30 perc, akkor 50 percig sül a hátán, aztán 80 percig a hasán? Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nika!

      Az összidő felénél fordul a csirke hátáról a hasára!

      Ha tehát a dekára kiszámolt idő 100 perc, akkor 50 perc háton, 50 perc hason - így teljesen átpuhul a hús!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.