2012. december 29., szombat

Blogszülinap fahéjas-narancsos almatortával



A 4.!

Köszönöm Nektek az újabb gyertyát :-)



S ha már születésnap, természetesen ahhoz torta is dukál! Ez a sütemény pedig egyszerűen mennyei finom: vajas piskótalap között lágy almakrém, a tetején pedig narancsos-fahéjas-csokoládés tejszínkorona. 

Nagyon egyszerű elkészíteni, és garantáltan mindenkit levesz majd a lábáról :-)




Fahéjas-narancsos almatorta


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg (por)cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • 10 dkg liszt



Az almaréteghez:

  • 60 dkg alma
  • 1-2 ek cukor ízlés szerint
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 2 ek. keményítő



A csokoládés-narancsos réteghez:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 cs. Zselatin fix (elhagyható szerintem)
  • 3 dl hideg tejszín




A puha vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőporos-fahéjas lisztet.

A tésztát elfelezzük, s 2, egyenként kb. 24 cm kört kenünk egy sütőpapírral borított tepsire, s egymás után kisütjük a két tésztakorongot. Ha kihűlt, ráillesztjük a tortaformát, körbevágjuk, hogy pontosan illeszkedjen bele a piskóta.

Az almakrémhez a hámozott almát falatnyi darabokra vágjuk, saját levében megpároljuk. Megszórjuk ízlés szerinti cukorral, őrölt fahéjjal. A keményítőt feloldjuk kb. 1 dl-nyi hideg vízben, a párolt almához adjuk, néhány perc alatt kevergetve pudingszerűvé sűrítjük, majd hűlni hagyjuk.

Az egyik piskótalapot kapcsos tortaformába tesszük, megkenjük a kihűlt almakrémmel, majd befedjük a másik tésztalappal.

A narancsos réteghez gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. Hozzáadjuk a tojást, s nagyon gyorsan, folyamatosan kevergetve, továbbra is gőz fölött tartva néhány perc alatt besűrítjük, de ügyeljünk, nehogy kicsapódjon a tojás! 

Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a fahéjat, hűlni hagyjuk, majd hűlést követően hozzáadjuk a Zselatin fix-et.

A tejszínből kemény habot verünk. Egy kis részét összekeverjük a narancsos csokoládéval, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, a maradék tejszínhabot is a csokoládékrémhez keverjük.

Rákenjük az almával töltött tortánk tetejére, majd néhány órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Narancsgerezdekkel dekorálva tálaljuk.






Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. szeptember



15 megjegyzés:

  1. A torta mennyei, boldog blogszülinapot és boldog, békés, eredményekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Ó, de szép és milyen finom is lehet! Boldog blogszülinapot!:)

    VálaszTörlés
  3. További sok boldogat :) nagyon nyami ez a torta !!!

    VálaszTörlés
  4. A torta szuper, csoki és narancs mindig tökéletes párosítás:) Boldog blogszülinapot kívánok neked, 4 év az már nem semi:) Remélem még sokáig folytatod a blogolást a magad és a mi örömünkre is:)

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülinapot kívánok és további jó blogolást!
    Nagyon szuper tortát készítettél e jeles napra - 4 év blogírás! - ehhez külön gratuláció jár!

    VálaszTörlés
  6. Boldog blogszülinapot! Már ilyen rég? Remélem még hosszasan folytatod mindannyiunk örömére! :) Nagyon guszta a torta!

    VálaszTörlés
  7. Boldog-boldog blogszülinapot, gratulálok sok szeretettel! :) Kívánom, hogy leld örömödet a blog írásában továbbra is és örvendeztess meg minket további jó receptekkel! :) Méltó tortával ünnepeltél! :)

    VálaszTörlés
  8. Boldog blogszülinapot kívánok!! 4 év?! Hűűha, remélem, hogy még sok- sok csodás receptet hozol nekünk. :) A torta nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  9. Boldog blogszülinapot és még soki ilyet! :) Szuper a torta!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon boldog blogszülinapot! Nagy öröm a szívemnek, hogy a "gyermek" túlnövi a "tanárt". Nagyon örülök, hogy ilyen szépen gondoztad az ajándékot, és kívánok még sok-sok, akár közös sikert is. Drága Kejány, boldog blogszülinapot és BÚÉK!!

    VálaszTörlés
  11. Azt el is hiszem! (mármint hogy mindenkit levesz a lábáról ez a torta:)) Nagyon finomságos lehet... :P

    Boldog 4. blogszülinapot kívánok - ez nagyon szép szám!

    ...és B.Ú.É.K.! :))

    VálaszTörlés
  12. Gratulálok a szülinaphoz is és a tortához is! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szépen köszönöm a magam és a blogom :-) nevében a kedves szavaitokat!

    Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  14. Én is megsütöttem a tortát egy negyedik szülinap alkalmából, és isteni lett. Viszont így utólag lenne két kérdésem: hány fokon és meddig érdemes sütni a piskótát (180 fokon sütöttem, amíg meg nem pirult), illetve hogy lehet a torta tetejét szépen elegyengetni? Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piskótasütés... Ha a teteje már megpirult, általában addigra tökéletesen átsül a piskóta is.

      A krémet én a palacsintaforgató lapáttal szoktam elkenni, széles is, lapos is, vékony is, könnyű vele dolgozni.

      Törlés